Siirry sisältöön

Usein kysytyt kysymykset

Mitä palveluja valinnanvapauden piiriin kuuluu?
Yksityisiltä palveluntuottajalta saa julkista perusterveydenhuoltoa vastaavat palvelut eli lääkärin, sairaanhoitajan, mielenterveys- ja päihdetyöntekijän, fysioterapeutin sekä sosiaaliohjaajan palvelut. Laboratoriokokeet, kuvantaminen ja muut diagnostiset tutkimukset kuuluvat kokonaisuuteen.

Mitä lääkäripalveluja valinnanvapauskokeiluun kuuluu? Voinko mennä suoraan erikoislääkärin vastaanotolle tai valita itse lääkärini?
Palveluun kuuluu yleislääkäritasoinen vastaanottotoiminta. Palveluntuottaja tarjoaa asiakkaalle julkista terveydenhuoltoa vastaavat lääkärin vastaanottopalvelut ja päättää ketkä lääkärit ovat mukana kokeilussa. Jatko-ohjaus erikoislääkärille tapahtuu samalla tavalla kuin julkisessa terveydenhoidossa eli hoitava lääkäri arvioi erikoislääkärin palvelun tarpeen.

Kuinka voin varata ajan yksityiseltä palveluntuottajalta?
Vastaanottoaika varataan suoraan yksityiseltä palveluntuottajalta. Ohjeet kunkin tuottajan ajanvaraukseen löytyvät Valitse terveysasema -sivulta sekä tuottajien omilta verkkosivuilta. Yksityiselle palveluntuottajalle ei voi varata aikaa Tampereen kaupungin terveyspalvelujen neuvontanumerosta.

Voinko varata ajan heti kun olen tehnyt vaihdon?
Asiakkuus vaihtuu uudelle palveluntuottajalle valintaa seuraavan kalenterikuukauden alusta lähtien, joten ajankin voit varata vasta silloin.

Mistä voin varata ajan, jos yksityinen palveluntuottaja on suljettuna?
Yksityisen palveluntuottajan ajat tulee varata heidän valinnanvapauspalvelujensa ajanvarauksen ollessa avoinna. Iltaisin ja viikonloppuisin kiireellisissä tapauksissa voit hakeutua Acutan päivystykseen. Terveyspalvelujen neuvontanumerosta ei voi antaa aikoja yksityisille palveluntuottajille eikä Acutan päivystykseen.

Voinko mennä Acutan päivystykseen tai Hatanpään kiirevastaanotolle, vaikka olen valinnut yksityisen palveluntuottajan?
Voit mennä Acutan päivystykseen kiireellisissä sairaustapauksissa kuten muutkin tamperelaiset. Tampereen kaupungin kiirevastaanotto Hatanpään terveysasemalla on myös valinnanvapauskokeiluun kuuluvien tamperelaisten käytössä arkisin klo 16 - 20 ja viikonloppuisin klo 10 - 16. Kiirevastaanotolle varataan aika terveyspalvelujen neuvonnan (10023) kautta.

Olen valinnut yksityisen palveluntuottajan ja muutan pois kokeilualueelta. Voinko silti jatkaa heidän asiakkaanaan?
Jos muutat kokeilualueelta pois Tampereen sisällä, asiakkuus säilyy. Et voi kuitenkaan tehdä enää uutta valintaa kokeilun aikana, mutta halutessasi sinulla on mahdollisuus palata kaupungin terveyspalvelujen asiakkaaksi. Jos muutat Tampereen ulkopuolelle, asiakkuutesi valinnanvapauskokeilussa päättyy ja siirryt uuden asuinkuntasi palvelujen piiriin.

Muutan kokeilualueelle kesken kokeilun. Voinko valita yksityisen palveluntuottajan?
Kaikki kokeilualueella asuvat ovat oikeutettuja vaihtamaan palveluntuottajia kokeilun aikana. Kokeilu jatkuu vuonna 2019.

Olen käyttänyt kaupungin terveyspalveluja. Näkyvätkö terveystietoni yksityisellä palveluntuottajalla?
Kokeilun aikana yksityiset palveluntuottajat käyttävät Tampereen kaupungin potilastietojärjestelmää, joten terveystietosi ovat heidän käytettävissä.

Voinko tehdä valinnan alaikäisen lapseni puolesta valintaportaalissa?
Voit valita palveluntuottajan alle 16-vuotiaan lapsesi puolesta valintasivustolta 4.4.2017 lähtien. Yli 16-vuotiaat voivat valita itse omilla verkkopankkitunnuksillaan tai mobiilivarmenteella.

Voinko uusia sähköiset reseptini Omakannan kautta yksityisellä palveluntuottajalla? Maksaako se erikseen?
Julkisessa terveydenhuollossa reseptien uusimisesta Omakannan kautta ei mene maksua, joten se ei maksa kokeilussakaan. Apteekin kautta uusiessa maksu on apteekkikohtainen.

Kuulun ryhmään, jolle influenssarokote on ollut maksuton. Saanko rokotteen maksutta myös yksityiseltä lääkäriasemaltani?
Saat influenssarokotteen maksutta myös yksityiseltä palveluntuottajalta.

Jos tarvitsen röntgen- ja laboratoriopalveluja, saanko ne yksityiseltä palveluntuottajalta?
Lääkärin määräämät röntgenkuvat ja laboratoriokokeet kuuluvat kokeilun palveluun, joten näistä sinulle ei tule lisäkustannuksia. Palveluntuottajasta riippuu missä tutkimukset tehdään.

Jos olen valinnut yksityisen palveluntuottajan, saanko ikäkausitarkastukset, mammografian ja papanäytteet edelleen kaupungin palveluina?
Joukkoseulonnat ovat kunnallista toimintaa ja kokeilun piirissä olevat ovat oikeutettuja näihin kuten muutkin tamperelaiset.

Siirtyvätkö kokeilualueiden asukkaat perheinä valitsemansa palveluntuottajan asiakkaiksi?
Valinnat ovat henkilökohtaisia, joten jokaisen perheenjäsenen pitää tehdä vaihto erikseen.

Minulla tai lapsellani on vakuutus. Miten voin käyttää yksityisiä palveluntuottajia?
Yksityisiä palveluntuottajia voit käyttää omalla kustannuksella tai vakuutuksen turvin kuten aikaisemminkin.