Siirry sisältöön

Terveysasemapalvelut

Kokeilu loppuu 30.9.

Terveysasemapalvelujen valinnanvapauskokeiluun ei oteta enää uusia asiakkaita.


Kokeilussa mukana olevat voivat asioida valitsemallaan yksityisellä palveluntuottajalla 30.9. saakka. Kokeiluasiakkaat siirtyvät takaisin kaupungin oman tai ostopalveluterveysaseman piiriin 1.10. alkaen: Hoitopaikka on automaattisesti kotiosoitteen mukainen terveysasema, ellei kokeiluasiakas itse valitse uutta terveysasemaa 15.9. mennessä. Terveysaseman vaihto astuu voimaan seuraavan kuukauden alusta.

Jos haluaa käydä valitsemallaan yksityisellä terveysasemalla 30.9. asti, pitää terveysaseman vaihto tehdä vasta syyskuussa (1. - 15.9.).


Kokeiluasiakkaat saavat kesäkuun alkupuolella postitse kirjeen kokeilun päättymisestä. Kokeilun päättymistä koskeva asiakaskirje (pdf) | Lue lisää tiedotteesta

Tampereen kaupunki on mukana sosiaali- ja terveysministeriön Palvelut asiakaslähtöisiksi -kärkihankkeen valinnanvapaus- eli palvelusetelikokeilussa. Tampereella kokeilu koskee terveysasemapalveluja ja sosiaaliohjausta. Kokeilu päättyy syyskuussa 2019.

Ketkä voivat olla kokeilussa mukana?

Kokeiluun ei oteta enää uusia asiakkaita. Kokeiluun ovat voineet osallistua postinumeroalueiden 33530 ja 33710 asukkaat. Näillä alueilla asuu yhteensä 22 700 tamperelaista:

  • Postinumeroalueella 33530 on osa Kissanmaan ja Hakametsän kaupunginosista. Alueella asuu noin 4 700 asukasta, jotka kuuluvat Tammelakeskuksen tai Linnainmaan terveysaseman piiriin.
  • Postinumeroalueeseen 33710 kuuluvat Annala, Kaukajärvi, Lukonmäki, Viiala ja Turtola. Alue on Kaukajärven tai Hervannan terveysaseman piiriä ja siellä asuu noin 18 000 asukasta.

Kartta: Valinnanvapauskokeiluun valitut postinumeroalueet 33530 ja 33710
Valinnanvapauskokeiluun valituilla postinumeroalueilla 33530 ja 33710 asuu yhteensä 22 700 tamperelaista. Suurenna kuva klikkaamalla.

Mitkä palvelut kuuluvat kokeiluun?

Valinnanvapaus koskee perusterveydenhuollon vastaanottotoimintaa. Kokeilussa näitä kutsutaan omatiimin palveluiksi, joita ovat:

  • perusterveydenhuollon lääkärin
  • sairaan- tai terveydenhoitajan
  • fysioterapeutin
  • mielenterveys- ja päihdetyön sekä
  • sosiaaliohjauksen palvelut.

Kerrallaan voi olla vain yhden omatiimipalvelujen tuottajan asiakkaana.

Kokeiluun ei kuulu esimerkiksi neuvolat, suun terveydenhuolto ja erikoissairaanhoito. Kokeiluun osallistuva voi käyttää näitä palveluja samoin kuin muutkin tamperelaiset.

Kokeilualueella asuvat ovat voineet valita, haluatko he siirtyä kokeiluun ilmoittautuneen yksityisen palveluntuottajan asiakkaaksi. Halutessaan kokeiluasiakkaat ovat voineet vaihtaa myös jollekin toiselle kaupungin terveysasemalle. Kokeilussa tuottajaa pystyi vaihtamaan kolmen kuukauden välein.

Miten valinta tehdään?

Kokeilu päättyy 15.9.2019. Kokeilussa mukana olevat asiakkaat siirtyvät takaisin kaupungin oman tai ostopalveluterveysaseman piiriin 1.10. alkaen: Hoitopaikka on automaattisesti kotiosoitteen mukainen terveysasema, ellei kokeiluasiakas itse valitse uutta terveysasemaa 15.9. mennessä. Terveysaseman vaihto astuu voimaan seuraavan kuukauden alusta. Osoitteen mukaisen terveysaseman tiedot voi tarkistaa terveysasemahausta .

Jos olet kokeiluasiakas, etkä halua siirtyä kotiosoitteesi mukaisen terveysaseman asiakkaaksi, voit itse vaihtaa terveysasemaa: valinnan voit tehdä sähköisesti (linkki alla), soittamalla terveyspalvelujen neuvontaan (03 10023) tai asioimalla Kaukajärven, Linnainmaan tai Tammelakeskuksen terveysasemalla. Alaikäisen alle 16-vuotiaan lapsen puolesta vaihdon voi tehdä hänen vanhempansa.

Jos haluat käydä valitsemallasi yksityisellä terveysasemalla 30.9. asti, pitää terveysaseman vaihto tehdä vasta syyskuussa (1. - 15.9.).

Asiakkuus vaihtuu uudelle palveluntuottajalle valintaa seuraavan kalenterikuukauden alusta eli jos valitset terveysaseman heinäkuussa, sen palveluja voit käyttää elokuusta lähtien.

Asiakasmaksut

Kokeilualueen asukkaat maksavat omatiimin palveluista samat asiakasmaksut kuin mitä maksaisivat kaupungin palveluista. Asiakasmaksut maksetaan Tampereen kaupungille, ja ne myös kartuttavat maksukattoa kuten muilla kuntalaisilla.


Lisätietoa

Tiedotteet