Siirry sisältöön

Usein kysytyt kysymykset

Olen mukana kokeilussa. Mitä minun pitää tehdä kokeilun päättyessä syyskuussa?
Kokeilun päättyminen ei vaadi sinulta mitään toimenpiteitä. Kokeilu päättyy 15.9.2019 ja sen jälkeen siirryt automaattisesti oman asuinkuntasi suun terveydenhuollon piiriin.

Pääsin mukaan kokeiluun helmikuussa, mutta en ole vielä ehtinyt varata tarkastusaikaa valitsemalleni palveluntuottajalla. Voinko vielä varata tarkastusajan?
Voit käydä valitsemallasi palveluntuottajalla tarkastuksessa 15.9.2019 asti. Aika kannattaa varata mahdollisimman pian.

Minulla on aika varattuna kunnalliselle hammaslääkärille? Voinko silti osallistua valinnanvapauskokeiluun?
Vaikka muualla on hoito kesken, voit tehdä valinnan ja siirtyä kokeilun piiriin. Vain valkeakoskelaiset voivat edelleen ilmoittautua mukaan kokeiluun, muiden kokeilukuntien kiintiöt ovat täynnä.

Mitä jos kokeilussa valitsemani yksityinen hammaslääkäri huomaa, että tarvitsen erikoishammaslääkärin hoitoa? Missä hoitoni järjestetään ja mitä se maksaa?
Palveluun ei kuulu erikoishammaslääkäritasoinen hammashoito. Tarvittaessa asiakas voidaan lähettää joko Tampereen kaupungin Suupolille tai erikoissairaanhoitoon kriteerien mukaisesti. Lisäksi on mahdollista, että asiakas saa tarvitsemansa erikoishammaslääkäritasoisen hoidon valinnanvapauskokeilun ulkopuolella, esimerkiksi palveluntuottajan tarjoamana yksityispalveluna. Nämä toiminnat eivät kuulu kokeilun piiriin. Asiakas maksaa hoidoista kunkin hinnaston mukaiset hinnat.

Minulla on kipeä hammas tai muuta äkillistä vaivaa, jonka luulen tarvitsevan hoitoa nopeasti. Mihin otan yhteyttä?
Ota yhteyttä valitsemaasi palveluntuottajaan ja kerro hoidon tarpeesta. Jos tarvitset kiireellistä hoitoa, saat sen ensin. Sen jälkeen suositellaan tehtäväksi suun ja hampaiden tutkimus ja hoitosuunnitelma. Palveluntuottajien puhelinnumerot löytyvät Valitse suunhoitoyksikkö -sivulta. Ajan varaaminen edellyttää, että olet täysi-ikäinen, tehnyt onnistuneen valinnan verkossa tai puhelimitse vähintään yhtä arkipäivää aikaisemmin ja palveluntuottaja on saanut tiedot sinusta.

Miten varaan suun ja hampaiden tutkimusajan?
Ota yhteyttä valitsemaasi palveluntuottajaan. Saat ajan tarkastukseen, jossa hampaasi ja suusi tutkitaan ja sinulle tehdään hoitosuunnitelma. Palveluntuottajien puhelinnumerot löytyvät Valitse suunhoitoyksikkö -sivulta. Ajan varaaminen edellyttää, että olet täysi-ikäinen, tehnyt onnistuneen valinnan verkossa tai puhelimitse vähintään yhtä arkipäivää aikaisemmin ja palveluntuottaja on saanut tiedot sinusta. Voit käydä valitsemallasi palveluntuottajalla tutkimuksessa 15.9.2019 asti.

Olen ollut mukana kokeilussa alusta lähtien. Saanko käyttää valitsemani palveluntuottajan palveluja myös vuonna 2019?
Voit käyttää valitsemasi palveluntuottajan perushammashoidon palveluja kokeilun päättymiseen eli 15.9.2019 saakka. Sen jälkeen vain kesken jääneet hoidot on mahdollista tehdä valmiiksi palveluntuottajalla vuoden 2019 loppuun mennessä.
Lempäälä jäi pois kokeilusta vuoden 2018 lopussa, joten kokeilussa mukana olleet lempääläiset ovat siirtyneet kunnallisen hammashoidon tai Kela-korvatun yksityishammaslääkäripalvelun asiakkaiksi jo 1.1.2019 alkaen.

Milloin kokeilu päättyy?
Kokeilu päättyy 15.9.2019. Jos olet mukana kokeilussa, voit 15.9.2019 asti käyttää valitsemasi palveluntuottajan perushammashoidon palveluja kunnallisen palvelun hinnalla. 1.10.2019 siirryt automaattisesti takaisin oman asuinkuntasi kunnallisen suun terveydenhuollon piiriin. Jos hoitosi jää kesken kokeilun päättyessä, se on mahdollista tehdä valmiiksi palveluntuottajalla vuoden 2019 loppuun mennessä.