Siirry sisältöön

Saattohoito

Saattohoito on vakavasti sairaan ihmisen hoitoa silloin, kun sairaus on edennyt eikä sitä kyetä lääketieteellisin keinoin parantamaan. Yhteisymmärryksessä potilaan ja hänen läheistensä kanssa hoitava lääkäri tekee päätöksen saattohoitoon siirtymisestä. Kuolemaa lähestyvälle ihmiselle pyritään takaamaan aktiivinen, arvokas ja oireeton loppuelämä.

Saattohoito kotona kotisairaalassa

Lähtökohtana kotisaattohoidolle on potilaan toive tulla hoidetuksi kotona mahdollisimman pitkään, jopa kuolemaan asti.

Kotisairaala mahdollistaa parantumattomasti sairaalle ihmiselle sairaalatasoisen hoidon kotona elämän loppuvaiheessa. Kotisairaalahoito on vapaaehtoista ja potilaalla on niin halutessaan mahdollisuus päästä joustavasti hoitoon vuodeosastolle. Kotisairaala toimii ympärivuorokautisesti vuoden jokaisena päivänä. Hoidosta vastaa kotisairaalan lääkäri.

Kotisairaalahoidon alkaessa tehdään hoitosuunnitelma, johon kirjataan potilaan, hoitoon osallistuvan läheisen, lääkärin ja hoitajan kanssa hoidon sisältö, hoitoon liittyvät toiveet ja hoidon toteutus. Kotisairaalan henkilökunta tekee kotikäyntejä potilaan luo sovitun aikataulun mukaisesti.

Saattohoito hoitokodissa

Tampereella saattohoitoa antaa mm. Syöpäpotilaiden Hoitokotisäätiön ylläpitämä Pirkanmaan Hoitokoti, jonka potilaat ovat syöpää tai muita pitkälle edenneitä, parantumattomia sairauksia sairastavia, usein elämänsä viime vaiheita eläviä ihmisiä.

Pirkanmaan hoitokoti
sähköposti [email protected]
puhelin 03 3117 4240
33520 Tampere

Hoitoa varten tarvitaan lääkärin lähete ja kotikunnan antama maksusitoumus, jolloin kunta maksaa suurimman osan hoidon kokonaiskustannuksista. Usein hoitavan lääkärin tekemä lähete toimii samalla maksusitoumuksena.