Siirry sisältöön

Seksuaalisuus ja parisuhde

Seksuaalisuus

Seksuaalisuus on tärkeä osa persoonallisuutta, tapa kokea ja toteuttaa elämäänsä miehenä ja naisena. Siihen liittyy paljon toiveita, odotuksia ja kokemuksia, iloja, pettymyksiä ja monia muita tunteita.

Seksuaalisuus muuttuu ja kehittyy meissä kaikissa koko elämämme ajan. Se muovautuu omien arvojemme ja asenteidemme mukaiseksi. Ympäristömme, kulttuurimme, uskontomme ja opitut tapamme ovat pohjana ratkaisuillemme joita teemme. Erityisesti nuoruudessa rakennamme voimakkaimmin omaa seksuaalisuuttamme.

Seksuaalisuuden merkitys

Seksuaalisuus on hyvin yksilöllistä. Se on herkkä alue omassa persoonassa, jota ei aina halua jakaa muiden kanssa. Tärkeää on olla itse sinut oman itsensä kanssa ja että tarpeen tullen on joku henkilö, jonka kanssa voi keskustella mietityttävistä asioista.

Eri elämänvaiheissa seksuaalisuudella voi olla hyvin erilainen merkitys. Toiselle seksuaalisuus saattaa olla olennainen osa persoonaa ja toiselle asia on toisarvoinen elämässä. Tärkeää on ottaa huomioon erilaiset tavat ja mieltymykset.

Seksuaaliterveys ja hyvinvointi

Päätöksesi ja ratkaisusi oman kehosi hyvinvoinnista ja sen suojaamisesta saattavat olla valintoja, joilla on merkitystä koko elämäsi ajan. Kunnioita itseäsi ja kehoasi.

Sukupuoli-identiteetilläsi tai seksuaalitottumuksillasi ei ole väliä, sillä on merkitystä, miten suojaat omaa ja kumppanin kehoa. Mitä useamman partnerin kanssa harrastat suojaamatonta seksiä sitä suurempi riski on seksitautiin. Seksitaudit ovat usein oireettomia ja niitä voi levittää, vaikkei itse asiasta olisi tietoinen. Ainoa tapa suojautua tartunnoilta on käyttää yhdynnässä kondomia ja myös suuseksissä suojaa. Kaikkiin tauteihin ei ole parantavaa hoitoa. Jotkut seksitaudit, kuten klamydia, saattavat hoitamattomana olla syy esim. lapsettomuuteen.

Sinulla on aina velvollisuus kertoa tartunnasta partnerillesi, jotta hän voi suojata itseään tartunnalta.

Joskus voi joutua vastentahtoisesti ikäviin tilanteisiin. Voi tapahtua seksuaalista häirintää, hyväksikäyttöä, väkivaltaa eri muodoissaan. Nämä ovat erittäin vakavia asioita, jotka voivat hoitamattomina johtaa syviin traumoihin ja eristäytymiseen. Asioiden ja kokemusten käsittely keskustelemalla yleensä auttaa pääsemään vähitellen tunteissa tasapainoon ja elämän hallintaan.

Parhaimmillaan seksuaalisuus tuo elämään iloa, voimaa ja nautintoa.

Parisuhde

Parisuhde on hyvä paikka kasvaa ja kehittyä ihmisenä. Hyvä parisuhde perustuu kumppanin kunnioittamiselle ja arvostamiselle.

Ei ole kuitenkaan itsestään selvää elää hyvässä ja antoisassa parisuhteessa. Parisuhde vaatii jatkuvaa hoitamista. Avoimuus ja puhuminen myös negatiivisista tunteista on äärimmäisen tärkeää.

On hyvä aika ajoin kartoittaa oman parisuhteen tilaa ja miettiä keinoja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi ja lisäämiseksi.

Parisuhteeseen sisältyy normaaleja, välttämättömiä kriisivaiheita, joista tietäminen jo saattaa auttaa eteenpäin ja mahdollistaa suhteen jatkumisen ja kehittymisen. Ongelmat ja ristiriidat suhteessa ovat väistämättömiä ennemmin tai myöhemmin, mutta niiden rakentava käsittely auttaa parisuhteen syvenemiseen.

Aina omat voimat eivät riitä. Tukea parisuhteen ongelmiin kannattaa hakea mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Keskustele vaikeuksista oman terveydenhoitajan kanssa.