Siirry sisältöön

Maksuton ehkäisy

Tampereen kaupunki tarjoaa maksuttomia ehkäisyvälineitä hieman eri tavoin alle 22-vuotiaille ja yli 22-vuotiaille. Raskauden ehkäisyyn liittyvät vastaanottokäynnit lääkärillä tai hoitajalla ovat kaupungin terveyspalveluissa aina maksuttomia.

Alle 22-vuotiaat

Jos olet alle 22-vuotias tamperelainen, orivesiläinen tai ulkokuntalainen toisen asteen opiskelija, voit saada maksuttomia ehkäisyvälineitä seuraavasti:

 • hormonaalisen ehkäisyn eli ehkäisypillerit, -renkaan tai -laastarin 12 kuukaudeksi (enintään siihen asti kunnes täytät 22 vuotta), jos kyse on
  - raskauden ehkäisyn aloittamisesta ensimmäistä kertaa,
  - synnytyksen jälkeisestä ehkäisystä tai
  - raskauden keskeytyksen jälkeisestä ehkäisystä
 • pitkäkestoiseen ehkäisyyn hormonikierukan, kuparikierukan tai ehkäisykapselin riippumatta aiemmasta ehkäisyn käytöstä
 • kondomeja tarpeen mukaan.

Yli 22-vuotiaat

Jos olet yli 22-vuotias, voit saada maksuttomia ehkäisyvälineitä kotikunnasta riippumatta seuraavasti:

 • Jos kyse on raskauden ehkäisyn aloittamisesta ensimmäistä kertaa, voit saada hormonaalisen ehkäisyn kuudeksi kuukaudeksi (ehkäisypillerit, -renkaan tai -laastarin).
 • Synnytyksen jälkeen tarjotaan hormonaalinen ehkäisy kuudeksi kuukaudeksi (kuten edellä).
 • Raskauden keskeytyksen jälkeen voidaan asettaa joko hormonikierukka, kuparikierukka tai ehkäisykapseli tai aloittaa hormonaalinen ehkäisy kuudeksi kuukaudeksi (kuten edellä).
 • Kondomeja on mahdollisuus saada vaihtoehtona muille ehkäisymenetelmille ehkäisyä aloitettaessa tai terveystarkastusten yhteydessä.

Yllä mainitut yli 22-vuotiaille tarjotut ehkäisyvälineet ovat myös alle 22-vuotiaiden ulkokuntalaisten AMK-opiskelijoiden saatavissa.


Mistä ehkäisyvälineitä saa?

Maksuttomia ehkäisyvälineitä voi saada eri toimipisteistä:


Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/maksutonehkaisy