Siirry sisältöön

Jälkiehkäisy

Jos ehkäisy on epäonnistunut esimerkiksi kondomin rikkoutumisen tai unohtumisen vuoksi, tarvitaan jälkiehkäisy. Jälkiehkäisyyn on olemassa kaksi eri pillerivalmistetta. Molemmat on saatavissa apteekista ilman reseptiä. Molemmissa on suosituksena ottaa pilleri jo 12 tunnin kuluessa suojaamattomasta yhdynnästä.

Norlevo: Jälkiehkäisyn tehon varmistamiseksi on pilleri syytä hankkia apteekista mahdollisimman pian, mielellään 12 tunnin ja viimeistään 72 tunnin kuluttua yhdynnästä. Teho laskee ajan kuluessa ja ehkäisyteho on heikentynyt, jos nainen painaa yli 75 kg.

EllaOne: Tabletti on otettava mielellään 12 tunnin sisällä, viimeistään 120 tunnin (5 päivän) kuluessa suojaamattomasta yhdynnästä. Ehkäisyteho säilynee Norlevoa paremmin koko suositellun käytön ajan. Painolla ei ole vaikutusta tämän lääkkeen ehkäisytehoon.

Jos oksentaa, mutta tabletin ottamisesta on kulunut yli kolme tuntia, tabletti on imeytynyt riittävästi, eikä annosta ole tarpeen uusia.

Kuparikierukka: Voidaan laittaa 5 - 6 päivän sisällä. Teho parempi kuin hormonaalisilla jälkiehkäisyvalmisteilla. Erityisesti kuparikierukkaa kannattaa harkita, jos se soveltuu jatkoehkäisyksi. (Voidaan käyttää myös synnyttämättömillä.)

Apteekissa annetaan opastusta lääkkeen käytössä, mutta sen jälkeen on hyvä hakeutua terveydenhoitajan vastaanotolle jatkoehkäisyn suunnitteluun ja tarvittaessa sukupuolitautitesteihin. Jälkiehkäisy on poikkeuksellinen menetelmä eikä korvaa säännöllistä raskauden ehkäisyä.

Jälkiehkäisyn jatkotoimet

Jälkiehkäisy on aina vain tilapäisratkaisu ehkäisyn epäonnistuessa tai unohtuessa. Turvauduttuasi jälkiehkäisyyn sinun olisi hyvä käydä keskustelemassa jatkoehkäisystä. Tällä kerralla otettu jälkiehkäisypilleri ei suojaa myöhemmissä yhdynnöissä raskaudelta.

Jos kuukautiset eivät ole alkaneet, raskaustesti kannattaa tehdä aikaisintaan kolmen viikon kuluttua yhdynnästä. Ota yhteyttä

Jos epäilet saaneesi seksitautitartunnan

Epäiletkö seksitautia? Aloista Omaolosta: saat selville, kannattaako hakeutua ammattilaisen hoidettavaksi ja voit tarvittaessa olla suoraan yhteydessä kaupungin sukupuolitautien vastaanottoon testauksien sopimiseksi. Ulkoinen linkkiTee seksitautiepäilyä koskeva oirearvio

Jälkiehkäisypilleri ei suojaa mahdollisilta seksitaudeilta. Jos epäilet saaneesi seksitautitartunnan, seksitesteihin kannattaa mennä noin kahden viikon kuluttua yhdynnästä. Hiv-testi voidaan tehdä noin kolmen kuukauden kuluttua.

Maksuton hiv-pikatestaus Hatanpään terveysaseman tiloissa, myös ulkopaikkakuntalaisille: