Siirry sisältöön

Influenssarokotukset

THL:n rokotetutkimus yli 65-vuotiaille

Rokotetutkimuksessa tutkitaan korkea-annoksisen influenssarokotteen tehoa 65 vuotta täyttäneiden keskuudessa. Lisätietoja rokotetutkimuksesta

Rokotus on paras tapa suojautua influenssalta ja sen jälkitaudeilta. Rokotuksen antama suoja muodostuu noin kahdessa viikossa. Influenssarokotukset ovat käynnissä Tampereella.

Valokuva: Influenssarokotukset

Rokotukset terveysasemilla

Influenssarokotukset on aloitettu terveysasemilla. Voit varata erillisen rokotusajan tai jos olet varannut terveysasemalta vastaanottoajan muun syyn vuoksi, voit samalla pyytää myös rokotteen.

Kaupungin omat terveysasemat:
Hatanpään, Hervannan, Kaukajärven, Kämmenniemen, Lielahden, Linnainmaan, Tammelakeskuksen ja Tipotien terveysasemat annettavaan influenssarokotukseen voit varata ajan etukäteen joko omalta terveysasemaltasi tai Ulkoinen linkkiverkossa tai soittamalla terveyspalvelujen neuvontaan, puhelin 03 10023 (joka päivä kello 7 - 22).
Rokotusajat: ma klo 8 - 16, ti, ke, to klo 8 - 18 (paitsi Kaukajärvi, Kämmenniemi ja Lielahti klo 8 - 16) ja pe klo 8 - 15.

Rokotuksia annetaan ilman ajanvarausta Hatanpään, Hervannan, Linnainmaan, Tammelan ja Tipotien terveysasemilla 4.11. alkaen ma - pe klo 13 - 15.

Ostopalveluterveysasemat:
Mehiläisen Oma Lääkärisi Hervannan ja keskustan asiakkaat voivat varata rokotusajan soittamalla omalle terveysasemalleen. Oma Lääkärisi Tesoman asiakkaat voivat varata rokotusajan joko soittamalla terveysasemalle tai Ulkoinen linkkiverkossa .

Rokotuksia annetaan ilman ajanvarausta Oma Lääkärisi Hervannan ja keskustan terveysasemilla 4.11. alkaen maanantaisin ja torstaisin klo 16 - 18. Oma Lääkärisi Tesoman asemalla rokotetaan sekä ajanvarauksella että ilman ajanvarausta 21.11. klo 12 - 18.

Rokotuslauantai 30.11.

Rokotuslauantaina 30.11. influenssarokotuksia annetaan sekä ajanvarauksella että ilman ajanvarausta klo 8 - 14 Hatanpään, Hervannan, Linnainmaan, Tammelan ja Tipotien terveysasemilla sekä Oma Lääkärisi Mehiläisen asemilla Hervannassa, keskustassa ja Tesomalla.

Riskiryhmiin kuuluvat voivat saada rokotuksen myös normaalin tarkastuskäynnin yhteydessä diabetesvastaanotolla ja terveysaseman terveydenhoitajalla.

Rokotukset neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa

Maksuton influenssarokotus annetaan kuuden kuukauden - kuuden vuoden (6 kk - 6 v) ikäisille lapsille, raskaana oleville sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville lapsille ja nuorille. Riskiryhmiin kuuluvien lähipiiri on myös oikeutettu rokotteeseen.

Rokotukset annetaan normaalien vastaanottojen yhteydessä tai muuten sovittuna ajankohtana äitiys- ja lastenneuvoloissa ja kouluterveydenhuollon toimipisteissä.

Neuvoloissa järjestetään myös erillisiä rokotuspäiviä (ks. alla oleva liite), jolloin rokotuksia annetaan pääasiallisesti ilman ajanvarausta. Aika on varattava ennakolta vain muutamaan neuvolaan: Kämmenniemen neuvolan sekä Koilliskeskuksen ja Linnainmaan neuvoloiden iltarokotuksiin varataan aika soittamalla omaan neuvolaan. Peltolammin neuvolan rokotuksiin varataan aika verkkoasioinnin kautta .

Influenssarokotuksia annetaan ilman ajanvarausta myös Perheiden talolla Neuvolakioskissa 6.11. alkaen keskiviikkoisin klo 8.30 - 11.30.

Lisätietoja voit kysyä omalta terveydenhoitajaltasi.

Käytettävät rokotteet:

  • VaxigripTetra-rokote kaikenikäisille 6 kuukauden iästä alkaen
  • Fluenz Tetra -nenäsumuterokote 24 kuukauden - 6 vuoden ikäisille lapsille yhtenä annoksena molempiin sieraimiin annettuna, tehosterokotetta ei tarvita.
  • Ne alle 9-vuotiaat, jotka eivät ole saaneet kahta, pistoksena annettua influenssarokotetta tai yhtä nenäsumutteena annettua rokotetta, tarvitsevat kaksi pistoksena annettavaa rokotetta. Pistosten välillä tulee olla vähintään yksi kuukausi.

Rokotukset opiskeluterveydenhuollossa

Rokotuksia annetaan vain Tampereen kaupungin opiskeluterveydenhuoltoon kuuluville opiskelijoille.

TAMK:lla rokotetaan ko. oppilaitoksen opiskelijoita 27.11. klo 8.30 - 15 ja 5.12. klo 8.30 - 15.

Tullinkulman toimipisteeseen kuuluvat opiskelijat voivat saada rokotuksen myös Tullinkulman toimipisteessä, jossa rokotetaan 29.10. klo 12 - 15 (jos rokotteet ovat saapuneet) ja 10.12. klo 12 - 15. Lisäksi voi tiedustella rokotusta muun käynnin yhteydessä terveydenhoitajan vastaanotolla.

Santalahden toimipisteessä rokotetaan ko. toimipisteen opiskelijoita 19.11. klo 12 - 14, 26.11. klo 12 - 14 ja 2.12. klo 12 - 14.

Lukioilla terveydenhoitajat rokottavat omia lukio-opiskelijoitaan.

Ketkä saavat maksuttoman influenssarokotteen?

Rokotustoimenpide on kaikille maksuton, mutta itse rokote on maksuton vain alla mainituille ryhmille. Jos et kuulu riskiryhmiin, ota influenssarokotereseptin saamiseksi yhteyttä omalle terveysasemallesi reseptipuhelimen kautta, käy ostamassa rokote apteekista ja tule sitten rokotettavaksi.

Maksuttoman influenssarokotuksen saavat ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä:

  • raskaana olevat naiset
  • kaikki kuuden kuukauden – kuuden vuoden (6 kk - 6 v) ikäiset lapset
  • kaikki 65 vuotta täyttäneet
  • sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri
  • varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat naiset
  • sosiaali-, terveyden- ja lääkehuollon henkilöstö sekä opiskelijat

Aikuisille rokote voidaan pistää omalla terveysasemalla tai työterveydenhuollossa. Lapsille ja nuorille rokote pistetään neuvoloissa ja koulu- tai opiskeluterveydenhuollon toimipisteissä.

Ohjeita rokotukseen tuleville

Rokotukseen tulevan aikuisen kannattaa ottaa mukaan Kela-kortti ja rokottamisen helpottamiseksi on hyvä pukea ylle vaatteet, joissa olkavarren saa helposti paljaaksi.

Rokotuksen jälkeen varaudu viipymään 15 minuuttia rokotuspaikalla. Jos rokotuksen jälkeen tulee ongelmia tai kysyttävää, terveyspalvelujen neuvonnasta saa ohjeita: puhelin 10023, matkapuhelimesta soittaessa 03 10023, joka päivä klo 7 - 22.

Lisätietoja

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta löytyy tietoa influenssarokotteesta:

Aikuisten rokotukset:
Suunnittelija
Satu Mäkinen
puhelin 040 639 7228

Lasten ja nuorten rokotukset:
Osastonhoitaja
Anneli Leponen
puhelin 050 330 6894

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]


Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/influenssarokotukset