Siirry sisältöön

Influenssarokotukset

Valokuva: Influenssarokotukset

Rokotus on paras tapa suojautua influenssalta ja sen jälkitaudeilta. Rokotuksen antama suoja muodostuu noin kahdessa viikossa. Rokote on maksuton riskiryhmiin kuuluville . Muut kuin riskiryhmäläiset voivat itse hankkia rokotteen ja tulla sitten rokotettavaksi. Rokotustoimenpide on kaikille maksuton.

Rokotukset terveysasemilla

Rokotuksia pistetään kaikilla kaupungin terveysasemilla niiden aukioloaikoina. Voit varata erillisen rokotusajan tai jos olet varannut terveysasemalta vastaanottoajan muun syyn vuoksi, voit samalla pyytää myös rokotteen. Riskiryhmiin kuuluvat voivat saada rokotuksen myös normaalin tarkastuskäynnin yhteydessä esimerkiksi diabetesvastaanotolla.

Varaa aika influenssarokotukseen

Rokotuksia annetaan ensisijaisesti ajanvarauksella.

Puhelimitse voit varata ajan soittamalla joko omalle terveysasemallesi tai terveyspalvelujen neuvontaan, puhelin 03 5657 0023 (valitse linja 2), joka päivä kello 7 - 22.

Rokotukset neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa

Maksuton influenssarokotus annetaan alle 7-vuotiaille, raskaana oleville sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville lapsille ja nuorille.

Raskaana olevat naiset ja alle kouluikäiset lapset saavat rokotteen neuvolassa. Maksuttomaan rokotukseen oikeutetut koululaiset rokotetaan ensisijaisesti kouluterveydenhuollossa.

Normaalien käyntien yhteydessä annettavien rokotteiden lisäksi rokotuksiin voi tulla ajanvarauksella. Lisätietoja voit kysyä omalta terveydenhoitajaltasi.

Käytettävät rokotteet:

 • VaxigripTetra-rokote kaikenikäisille 6 kuukauden iästä alkaen
 • Fluenz Tetra -nenäsumuterokote 24 kuukauden - 6 vuoden ikäisille lapsille yhtenä annoksena molempiin sieraimiin annettuna, tehosterokotetta ei tarvita.
 • Ne alle 9-vuotiaat, jotka eivät ole saaneet kahta, pistoksena annettua influenssarokotetta tai yhtä nenäsumutteena annettua rokotetta, tarvitsevat kaksi pistoksena annettavaa rokotetta. Pistosten välillä tulee olla vähintään yksi kuukausi.

Rokotukset opiskeluterveydenhuollossa

Rokotuksia annetaan vain Tampereen kaupungin opiskeluterveydenhuoltoon kuuluville opiskelijoille.

Rokotukset annetaan opiskeluterveydenhuollon eri toimipisteissä joko ajanvarauksella tai muuten sovitun vastaanoton yhteydessä. Lisätietoja voit kysyä omalta terveydenhoitajaltasi.

Ketkä saavat maksuttoman influenssarokotteen?

Rokotustoimenpide on kaikille maksuton, mutta itse rokote on maksuton vain riskiryhmille. Maksuttoman influenssarokotuksen saavat ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä:

 • sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö ja opiskelijat, jotka osallistuvat potilaiden ja asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon (etusijalla ovat ne, jotka kohtaavat ja hoitavat influenssaa sairastavia ja ne, jotka hoitavat jatkuvasti vakavalle influenssalle erityisen alttiita henkilöitä)
 • raskaana olevat naiset
 • alle 7-vuotiaat
 • kaikki 65 vuotta täyttäneet
 • Ulkoinen linkkisairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
 • vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiri
 • henkilöt, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa
 • varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset

Lähipiirin rokotukset

Lähipiiriin kuuluvista maksuttoman influenssarokotteen saavat ne, jotka asuvat samassa asunnossa tai ovat viikoittain kasvotusten tekemisissä vakavalle influenssalle erityisen alttiin ihmisen kanssa tai sellaisen vakavalle influenssalle alttiin ihmisen kanssa, jota ei voida suojata influenssarokotteella. Muille lähipiiriin kuuluville rokotukset ovat omakustanteisia.

Vakavalle influenssalle erityisen alttiita ovat voimakkaasti immuunipuutteiset ihmiset, vakavasti sairaat ihmiset, perussairaat ja huonokuntoiset 65-vuotiaat ja sitä vanhemmat, vakavalle influenssalle alttiit ihmiset, joille rokotetta ei voida antaa, alle 6 kuukauden ikäiset lapset ja raskaana olevat.

Lisätietoja: Ulkoinen linkkiAlttiiden henkilöiden lähipiirin influenssarokotukset (THL)

Influenssarokoteresepti

Jos et kuulu riskiryhmiin, voit itse ostaa rokotteen. Saat tilattua kausi-influenssareseptin joko verkossa tai soittamalla.

Reseptin saatuasi käy ostamassa rokote apteekista ja tule sitten rokotettavaksi. Rokotustoimenpide on maksuton.

Aikuisille rokote voidaan pistää omalla terveysasemalla tai työterveydenhuollossa. Lapsille ja nuorille rokote pistetään neuvoloissa ja koulu- tai opiskeluterveydenhuollon toimipisteissä.

Ohjeita rokotukseen tuleville

Kun tulet rokotukseen, ota mukaan Kela-kortti tai lapsen neuvolakortti. Rokottamisen helpottamiseksi on hyvä pukea ylle vaatteet, joissa saat olkavarren helposti paljaaksi.

Rokotuksen jälkeen varaudu viipymään 15 minuuttia rokotuspaikalla. Muista odotustiloissa hyvä käsihygienia ja turvavälit.

Jos rokotuksen jälkeen tulee ongelmia tai kysyttävää, saat ohjeita terveyspalvelujen neuvonnasta: puhelin 03 5657 0023, joka päivä klo 7 - 22.

Lisätietoja

Aikuisten rokotukset:
Suunnittelija
Satu Mäkinen
puhelin 040 639 7228

Lasten ja nuorten rokotukset:
Osastonhoitaja
Anneli Leponen
puhelin 050 330 6894

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

Ikääntyneiden influenssarokotetutkimus eli FinFluHD-rokotetutkimus on keskeytetty:


Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/influenssarokotukset