Siirry sisältöön

Influenssarokotukset

Valokuva: Influenssarokotukset

Rokotus on paras tapa suojautua influenssalta ja sen jälkitaudeilta. Rokotuksen antama suoja muodostuu noin kahdessa viikossa. Rokote on maksuton riskiryhmiin kuuluville . Muut kuin riskiryhmäläiset voivat hankkia rokotteen ja tulla sitten rokotettavaksi. Rokotustoimenpide on kaikille maksuton.

Rokotukset terveysasemilla

Rokotuksia annetaan pääsääntöisesti vain ajanvarauksella. Voit varata erillisen rokotusajan tai jos olet varannut terveysasemalta vastaanottoajan muun syyn vuoksi, voit samalla pyytää myös rokotteen.

Kaupungin omat terveysasemat:
Hatanpään, Hervannan, Kaukajärven, Kämmenniemen, Lielahden, Linnainmaan, Tammelakeskuksen ja Tipotien terveysasemalla annettavaan influenssarokotukseen voit varata ajan joko verkossa tai soittamalla omalle terveysasemallesi tai terveyspalvelujen neuvontaan, puhelin 03 5657 0023 (joka päivä kello 7 - 22).

Ostopalveluterveysasemat:
Terveyskeskus Mehiläinen Tampere Hervannan ja keskustan asiakkaat voivat varata rokotusajan soittamalla omalle terveysasemalleen. Terveyskeskus Mehiläinen Tampere Tesoman asiakkaat voivat varata rokotusajan joko soittamalla terveysasemalle tai verkossa.

Rokotuksia annetaan terveysasemilla niiden aukioloaikoina.

Riskiryhmiin kuuluvat voivat saada rokotuksen myös normaalin tarkastuskäynnin yhteydessä esim. diabetesvastaanotolla.

Rokotukset neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa

Maksuton influenssarokotus annetaan kuuden kuukauden - kuuden vuoden (6 kk - 6 v) ikäisille lapsille, raskaana oleville sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville lapsille ja nuorille. Riskiryhmiin kuuluvien lähipiiri on myös oikeutettu rokotteeseen.

Rokotuksia annetaan joko ajanvarauksella tai muuten sovitun vastaanoton yhteydessä äitiys- ja lastenneuvoloissa ja kouluterveydenhuollon toimipisteissä. Avovastaanottoja ei järjestetä koronavirustilanteen vuoksi.

Lisätietoja voit kysyä omalta terveydenhoitajaltasi.

Käytettävät rokotteet:

  • VaxigripTetra-rokote kaikenikäisille 6 kuukauden iästä alkaen
  • Fluenz Tetra -nenäsumuterokote 24 kuukauden - 6 vuoden ikäisille lapsille yhtenä annoksena molempiin sieraimiin annettuna, tehosterokotetta ei tarvita.
  • Ne alle 9-vuotiaat, jotka eivät ole saaneet kahta, pistoksena annettua influenssarokotetta tai yhtä nenäsumutteena annettua rokotetta, tarvitsevat kaksi pistoksena annettavaa rokotetta. Pistosten välillä tulee olla vähintään yksi kuukausi.

Rokotukset opiskeluterveydenhuollossa

Rokotuksia annetaan vain Tampereen kaupungin opiskeluterveydenhuoltoon kuuluville opiskelijoille.

Rokotukset annetaan opiskeluterveydenhuollon eri toimipisteissä joko ajanvarauksella tai muuten sovitun vastaanoton yhteydessä. Lisätietoja voit kysyä omalta terveydenhoitajaltasi.

Ketkä saavat maksuttoman influenssarokotteen?

Rokotustoimenpide on kaikille maksuton, mutta itse rokote on maksuton vain alla mainituille ryhmille. Jos et kuulu riskiryhmiin, ota influenssarokotereseptin saamiseksi yhteyttä omalle terveysasemallesi reseptipuhelimen kautta, käy ostamassa rokote apteekista ja tule sitten rokotettavaksi.

Maksuttoman influenssarokotuksen saavat ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä:

  • raskaana olevat naiset
  • kaikki kuuden kuukauden – kuuden vuoden (6 kk - 6 v) ikäiset lapset
  • kaikki 65 vuotta täyttäneet
  • Ulkoinen linkkisairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri
  • varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat naiset
  • sosiaali-, terveyden- ja lääkehuollon henkilöstö sekä opiskelijat

Aikuisille rokote voidaan pistää omalla terveysasemalla tai työterveydenhuollossa. Lapsille ja nuorille rokote pistetään neuvoloissa ja koulu- tai opiskeluterveydenhuollon toimipisteissä.

Ohjeita rokotukseen tuleville

Rokotukseen tulevan aikuisen kannattaa ottaa mukaan Kela-kortti ja rokottamisen helpottamiseksi on hyvä pukea ylle vaatteet, joissa olkavarren saa helposti paljaaksi.

Rokotuksen jälkeen varaudu viipymään 15 minuuttia rokotuspaikalla. Jos rokotuksen jälkeen tulee ongelmia tai kysyttävää, terveyspalvelujen neuvonnasta saa ohjeita: puhelin 03 5657 0023, joka päivä klo 7 - 22.

Lisätietoja

Ikääntyneiden influenssarokotetutkimusta eli FinFluHD-rokotetutkimusta ei toteuteta myöskään syksyllä 2021 koronavirusepidemian jatkumisen vuoksi.

Aikuisten rokotukset:
Suunnittelija
Satu Mäkinen
puhelin 040 639 7228

Lasten ja nuorten rokotukset:
Osastonhoitaja
Anneli Leponen
puhelin 050 330 6894

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]


Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/influenssarokotukset