Siirry sisältöön

Influenssarokotukset

Rokotus on paras tapa suojautua influenssalta ja sen jälkitaudeilta. Rokotuksen antama suoja muodostuu noin kahdessa viikossa. Rokotuskausi alkaa yleensä loka-marraskuussa.

Valokuva: Influenssarokotukset

Rokotukset terveysasemilla

Kaupungin omilla terveysasemilla (Hatanpään, Hervannan, Kaukajärven, Kämmenniemen, Lielahden, Linnainmaan, Tammelakeskuksen ja Tipotien terveysasemat) annettaviin influenssarokotuksiin varataan aika etukäteen joko Ulkoinen linkkiverkossa tai soittamalla terveyspalvelujen neuvontanumeroon 03 10023, joka päivä kello 7 - 22.

Mehiläinen Oma Lääkärisi Hervannan, keskustan ja Tesoman asiakkaat varaavat rokotusajan soittamalla omalle terveysasemalleen.

Jos olet mukana terveysasemapalvelujen valinnanvapauskokeilussa ja valinnut yksityisen palveluntuottajan (Medisport, Mehiläinen Oma Lääkärisi Tampere, Pihlajalinna Koskiklinikka ja Kangasala tai Johanneksen Klinikka), ole yhteydessä omaan palveluntuottajaasi saadaksesi influenssarokotteen.

Jos olet varannut terveysasemalta vastaanottoajan muun syyn vuoksi, voit samalla pyytää myös rokotteen. Riskiryhmiin kuuluvat voivat saada rokotuksen myös normaalin tarkastuskäynnin yhteydessä diabetesvastaanotolla ja terveysaseman terveydenhoitajalla.

Rokotukset neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa

Maksuton influenssarokotus annetaan nyt kaikille alle 7-vuotiaille. Kuuden kuukauden - kuuden vuoden (6 kk - 6 v) ikäisten lasten ohella raskaana olevat sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat lapset ja nuoret ovat oikeutettuja ilmaiseen influenssarokotukseen.

Rokotukset annetaan normaalien vastaanottojen yhteydessä tai muuten sovittuna ajankohtana äitiys- ja lastenneuvoloissa ja kouluterveydenhuollon toimipisteissä. Lisätietoja voit kysyä omalta terveydenhoitajaltasi.

Käytettävät rokotteet:

  • VaxigripTetra -rokote kaikenikäisille 6 kuukauden iästä alkaen
  • Fluenz Tetra -nenäsumuterokote 24 kuukauden - 6 vuoden ikäisille lapsille yhtenä annoksena molempiin sieraimiin annettuna, tehosterokotetta ei tarvita.
  • Ne alle 9-vuotiaat, jotka eivät ole saaneet kahta, pistoksena annettua influenssarokotetta tai yhtä nenäsumutteena annettua rokotetta, tarvitsevat kaksi pistoksena annettavaa rokotetta. Pistosten välillä tulee olla vähintään yksi kuukausi.

Rokotukset opiskeluterveydenhuollossa

Rokotuksia annetaan vain Tampereen kaupungin opiskeluterveydenhuoltoon kuuluville opiskelijoille.

Ketkä saavat maksuttoman influenssarokotteen?

Rokotustoimenpide on kaikille maksuton, mutta itse rokote on maksuton vain alla mainituille ryhmille. Jos et kuulu riskiryhmiin, ota influenssarokotereseptin saamiseksi yhteyttä omalle terveysasemallesi reseptipuhelimen kautta, käy ostamassa rokote apteekista ja tule sitten rokotettavaksi.

Maksuttoman influenssarokotuksen saavat ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä:

  • raskaana olevat naiset
  • kaikki kuuden kuukauden – kuuden vuoden (6 kk - 6 v) ikäiset lapset
  • kaikki 65 vuotta täyttäneet
  • sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri
  • varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat naiset
  • sosiaali-, terveyden- ja lääkehuollon henkilöstö sekä opiskelijat

Aikuisille rokote voidaan pistää omalla terveysasemalla tai työterveydenhuollossa. Lapsille ja nuorille rokote pistetään neuvoloissa ja koulu- tai opiskeluterveydenhuollon toimipisteissä.

Veteraanit saavat maksutta sekä influenssa- että pneumokokkirokotuksen: Lisätietoa veteraanien rokotuksista

Ohjeita rokotukseen tuleville

Rokotukseen tulevan aikuisen kannattaa ottaa mukaan Kela-kortti ja rokottamisen helpottamiseksi on hyvä pukea ylle vaatteet, joissa olkavarren saa helposti paljaaksi.

Rokotuksen jälkeen varaudu viipymään 15 minuuttia rokotuspaikalla. Jos rokotuksen jälkeen tulee ongelmia tai kysyttävää, terveyspalvelujen neuvonnasta saa ohjeita: puhelin 10023, matkapuhelimesta soittaessa 03 10023, joka päivä klo 7 - 22.

Lisätietoja

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta löytyy tietoa influenssarokotteesta:

Aikuisten rokotukset:
Suunnittelija
Satu Mäkinen
puhelin 040 639 7228

Lasten ja nuorten rokotukset:
Osastonhoitaja
Anneli Leponen
puhelin 050 330 6894

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]


Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/influenssarokotukset