Siirry sisältöön

D-vitamiinisuositukset

D-vitamiinivalmisteiden käyttösuositukset eri ikäryhmille

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee riittävän D-vitamiinin saannin varmistamiseksi D-vitamiinivalmisteen käyttöä eri ikäryhmille alla olevien ohjeiden mukaisesti. D-vitamiinivalmisteena kannattaa käyttää D3-vitamiinia sisältävää tuotetta.

Alle 1-vuotiaat

Täysimetettyjen ja alle 500 ml/vrk äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta nauttivien lasten D-vitamiinivalmisteen käyttösuositus on 10 mikrogrammaa (400 IU) vuorokaudessa kahden viikon iästä alkaen.

Äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta 500 - 800 ml/vrk nauttivilla lapsilla D-vitamiinivalmisteen käyttösuositus on 6 mikrogrammaa (240 IU) vuorokaudessa kahden viikon iästä alkaen.

Yli 800 ml äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta nauttivilla lapsilla käyttösuositus on 2 mikrogrammaa (80 IU) vuorokaudessa kahden viikon iästä alkaen.

Huom! Äidinmaidonkorvikkeiden ja vieroitusvalmisteiden määrään lasketaan mukaan myös lapsen nauttimat D-vitaminoidut lastenvellit ja -puurot.

1 - 2 -vuotiaat

D-vitamiinivalmistetta käytetään 10 mikrogrammaa (400 IU) vuorokaudessa ympäri vuoden riippumatta siitä, saako lapsi D-vitaminoitua maitoa, äidinmaitoa, vieroitusvalmistetta, lasten erityisvalmistetta ja/tai vitaminoitua lastenpuuroa.

2 - 17 -vuotiaat

D-vitamiinivalmistetta käytetään 7,5 mikrogrammaa (300 IU) vuorokaudessa päivittäin ympäri vuoden. D-vitamiinilisän (7,5 mikrogrammaa) käyttö vitaminoitujen rasvojen ja maitovalmisteiden ohella on turvallista, eikä liikasaannin riskiä tavanomaisessa ruokavaliossa ole.

Raskaana olevat ja imettävät naiset

D-vitamiinivalmistetta käytetään 10 mikrogrammaa (400 IU) vuorokaudessa päivittäin ympäri vuoden. D-vitamiinilisän (10 mikrogrammaa) käyttö vitaminoitujen rasvojen ja maitovalmisteiden ohella on turvallista, eikä liikasaannin riskiä tavanomaisessa ruokavaliossa ole.

18 - 74 -vuotiaat

Aikuisten on mahdollista saavuttaa D-vitamiinin saannin tavoitetaso ilman D-vitamiinivalmistetta. Jos päivittäin ei kuitenkaan käytetä D-vitaminoituja maitovalmisteita, ravintorasvoja (esim. margariinia) ja/tai kalaa 2 - 3 kertaa viikossa, suositellaan 10 mikrogrammaa D-vitamiinilisää vuoden pimeimpänä aikana eli loka-maaliskuussa.

75-vuotiaat ja vanhemmat

D-vitamiinivalmistetta käytetään 20 mikrogrammaa (800 IU) vuorokaudessa ympäri vuoden. Edellä mainittua pienempää D-vitamiinivalmisteannosta (10 mikrogrammaa) voi käyttää, jos syödään säännöllisesti paljon vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa.

Huomioitavaa: D-vitamiinin saannille on asetettu turvallisen saannin ylärajat, jotka ovat seuraavat (ruoka ja D-vitamiinivalmiste yhteensä):
* alle 6 kk ikäisillä lapsilla 25 μg/vrk
* 6 – 12 kk ikäisillä lapsilla 35 μg/vrk
* 1 - 11 -vuotiaat 50 μg/vrk
* nuoret ja aikuiset 100 μg/vrk.

Lähteet: Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014 ja 2018 sekä Pohjoismaiden ministerineuvosto 2013