Siirry sisältöön

Puheterapia

Valokuva: Puheterapeutin luona.

TÄRKEÄ TIEDOTE KORONAAN LIITTYEN 26.3.2020

Puheterapiapalveluissa yksilövastaanotot lasten ja koululaisten osalta toimivat normaalisti.
Ensisijaisesti pyritään etävastaanottoihin tai puhelinneuvontaan. Lapsella, perheenjäsenellä ja/tai saattajalla ei saa olla hengitystieoireita tullessaan vastaanotolle, eikä saa olla palannut ulkomailta alle 14 vuorokautta aiemmin (karanteeni).

Toiveemme on, että terapiaan tulevalla on vain yksi saattaja mukanaan, mikäli mahdollista.
Jos lapsi tai saattaja kuuluu riskiryhmään, suosittelemme käyttämään omaa harkintakykyä ja ehdottomasti keskustelemaan terapeutin kanssa käynnin järjestämisestä ja välttämättömyydestä.

Kaikki ryhmäkäynnit on peruttu, asiakkaita informoidaan korvaavista toiminnoista.

Tilanteen takia siirtyvät tai peruuntuvat käynnit pyritään järjestämään heti, kun tilanne sallii. Kenenkään ei tarvitse olla huolissaan, että jää kokonaan ilman puheterapiaa koronan takia.

Yli 70-vuotiaiden puheterapiakäynnit vastaanotolla olemme valmiuslain hengessä päättäneet siirtää kokonaan myöhemmäksi.

Puheterapiapalvelut painottuvat alle kouluikäisten lasten palveluihin, mutta myös perusopetuksessa toimii puheterapeutteja yhteistyössä oppilashuollon kanssa. Aikuisasiakkaille on saatavissa puheterapiapalveluja ääniongelmien ja änkytyksen hoitoon. Aikuisneurologisia asiakkaita hoidetaan rajoitetusti avoterveydenhuollossa ja laitoshoidossa.

Puheterapeutin vastaanotolle tullaan yleensä terveydenhoitajan tai lääkärin lähetteellä tai koulun erityisopettajan aloitteesta. Joskus päivähoidon henkilökunta tai lapsen/oppilaan vanhemmat ottavat suoraan yhteyttä puheterapeuttiin. Aikuisneurologiset asiakkaat tarvitsevat lääkärin lähetteen. Puheterapiapalvelut ovat kuntalaisille maksuttomia.

Puheterapian avulla poistetaan ja lievennetään kommunikoinnin häiriöitä. Puheterapiapalvelun muotoja ovat: tutkimus, ohjaus, neuvonta (myös puhelimitse puhelinaikoina), seuranta ja terapia. Puheterapiajakson kesto sovitaan asiakkaan kanssa hoidon alussa. Puheterapeutin antama ohjaus tai terapia voidaan toteuttaa myös ryhmämuotoisena. Perusopetuksessa puheterapeutit tekevät tarpeen mukaan koulukäyntejä.

Lisätietoja
Johtava puheterapeutti
Jussi Kuusisalo
puhelin 040 800 4635
sähköposti [email protected]
Tipotien sosiaali- ja terveysasema (3. krs, C-siipi)
33230 Tampere

Yhteystiedot

Ohjeita asiakkaille


Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/puheterapia