Rokotukset

Opiskeluterveydenhuollon vastaanotolla voit saada maksuttomia perusrokotuksia ja tarvittaessa reseptin omakustanteisia rokotteita varten.
Ennen vastaanotolle tuloa on hyvä selvittää, mitä rokotteita olet jo saanut ja milloin. Matkalle lähtiessä rokotussuoja kannattaa hoitaa kuntoon hyvissä ajoin, vähintään kuukautta ennen aiottua lähtöpäivää.
Ulkoinen linkkiKansallinen rokotusohjelma https://thl.fi/fi/web/rokottaminen/kansallinen-rokotusohjelma
Työikäisten jäykkäkouristusrokotusten (tetanus) tehosteväli on nykyään 20 vuotta. (Tehosteväli muuttui keväällä 2018.)
Tetanus-tehoste annetaan 25, 45 ja 65 vuoden iässä. Yli 65-vuotiaiden tulisi edelleen ottaa tehoste kymmenen vuoden välein. Ensimmäinen aikuisiän tehoste annetaan 25-vuotiaille yhdistelmärokotteena, jossa on mukana myös suoja hinkuyskää vastaan (dtap).
Polio-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Yleensä poliosuojan saa lapsuudessa osana viitosrokotussarjaa, DTaP-IPV-Hib. Perussarjaa ei normaalisti tarvitse tehostaa aikuisiällä. Tehostetta suositellaan riskialueille lähteville, sieltä saapuville ja heidän lähipiirilleen.
MPR eli tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokotus annetaan yleisen rokotusohjelman mukaisesti 12 - 18 kuukauden ja kuuden vuoden iässä. Suurimmalla osalla ennen vuotta 1970 syntyneitä on tautien antama luonnollinen suoja. Vuonna 1975 ja sen jälkeen syntyneistä lähes kaikki ovat saaneet MPR-rokotuksen. Jollei rokotuksista tai sairastetuista taudeista ole tietoa tai jos olet saanut vain osan rokotteista, suositellaan aikuisille kahta rokoteannosta 2 - 3 vuoden välein.
Kausi-influenssarokote annetaan vuosittain loppuvuodesta. Rokotusajankohdista tiedotetaan erikseen.
Rokote suojaa sekä hepatiitti A- että hepatiitti B -viruksen aiheuttamilta maksatulehdukselta. Rokotteen saavat kansallisen rokotusohjelman osana ilmaiseksi ne henkilöt, joilla on suurentunut riski saada hepatiitti A-tartunta: säännöllistä hoitoa saavat, verenvuototautia sairastavat henkilöt, ruiskuhuumeiden käyttäjät, ruiskuhuumeiden käyttäjien läheiset ja miehet joilla on seksiä miesten kanssa.
Työharjoittelussa tartuntavaaraan joutuvat opiskelijat saavat hepatiitti B -rokotuksen maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa.
Rokotukseen ovat
oikeutettuja terveydenhoitaja-, sairaanhoitaja-, kätilö-,
bioanalyytikko-, röntgenhoitaja- ja lähihoitajaopiskelijat, ensihoidon
opiskelijat, hammashoitaja- ja suuhygienistiopiskelijat, lääketieteen ja
hammaslääketieteen opiskelijat, välinehuollon opiskelijat sekä
vanginvartija- ja poliisiopiskelijat. Lisäksi Tampereen
opiskeluterveydenhuollossa maksuttoman hepatiitti B -rokotuksen saavat
vartijaopiskelijat.
Rokotuksiin ovat oikeutettuja sekä opintonsa aloittavat että jo parhaillaan opiskelevat, joilla ei ole rokotussuojaa. Opiskeluaikana rokotukset hoitaa opiskeluterveydenhuolto. Jos rokotesarja on kesken opiskelun päättyessä, on sen täydentäminen rokotettavan omalla vastuulla, joko itse maksaen tai mahdollisuuksien mukaan työterveyshuollossa.
Tietoa sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille suunnatuista rokotuksista:
Sosiaali- ja terveydenhuollon opiskelijoille
Rokotukset kannattaa hoitaa ajoissa kuntoon. Matkailijan erityisrokotteista sekä malarian estolääkityksestä saat tietoa opiskeluterveydenhuollosta tai erityisrokotukset ja tartuntatautien valvonta -yksiköstä. Aika vastaanotolle on varattava etukäteen.
Matkalle lähtijän kannattaa myös tutustua THL:n matkailijan terveysoppaaseen:
Ulkoinen linkkiMatkailijan terveysopas
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta löytyy matkailijan rokotussuositukset, tarkkaa tietoa taudeista ja terveysvaaroista maittain.
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Opiskeluterveydenhuolto: