Siirry sisältöön

Terveydenhoitajan ja lääkärin palvelut

Tietoa opiskeluterveydenhuollosta ja siitä, keillä on oikeus opiskeluterveydenhuollon palveluihin löydät sivulta Mitä on opiskeluterveydenhuolto?

Valokuva: Lääkärin vastaanotolla.

Etsitkö näitä?

Vastaanotot

Jos mieltäsi painaa jokin terveyteen tai sairauteen liittyvä asia, voit keskustella siitä terveydenhoitajan kanssa. Terveydenhoitaja ohjaa sinut tarvittaessa lääkärin vastaanotolle. Terveydenhoitajaan voit olla yhteydessä esim. tarvitessasi terveysneuvontaa, rokotuksia tai sairauslomaa. Terveydenhoitajat auttavat myös mielenterveyteen, päihteisiin ja seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa.

Lääkärin vastaanotolle varataan aika terveydenhoitajan kautta joko puhelimitse tai vastaanottokäynnillä. Terveydenhoitaja arvioi hoidon tarpeesi ja tarvittaessa ohjaa sinut lääkärin vastaanotolle.
Opiskelijat voivat käyttää myös oman asuinkuntansa terveyspalveluja. Suositeltavaa on, ettei pitkäaikaista hoitosuhdetta päätetä.

Tullinkulman toimipisteessä asioivien tulee varata aika vastaanotolle etukäteen. Oppilaitoksilla olevilla toimipisteillä terveydenhoitajan vastaanotto toimii myös ilman ajanvarausta. Vastaanottoajat vaihtelevat toimipisteittäin. Opiskeluterveydenhuollossa on käytössä myös chat-palvelu sekä mahdollisuus etävastaanottoon.

Sairauslomatodistukset

Useimmissa oppilaitoksissa on sovittu toimintamallista, joka mahdollistaa kolmen päivän sairauspoissaolon ilman terveydenhuollon ammattilaisen laatimaa todistusta. Opettaja/ryhmänohjaaja hyväksyy 1 - 3 päivän sairausloman opiskelijan oman tai alaikäisen huoltajan ilmoittamana tilanteissa, joissa sairauden oireet eivät edellytä terveydenhuollon ammattilaisen arviota. Jos kuitenkin tarvitset sairauslomatodistusta, ota yhteyttä opiskeluterveydenhuoltoon.

Reseptien uusiminen

Voit uusia reseptit opiskeluterveydenhuollossa, Omakannassa tai apteekin kautta.

Apteekissa uusimispyyntö välitetään opiskeluterveydenhuoltoon, missä se käsitellään kahdeksan päivän kuluessa. Apteekki voi laskuttaa välityspalvelusta. Uusimispyynnön voi tehdä, kun edellisen reseptin määräämisestä tai uusimisesta on alle 16 kuukautta. Joidenkin lääkereseptien uusimisen kohdalla edellytetään vastaanottokäyntiä (esim. psyykelääkkeet, unilääkkeet, e-pillerit, antibiootit).

Reseptin voit noutaa apteekista sopimuksen mukaan (normaalisti 8 vrk:n kuluttua) tai kun saat tiedon reseptin uusinnasta tekstiviestillä. Saat ilmoituksen myös, jos reseptiä ei ole uusittu.

Voit tarkistaa reseptitietosi Omakannassa:

Terveystarkastukset

Lukiossa tai toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa yli vuoden opiskeleville järjestetään terveydenhoitajan tarkastus ensimmäisen vuoden aikana.

Terveystarkastuksessa keskustellaan mm. fyysisestä ja psyykkisestä terveydestä sekä tulevaan ammattiin liittyvistä terveydellisistä seikoista. Voit myös itse nostaa esiin mielessäsi olevia asioita. Tarvittaessa varataan aika lääkärille.

Voit hakeutua terveystarkastukseen oma-aloitteisesti missä vaiheessa opintoja tahansa. Terveystarkastus voidaan tehdä myös alle vuoden opiskeleville, jos terveydentilassa ilmenee erityistä tarvetta tai opiskelija itse haluaa tarkastukseen.

Maksut

Terveydenhoitajan, psykologin, psykiatrisen sairaanhoitajan ja ravitsemusterapeutin palvelut ovat maksuttomia. Lääkärikäynnistä peritään 18 vuotta täyttäneeltä maksu kolmelta ensimmäiseltä sairaanhoitoon liittyvältä käynniltä kalenterivuodessa.

Katso tarkemmat tiedot:

Päivystys

Opiskeluterveydenhuolto ei järjestä päivystyspalveluja.

Ympärivuorokautinen päivystysapu auttaa äkillisissä terveysongelmissa silloin, kun oma terveysasemasi on kiinni. Soita numeroon 116117 aina, kun mietit päivystykseen menoa.

Kiireetöntä terveysneuvontaa saat terveyspalvelujen neuvonnasta, puhelin 03 10023 tai 03 5657 0023, joka päivä klo 7 - 22. Voit olla yhteydessä myös oman kotikuntasi terveyspalveluihin.

Terveystietoa verkossa

Linkki Omaolo-palvelun sivuille.

Omaolon avulla voit helposti arvioida, millaista hoitoa tarvitset. Omaolo-palvelu on käytössäsi läpi vuorokauden. Vastaustesi perusteella saat toimintasuosituksen ja ohjeet, kuinka toimia.

Terveyskirjasto tarjoaa luotettavaa, riippumatonta ja ajantasaista tietoa terveydestä ja sairauksista. Palvelu on osa Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansallista terveysprojektia.