Siirry sisältöön

Seksuaaliterveys

Vastaanotot

Voit ottaa yhteyttä opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajaan kaikissa seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa, esim. silloin, kun ehkäisyn aloittaminen on ajankohtaista.


Seksuaalineuvonta

Seksuaalineuvonta on ohjausta seksuaalisuuteen ja seksiin liittyvissä asioissa. Käynneillä voit keskustella seksuaalielämän ongelmista ja kysymyksistä, kuten seksuaalisen halun puute, yhdyntäkivut sekä erektio- ja orgasmivaikeudet.
Voit varata ajan seksuaalineuvojalle oman oppilaitoksesi terveydenhoitajan kautta.

Maksuton ehkäisy

Maksuttomia ehkäisyvälineitä tarjotaan hieman eri tavalla alle 20-vuotiaille ja yli 20-vuotiaille:

  • Alle 20-vuotiaat saavat maksutta ensimmäisen hormonaalisen ehkäisyn (kuten pillerit) 12 kuukaudeksi, pitkäkestoiseen ehkäisyyn esim. hormonikierukan ja kondomeja tarpeen mukaan.
  • Yli 20-vuotiaat ja alle 20-vuotiaat ulkokuntalaiset AMK-opiskelijat saavat kotikunnasta riippumatta esim. hormonaalisen ehkäisyn kuudeksi kuukaudeksi tai kondomeja vaihtoehtona muille ehkäisymenetelmille.

Maksuttomia ehkäisyvälineitä voit saada paitsi opiskeluterveydenhuollosta myös kouluterveydenhuollosta, nuorisoneuvolasta, ehkäisyneuvolasta, äitiysneuvoloista ja terveysasemilta.

Alle 20-vuotiaat YTHS:n palvelujen piiriin kuuluvat tamperelaiset ja orivesiläiset saavat maksuttoman ehkäisyn YTHS:n kautta.

Seksuaaliterveys-sivut

Seksuaaliterveys-sivuille on koottu tietoa ehkäisyn aloittamisesta, uusinnasta, raskauden keskeytyksestä sekä sukupuolitautien tutkimisesta ja hoidosta. Palveluiden yhteystiedot löytyvät ko. sivuilta.

Seksuaaliterveys-sivuille on koottu tietoa ehkäisyn aloittamisesta, uusinnasta, raskauden keskeytyksestä sekä sukupuolitautien tutkimisesta ja hoidosta. Palveluiden yhteystiedot löytyvät ko. sivuilta.

Seksuaalisuus

Seksuaalisuus tuo parhaimmillaan elämään iloa ja nautintoa. Seksuaalisuus voi olla myös tärkeä psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia tukeva voimavaran lähde.

Seksuaalisuudesta puhuttaessa, seksi ja intiimit suhteet ovat vain osa laajaa kokonaisuutta. Seksuaalisuus käsittää íhmisen sukupuolen, sukupuoli-identiteetin ja sukupuoliroolit, seksuaalisen suuntautumisen, lisääntymisen, erotiikan sekä mielihyvän.

Seksuaalisuuden alueelle liittyy paljon herkkiä tunteita ja sen vuoksi on tärkeää, että niistä voi puhua ehdottoman luottamuksellisesti.

Seksuaaliterveys on ihmisen kykyä nauttia seksuaalisuudestaan. Toteuttaa sitä ilman sukupuolitautien, ei-toivotun raskauden, painostuksen, väkivallan tai syrjinnän riskiä. Jokaisen seksuaalioikeuksia tulee kunnioittaa.

Seksuaalisuus ilmenee eri elämänvaiheissa ja -tilanteissa eri tavoin. Erityisesti nuoruuden ikävaiheessa rakennetaan voimakkaimmin omaa seksuaalisuutta. Seksuaalisuus on osa-alue, joka myös muuttuu ja kehittyy läpi elämän.

Seksuaalinen häirintä sekä seksuaalinen väkivalta eri muodoissaan ovat erittäin vakavia asioita ja niiden kanssa ei koskaan pidä jäädä yksin. Tapahtuneen läpikäynti ja kokemusten käsittely ammattilaisen kanssa auttavat vähitellen toipumaan siten, ettei tapahtuneen ajatteleminen aiheuta enää jatkuvaa ahdistusta ja pelkoa.

Huom!

Papa: Papakoetta ei oteta kohdunkaulansyövän riskiä ehkäisevässä seulontatarkoituksessa ennen 25 vuoden ikää. Näytteenottoa harkitaan 25 - 28 -vuotiailta riskitekijöiden perusteella. Lähetteen saaneelle tutkimus on maksuton.