Siirry sisältöön

Mielenterveys ja päihteet

Tukea jaksamiseen

Koronavirusaika saattaa aiheuttaa ahdistusta, pelkoja, yksinäisyyttä, ulkopuolisuuden tunnetta, erilaisia ristiriitoja. Älä jää hankalien ajatusten kanssa yksin, vaan ota yhteyttä: Opiskeluterveydenhuollon yhteystiedot ja ajanvaraus


Stressistä ja stressinhallinnasta pandemian keskellä (pdf)Psykologit Aaro Kujanen ja Johanna Hämäläinen


Kriisin keskellä ei tarvitse jäädä yksin (tiedote 2.4.2020)


Sekasin-chatissä voit keskustella mieltäsi askarruttavasta aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti: Ulkoinen linkkiSekaisin


Mielenterveys ja päihdepalvelut

Jos sinulla on huolta omasta psyykkisestä hyvinvoinnistasi esim. jännitys-, ahdistus-, tai masennusoireita tai elämäntilanteeseesi liittyy kriisi, varaa ensin aika terveydenhoitajalle.

Terveydenhoitajan käynneillä kartoitetaan tilannettasi kokonaisvaltaisesti, tehdään yhdessä hoitosuunnitelmaa ja arvioidaan lääkäriajan tarve. Hoitosuunnitelma voi sisältää mm. yksilö- tai ryhmähoitojakson. Keskusteluhoitojakso voi toteutua terveydenhoitajalla, psykiatrisella sairaanhoitajalla tai psykologilla.

Jos oma tai läheisesi päihteidenkäyttö aiheuttaa huolta, kannattaa ottaa mahdollisimman pian yhteyttä opiskeluterveydenhuoltoon. Keskustelemalla terveydenhoitajasi kanssa saat apua ja tietoa hoitavista tahoista.

Oppilaitoksilla on omat päihdehuollon toimintamallinsa. Tarkoituksena on - tarvittaessa yhteistyössä oppilaitoksen kanssa - löytää ne tukitoimet, joiden avulla opiskelija kykenee jatkamaan opiskeluaan. Hoitoonohjaus on luottamuksellista ja hoitoonohjaukseen osallistuvat henkilöt vaitiolovelvollisia.

Katso myös


Lisätietoa mielenterveys - ja päihdepalveluista