Siirry sisältöön

Usein kysytyt kysymykset koronarokotuksesta

Pitääkö rokotukseen varata aika?

Rokotukseen pitää varata aika etukäteen. Vain rokotusvuorossa olevat voivat varata ajan. Lisätietoa ajanvarauksesta ja rokotusvuorossa olevista löydät:

Maksaako rokotus?

Rokote on maksuton.

Milloin minä saan koronarokotuksen?

Rokotukset annetaan koko Suomessa samassa järjestyksessä eri väestöryhmille. Rokotteiden eteneminen riippuu siitä, miten nopeasti lääkeyhtiöt pystyvät tekemään rokotteita ja toimittamaan niitä suomeen. Seuraa sivua www.tampere.fi/koronarokotukset . Sieltä näet, ketkä ovat rokotusvuorossa Tampereella.

Tietoa Oriveden rokotuksista löydät sivulta:

Voiko rokotusvuoro mennä ohi?

Ei voi. Jos olet esimerkiksi 78-vuotias, etkä ole vielä saanut rokotusta, voit edelleen varata ajan rokotukseen, vaikka ajanvarausmahdollisuus on auennut myös nuoremmille ikäryhmille. Uusia rokotusaikoja lisätään sitä mukaa kuin rokotteita saadaan.

Pitääkö rokotuksen jälkeen käyttää kasvomaskia?

Kyllä, rokotuksen jälkeenkin pitää käyttää kasvomaskia. Koronavirusrokotteet antavat suojan oireista ja vakavaa koronavirustautia vastaan, mutta vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka hyvin rokotus estää viruksen tarttumista ihmisestä toiseen. Sen vuoksi rokotuksen jälkeen on edelleen tärkeää muistaa pitää turvaväliä muihin ihmisiin, pestä kädet usein ja huolellisesti, käyttää maskia ja hakeutua oireiden ilmaantuessa koronatestiin sekä noudattaa muita ohjeita.

Mistä saan tietoa rokotteiden turvallisuudesta?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuille on koottu tietoa rokotteista. Sivulta löytyy rokotteiden turvallisuuden lisäksi tietoa myös esimerkiksi rokotejärjestyksestä, riskiryhmistä ja rokotteiden kehittämisestä:

Milloin omaishoitajat saavat rokotuksen?

Olen 77-vuotiaan puolisoni virallinen omaishoitaja eli minulla on päätös omaishoidon tuesta. Asumme samassa taloudessa. Pitääkö minun varata aika itselleni rokotukseen vai voinko mennä rokotukseen yhtä aikaa puolisoni kanssa?

Sinun pitää varata itsellesi oma rokotusaika. Yli 70-vuotiaan kanssa samassa taloudessa asuvia alle 65-vuotiaita omaishoitajia rokotetaan Ratinassa, yli 65-vuotiaita omaishoitajia terveysasemilla.

Miksi perusterveiden 66–69-vuotiaiden rokotukset on aloitettu, vaikka ajanvarausta ei ole avattu riskiryhmään 2 kuuluville alle 60-vuotiaille?

Tällä hetkellä Suomeen saadaan kolmea eri koronarokotetta: AstraZenecan, BioNTech-Pfizerin ja Modernan rokotetta. Näistä AstraZenecan rokotetta annetaan THL:n ohjeen mukaan toistaiseksi vain 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille.

Koska AstraZenecan rokotetta ei voi tällä hetkellä antaa alle 65-vuotiaille, on aloitettu 66–69-vuotiaiden perusterveiden rokotukset. Riskiryhmän 2 rokotuksia laajennetaan alle 60-vuotiaisiin heti kun saadaan riittävästi ikäryhmälle sopivaa rokotetta. Riskiryhmän 2 kuuluvien 40 - 59 -vuotiaiden rokotukset ovat alkaneet 13.4.2021.