Siirry sisältöön

Usein kysytyt kysymykset koronarokotuksesta

Ulkoinen linkkiTHL:n Kysy koronarokotuksista! -tilaisuus verkossa 26.10.

THL:n asiantuntijat vastaavat kansalaisten kysymyksiin 26.10.2021 klo 18 - 19. Teemana on koronarokotteiden teho ja turvallisuus.

Eri rokotevalmisteet

Maksaako koronarokotus?
Rokote on maksuton.

Voinko ostaa haluamani rokotevalmisteen?
Kaikki koronavirusrokotteet ovat maksuttomia. Niiden jakelu tapahtuu sairaanhoitopiirien ja kuntien kautta eikä koronarokotteita ole myytävänä apteekeissa.

Kuinka paljon koronarokotteesta on tullut vakavia haittavaikutuksia?
Hyvin vähän. Vakavia haittavaikutuksia ovat henkeä uhkaavat tai sairaalahoitoon johtavat oireet. Esimerkiksi kuume, kurkkukipu tai kova väsymys eivät ole vakavia haittavaikutuksia, vaan tyypillisiä rokotuksen jälkireaktioita.

Mistä saan tietoa rokotteiden turvallisuudesta?
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuille on koottu tietoa rokotteista. Sivulta löytyy rokotteiden turvallisuuden lisäksi tietoa esimerkiksi riskiryhmistä ja rokotteiden kehittämisestä:

Voiko työikäiset tamperelaiset valita rokotteensa? Onko esimerkiksi mahdollista saada Modernan rokote?
Rokotevalmistetta ei voi valita. Tampereella on käytössä Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokote ja Modernan Spikevax-rokote. Molemmat ovat ns. mRNA-rokotteita. Rokotettava saa jommankumman näistä rokotteista.

Mistä saa lisätietoja rokotteen sopivuudesta käyttämieni lääkkeiden kanssa?
Asiaa kannattaa selvittää hoitavan lääkärin kanssa.

Ajanvaraus rokotuksiin

Pitääkö minun itse varata aika rokotukseen?
Ensisijaisesti rokotukseen varataan aika etukäteen. Suosittelemme ajanvarausta verkossa. Lisätietoa ajanvarauksesta löydät:

Mistä koronarokotuksen saa ilman ajanvarausta?
Koronarokotuksen voit ottaa ilman ajanvarausta pop up -pisteillä ja rokotusbussista. Lisätietoa walk in -palveluista löydät tiedotteesta:

Verkkoajanvarauksessa näkyy vain tietyt tarjolla olevat ajat. Onko mahdollista varata aikaa esimerkiksi 3 - 4 viikon päähän?
Rokotesaatavuutta ei tiedetä yleensä kuin kaksi viikkoa eteenpäin. Tämän vuoksi verkossakaan ei ole tarjolla aikoja pitemmälle jaksolle.

Tehosterokotus (toinen rokotus)

Minulla oli aika tehosterokotukseen Ratinan rokotusyksikköön lokakuulle. Miten toimin nyt kun Ratina on kiinni?
Jos et ole vielä käynyt tehosterokotuksessa, saat toisen rokotteen terveysasemalta. Voit varata ajan rokotukseen haluamallesi terveysasemalle. Tai vaihtoehtoisesti voit tulla rokotukseen ilman ajanvarausta. Lisätietoa walk in -palveluista löydät tiedotteesta: Lokakuussa koronarokotuksen saa myös rokotusbussista (julkaistu 14.10.2021)

Lisätietoja: Onko sinulla tehosterokoteaika Ratinaan 11.10.2021 tai sen jälkeen? Rokotusaikaasi aikaistetaan (tiedote 13.9.2021)

Missä tehosterokotus (2. rokote) annetaan?
Jos olet saanut ensimmäisen rokotuksen terveysasemalla, saat myös tehosterokotuksen terveysasemalla.
Jos olet saanut ensimmäisen rokotuksen Ratinan rokotusyksikössä 30.8.2021 tai sen jälkeen, saat tehosterokotuksen terveysasemalla, pop up -pisteellä tai rokotusbussissa.

Voinko aikaistaa tehosterokotusaikaani?
THL:n mukaan koronarokotteiden antovälisuositus on 6 - 12 viikkoa. Tehosterokote suositellaan otettavaksi ensimmäisen rokotuksen yhteydessä annetulla rokotusajalla. Tamperelaiset voivat halutessaan aikaistaa toista koronarokotusta 12 viikosta kuuteen viikkoon. Jos aikaistat tehosterokotteen ottamisen, voit varata ajan toiseen rokotukseen terveysasemalle.
(Ne, jotka saivat ensimmäisen rokotteen elokuun alkupuolen jälkeen, ovat saaneet ajan toiseen rokotukseen automaattisesti kahdeksan viikon päähän.)

Jos henkilö on muuttanut ja saanut ensimmäisen rokotteen toisella paikkakunnalla, saako hän tehosterokotteen uudella asuinpaikkakunnalla?
Kyllä, rokottaminen etenee kuntakohtaisesti. Kunkin rokotetun rokotustiedot ovat nähtävissä OmaKannassa. Uudella kotipaikkakunnalla tiedetään, minkä rokotteen muuttaja on saanut OmaKannan tietojen perusteella. Jos olet muuttanut Tampereelle, voit varata ajan toiseen rokotukseen terveysasemalle.

Jos on saanut ensimmäisen rokotuksen AstaZenacalla, niin millä valmisteella annetaan toinen rokotenannos?
Ne alle 65-vuotiaat, jotka saivat ensimmäisen rokotteen AstraZenecalla, saavat tehosterokotteen mRNA-rokotteella, yleensä Comirnaty-rokotteella.
Yli 65-vuotiaille tehosterokotteeksi suositellaan AstraZenecan rokotetta, jos ensimmäinen rokotus on annettu tällä rokotteella eikä sen käytölle ole lääketieteellistä estettä. Jos kuitenkin haluat tehosterokotteen mRNA-rokotteella, voit mennä tehosterokotukseen sovittuna aikana ja saat tehosterokotteesi mRNA-rokotteella.
Yli 65-vuotias voi myös valita AstraZenecan tehosterokotteeksi ja aikaistaa AstraZenecalla annettavaa tehosterokotusaikaa, vaikka olisi saanut ensimmäisen rokotteen mRNA-rokotteella (Moderna tai BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokote). Vaihto tapahtuu ottamalla yhteyttä omalle terveysasemalle tai terveyspalvelujen neuvontaan.

Miten toimitaan, jos on sairaana tai muuten estynyt, kun pitäisi ottaa tehoste?
Kannattaa perua aika ja pyytää uusi aika terveyspalvelujen neuvonnan kautta.

Kuka saa kolmannen rokotteen?
Kolmas rokoteannos annetaan tällä hetkellä seuraaville ryhmille:
- 60 vuotta täyttäneille
- laitoksissa ja hoivakodeissa asuville
- Ulkoinen linkkilääketeteellisiin riskiryhmiin kuuluville
- niille 12 vuotta täyttäneille, jotka ovat taudin tai hoidon vuoksi voimakkaasti immuunipuutteisia sekä
- niille henkilöille, jotka alkuvuonna 2021 saivat kaksi ensimmäistä rokotustaan alle kuuden viikon annosvälillä.

Jos haittavaikutusten pelossa jättää tehosterokotteen ottamatta, kuinka pitkään yksi rokote suojaa?
Yksi rokote ei anna riittävän hyvää suojaa edes lyhyeksi aikaa. Yhden rokotteen antama suoja on huonompi ja lyhyempi kuin kahden rokotteen antama suoja. Jotta saa riittävän suojan, tarvitaan kaksi rokotetta.

Lasten ja nuorten rokotukset

Missä 12 - 15 -vuotiaat saavat tehosterokotteen (2. rokoteannoksen)?
Ne 12–15-vuotiaat perusopetuksessa olevat oppilaat, jotka ottivat ensimmäisen rokotuksen koulussaan, saavat myös kakkosrokotteen omalla koulullaan lokakuun aikana. Syyslomaviikon aikana ei järjestetä rokotuspäiviä kouluille.
Jos ensimmäinen rokote on annettu Ratinan rokotusyksikössä 30.8.2021 tai sen jälkeen tai terveysasemalla, annetaan kakkosrokote sillä terveysasemalla, jonne rokotettavalle on varattu aika ensimmäisen rokotuksen yhteydessä.

Lapseni täyttää 12 vuotta lokakuussa. Missä hän saa rokotuksen?
Loppuvuodesta syntyneet eli ne jotka täyttävät 12 vuotta syksyn aikana saavat rokotteen terveysasemalta. Voit varata ajan verkossa haluamallesi terveysasemalle.

Iäkkäiden rokotukset ovat tutkimusten mukaan perusteltuja, mutta miksi rokotamme 12–15-vuotiaita, jotka eivät kuuluu riskiryhmiin?
Lapsikin voi sairastua vaikeaan koronavirustautiin. Rokote suojaa paitsi lasta myös lapsen lähipiiriä. Tavoitteena on saavuttaa väestössä hyvä suoja koronavirusta vastaan, koska koronavirus ei ole poistumassa minnekään ja tautitilanne pahenee, jos immuunisuoja heikkenee. Lisäksi hyvä rokotekattavuus auttaa meitä suojaamaan riskiryhmiä.

Opiskelijoiden rokotukset

Missä opiskelijat rokotetaan?
Tampereella kirjoilla olevat opiskelijat voivat varata ajan verkossa terveysasemalle. Ne opiskelijat, joiden kotikunta ei ole Tampere, pystyvät varaamaan ajan soittamalla terveyspalvelujen neuvonnan rokotuslinjalle numeroon 03 5657 0023, joka päivä kello 7–22.

Koronarokotuksen saa ilman ajanvarausta rokotusbussista yliopistokampuksilta seuraavasti:
- ti 26.10. kello 13 - 15 Tampereen yliopisto, Keskustakampus
- ke 27.10. kello 13 - 15 TAMK pääkampus
- to 28.10. kello 13 - 15 Tampereen yliopisto, Hervannan kampus

Rokotukseen tulessasi varaudu todistamaan henkilöllisyytesi. Ota mukaan myös opiskelijakortti.

Rokotusajan muuttaminen

Olen varannut ajan ensimmäiseen rokotukseen, mutta haluaisin muuttaa sen. Miten tämä onnistuu?
Voit peruuttaa ajan sähköisesti ja varata uuden ajan.

En päässyt tehosterokotukseen annettuna aikana. Voinko varata uuden ajan ja miten se tapahtuu?
Voit varata uuden ajan tehosterokotukseen verkossa terveysasemalle tai soittaa terveyspalvelujen neuvontaan, puhelin 03 5657 0023, joka päivä klo 7 - 22.

Varasin ajan, mutta en päässyt rokotukseen. Menetinkö rokotusoikeuteni vai voinko varata uuden ajan?
Et ole menettänyt mahdollisuutta saada rokotusta. Kannattaa soittaa omalle terveysasemallesi tai terveyspalvelujen neuvontaa uuden rokotusajan saamiseksi.

Rokotustilanteen käytännön järjestelyt

Voiko pienen lapsen ottaa mukaan rokotustilanteeseen, jos ei ole mahdollista järjestää hoitoapua siksi ajaksi?
Ei ole käytännön estettä, kunhan noudatetaan koronaturvallisuusohjeita.

Voiko rokotusvuoro mennä ohi?
Ei voi. Kaikki 12 vuotta täyttäneet voivat mennä nyt rokotukseen.

Jos on sairastanut jo koronan, kannattaako koronarokote ottaa?
Tämän hetkisen tiedon mukaan sairastettu koronatauti antaa hyvän suojan (immuniteetin) ainakin puoleksi vuodeksi. Jos on sairastanut koronavirusinfektion, ei ole kiire tulla rokotukseen noin puoleen vuoteen.

Vaihto-opiskelijoiden ja muiden ulkomaille lähtevien rokotukset

Jos lähtee pitemmälle työkomennukselle ulkomaille, niin voiko saada rokotteet nopeutetulla aikataululla?
Voi saada. Toisen rokotuksen eli tehosterokotuksen saa normaalisti aikaisintaan kuuden viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Tästä poiketen tehosterokotus voidaan antaa alle kuuden viikon rokotevälillä, jos olet lähdössä ulkomaille töihin tai rauhanturvaamistehtäviin pitkäaikaisesti (yli kolmeksi kuukaudeksi). Myös mukaan lähtevät yli 12-vuotiaat perheenjäsenet voivat saada rokotuksen. Alle viiden viikon rokoteväliä ei kuitenkaan suositella. Rokotettavan tulee ottaa mukaan todiste siitä, että hänellä on oikeat perusteet saada rokotteet nopeutetulla aikataululla.

Lähden opiskelemaan ulkomaille nyt syksyllä. Mitä teen tehosterokotteen kanssa?
Ulkomaille vaihtoon tai opiskelemaan lähtevät opiskelijat voivat saada tehosterokotuksen alle kuuden viikon rokotevälillä, jos he eivät muuten ehdi saamaan kahta rokotusta ennen vaihdon alkua. Alle viiden viikon rokoteväliä ei kuitenkaan suositella. Rokotuksen yhteydessä on todistettava olevansa lähdössä vaihtoon.

Onko Suomen kansalaisen mahdollista saada rokote ainoastaan kotimaassaan?
Ulkosuomalaisilla on mahdollisuus saada rokote oleskelumaassaan.

Olen lähdössä syksyllä vaihto-opiskelemaan toiseen EU-maahan, enkä ole Suomessa tehosterokotteen aikana. Voiko tehosteen ottaa myöhemmin kuin 12 viikon päästä? Vai onko parempi jättää jo ensimmäinen rokote ottamatta ja ottaa molemmat rokotteet, kun palaa Suomeen ensi vuoden keväällä?
Ensimmäisen ja toisen rokotteen annosväli on määritelty eikä THL:n ohjeistuksen mukaan tehosterokotteen rokotusaikaa voi siirtää kuin muutamalla päivällä. Lähtijän tulee myös varmistaa, edellyttääkö kohdemaa, että tulija on ottanut molemmat rokotteet. Kannattaa varautua ottamaan rokote ennen lähtöä, koska saapuminen kohdemaahan ei välttämättä ole mahdollista ilman rokotusta.

Ulkomaille lähteviltä edellytetään rokotustodistusta. Mistä sellaisen saa, maksaako se? Saako sen jo ensimmäisen rokotteen jälkeen?
EU:n koronarokotustodistuksen löydät Ulkoinen linkkiOmakannasta . Todistuksen koronarokotuksesta voi saada ensimmäisen rokotuksen jälkeen. Kaksi muuta EU:n koronatodistuksista eli testitulostodistus ja todistus sairastetusta koronavirustaudista tulivat Omakantaan 14.7.2021 alkaen. Todistukset ovat maksuttomia.

Rokotus muualla kuin kotikunnassa

Voiko ulkopaikkakuntalainen saada rokotuksen Tampereella?
Kyllä voi. Myös ulkopaikkakuntalaiset voivat ottaa koronarokotuksen Tampereella, jos rokotuksen saaminen kotipaikkakunnalla on haasteellista.

Raskaana olevien rokotukset

Voiko raskaana ollessaan ottaa rokotuksen? Voiko siitä olla haittaa sikiölle?
Raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen. Ennen raskautta aloitetun koronarokotussarjan toisen annoksen voi myös ottaa raskauden aikana.
Hedelmällisyyshoitoja ei tarvitse siirtää koronarokotusten vuoksi.

Jos on ennen raskaaksi tuloaan saanut ensimmäisen rokotuksen, voiko ottaa tehosterokotuksen?
Ennen raskautta aloitetun koronarokotussarjan toisen annoksen voi ottaa raskauden aikana.

Kannattaako imettävän äidin ottaa rokote, onko siitä haittaa lapselle?
Kyllä kannattaa ottaa, ei ole haittaa vauvalle.

Rokotuksen jälkeen

Pitääkö rokotuksen jälkeen käyttää kasvomaskia?
Kyllä, rokotuksen jälkeenkin pitää käyttää kasvomaskia. Koronavirusrokotteet antavat suojan oireista ja vakavaa koronavirustautia vastaan, mutta vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka hyvin rokotus estää viruksen tarttumista ihmisestä toiseen. Sen vuoksi rokotuksen jälkeen on edelleen tärkeää muistaa pitää turvaväliä muihin ihmisiin, pestä kädet usein ja huolellisesti, käyttää maskia ja hakeutua oireiden ilmaantuessa koronatestiin sekä noudattaa muita ohjeita.