Siirry sisältöön

Usein kysytyt kysymykset koronarokotuksesta

Eri rokotevalmisteet

Minkä takia eri rokotteita annetaan eri ikäisille ja eri kohderyhmille?
Astra Zenecan rokotteen on todettu aiheuttavan hyvin harvinaisia hyytymishäiriöitä vain nuorilla ihmisillä. Turvallisuusperiaatteiden vuoksi Astra Zenecan rokotteen käyttö on keskitetty yli 65-vuotiaille, joilla haittoja ei ole todettu.

Maksaako koronarokotus?
Rokote on maksuton.

Voinko ostaa haluamani rokotevalmisteen?
Kaikki koronavirusrokotteet ovat maksuttomia. Niiden jakelu tapahtuu sairaanhoitopiirien ja kuntien kautta eikä koronarokotteita ole myytävänä apteekeissa.

Mistä saan tietoa rokotteiden turvallisuudesta?
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuille on koottu tietoa rokotteista. Sivulta löytyy rokotteiden turvallisuuden lisäksi tietoa myös esimerkiksi rokotejärjestyksestä, riskiryhmistä ja rokotteiden kehittämisestä:

Voiko työikäiset tamperelaiset valita rokotteensa? Onko esimerkiksi mahdollista saada Modernan rokote?
Modernan rokotetta saadaan vain pieniä määriä, joten sitä ei ole voitu antaa valittavaksi.

Esteet rokotukselle

Mistä saa lisätietoja rokotteen sopivuudesta käyttämieni lääkkeiden kanssa?
Asiaa kannattaa selvittää hoitavan lääkärin kanssa.

Rokotusjärjestys

Vaikuttaako ammatti rokotusjärjestykseen? Milloin esim. opettajat tai päiväkotien työntekijät saavat rokotteet?
Suomessa on asetustasolla säädetty rokotusjärjestys: massarokotusvaiheessa mennään ikäjärjestyksessä vanhemmasta nuorimpaan, millekään ammattiryhmälle ei ole annettu etusijaa. Omaa rokotusvuoroa on riskiryhmien jälkeen odotettava ikäperusteisesti.

Koska rokotetaan lasten omaishoitajia, joiden hoidettava on riskiryhmä 1 kuuluva lapsi?
Omaishoitajien rokotukset koskevat vain yli 70-vuotiaitten omaishoitajia. Muut omaishoitajat saavat rokotteensa oman ikänsä perusteella, kun kyseinen ikäluokka on rokotusvuorossa.

Otetaanko rokotusjärjestyksessä huomioon läheisiään saattohoitavat omaiset?
Tästä ei ole erikseen linjausta. Eli rokotuksen saa oman ikänsä perusteella, kun kyseinen ikäluokka on rokotusvuorossa.

Voiko rokotusvuoro mennä ohi?
Ei voi. Jos olet esimerkiksi 78-vuotias, etkä ole vielä saanut rokotusta, voit edelleen varata ajan rokotukseen, vaikka ajanvarausmahdollisuus on auennut myös nuoremmille ikäryhmille. Uusia rokotusaikoja lisätään sitä mukaa kuin rokotteita saadaan.

Milloin minä saan koronarokotuksen?
Rokotukset annetaan koko Suomessa samassa järjestyksessä eri väestöryhmille. Rokotteiden eteneminen riippuu siitä, miten nopeasti lääkeyhtiöt pystyvät tekemään rokotteita ja toimittamaan niitä Suomeen. Seuraa sivua www.tampere.fi/koronarokotukset . Sieltä näet, ketkä ovat rokotusvuorossa Tampereella.

Ajanvaraus rokotuksiin

Pitääkö minun itse varata aika rokotukseen?
Ensisijaisesti rokotukseen varataan aika etukäteen. Vain rokotusvuorossa olevat voivat varata ajan. Suosittelemme ajanvarausta verkossa.
Voit tulla ottamaan rokotteen myös ilman ajanvarausta: Ratinan rokotusyksikön walk in -linjalta saa ensimmäisen rokotteen ilman ajanvarausta 6.8.2021 saakka kello 8 - 18. (Ratina on kiinni 9. - 29.8.2021.) Messukeskuksen rokotusyksikön walk in -linjalta saa joko ensimmäisen tai toisen koronarokotteen ilman ajanvarausta 6.8.2021 saakka kello 11 - 16 ja 9. - 26.8.2021 maanantaista perjantaihin kello 8 - 18. Varaudu siihen, että saatat joutua odottamaan rokotusvuoroasi.

Lisätietoa ajanvarauksesta ja rokotusvuorossa olevista löydät:

Verkkoajanvarauksessa näkyy vain tietyt tarjolla olevat ajat. Onko mahdollista varata aikaa esimerkiksi 3 - 4 viikon päähän?
Rokotesaatavuutta ei tiedetä yleensä kuin kaksi viikkoa eteenpäin. Tämän vuoksi verkossakaan ei ole tarjolla aikoja pitemmälle jaksolle.

Tehosterokotus (toinen rokotus)

Voinko siirtää tehosterokotuksen (toinen rokotus) ajan?
Toisen rokotuksen eli tehosterokotuksen aikaa voi siirtää ainoastaan poikkeustilanteissa. Hyväksyttäviä syitä tehosterokotusajan siirtoon ovat lääketieteelliset syyt, esimerkiksi rokotussarjan antaminen ennen syöpähoitojen aloitusta tai pernan poistoa. Myös voimakkaasti immuunipuutteisten kohdalla voidaan yksilöllisesti harkita annosvälistä poikkeamista. Muuten tehosterokotusaikaa voidaan siirtää vain hyvin perustellun yksilöllisen syyn vuoksi. Annosväliä (8 - 12 viikkoa) ei lyhennetä ei-lääketieteellisistä syistä esimerkiksi vapaa-ajan matkustamisen tai karanteenin välttämisen takia. Poikkeustilanteessa soita terveyspalvelujen neuvontaan numeroon 03 5657 0023 (joka päivä klo 7 - 22) ja sovi ajan siirrosta.
(Katso myös seuraavat vastaukset tehosterokotteen aikaistamisesta.)

Voinko aikaistaa mRNA-rokotteella (Moderna tai BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokote) annettavaa tehosterokotusta?
THL:n mukaan koronarokotteiden antovälisuositus on 8 - 12 viikkoa. Tehosterokote kannattaa ottaa 12 viikon aikavälillä, koska pidemmän rokotusvälin on osoitettu parantavan rokotuksen tehoa ja suojan kestoa. Tehosterokote suositellaan siis otettavaksi ensimmäisen rokotuksen yhteydessä annetulla rokotusajalla. Tamperelaiset voivat kuitenkin tarvittaessa aikaistaa toista koronarokotusta 12 viikosta 8 viikkoon. Jos aikaistat tehosterokotteen ottamisen, on se mahdollista ainoastaan ilman ajanvarausta Messukeskuksen rokotusyksikön walk in -rokotuslinjalla (auki 6.8.2021 saakka kello 11 - 16 ja 9. - 26.8.2021 maanantaista perjantaihin kello 8 - 18).

Miten pystyn aikaistamaan AstraZenecalla annettavaa tehosterokotusta?
AstraZenecan rokotteen annosväli on nykyisin 8 - 12 viikkoa. Jos olet yli 65-vuotias ja olet saanut ensimmäisen rokotuksen AstraZenecalla ja haluat AstraZenecalla annettavan tehosterokotuksen aikaisemmin, ota yhteyttä terveysasemallesi. Saat terveysasemaltasi aikaisemman rokotusajan.
Ainoastaan AstraZenecalla annettavia tehosterokotuksia voi aikaistaa. AstraZenecaa annetaan vain yli 65-vuotiaille.

Jos henkilö on muuttanut ja saanut ensimmäisen rokotteen toisella paikkakunnalla, saako hän tehosterokotteen uudella asuinpaikkakunnalla?
Kyllä, rokottaminen etenee kuntakohtaisesti. Kunkin rokotetun rokotustiedot ovat nähtävissä OmaKannassa. Uudella kotipaikkakunnalla tiedetään, minkä rokotteen muuttaja on saanut OmaKannan tietojen perusteella. Jos olet muuttanut Tampereelle, varaa tehosterokotusaika soittamalla terveyspalvelujen neuvontaan numeroon 03 5657 0023 (joka päivä klo 7 - 22).

Olen yli 65-vuotias ja olen saanut ensimmäisen rokotuksen AstraZenecalla, mutta haluan tehosterokotuksen mRNA-rokotteella. Miten toimin?
Voit mennä tehosterokotukseen sovittuna aikana, mutta varaudu siihen, että jos terveysasemalla ei ole silloin mRNA-rokotetta (Modernaa tai BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta), sinulle varataan uusi rokotusaika.

Miten toimitaan, jos on sairaana tai muuten estynyt, kun pitäisi ottaa tehoste?
Kannattaa perua aika ja pyytää uusi aika terveyspalvelujen neuvonnan kautta.

Millainen ensiapuvalmius Ratinassa on esim. anafylaktisen reaktion varalta?
Ratinan rokotusyksikössä on sairaanhoitaja paikalla. Siellä on valmius aloittaa ensiapu.

Rokotusajan muuttaminen

Olen varannut ajan rokotukseen, mutta haluaisin muuttaa sen. Miten tämä onnistuu?
Jos on kyse ensimmäisestä rokotteesta, voit peruuttaa ajan sähköisesti ja varata uuden ajan. Jos kyse on tehosterokotuksesta, tulee se ottaa 8 - 12 viikon päästä ensimmäisestä rokotuksesta. Ole tarvittaessa yhteydessä joko omaan terveysasemaasi tai terveyspalvelujen neuvontaan.

Tehosterokotteen ajan saa ensimmäisen rokotuksen yhteydessä. Voinko siirtää sitä eteenpäin ja miten?
THL:n mukaan tehosterokoteaikaa ei voi siirtää kuin muutaman päivän. Hyväksyttäviä syitä tehosterokotusajan siirtoon ovat lääketieteelliset syyt, esimerkiksi rokotussarjan antaminen ennen syöpähoitojen aloitusta tai pernan poistoa. Myös voimakkaasti immuunipuutteisten kohdalla voidaan yksilöllisesti harkita annosvälistä poikkeamista. Muuten tehosterokotusaikaa voidaan siirtää vain hyvin perustellun yksilöllisen syyn vuoksi. Annosväliä (8 - 12 viikkoa) ei lyhennetä ei-lääketieteellisistä syistä esimerkiksi vapaa-ajan matkustamisen tai karanteenin välttämisen takia.
Poikkeustapauksissa ole yhteydessä omaan terveysasemaasi tai terveyspalvelujen neuvontaan, puhelin 03 5657 0023 (joka päivä klo 7 - 22).

Varasin ajan, mutta en päässyt rokotukseen. Menetinkö rokotusoikeuteni vai voinko varata uuden ajan? Nettiajanvarauksessa tätä mahdollisuutta ei ole.
Et ole menettänyt mahdollisuutta saada rokotusta. Kannattaa soittaa omalle terveysasemallesi tai terveyspalvelujen neuvontaa uuden rokotusajan saamiseksi.

Rokotustilanteen käytännön järjestelyt

Voiko pienen lapsen ottaa mukaan rokotustilanteeseen, jos ei ole mahdollista järjestää hoitoapua siksi ajaksi?
Ei ole käytännön estettä, kunhan noudatetaan koronaturvallisuusohjeita.

Miten rokotuspaikalla todistetaan riskiryhmään kuuluminen?
Riskiryhmään kuulumisen voi todistaa esimerkiksi Kela-kortin lääkekorvattavuusmerkinnällä tai ottamalla tulosteen omaista tiedoistaan OmaKanta-palvelustaan. Tarvittaessa kuuluminen voidaan tarkistaa potilaan sairauskertomustiedoista.

Jos on sairastanut jo koronan, kannattaako koronarokote ottaa?
Tämän hetkisen tiedon mukaan sairastettu koronatauti antaa hyvän suojan (immuniteetin) ainakin puoleksi vuodeksi. Jos on sairastanut koronavirusinfektion, ei ole kiire tulla rokotukseen noin puoleen vuoteen.

Vaikuttaako siitepölyallergiat rokotuksiin?
Siitepölyallergiat eivät vaikuta rokottamiseen, eivätkä estä rokotteen ottamista. Toki voi odottaa muutaman viikon, jotta pahimmat oireet ovat ohitse, eikä allergiasta pahasti kärsivä saa tukkoisen olon lisäksi mahdollisia rokotteesta aiheutuvia sivuvaikutuksia, kuten päänsärkyä.

Vaihto-opiskelijoiden ja muiden ulkomaille lähtevien rokotukset

Jos lähtee vaihto-opiskelijaksi tai pitemmälle työkomennukselle ulkomaille, niin voiko saada rokotteet nopeutetulla aikataululla, vaikkei vielä iän perusteella kuuluisi rokotettaviin.
Voi saada. Tampereella on otettu käyttöön jonotuslista opiskelijavaihtoon tai työkomennukselle lähteville. Voit ilmoittautua jonotuslistalle, jos tarvitset koronarokotukset nopeutetulla aikataululla lähteäksesi ulkomaille töihin tai opiskeluvaihtoon. Sinun tulee olla menossa pitkäaikaisesti (yli kolmeksi kuukaudeksi) ulkomaille esimerkiksi rauhanturvaamistehtäviin, töihin tai opiskelijavaihtoon. Myös mukaan lähtevät yli 16-vuotiaat perheenjäsenet voivat ilmoittautua listalle. Listalle ei pääse vapaa-ajan matkustamisen vuoksi.
Listalla olevat voivat saada ensimmäisen rokotteen normaalia nopeammin, mutta sen avulla ei voi lyhentää ensimmäisen ja toisen mRNA-rokotteen 8 - 12 viikon annosväliä.
Ole valmiina tulemaan rokotukseen nopeasti, sillä sinulle voidaan soittaa ja tarjota rokotusta päivän päätteeksi. Rokotukseen tullessasi ota mukaan todiste siitä, että sinulla on oikeat perusteet saada rokotteet nopeutetulla aikataululla.
Listalle ilmoittaudutaan soittamalla terveyspalvelujen neuvontaan numeroon 03 5657 0023 (joka päivä klo 7 - 22).

Onko Suomen kansalaisen mahdollista saada rokote ainoastaan kotimaassaan?
Ulkosuomalaisilla on mahdollisuus saada rokote oleskelumaassaan.

Olen lähdössä syksyllä vaihto-opiskelemaan toiseen EU-maahan, enkä ole Suomessa tehosterokotteen aikana. Voiko tehosteen ottaa myöhemmin kuin 12 viikon päästä? Vai onko parempi jättää jo ensimmäinen rokote ottamatta ja ottaa molemmat rokotteet, kun palaa Suomeen ensi vuoden keväällä?
Ensimmäisen ja toisen rokotteen annosväli on määritelty eikä THL:n ohjeistuksen mukaan tehosterokotteen rokotusaikaa voi siirtää kuin muutamalla päivällä. Lähtijän tulee myös varmistaa, edellyttääkö kohdemaa, että tulija on ottanut molemmat rokotteet. Kannattaa varautua ottamaan rokote ennen lähtöä, koska saapuminen kohdemaahan ei välttämättä ole mahdollista ilman rokotusta.

Ulkomaille lähteviltä edellytetään rokotustodistusta. Mistä sellaisen saa, maksaako se? Saako sen jo ensimmäisen rokotteen jälkeen?
EU:n koronarokotustodistuksen löydät Ulkoinen linkkiOmakannasta . Todistuksen koronarokotuksesta voi saada ensimmäisen rokotuksen jälkeen. Kaksi muuta EU:n koronatodistuksista eli testitulostodistus ja todistus sairastetusta koronavirustaudista tulivat Omakantaan 14.7.2021 alkaen. Todistukset ovat maksuttomia.

Rokotus muualla kuin kotikunnassa (mm. mökkeilijät, kesätyöntekijät)

Miten rokotuspaikkakunta määräytyy, senkö perusteella missä on kirjoilla rokotusajan varaamisen aikana?
Kotikunta määrää rokotuspaikan. Rokotettavan tulee olla kirjoilla siinä kunnassa, johon hän varaa aikaa. Tieto muuttajasta eli uudesta tamperelaisesta päivittyy potilastietojärjestelmään yleensä noin viikon sisällä.

Tampereelle tulee kesäksi paljon nuoria kesätöihin. He opiskelevat muualla Suomessa ja ovat kirjoilla opiskelupaikkakunnalla. Voivatko he ottaa rokotuksen Tampereella?
THL suosittelee rokotteen ottamista omalla kotipaikkakunnalla. Tampereen kaupunki ei pysty varautumaan siihen, että rokottaisimme kaikki ulkopaikkakuntalaiset. Pyrimme kuitenkin järjestämään rokotuksen Tampereelle, jos rokotteen ottaminen omalla kotipaikkakunnalla on haasteellista ja aiheuttaa isoja ongelmia.

Olen tamperelainen, mutta vietän kesän toisella paikkakunnalla Suomessa. Voinko saada rokotteen mökkikunnassani?
Asiaa kannattaa kysyä mökkipaikkakunnan terveyspalveluista. Tampereella voidaan rokottaa ne, jotka viettävät täällä yhtäjaksoisesti yli kolme kuukautta.

Rokotuksen vaikutus raskauteen

Voiko raskaana ollessaan ottaa rokotuksen? Voiko siitä olla haittaa sikiölle?
Raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen. Ennen raskautta aloitetun koronarokotussarjan toisen annoksen voi myös ottaa raskauden aikana. Lisäksi hedelmällisyyshoitoja ei tarvitse siirtää koronarokotusten vuoksi.

Jos on ennen raskaaksi tuloaan saanut ensimmäisen rokotuksen, voiko ottaa tehosterokotuksen?
Ennen raskautta aloitetun koronarokotussarjan toisen annoksen voi myös ottaa raskauden aikana.

Kannattaako imettävän äidin ottaa rokote, onko siitä haittaa lapselle?
Kyllä kannattaa ottaa, ei ole haittaa vauvalle.

Rokotuksen jälkeen

Pitääkö rokotuksen jälkeen käyttää kasvomaskia?
Kyllä, rokotuksen jälkeenkin pitää käyttää kasvomaskia. Koronavirusrokotteet antavat suojan oireista ja vakavaa koronavirustautia vastaan, mutta vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka hyvin rokotus estää viruksen tarttumista ihmisestä toiseen. Sen vuoksi rokotuksen jälkeen on edelleen tärkeää muistaa pitää turvaväliä muihin ihmisiin, pestä kädet usein ja huolellisesti, käyttää maskia ja hakeutua oireiden ilmaantuessa koronatestiin sekä noudattaa muita ohjeita.