Siirry sisältöön

Maahanmuuttajien palvelut

Neuvonta

Kuva: Maahanmuuttajainfo Mainion logo.

Mainio

Monikielinen neuvonta Mainiosta saat apua 13 kielellä mm. asumiseen, työhön, koulutukseen ja oleskelulupiin liittyvissä kysymyksissä.

Kototori

Kototorilla saat ohjausta ja neuvontaa kuudella eri kielillä. Kototori löytyy Hervannasta. Siellä työskentelevät monikieliset ohjaajat yhdessä Tampereen kaupungin sosiaalialan ammattilaisten ja vapaaehtoisten kanssa.

Palvelut

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Itsenäisesti muuttaneet

Voit käyttää Tampereen kaupungin järjestämiä sosiaali- ja terveyspalveluja, jos olet saanut oleskeluluvan tai kotikuntasi on Tampere. Kotikunta rekisteröidään Ulkoinen linkkimaistraatissa , josta voit saada suomalaisen henkilötunnuksen.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen sivuilta löydät tietoa, kuinka toimia, jos esim. sairastut ja tarvitset lääkäriä, odotat lasta tai tarvitset ohjausta työllisyyspalveluihin.

Pakolaiset

Jos olet kiintiöpakolainen tai saanut oleskeluluvan turvapaikkahaun kautta, ja ensimmäisestä kotikuntamerkinnästäsi on alle kolme vuotta, ota yhteyttä kotoutumista edistävään sosiaalityöhön: Saat tukea kotoutuaksesi Tampereelle ja selviytyäksesi itsenäisesti arkielämän asioissa. Alkuvaiheen terveydenhoitajan vastaanotto toimii Sarviksella, missä uudet tulokkaat pääsevät terveystarkastukseen.

Paperittomat

Tampereen kaupunkin tarjoaa hätämajoitusta laittomasti maassa oleskeleville paperittomille eli entisille turvapaikanhakijoille. Palveluun hakeudutaan sosiaalipäivystyksen kautta. Lisätietoja: puhelin 0500 625 990.

Taustatietoa

Tampereella asuu yli 10 600 ulkomaan kansalaista noin 125 valtiosta. Heidän lisäkseen tamperelaisia, äidinkielenään muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea puhuvia, ovat Suomen kansalaisuuden jo saaneet henkilöt, jota ei eritellä tilastona.
Tampereella puhutaan noin 130 eri kieltä. Suurimpia kieliryhmiä ovat suomen ja ruotsin jälkeen mm. venäjä, arabia, englanti, viro, kiina, persia, kurdi, vietnam, turkki, saksa ja albania.

Valokuva: Maahanmuuttajamies ja -nainen.

Maahanmuuttajat tulevat Tampereelle eri syistä. He ovat: pakolaisia, paluumuuttajia ja perhesiteen perusteella oleskeluluvan saaneita henkilöitä. Tampereen kaupunki ottaa vastaan viranomaisjärjestelmän kautta noin 150 henkilöä vuodessa. Tampereelle muuttaa itsenäisesti vuodessa noin 200 henkilöä töihin, opiskelemaan ja avioliiton solmisen kautta.


Katso myös

Infofinland.fi-sivujen logo, joka ohjautuu ko. sivuille.