Siirry sisältöön

Hoitoon hakeutuminen

Vakavat mielenterveydelliset kriisitilanteet

Akuuttipsykiatrian poliklinikkaan voivat puhelimitse ottaa yhteyttä vakavassa kriisissä olevat, heidän läheisensä tai ammattihenkilöt.

Päivystävän sairaanhoitajan tavoittaa arkisin klo 8 - 15 numerosta 040 806 2606.
Akuuttipsykiatrian poliklinikka
puhelin 041 730 1465, toimisto
faksi 03 5653 4949
Finn-Medi 3 (2. krs)
33520 Tampere

Potilaan ja hänen läheistensä kanssa tehdään tilannearvio, jonka perusteella suunnitellaan hoito tarkoituksenmukaisessa hoitopaikassa. Akuuttipsykiatrian poliklinikalla työskentelee psykiatrian erikoislääkäri ja psykiatrisia sairaanhoitajia.

Jos henki on vaarassa esimerkiksi itsemurhavaaran takia tai jos kyse on muusta vakavasta ja kiireellisestä, välitöntä hoitoa vaativasta tilanteesta, ota nopeasti yhteys ensiapu Ulkoinen linkkiTAYS Ensiapu Acuta (24 h), puhelin 03 311 611 tai soita hätänumeroon 112.

Äkillisen, epätavallisen tai odottamattoman traumaattisen tapahtuman kokeneet voivat olla yhteydessä Acutan päivystykseen tai Debriefing-palveluun.

Kun avuntarve ei ole välitön

Mielenterveysongelmat alkavat yleensä vähitellen. Kun huomaat, että tarvitset apua tai että läheisesi tarvitsee apua, on usein luontevinta hakea ensin apua omalta terveysasemalta, neuvolasta, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta tai työterveyshuollosta. Alkuselvittelyä ja apua voivat antaa esimerkiksi lääkäri, terveydenhoitaja, psykologi tai sosiaalityöntekijä.

Ensiohjaus Ensio

Ensiohjaus Ensio on matalan kynnyksen palvelupiste mielenterveys- ja päihdeasiakkaille. Ensiohjaus Ensiossa arvioidaan asiakkaan tilanne ja tarvittaessa hänet ohjataan eteenpäin muihin palveluihin kuten mielenterveys- ja päihdepalveluihin, terveysasemalle tai sosiaalipalveluihin. Asiakkaan vastaanottaa joko sairaanhoitaja tai sosiaalityöntekijä.

Ensiohjaus Ensio on avoinna arkisin (ma - pe) klo 8.15 - 11. Asiakas voi tulla sinne ilman lähetettä ja ajanvarausta. Alaikäisten (13-17 -vuotiaiden) osalta suositellaan soittamaan ensisijaisesti päivystyspuhelimeen, josta saa lisäohjausta: puhelin 040 639 7780, ma-pe klo 8.15-15.00. Ensiohjaus Ensio toimii psykiatria- ja päihdekeskuksen yhteydessä.

Palvelut kohderyhmittäin

Kohderyhmittäisille sivuille on koottu tietoa ensivaiheen tutkimus- ja hoitopaikoista, joista ohjataan tarvittaessa eteenpäin:

* Terveyspalvelujen neuvonta 03 10023, joka päivä klo 7 - 22
* Palveleva puhelin: 01019 0071, keskusteluapua elämän ongelmiin ja neuvontaa muista palveluista