Ensisijaiset tuki- ja hoitopaikat
Kun huomaat, että tarvitset apua tai että läheisesi tarvitsee apua, on usein luontevinta hakea ensin apua terveydenhuollon peruspalveluista: omalta terveysasemalta, neuvolasta, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta tai työterveyshuollosta. Alkuselvittelyä ja apua voi antaa esim. lääkäri, terveydenhoitaja tai psykologi. Elämänkriiseissä saat tukea myös sosiaalityön palveluista.
Alle on koottu lista niistä tahoista, joiden puoleen voit kääntyä, kun koet tarvitsevasi tukea ja apua mielenterveyteen ja päihteiden käyttöön liittyvissä asioissa. Perupalveluihin ei tarvita lääkärin lähetettä (lukuun ottamatta terveysasemien psykologien palveluja).
Äitiys- ja lastenneuvolat
Voit jutella esim. raskauteen ja vanhemmuuteen liittyvistä ristiriitaisistakin ajatuksista. Terveydenhoitaja ohjaa tarvittaessa perheneuvolaan tai psykologille.
Neuvolapsykologit
Neuvolapsykologit palvelevat äitiys- ja lastenneuvoloiden asiakkaita.
Perheneuvola
Perheneuvola auttaa lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyvissä kysymyksissä ja perheen vuorovaikutusongelmissa.
Perhepiste Nopea
Nopeasta saat apua silloin, kun ongelmat nousevat esiin ensimmäisiä kertoja. Nopea auttaa 6 - 17 -vuotiaiden perheitä.
Kotipalvelu ja perhetyö
Kotipalvelun ja perhetyön työntekijät auttavat haasteellisessa elämäntilanteessa olevia perheitä ja tukevat arjessa selviytymistä.
Varhaiskasvatus
Päivähoidossa ollaan yhteydessä erityislastentarhanopettajaan, jos lapsi tarvitsee erityistä tukea. Erityislastentarhanopettaja ohjaa päivähoidon henkilökuntaa ja vanhempia lapsen hoidossa eteenpäin.
Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto tukee nuoren terveyttä ja hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Terveystarkastusten ohella terveydenhoitajaan voit ottaa yhteyttä myös ilman ajanvarausta ja puhua mieltä askarruttavista asioista, esim. jännittämisestä, väsymyksestä, alakulosta tai opiskelupaineista. Terveydenhoitaja ohjaa tarvittaessa jatkotutkimuksiin tai -hoitoon.
Kouluterveydenhuollon yhteystiedot luokka-asteittain
Opiskeluterveydenhuollon mielenterveys- ja päihdepalvelut
Lukiolaisten kuraattori- ja psykologipalvelut
Kaikissa Tampereen kaupungin toisen asteen oppilaitoksissa toimii koulukuraattori- ja psykologi.
Etsivä työ
Etsivä työ tukee nuorten ja nuorten aikuisten elämänhallintaa.
Terveysasemat
Perustason mielenterveys- ja päihdepalveluja on saatavissa terveysasemilta ja työterveyshuollosta. Terveyden- ja sairaanhoitajan puoleen voit kääntyä mielenterveyteen liittyvissä ongelmissa. Lääkärit arvioivat tarvittaessa asiakkaan mielenterveyden tilaa.
Terveysasemien psykologit ja psykiatriset sairaanhoitajat
Terveysasemilla työskentelee psykologien ja psykiatristen sairaanhoitajien muodostamia mielenterveystiimejä. Tiimin vastaanotolle tarvitaan lähete.
Aikuissosiaalityö
Sosiaalityöntekijät auttavat erilaisissa elämänkriiseissä. Sosiaalityössä paneudutaan myös mielenterveysongelmiin ja ohjataan asiakas asianmukaiseen hoitoon.
Ulkoinen linkkiYTHS: Tampereen toimipiste
Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö vastaa yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoiden mielenterveyspalveluista.
www.yths.fi/yhteystiedot/toimipisteet/tampere
Ikäihmiset voivat jutella alakuloisuudesta ja muista mieltä painavista asioista oman terveysaseman terveydenhoitajan tai kotihoidon työntekijän kanssa. Mielenterveyteen liittyvissä kysymyksissä voi kääntyä myös hoitavan lääkärin puoleen, joka tarvittaessa ohjaa jatkohoitoon.
Lisätietoa ikäihmisten mielen hyvinvoinnista
Linkki ohjautuu Ikäihmisten palvelut -sivuille.