Siirry sisältöön

Virtsankarkailu

Tahaton virtsankarkailu eli inkontinenssi on hyvin yleinen vaiva. Inkontinenssi on useimmiten vaaraton oire, joka aiheuttaa sosiaalista ja hygieenista haittaa ja voi rajoittaa mahdollisuuksia aktiiviseen elämään. Virtsankarkailu voi johtua monesta eri syystä, joten aina olisi hyvä keskustella lääkärin kanssa tilanteesta ja mahdollisista hoitomuodoista.

Virtsankarkailua voidaan hoitaa lantionpohjan lihaksia harjoittamalla, lääkehoidolla, sähköärsytyksellä tai leikkaushoidolla.

Virtsankarkailun yleisin tyyppi on ponnistusinkontinenssi, jossa virtsa karkaa vatsaontelon paineen kasvaessa äkillisesti, esim. yskiessä tai ponnistettaessa ylös tuolista. Pakkoinkontinenssissa rakkolihas on ärtynyt. Ihminen tuntee virtsaamistarpeen pystymättä kuitenkaan pidättämään virtsan tuloa. Miehillä saattaa virtsaputki ahtautua eturauhasen liikakasvun seurauksena, jolloin virtsarakosta tapahtuu ylivuotoa eli pieniä määriä virtsaa tihkuu kaiken aikaa.

Lievään virtsankarkailuun on saatavilla inkontinenssisuojia lähikauppojenkin valikoimista. Niitä voi tilata myös postimyynnin kautta suoraan kotiin.

Vaikeammasta inkontinenssista kärsivät voivat saada vaippoja maksutta hoitavan lääkärin tai hoitajan selvityksen perusteella. Lisätietoja ja neuvontaa antavat oman alueen kotihoidon työntekijät ja terveysaseman terveydenhoitaja. Ota ensisijaisesti yhteyttä oman terveysasemasi terveydenhoitajaan: