Siirry sisältöön

Ikääntyminen ja alkoholi

Yksinäisyys, leskeksi jääminen, sairaudet ja eläköityminen saattavat lisätä alkoholin käyttöä. Alkoholilla yritetään lievittää pahaa oloa ja hakea rentoutusta.

Ikääntymisen myötä elimistö muuttuu ja haurastuu, ja siksi alkoholi vaikuttaa ikäihmiseen nopeammin ja voimakkaammin kuin työikäisellä. Ikäihmisillä on usein perussairauksia, joita hoidetaan lääkkeillä. Alkoholi sopii huonosti lääkkeiden kanssa ja alkoholin ja lääkkeiden yhteisvaikutukset saattavat olla hyvinkin vakavat.

Nautitun alkoholimäärän tulisi ikääntymisen myötä pienentyä seitsemään annokseen viikossa, kerralla ei tulisi nauttia enempää kuin kaksi annosta. Yksi annos alkoholia tarkoittaa esimerkiksi yhtä pientä tölkkiä olutta, siideriä tai lonkeroa tai 12 cl:aa viiniä tai 4 cl:aa kirkasta alkoholia.

Omaa alkoholin käyttöään voi mitata erilaisilla mittareilla:

Ikäihmisen alkoholin käyttö saattaa näyttäytyä läheisille lisääntyneinä kaatumisina, rahavaikeuksina, hygienian ja kodin siisteyden laiminlyöntinä, aliravitsemuksena ruokahalun mahdollisesti heikennyttyä sekä muistin alenemisena. Jos olet huolissasi läheisesi alkoholin käytöstä, kerro rohkeasti huolesi tilanteesta ja tarjoudu etsimään apua ongelmaan. FinFami Pirkanmaa tarjoaa tukea läheisille, joilla on huoli omaisen tai ystävän päihdeongelmasta.

Palvelut Tampereella

Kaupungin terveysasemilla on päihdehoitajia, joiden vastaanotolle ohjaudutaan lääkärin tai hoitajan kautta.

Laajempaa tilannekartoitusta varten kotihoidon asiakasohjaaja voi ohjata ikäihmisen kotihoidon päihde- ja mielenterveysasiakkaiden tiimin palveluihin. Tiimi auttaa myös niitä ikäihmisiä, jotka eivät käytä kotihoidon palveluja.

Jos asiakkaan tilanne vaatii runsaan alkoholin käytön lopettamiseksi katkaisuhoitoa, ohjataan ikäihminen Konstin palveluihin.

Tampereella on useita kolmannen sektorin toimijoita, jotka tarjoavat vertaistukea kaikenikäisille.
Katso esim. seuraavat tahot: