Siirry sisältöön

Huoli-ilmoitus – ilmoita huolesi ikäihmisestä

Voit tehdä sosiaalipalveluihin ilmoituksen ikääntyneestä (yli 65-vuotiaasta) tamperelaisesta tai orivesiläisestä henkilöstä, jonka hyvinvointi aiheuttaa sinulle huolta ja joka ei arvioisi mukaan kykene hankkimaan itselleen apua tai ei ymmärrä omaa avuntarvettaan.

Sinun on hyvä kertoa ikäihmiselle huolestasi ja aikomuksestasi olla yhteydessä sosiaalipalvelujen viranomaisiin.

Jos ikäihminen haluaa hakea itselleen apua ja antaa sinulle luvan hoitaa asiaa, sinun kannattaa ensisijaisesti ottaa yhteyttä palvelu- ja neuvontapisteisiin:

Verkossa täytettävää huoli-ilmoituslomaketta voit kuitenkin käyttää myös silloin, kun olet saanut huolen kohteena olevalta henkilöltä suostumuksen yhteydenottoon.

Jos teet ilmoituksen yksityishenkilönä, voit tehdä sen joko omalla nimelläsi tai nimettömänä. Jos ilmoitat nimesi ja yhteystietosi, sosiaalipalvelujen työntekijällä on mahdollisuus ottaa sinuun yhteyttä ja kysyä lisätietoja. Huomaathan, että huolen kohteena olevalla henkilöllä on oikeus saada tietoonsa kaikki ilmoitukselle kirjoittamasi tiedot, jos hän niitä kysyy. Jos teet ilmoituksen nimettömänä, henkilöllisyytesi ei välity huolen kohteena olevalle henkilölle.

Jos teet ilmoituksen ammattihenkilönä, et voi tehdä ilmoitusta nimettömänä. Vanhuspalvelulaki (25 §) ja Sosiaalihuoltolaki (35 §) velvoittavat eri viranomaistahoja tekemään ilmoituksen iäkkäästä henkilöstä, joka on ilmeisen kykenemätön vastaamaan omasta huolenpidostaan, terveydestään ja turvallisuudestaan.

Kun huoli-ilmoitus on saapunut sosiaalipalveluihin, sosiaalitoimen työntekijä ottaa yhteyttä huolen kohteena olevaan ikäihmiseen ja selvittää hänen tilannettaan ja palvelutarvettaan. Huolen kohteena olevalla ikäihmisellä on oikeus kieltäytyä palvelutarpeen arvioinnista ja avun vastaanottamisesta. Huoli-ilmoituksen tekijälle ei voida ilman huolen kohteena olevan henkilön suostumusta antaa tietoja asian etenemisestä.

Miten tehdä huoli-ilmoitus?

Voit ilmaista huolesi joko verkkolomakkeella tai soittamalla.

Huoli-ilmoituslomake on tarkoitettu käytettäväksi kiireettömissä tilanteissa:

Huoli-ilmoituksen voi tehdä myös soittamalla gerontologiseen sosiaalityöhön, puhelin 041 730 1958 (jätä tarvittaessa soittopyyntö).

Kiireellisissä tilanteissa sinun tulee soittaa hätänumeroon 112 (välitön henkeä ja terveyttä uhkaava tilanne) tai sosiaalipäivystykseen, puhelin 0500 625 990 (myös iltaisin ja viikonloppuisin).