Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun

Erityisruokavaliot

Erityisruokavaliot kaupungin lasten ja nuorten ateriapalveluissa

Päivähoito-, koulu- ja oppilaitosruokailun tavoitteena on tukea lapsen/oppilaan kasvua, kehitystä sekä hyviä ruokatottumuksia. Tarvittaessa lapselle/oppilaalle tarjotaan vakavan allergian, sairauden tai eettisen vakaumuksen edellyttämä ruokavalio, joka ei ulkonäöllisesti ole aina samanlaista kuin muu ruoka. Luomuelintarvikkeita käytetään ruuanvalmistuksessa mahdollisuuksien mukaan. Neuvoloiden sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon terveystarkastuksissa keskustellaan ruokailutottumuksista ja mahdollisista ruokavaliorajoituksista ja niiden muutoksista. Tarvittaessa lapsi/nuori perheineen ohjataan ottamaan yhteyttä hoitavalle taholle tai laaditaan selvitys erityisruokavaliosta alla olevan käytännön mukaisesti.

Huoltaja/opiskelija vastaa erityisruokavaliotietojen ajan tasalla pitämisestä lukuvuoden aikana.

  • Päiväkotiruokailu: Huoltaja toimittaa erityisruokavaliolomakkeen päivähoitopaikan henkilöstölle, joka välittää tiedon keittiön henkilöstölle.
  • Kouluruokailu perusopetuksessa: Huoltaja//oppilas toimittaa erityisruokavaliolomakkeen keittiön henkilöstölle.
  • Oppilaitosruokailu ammatillisissa oppilaitoksissa ja lukioissa: Opiskelija toimittaa erityisruokavaliolomakkeen oppilaitoskeittiön henkilöstölle.

Päivähoitopaikan vaihtuessa tai koulun alkaessa/vaihtuessa huoltaja/opiskelija vastaa itse tiedon siirtämisestä ja voimassa olevan erityisruokavaliolomakkeen toimittamisesta uuden päivähoitopaikan henkilöstölle tai koulun keittiöhenkilöstölle. Huoltaja/opiskelija pyytää toiseen toimipisteeseen siirrettävän erityisruokavaliotodistuksensa keittiöltä. Erityisruokavalion pysyvyys tai erityisruokavalion voimassaoloaika ilmenee selvityksestä.

Pysyvät erityisruokavaliot

  • Keliakiaruokavalio
  • Laktoositon ruokavalio
  • Tyypin 1 diabetes

Pysyvistä erityisruokavalioista huoltaja/opiskelija toimittaa päivähoitopaikan henkilöstölle tai koulun keittiölle terveydenhoitajan (tai lääkärin tai ravitsemusterapeutin) täyttämän ja allekirjoittaman Selvitys erityisruokavaliosta -lomakkeen.
Keliakiaruokavalion saaminen edellyttää diagnosoitua keliakiaa.

Ruoka-aineallergiat

Ruoka-allergiaruokavaliosta huoltaja/opiskelija toimittaa lääkärin tai ravitsemusterapeutin täyttämän ja allekirjoittaman Selvitys erityisruokavaliosta -lomakkeen, joka on määräaikainen.

Selvityksen erityisruokavaliosta kirjoittaa lapsen/oppilaan ruoka-allergiaa hoitava terveydenhuollon taho, käyttäen Tampereen Selvitys erityisruokavaliosta -lomaketta.

Allergian käypä hoito -suosituksen mukaan lieviä allergiaoireita, kuten ohimenevää suun kirvelyä, kutinaa tai suun punoitusta, ei hoideta välttämisellä vaan altistamisella ja vähitellen totuttamalla. Tällaisissa tilanteissa ei yleensä tarvita Selvitys erityisruokavaliosta -lomaketta. Ruokavaliosta jätetään pois vain ne ruoka-aineet, joiden välttäminen on merkittävien oireiden takia perusteltua. Yhteistyössä lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa arvioidaan allergiaruokavalion tarve.

Ateriapalvelussa turvataan allergiselle kaikista ruoka-aineryhmistä ravitsemuksellisesti riittävä valikoima. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkia kodin käyttämiä harvinaisia ruoka-aineita ei ateriapalvelulla ole velvollisuutta tarjota, jos saatavilla on vähintään yksi ravitsemuksellisesti vastaava ruoka-aine. Uusien ruoka-aineiden kokeilu tehdään kotona. Uuden ruoka-aineen käyttöönotosta huoltaja ilmoittaa kirjallisesti vapaamuotoisella ilmoituksella tai sähköpostilla keittiölle mahdollisimman pian.

Uskonnollisiin tai eettisiin syihin perustuvat kasvisruokavaliot

Uskonnollista tai eettisistä ruokavalioista huoltaja/opiskelija toimittaa Selvitys erityisruokavaliosta -lomakkeen, johon riittää huoltajan allekirjoitus tai täysi-ikäisellä opiskelijalla oma allekirjoitus.

Vegaaniruokavalioon tarvitaan terveydenhoitajan tai ravitsemusterapeutin allekirjoittama selvitys ja lisäksi terveydenhoitaja ohjaa perheen/opiskelijan ravitsemusterapeutille, joka arvioi ruokavalion ravitsemuksellisen laadun.

Uskontoihin liittyviä paaston ajan ruokavalioita ei toteuteta eikä ateriapalvelulla ole mahdollisuutta hankkia tai valmistaa eri uskontojen vaatimien käsittelytapojen mukaisia ruoka-aineita/ruokalajeja. Lapsille ja oppilaille, jotka eivät syö punaista lihaa, kalaa ja broileria/kalkkunaa valmistetaan ensisijaisesti lakto-ovovegetaarinen kasvisruoka, joka sisältää maitotaloustuotteita ja kananmunaa.

Muut tilanteet

Yksityislääkäreiden todistukset
Myös yksityislääkäreiden tulee käyttää Tampereen kaupungin verkkosivuilta löytyvää Selvitys erityisruokavaliosta -lomaketta.

Ruokakokeilut
Erilaisten ruokakokeilujen toteuttamiseen tarvitaan hoitavalta terveydenhuollon taholta selvitys, josta tulee ilmetä kokeilun peruste ja määräaikaisuus, esimerkiksi korvaavien ruokalajien tarjoaminen ruokalis-talle olevien ruokalajien sijaan.

Yksilökohtaisen oppilas- tai opiskelijahuollon ryhmän koolle kutsuminen
Yksilöllisen oppilashuoltoryhmän koollekutsumista voidaan harkita tilanteissa, joissa ruokavalio ja/tai sii-hen liittyvät toimintatavat ovat epäselviä.

Omat eväät päiväkoti- tai kouluruokailun sijaan
Ensisijaisesti korostetaan päiväkoti- ja kouluruoan syömisen merkitystä ja sitä, että eväiden tuonti on poikkeuksellista. Jos omien eväiden tuomiseen on perusteltu syy, tehdään siitä kirjallinen sopimus huoltajan, päivähoidon tai opettajan/rehtorin kanssa.

Poissaoloista ilmoittaminen

Jos erityisruokavaliolle ei ole tarvetta sairastumisen, ylimääräisten lomien, työharjoittelun, muuton tms. syyn vuoksi ilmoittaa huoltaja, oppilas tai opiskelija asiasta mahdollisimman pian päiväkodin tai koulun/oppilaitoksen keittiön henkilöstölle.

Erityisruokavalio jää syömättä

Peruskoulut
Jos erityisruokavalio jää koulussa syömättä yhden viikon ajan, keittiön henkilöstö pyytää ensisijaisesti opettajaa selvittämään huoltajalta onko erityisruokavaliolle enää tarvetta. Jos asiaan ei saada selvyyttä, erityisruokavalion valmistaminen lopetetaan.

Toisen asteen oppilaitokset
Erityisruokavaliota ei valmisteta, jos erityisruokavalion mukainen ruoka on linjastossa syömättä viikon ajan.

Ruokavaliokuvaukset

Laktoositon
Laktoosittomassa ruokavaliossa ruoanvalmistuksessa käytettävät maitotuotteet korvataan laktoosittomilla vaihtoehdoilla. Ruokajuomana tarjotaan laktoositonta maitoa tai piimää.

Maidoton
Maidottomassa ruokavaliossa lehmänmaito ja sitä sisältävät elintarvikkeet korvataan kasvipohjaisilla kaura- tai soijatuotteilla. Maitoperäisiä valmistusaineita, kuten heraproteiinia tai kaseiinia sisältäviä tuotteita ei käytetä. Korvaavana valmisteena ruuanvalmistuksessa ja ruokajuomana yli yksivuotiaille käytetään soija- tai kauravalmisteita, mikäli muu allergia ei sitä estä. Riisipohjaisia valmisteita käytetään vain, jos soija- ja kaurapohjaiset tuotteet eivät käy. Maidoton ruokavalio on yleensä määräaikainen. Pienten lasten erityiskorvikkeet huoltajat hankkivat itse ja tuovat ne päivähoitoon.

Diabetes
Diabeetikon ruoka on laadultaan samaa kuin päiväkodeissa ja kouluissa tarjottava perusruoka. Tarvittaessa huoltajien pitää toimittaa kouluun tai päivähoitoon ateriasuunnitelma, jossa on tieto aterialle annosteltavasta hiilihydraattimäärästä. Ateriasuunnitelma on tärkeä erityisesti lapsilla, jotka eivät vielä huolehdi itse ruoan annostelusta ja hiilihydraattien arvioinnista. Tarpeen mukaan diabeetikko voi hakea koulun/oppilaitoksen keittiöstä välipalaksi hedelmää, maitoa, leipää, jogurttia, viiliä tai mehua. Alhaisen verensokerin hoitoon tarkoitettuja välipaloja tai glukoosivalmisteita (Siripiri®, Dexal®) ei hankita keittiön toimesta luokkiin.

Keliakia
Ruokavaliossa ei käytetä vehnää, ohraa eikä ruista. Gluteenitonta kauraa ja gluteenitonta vehnätärkkelystä sisältäviä ruoka-aineita käytetään, ellei niitä ole erikseen syytä välttää.

Vilja-allergia
Ruokavaliosta jätetään täydellisesti pois oireita aiheuttavat viljalajit. Ne korvataan ruokavaliossa muilla sopivilla viljoilla. Vilja-allergia on yleensä määräaikainen.

Ruoka-aineallergiat
Ruoka-aineallergiat ovat yksilöllisiä, joten vältettävien ruoka-aineiden lukumäärä vaihtelee. Ruoka-ainevalikoiman karsiminen ilman oireen ja ruuan välillä todettua yhteyttä on turhaa. Ruokavalio toteute-taan "Selvitys erityisruokavaliosta" -lomakkeen perusteella. Allergiaruokavaliot ovat yleensä määräaikaisia.

Kasvisruokavaliot

Lakto-ovovegetaarinen
Ruokapalvelussa valmistettava kasvisruoka on ensisijaisesti lakto-ovovegetaarinen ruokavalio, mikä sisältää maitotuotteita ja kananmunaa. Kasvisruokailijat, jotka voivat syödä kalaa tai broileria/kalkkunaa noudattavat perusruokalistaa niinä päivinä jolloin on kalaa/siipikarjan lihaa pääruokana.

Lakto-ovogetaarinen ja kala
Kasvisruokavalio, joka sisältää maitotuotteita, kananmunaa ja kalaa.

Lakto-ovovegetaarinen ja broileri/kalkkuna
Kasvisruokavalio, joka sisältää maitotuotteita, kananmunaa ja broileria/kalkkunaa.

Laktovegetaarinen
Kasvisruokavalio, joka sisältää maitotuotteita.

Vegaaniruokavalio
Kasvisruokavalio, joka sisältää kasvikunnan tuotteita. Kaikkien valmistus- ja lisäaineiden alkuperää ei voida selvittää/taata. Vegaaniruokavalio on mahdollista saada vain ravitsemusterapeutin tai terveyden-hoitajan selvityksen perusteella.

Ruokavalion täydentämiseen tarkoitetut valmisteet
Huoltajat hankkivat itse ja tuovat päivähoitoon pienten lasten erityiskorvikkeet (esim. maitoa korvaava valmiste) ja 1 - 3 –vuotiaiden lasten maitojuomat. Ateriapalvelu tarjoaa kaura- ja soijapohjaiset juomat. Huoltajat toimittavat myös tarvittavat erityisvalmisteet (esim. täydennysravintojuomat ja energiajauheet) päiväkodin tai koulun keittiölle, mikäli lapsella on yksilöllinen ravitsemushoitosuunnitelma, esim. Tays:sta. Näissä tilanteissa ei käytetä lääkehoidon suunnitelmaa.

Selvitys erityisruokavaliosta -lomake englanniksi