Asioi toisen puolesta

Jos sinun on itse vaikea hoitaa asioita verkossa, voit antaa toiselle henkilölle suostumuksen toimia puolestasi sosiaali- ja terveyspalvelujen verkkoasiointipalveluissa. Voit asioida Tampereen ajanvarauspalvelussa alle 15-vuotiaan alaikäisen puolesta. Täysi-ikäisen puolesta voit asioida, jos hän on antanut sähköisen valtuuden terveydenhuollon asioiden hoitoon.

Toisen puolesta asiointi terveydenhuollossa

Asiointi etenee näin

  1. Kirjaudu sähköisiin terveyspalveluihin
  2. Klikkaa sivuston oikeasta yläkulmasta nimeäsi.
  3. Valitse huollettaviesi tiedot "Hae valtuudet Suomi.fi-palvelusta" -linkin takaa.
    Jos edustettavan nimi näkyy "Edusta henkilöä" -kohdan alla klikkaamalla nimeä pääset edusttevan tietoihin.
  4. Jokaisen edustettavan kohdalla aina ensimmäisellä asiointi kerralla täytä suostumuslomake. Lomake löytyy etusivulta tai valikosta Lomakkeet-kohdasta.

Alle 15-vuotiasta koskevat valtuudet

Tampereen kaupunki hyödyntää alaikäistä koskevassa puolesta asioinnissa ns. Suomi.fi-valtuuksia. Vain virallinen huoltaja voi asioida alle 15-vuotiaan puolesta. Huoltajuustiedot voivat muuttua, joten turvallisuussyistä puolesta-asioinnin valtuus ja huoltajuussuhde varmistetaan jokaisella asiointikerralla erikseen Digi- ja väestötietoviraston tietokannasta. Alaikäisten kohdalla puolesta-asiointi päättyy automaattisesti, kun lapsi täyttää 15 vuotta.

Yli 15-vuotiasta ja aikuista koskevat valtuudet

Voit antaa toiselle henkilölle suostumuksen toimia puolestasi terveydenhuollon sähköisissä palveluissa. Yli 15-vuotias voi antaa puolesta asioinnin oikeudet toiselle henkilölle joko määräaikaisena tai toistaiseksi voimassa olevana. 15-17-  vuotias voi antaa suostumuksen kirjallisesti täyttämällä lomakkeen. Yli 18- vuotias antaa suostumuksen joko sähköisesti tai kirjallisesti täyttämällä lomakkeen.

1. Sähköisesti: Voit antaa asiointivaltuuden puolesta asiointiin sähköisesti Suomi.fi-valtuuksissa. Katso ohjeet, miten annat asiointivaltuuden:

Suomi.fi: Anna asiointivaltuus henkilönä

2. Kirjallinen suostumus: Puolesta-asiointia koskevan suostumuslomake on toimitettava henkilökohtaisesti terveydenhuollon yksikköön. Suostumuksen voi antaa määräaikaisena tai toistaiseksi voimassa olevana. Suostumuksen voi perua  ilmoittamalla siitä kirjallisesti tai henkilökohtaisesti terveydenhuollon toimintayksiköille

Kun valtuus tai suostumus on voimassa, voi puolesta asioiva toimia sähköisissä terveyspalveluissa samalla tavoin kuin sinä itse (puolesta asioitava) voisit toimia. Puolesta asioiva voi

  • varata, perua ja siirtää puolesta asioitavan vastaanottoaikoja
  • lähettää suojattuja web-viestejä, jos puolesta asioitavalle on avattu viestipalvelu käyttöön
  • lähettää lomakkeita ja
  • tarkistaa henkilötiedot.

Toisen puolesta asiointi suun terveydenhuollossa

Lapsen huoltajana pystyt hoitamaan sähköisesti alle 15-vuotiaan lapsesi hammashoidon ajanvarauksia. Puolesta asiointi loppuu automaattisesti, kun lapsi täyttää 15 vuotta.

Toisen puolesta asiointi vammaispalveluissa

Vammaispalvelujen sähköisessä asiointipalvelussa eli Omapalvelussa voit asioida toisen henkilön puolesta.

Vammaispalvelujen Omapalvelun puolesta asiointi

Päivitetty 10.6.2022