Siirry sisältöön

Joukkoliikenteen digihankinnat

Tampereen seudun joukkoliikenteen järjestelmiä uudistetaan. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa bussilipun voi maksaa älypuhelimella, bussien liikkeistä saa tarkempaa tietoa myös poikkeustilanteissa ja linja-autot ovat täsmällisemmin aikataulussaan liikennevaloetuuksien avulla.

UUSI INFOJÄRJESTELMÄ

Uuden infojärjestelmän avulla matkustajat voivat saada reaaliaikaista tietoa poikkeus- ja häiriötilanteista esimerkiksi liikenneonnettomuuksista. Uudessa infojärjestelmässä säilyvät myös aiemmat ominaisuudet. Matkustajat saavat edelleen ajantasaista tietoa joukkoliikenteestä, esimerkiksi missä matkustajan odottama bussi tällä hetkellä sijaitsee, ja koska se on saapumassa pysäkille.

Lisäksi infojärjestelmän avulla annetaan busseille liikennevaloetuuksia, jotka lisäävät täsmällisyyttä ja lyhentävät ajoaikoja. Uusi infojärjestelmä on käytössä loppuvuodesta 2019.

UUSI MAKSUJÄRJESTELMÄ

Maksujärjestelmä hoitaa matkustamiseen liittyvän rahaliikenteen. Maksujärjestelmässä siirrytään uuteen tunnistepohjaiseen järjestelmään, joka tarkoittaa sitä, että maksamiseen voi käyttää muutakin tunnistetta kuin nykyistä matkakorttia (esimerkiksi viivakoodia tai matkapuhelimen NFC-toimintoa). Uusi järjestelmä mahdollistaa myös joustavamman hinnoittelun, esimerkiksi kampanja-alennukset tiettyinä päivinä, sekä joukkoliikenteen lippujen myymisen osana muiden toimijoitten palveluita (esimerkiksi nk. liikenne palveluna -toimijat). Uusi maksujärjestelmä pyritään ottamaan käyttöön viimeistään vuonna 2020.

Lue lisää Ylen uutisesta (9.1.2018):

Ulkoinen linkkiBussilipun voi ostaa kännykällä Tampereen seudulla jo kesällä

UUSI SUUNNITTELUJÄRJESTELMÄ

Suunnittelujärjestelmän avulla suunnitellaan joukkoliikenteen reitit ja aikataulut. Nykyinen suunnittelujärjestelmä on otettu käyttöön vuonna 2001. Suunnittelujärjestelmän käyttäminen vaatii paljon manuaalista työtä, jonka uudemmissa järjestelmissä voisi automatisoida. Tästä syystä kaupunki kilpailuttaa uuden suunnittelujärjestelmän syksyllä 2017 ja se otetaan käyttöön vuonna 2018.

TULEVAISUUDEN VISIO

OTA YHTEYTTÄ

Projektipäällikkkö
Jukka Puranen
puhelin +358505411312
sähköposti [email protected]