Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun Siirry suoraan hakuun Siirry suoraan hakuun
Julkaistu 5.2.2021 10.30

Kari Vehosalon näyttely Sara Hildénin taidemuseossa

Näyttely on kattava keskivaiheen uran retrospektiivi, jossa tehdään laaja katsaus taiteilijan tähänastiseen tuotantoon ja esitellään myös uusia teoksia.


Vuoden 2017 Ars Fennica -palkinnon voittaja Kari Vehosalo (s. 1982) on yksi kiinnostavimmista suomalaisista nykytaiteilijoista. Hänen taiteensa lähtökohtana on todellisuus ja sen kriittinen tarkastelu. Taide merkitsee hänelle ennen kaikkea ajattelua. Vehosalon teokset ovat esittäviä, ja usein niiden aiheena on ihminen yksilönä tai ryhmän jäsenenä. Figuurinsa hän asettaa tarkasteltavaksi tilaan, kuin näyttämölle. Hänen taiteensa ytimessä ovat valo ja pimeys sekä olemisen kauneus ja kauhu.

Sara Hildénin taidemuseon järjestämä Vehosalon yksityisnäyttely on koostettu läheisessä yhteistyössä taiteilijan kanssa. Kyseessä on koko museon kattava keskivaiheen uran retrospektiivi, jossa tehdään laaja katsaus Vehosalon tähänastiseen tuotantoon ja esitellään myös uusia teoksia. Pääpaino on maalauksissa, ja lisäksi nähdään piirustuksia, valokuvia ja veistoksia sekä näyttelyä varten luotu installaatio, joka yhdistää tilallisuutta ja ääntä.

Vehosaloa kiinnostavat rajapinnat, missä ihmisen minuus rakentuu ja joskus hajoaa, missä feminiininen ja maskuliininen limittyvät tai missä yksityisen ja sosiaalisen välinen hankaus aiheuttaa jännitteen. Hän pyrkii yhdistämään taiteessaan kauneuden, psykopatologian ja länsimaisen traumakulttuurin. Teosten lähtökohtina toimivat niin taidehistorian kuvasto, filosofian ja psykologian käsitteet kuin Hollywoodin faktat ja fiktiotkin.

Vehosalon maalauksissa tekniikan hallinta yhdistyy viileänkauniiseen kuvakieleen, jossa valokuvantarkasti kuvattua todellisuutta etäännyttää monokromaattinen värimaailma. Kuviinsa hän pyrkii sijoittamaan jonkin häiritsevän elementin, joka särkee tutun ja turvallisen – ja herättää näin kysymyksiä.

Vehosalo on syvällinen ajattelija ja filosofinen pohdiskelija, ja hänen viimeistelty tekniikkansa hidas ja suuritöinen. Taustalla on ekologinenkin eetos: tehdä mahdollisimman harkittua ja laadukasta mahdollisimman vähän. Maalaustensa lähtökohtana taiteilija käyttää lähes aina valokuvia ja niistä tehtyjä digitaalisia kollaaseja, ja maalaus syntyy useiden, virheettömien maalikerrosten tuloksena.

Sara Hildénin taidemuseo esittelee Vehosalon keskeiset maalaussarjat Väkivaltaisen kuoleman pelko (2009–), Young Adults (2017–) ja Metaphysics of Presence (2018–) ensimmäistä kertaa kattavina kokonaisuuksina. Mukana on myös avainteoksia useiden vuosien aikajänteellä syntyneistä sarjallisista teoksista Doppelgänger ja Dorian Gray.

Sara Hildénin taidemuseoon koottu näyttely jatkaa Sara Hildénin säätiön kokoelmataiteilijoiden tuotannon tutkimuksellista esittelyä. Näyttelyn yhteydessä on julkaistu runsaasti kuvitettu kirja, jonka artikkelien kirjoittajina ovat filosofit Sanna Tirkkonen ja Juha Varto.

Kari Vehosalo on kotoisin Ylöjärveltä, Tampereen naapurista. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä.

Kari Vehosalo 6.2.–23.5.2021 Sara Hildénin taidemuseossa


Lisätietoja

Museonjohtaja
Päivi Loimaala
puhelin 040 580 6552
sähköposti [email protected]

Näyttelypäällikkö
Sarianne Soikkonen
puhelin 040 801 6088
sähköposti [email protected]

Viestintäsuunnittelija (poissa 24.1.-17.6.)
Anne Kauramäki
puhelin +358408370357