Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun Siirry suoraan hakuun Siirry suoraan hakuun
Julkaistu 15.9.2017 8.00

Robert Longon näyttely ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa

Amerikkalaisen nykytaiteilija Robert Longon (s. 1953) yksityisnäyttely Sara Hildénin taidemuseossa on taiteilijan teosten ensimmäinen laaja esittely Pohjoismaissa. Longo, joka oli The Pictures Generation -ryhmän johtohahmo, tunnetaan parhaiten suurikokoisista, mustavalkoisista hiilipiirustuksistaan. Näyttely avautuu yleisölle 23. syyskuuta.

 

Koko museon kattava näyttely on koottu Sara Hildénin taidemuseota ajatellen. Lähes 40 teosta käsittävä kokonaisuus sisältää piirustuksia ja veistoksia pääasiassa 2000-luvulta, mutta myös esimerkkejä taiteilijan varhaisemmasta tuotannosta. Näyttelyssä luodaan katsaus taiteilijan keskeisimpiin ja hätkähdyttävän ajankohtaisiin aihepiireihin.

Läpimurtonsa Longo teki 1980-luvun alussa Men in the Cities -piirustussarjalla, josta näyttelyyn tulee Untitled (Three Erics). Viime vuosikymmeninä Longo on työstänyt sekä uusia teoskokonaisuuksia että jatkanut tuotantonsa aiempien teemojen käsittelyä.

Vuosituhannen vaihteessa aloitettu piirustussarja valtamerten aalloista – jota näyttelyssä edustaa Untitled (Hellion), 2011 – oli heräte teoskokonaisuuteen, joka sai nimekseen The Essentials. Kyseessä on Longon tulkinta luomismyytistä, ja se tutkii kuvien vaikutusta ihmismieleen. Kokonaisuuteen kuuluvat ruusuaiheiset teokset muodostavat värillisenä poikkeuksen Longon mustavalkoiseen estetiikkaan. Sara Hildénin taidemuseon näyttelyssä ne nähdään yhdessä jättimäisiä käsiaseita esittävien piirustusten kanssa. Kysymys on elämästä ja kuolemasta, rakkaudesta ja vihasta.

The Mysteries -teoskokonaisuudessa (2009–2011) Longo tutkii aikamme tunnepitoisia kuvia. Näyttelyssä näistä nähdään hävittäjälentäjän kypärä, vankeudessa elävä tiikeri sekä muotokuvasarja niqabiin eli kasvohuntuun puetuista tai pukeutuneista naisista. Yksi Sara Hildénin taidemuseossa esillä olevasta kolmesta muotokuvasta on tehty nimenomaisesti tätä näyttelyä varten.

Uskonnollista arkkitehtuuria käsittelevässä piirustussarjassa God Machines (2009–11) Longo on toteuttanut suurikokoisia teoksia valtauskontojen keskeisistä paikoista: Mekan Kaabasta, Rooman Pietarinkirkosta ja Jerusalemin Itkumuurista. Tästä teemasta näyttelyssä on mukana valotutkielma Untitled (Dark Chapel), 2009.

Viimeaikaisissa teoksissaan Longo on käsitellyt poliittisia aiheita kuten terrori-iskuja, sotavankeja, mellakkapoliiseja sekä väkivaltaa ja rasismia vastustavia mielenosoituksia. Näissä hän käyttää usein viitteenä ympäri maailman levinneitä uutiskuvia.

Longon teoksissa nousee myös toistuvasti esille kiinnostus taidehistoriaa kohtaan. Uusimmassa piirustussarjassaan Hungry Ghosts hän on työskennellyt suurten taideinstituutioiden konservaattorien kanssa ja saanut käsiinsä tunnetuista maalauksista otettuja röntgenkuvia, jotka ovat innoittaneet häntä suurikokoisiin hiilipiirrostulkintoihin kuten Untitled (X-Ray of Bathsheba at Her Bath, 1654, After Rembrandt), 2015–16. Kuvat paljastavat piiloon jääneet siveltimenvedot ja kokonaiset aiheet, totuuden.

Sara Hildénin taidemuseon näyttely esittelee taiteilijan, jonka mustavalkoinen visuaalinen maailma haastaa käsityksemme totuudesta.

– Robert Longo on tapaus Sara Hildénin taidemuseon näyttelyohjelmassa. Huikea hiilipiirrostekniikka yhdistettynä aiheisiin, jotka ovat selkeästi aikamme ikoneita, puhuttelee katsojaa sekä tunnetasolla että älyllisesti. Moni Longon ikuistama kuva on nyt ajankohtaisempi kuin vielä muutama vuosi sitten, koska niiden uhkakuvat ovat edelleen todellisuutta, museonjohtaja Päivi Loimaala luonnehtii.

Robert Longo 23.9.2017–14.1.2018 Sara Hildénin taidemuseossa.

Lisätietoja

Museonjohtaja
Päivi Loimaala
puhelin 040 580 6552

Näyttelypäällikkö
Sarianne Soikkonen
puhelin 040 801 6088

Viestintäsuunnittelija
Anne Kauramäki
puhelin 040 837 0357

Sara Hildénin taidemuseo


Kuvat © Robert Longo