Julkaistu 14.9.2018 15.50

Anj Smithin näyttely Sara Hildénin taidemuseossa

Aika: 22.9.2018 10.00 – 20.1.2019 18.00
Paikka: Sara Hildénin taidemuseo

Tapahtumalaji: Kuvataide, Näyttelyt
Pääsymaksu: 11/5 € tai Museokortti, perhelippu 22 €
Järjestäjä: Sara Hildénin taidemuseo

Sara Hildénin taidemuseon yläkerran näyttely on Anj Smithin (s. 1978) ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Näyttely on esillä 20.1.2019 asti.

 

Näyttelyn nimeä pohtiessaan Anj Smith löysi krinoidit, eli merililjat ja hiustähdet. Krinoidit ovat kehittyneet verkkaisesti, mutta pysyneet pohjimmiltaan samana. Ne muovautuvat vallitsevien olosuhteiden mukaan ja ovat monimutkaisuudessaan kiehtovia. Smithille niistä tuli henkilökohtainen vertauskuva maalaamiselle.

Anj Smithin tuotannon keskiössä on maalaaminen niin aiheena, tekniikkana, henkilökohtaisena kielenä kuin kulttuurisena ilmiönä. Öljyvärimaalauksen Smith kokee erityisen rikkaana käsittelemiensä aiheiden ilmaisuun. Hän hyödyntää monipuolisesti sen erilaisia keinoja: läpikuultavia ja paksuja maalikerroksia, yksikarvaisella siveltimellä maalattuja yksityiskohtia ja suoraan tuubista puserrettua värimassaa.

Anj Smithin teoksissa limittyvät perinteiset maalaustaiteen alalajit: maisema, muotokuva ja asetelma. Teokset ovat psykologisia maisemia ja epäsuoria muotokuvia henkilöistä, jotka eivät ole enää läsnä, mutta ovat jättäneet itsestään jälkiä erilaisten yksityiskohtien muodossa. Henkilöhahmo toimii välineenä, jonka avulla Smith kartoittaa esimerkiksi ahdistuksen tai vieraantuneisuuden kokemuksia. Smith korostaa silmiä ohjatakseen katsojan huomion sisäiseen maailmaan.

Anj Smith – Sea Lily, Feather Star 22.9.2018–20.1.2019

Sara Hildénin taidemuseo