Paikkatiedot
Kartta- ja paikkatietopalvelu
Tietoa paikkatiedoista, avoimesta datasta ja niiden hyödyntämisestä löytyy Tampereen kartta- ja paikkatietopalvelu -sivustolta.
Ulkoinen linkkiTampereen kartta- ja paikkatietopalvelu
Paikkatiedot
Tampereen Infra tarjoaa monipuolisia rakentamis- ja kunnossapitopalveluja sekä paikkatietopalveluja.
Pakolaiset
Maahanmuuttajien palvelut
Tampereella asuu yli 10 600 ulkomaan kansalaista noin 125 valtiosta. Pakolaisten ja paluumuuttajien ensivaiheen palvelut järjestetään Maahanmuuttajien alkuvaiheen sosiaalipalveluissa. Itsenäisesti Tampereelle muuttavien ihmisten (oleskeluluvan saaneiden) sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään alueellisissa palveluissa.
Maahanmuuttovirasto Migri on sisäasiainministeriön alainen virasto, joka käsittelee ja ratkaisee maahantuloon, maassa oleskeluun, pakolaisuuteen sekä Suomen kansalaisuuteen liittyviä asioita.
Maahanmuuttajien alkuvaiheen palvelut
Ulkoinen linkkiMaahanmuuttovirasto www.migri.fi/
Ulkoinen linkkiInfoFinland.fi
Valtakunnallinen verkkosivusto maahanmuuttajille
https://infofinland.fi
Palloilukentät
Liikuntapaikat Tampereella
Liikuntatapaikat ovat kaikkien kaupunkilaisten käytettävissä. Kuitenkin sisäliikuntatilojen ja palloilukenttien vuorot jaetaan pääsääntöisesti yhteisöjen käyttöön.
Palotarkastus
Palotarkastuksella valvotaan, että rakennus tai rakennelma, sen ympäristö ja muut olosuhteet tarkastuskohteessa ovat turvalliset. Lisäksi huolehditaan, että kiinteistön omistaja tai haltija on varautunut onnettomuuksien ehkäisyyn, vahinkojen torjuntaan ja väestönsuojeluun säädöksien ja määräysten edellyttämällä tavalla. Onnettomuuksien ennalta ehkäisyyn liittyvissä kysymyksissä neuvoo ja opastaa virka-aikana päivystävä palotarkastaja.
Ulkoinen linkkiPalotarkastus www.pirkanmaanpelastuslaitos.fi/Pirkanmaa-127
Palveluasuminen
Palveluasuminen
Palvelutalot ja ryhmäkodit tarjoavat sopivan asunnon ja tarpeelliset palvelut niille, jotka eivät enää selviä omassa kodissaan, mutta jotka eivät ole laitoshoidon tarpeessa.
Tampereen kaupunki tarjoaa tamperelaisille ikäihmisille asumispalveluja palvelukodeissa ja -taloissa yhteistyössä useiden toimijoiden kanssa. Tampereella toimii myös yksityisiä palvelu- ja hoitokoteja, joihin hakeudutaan suoraan.
Tehostettu palveluasuminen
Tehostetulla palveluasumisella tarkoitetaan tehostettua palveluasumista palvelutalossa, tehostettua palveluasumista ryhmäkodissa ja lyhytaikaista tehostettua palveluasumista.
Palvelukeskukset
Palvelukeskukset
Palvelukeskukset ovat ikäihmisten yhteisiä olohuoneita, joissa voi viettää aikaa, tavata tuttuja, osallistua monenlaiseen toimintaan, saada apua arjen eri pulmiin ja aterioida. Siellä järjestetään esimerkiksi konsertteja, yhteislaulua sekä kulttuuri- ja liikuntatuokioita.
Palveluliikenne
PALI palveluliikenne on joukkoliikenteenomainen kuljetusmuoto kaikille, joille tavallisella bussilla kulkeminen on hankalaa. Matkustamiseen ei tarvita hakemusta eikä erillisiä todistuksia. PALIlla pääset helposti lähipalvelujen pariin kuten kauppaan, kerhoon tai lääkäriin. Sinut viedään ovelta ovelle ja autetaan kyytiin nousussa sekä kyydistä poistumisessa. Palveluliikenne toimii maanantaista perjantaihin pääasiassa kello 8.30 – 14.30. Lisätietoja aikatauluista Tuomi Logistiikan sivuilta.
Ulkoinen linkkiPali-palveluliikenteen hinnat ja aikataulut
Palvelupiste Frenckell
Palvelupiste Frenckell
Palvelupiste Frenckell neuvoo ja palvelee kaupunkiympäristöä koskevissa asioissa. Frenckellissä, samoissa tiloissa toimii myös joukkoliikenteen asiakaspalvelu.
Palvelussuhdeasiat
Monetra Pirkanmaa Oy
Talous- ja henkilöstöhallinnon palvelut kaupungille tuottaa Monetra Pirkanmaa Oy.
Ulkoinen linkkiMonetra Pirkanmaa Oy https://www.monetra.fi/pirkanmaa
Paperinkeräys
Taloyhtiöiden keräysastioiden tyhjennyksistä huolehtii pääosin Pirkanmaan Jätehuolto oy. Muut kuntalaiset voivat viedä keräyspaperin ja -kartongin alueellisiin keräyspisteisiin, joiden keräysastioiden tyhjennykset hoitaa Encore Ympäristöpalvelut Oy (aiemmin nimeltään Paperinkeräys Oy). Mikä tulee postiluukusta, on keräyspaperia. Kartonkipakkaukset, jotka tuodaan kaupasta, ovat keräyskartonkia.
Ulkoinen linkkiEncore Ympäristöpalvelut https://encorepalvelut.fi/
Ulkoinen linkkiPirkanmaan Jätehuolto Oy
Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n tehtäviä on jätteiden keräys, kuljetus, käsittely, loppusijoitus, jäteneuvonta ja jätehuollon kehittäminen. Sen omistaa 17 kuntaa.
https://pjhoy.fi/
Patsaat, julkiset veistokset ja monumentit
Veistokset ja monumentit
Tervetuloa tutustumaan Tampereen julkisiin veistoksiin ja monumentteihin.
Ulkoinen linkkiTampereen julkiset veistokset ja monumentit tampereenpatsaat.fi/
Pelastusilmoitukset 112
Hätäpuhelut
Hätänumeroon 112 tulee soittaa aina kiireellisissä, todellisissa hätätilanteissa hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön ollessa uhattuna tai vaarassa, tai jos on syytä epäillä näin olevan. Ammattitaitoiset hätäkeskuspäivystäjät kysyvät tarvittavat kysymykset ja antavat neuvoja sekä opastavat soittajaa.
Ulkoinen linkkihttp://www.112.fi www.112.fi
Soittaminen Hätäkeskuksen hätänumeroon 112
1. Soita hätäpuhelu itse, jos voit.
2. Kerro, mitä on tapahtunut.
3. Kerro tarkka osoite ja kunta.
4. Vastaa kysymyksiin.
5. Toimi annettujen ohjeiden mukaan.
6. Lopeta puhelu vasta saatuasi luvan.
Ulkoinen linkkiHätäkeskuslaitos www.112.fi/
Pelastuspalvelu
Aluepelastuslaitos
Pirkanmaan pelastuslaitos, sen vakinainen ja toimenpidepalkkainen henkilöstö yhdessä 50 sopimuspalokunnan kanssa, huolehtii onnettomuuksien ennaltaehkäisystä, pelastustoiminnasta ja varautumisesta poikkeusoloihin kaikkiaan 22 kunnan alueella.
Ulkoinen linkkiPirkanmaan pelastuslaitos
Perhepalvelut
Isyys ja lapsen huoltajuus
Jos lapsen vanhemmat eivät ole naimisissa lapsen syntyessä, vahvistetaan lapsen isyys tunnustamalla. Isyyden selvittämiseen ja vahvistamiseen liittyvät asiat hoidetaan Tampereella perheasiainyksikössä lastenvalvojien luona.
Isyyden selvittäminen ja vahvistaminen
Lapsiperheen tuet
Lapsen syntyessä ja kasvaessa vanhemmilla on oikeus erilaisiin Kelan maksamiin etuuksiin sekä lakisääteisiin perhevapaisiin.
Ulkoinen linkkiKela: Lapsiperheiden tuet www.kela.fi/lapsiperheet
Lapsiperheiden sosiaalityö
Lapsiperheiden sosiaalityöhön voit ottaa yhteyttä, kun tarvitset apua ja neuvontaa jokapäiväisestä elämästä selviytymiseen, asumiseen ja talouteen liittyvissä asioissa, lähisuhde- ja perheväkivaltatilanteessa tai lapsen kehityksen ja hyvinvoinnin tukemisessa.
Lapsiperheiden sosiaalityö ja perhetyö
Lasten päivähoito
Lasten päivähoito tukee lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista.
Lastensuojelu
Jokainen, joka huomaa lapsen tai nuoren olevan avun tarpeessa, voi ottaa yhteyttä joko lastensuojelupäivystykseen, sosiaalipäivystykseen tai lapsiperheiden sosiaalityöhön. Lapsi tai nuori itse, vanhemmat, sukulaiset tai naapurit voivat hakea apua. Ilmoituksen voi tehdä myös nimettömänä.
Lapsen sijaishuollolla tarkoitetaan kiireellisesti sijoitetun, hallinto-oikeuden väliaikaisella määräyksellä sijoitetun tai huostaan otetun lapsen hoidon ja kasvatuksen järjestämistä oman kodin ulkopuolella joko perhehoitona tai laitoshoitona.
Perhe- ja sosiaalipalvelut sekä terveyspalvelut
Tampereen kaupunki järjestää osan perhe- ja sosiaalipalveluista sekä terveyspalveluista alueellisesti. Tampereella on 10 kaupungin omaa terveysasemaa, jotka vastaavat alueellisesti asukkaiden perusterveydenhuollon palveluista.
Perhehoito sijaisperheessä
Perhehoito on lapsen hoidon, kasvatuksen ja huolenpidon järjestämistä kodin ulkopuolella yksityiskodissa. Asiakasohjaus Luotsi etsii, rekrytoi ja kouluttaa uusia sijais- ja tukiperheitä läpi vuoden.
Perheneuvola
Perheneuvola palvelee tamperelaisia lapsiperheitä. Perheneuvola auttaa lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyvissä kysymyksissä ja perheen vuorovaikutusongelmissa. Lasten asioissa palvelut on tarkoitettu alle 13-vuotiaille.
Perhepiste Nopea
Perhepiste Nopea palvelee 6 - 17 -vuotiaita tamperelaisia lapsia, nuoria ja heidän perheitään silloin, kun ongelmat nousevat esiin ensimmäisiä kertoja. Nopea auttaa, jos esimerkiksi lapsen tai nuoren kotiintuloajoista ja vapaa-ajanviettotavoista on erimielisyyttä, koulunkäynti ei suju tai keskusteluyhteys kotona ei toimi.
Perhetukikeskukset
Tampereella toimii kuusi perhetukikeskusta. Perhetukikeskusten palveluita ovat lastensuojelun avohuollolliset palvelut ja tukitoimet, perhekuntoutus ja lasten osastohoito.
Perhetyö
Perhetyö on kaikille lapsiperheille suunnattua sosiaalipalvelua, joka tukee perheiden omaa selviytymistä erilaisissa elämäntilanteissa ja ennaltaehkäisee perheiden ongelmatilanteita.
Lapsiperheiden sosiaalityö ja perhetyö
Perheväkivalta
Jokaisella lapsella on oikeus erityiseen suojeluun. Lapselle kuuluu turvallinen ja virikkeellinen kasvuympäristö, niin että hän voi kehittyä tasapainoisesti ja monipuolisesti.
Ulkoinen linkkiTampereen ensi- ja turvakoti ry
050 309 9313 (24 h), Mutkakadun turvakoti
050 337 3205 (24 h). Hämeenkadun turvakoti
https://ensijaturvakotienliitto.fi/tampereenensijaturvakoti
Sijaisperheet
Haluaisitko sinä toimia sijaisvanhempana? Sijaisperheitä tarvitaan lapsille ja nuorille, joiden asuminen omassa kodissa on käynyt mahdottomaksi. Sijaisperheessä lapsi elää perheen jäsenenä, mikä antaa lapselle mahdollisuuden kokea vakaata perhe-elämää, luoda läheisiä ihmissuhteita ja oppia elämän perusasioita.
Vauva- ja perheuinti
Vauva- ja perheuinnit ovat vauvauinti-ikäisen lapsen ja hänen vanhempiensa yhteistä leikki- ja touhuhetkeä sopivan lämpimässä (+32 C) vedessä. Vanhempia ohjaamassa ja tukemassa ovat koulutetut vauvauinninohjaajat.
Äitiys- ja lastenneuvolat
Äitiysneuvola palvelee perhettä raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan aikana. Äiti on neuvolan kirjoissa kolme kuukautta synnytyksen jälkeen, vastasyntynyt lapsi siirtyy kahden viikon ikäisenä lastenneuvolan seurantaan. Lastenneuvolat palvelevat alle kouluikäisiä lapsia ja heidän perheitään.
Peruskorjausneuvonta
Korjausneuvonta
Asuntotoimen kautta voi hakea valtion avustuksia oman asunnon kunnostamiseen.
Pirkanmaan maakuntamuseon perinnerakennusmestari neuvoo sekä yksityisiä että yhteisöjä vanhojen rakennusten hoidossa.
Ymparisto.fi/korjaustieto on ovi kotien ja kiinteistöjen kunnossapitoon ja korjaamiseen.
Ulkoinen linkkiVanhustyön keskusliitto: Korjausneuvojat
Ulkoinen linkkiPirkanmaan maakuntamuseon korjausneuvonta vapriikki.fi/kyy/korjausneuvonta/
Ulkoinen linkkiYmparistöhallinnon korjaustieto www.ymparisto.fi/korjaustieto
Perusopetus
Perusopetus
Perusopetusta annetaan Tampereella pääosin kaupungin ylläpitämissä peruskouluissa. Suomenkielisen perusopetuksen lisäksi järjestetään myös vieraskielistä perusopetusta, monikielisten oppilaiden perusopetusta sekä painotettua ja joustavaa perusopetusta. Perusopetusta järjestetään alueellisen jaon mukaisesti itäisellä, keskisellä ja läntisellä yhteistoiminta- ja oppilasalueella.
Kaksikielinen esi- ja perusopetus
Vieraskielinen perusopetus
Vieraskielisessä opetuksessa peruskoulu suoritetaan vieraalla kielellä oppilaan äidinkieltä ja joitakin muita kansallisina pidettyjä oppiaineita lukuun ottamatta. Tavoitteet ja sisällöt eri oppiaineissa ovat samat kuin suomenkielisessä opetuksessa.
Kaksikielinen esi- ja perusopetus
Pieneläinten hautaaminen
Pieneläinten hautaaminen
Suositeltavinta on haudata lemmikki pieneläinhaustausmaalle tai tuhkata se. Myös omakotitalon pihaan tai kesämökille voi haudata lemmikin tietyin edellytyksin. Pieneläinten hautausmaa sijaistee Rautaharkon kaupunginosassa Sulkavuoren eteläpuolella.
Pirkanmaan maakuntakirjasto
Tampereen kaupunginkirjasto - Pirkanmaan maakuntakirjasto
Tampereen kaupunginkirjastoon kuuluu pääkirjasto Metson lisäksi 13 lähikirjastoa, kolme tietotoria, kaksi kirjastoautoa sekä kirjaston kotipalvelut. Tampereen kaupunginkirjasto toimii myös Pirkanmaan maakuntakirjastona.
Poliisi
Sisä-Suomen poliisilaitos
Sisä-Suomen poliisilaitos toimii Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa 45 kunnan alueella. Poliisilaitoksen pääpoliisiasema, hallinnollinen ja johdollinen keskus, sijaitsee Tampereella.
Ulkoinen linkkiSisä-Suomen poliisilaitos www.poliisi.fi/sisa-suomi
Pormestari
Tampereen kaupunginjohtajana toimii päätoiminen luottamushenkilö eli pormestari. Lauri Lyly (sd) valittiin Tampereen kaupungin pormestariksi kaudelle 2017 - 2021 kaupunginvaltuuston kokouksessa 12.6.2017. Hänen edeltäjänsä oli pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok) vuosina 2013 - 2017.
Potilasasiamies
Potilasasiamiehen tehtävät määritellään potilaslaissa. Häneltä saa tietoa potilaan oikeuksista, mm. tiedonsaantiin ja hoitoon pääsyyn liittyen. Potilasasiamies toimii potilaan oikeuksien edistämiseksi esim. tuomalla potilasnäkökulmaa henkilöstön tietoon ja tiedottamalla potilaan oikeuksista.
Psykiatrinen hoito
Lasten ja nuorten neuropsykiatria
Tampereella toimii Nepsy-tukitiimi, joka tarjoaa palveluja neuropsykiatrisissa (nepsy) lasten, nuorten ja perheiden pulmatilanteissa. Nepsy-tukitiimi palvelee tamperelaisia alle 20-vuotiaita lapsia, nuoria ja heidän perheitään sekä heidän kanssaan työskenteleviä työntekijöitä.
Mielenterveyspalvelut
Mielenterveysongelmien hoito on sitä helpompaa, mitä varhaisemmassa vaiheessa niihin haetaan apua. Ota ensisijaisesti yhteyttä peruspalveluihin esim. terveysasemaasi tai neuvolaasi. Tampereella on myös useita ns. matalan kynnyksen palveluja, joihin ei tarvita lähetettä.
Psykologit
Koulukuraattorit ja koulupsykologit
Perusopetuksen oppilaat sekä heidän vanhempansa ja opettajansa saavat halutessaan koulukuraattoreilta ja -psykologeilta keskustelu- ja tutkimusapua oppilaan koulunkäyntiin liittyviin pulmiin. Koulukuraattorit ja -psykologit toimivat myös koulujen oppilashuoltoryhmien jäseninä.
Psykologit
Terveysasemilla työskentelee mielenterveystiimejä, jonka muodostavat terveysasemapsykologi ja 1 - 2 psykiatrista sairaanhoitajaa. Mielenterveystiimi hoitaa aikuisten vasta todettuja lieviä ja keskivaikeita mielenterveyden ongelmia.
Terveysasemien psykologit ja psykiatriset sairaanhoitajat
Puheterapia
Puheterapiapalvelut
Puheterapiapalvelut painottuvat alle kouluikäisten lasten palveluihin, mutta myös perusopetuksessa toimii neljä puheterapeuttia yhteistyössä oppilashuollon kanssa. Aikuisasiakkaille on saatavissa puheterapiapalveluja ääniongelmien ja änkytyksen hoitoon. Aikuisneurologisia asiakkaita hoidetaan rajoitetusti avoterveydenhuollossa ja laitoshoidossa.
Puistot
Kasvilajipuisto Arboretum
Hatanpään arboretum sijaitsee noin kolme kilometriä Tampereen keskustasta etelään Hatanpään sairaalan läheisyydessä. Arboretumiin on kerätty pääasiassa sellaisia kasveja, jotka menestyvät Tampereen alueella ja sen ympäristössä, mutta monia harvinaisia ja eksoottisiakin kasveja sieltä löytyy.
Koirapuistot
Tampereen kaupungilla on tällä hetkellä 15 koirapuistoa eri puolilla
kaupunkia. Kaikki koirapuistot ovat varustettuja jäteastioilla ja
koirankakkapussiautomaateilla. Suurin osa koirapuistoista on valaistu.
Lasten liikennepuisto
Kalevassa uintikeskuksen vieressä sijaitseva liikennepuisto tarjoaa 6–10-vuotiaille lapsille ja ryhmille mahdollisuuden opetella liikennekäyttäytymistä. Autokoulutuokion jälkeen liikennesääntöjä voi opetella polkuautolla ajamalla. Liikennepuisto on maksuton.
muulloin 040 800 4488
Kalevan keskuspuisto
Joukahaisenkatu 10
koulujen kesälomalla ti - pe 10 - 17, la 10 - 16
Maisemapellot
Maisemapelloilla viljellään perinteisiä viljakasveja tai erityisiä
kukkivia maisemapeltokasveja. Kasvit ja viljeltävät alueet vaihtuvat
viljelysuunnitelman mukaisesti. Kaupunkiympäristön monipuolistamisen
lisäksi niiden tarkoituksena on perinteisen kulttuurimaiseman ja siihen
liittyvän eliöstön säilyttäminen. Asukkaat voivat hyödyntää vuosittain
vaihtelevien viljelylajien satoa kaupungin ohjeiden mukaisesti.
Puistot
Tampere on vihreä järvien ja harjujen kaupunki. Viidesosa kaupungin pinta-alasta on viheralueita, joihin sisältyvät rakennettujen puistojen lisäksi metsät ja avoimet alueet. Hyvin hoidetut viheralueet ovat olennainen osa kaupunkikuvaa ja parantavat tamperelaisten elämänlaatua.
Pysäköinti
Pysäköinti
Tampereen kaupungin alueella on noin 4000 maksullista
kadunvarsipysäköintipaikkaa. Pysäköintimaksujen suuruus vaihtelee riippuen siitä, pysäköidäänkö ydinkeskustassa vai keskusta-alueen ulkopuolella.
Pysäköintiluvat
Tampereen keskustassa on määrätyillä alueilla asukas- ja yrityspysäköintipaikkoja, joihin voi lunastaa enintään 1 vuoden kerrallaan voimassa olevia pysäköintilupia.
Pyöräily
Pyörätiet
Tampereella on noin 1080 kilometriä kävely- ja pyöräteitä. Pyöräilyväyliä näistä on reilut 700 kilometriä. Kaupunkistrategian tavoitteena on kasvattaa pyöräilyn ja kävelyn kulkutapaosuutta.
Tampereella rakennetaan uusia ja parannetaan nykyisiä kävely- ja pyöräilyväyliä joka vuosi. Seudullisia pyöräilyn pääreittejä eli laatukäytäviä on seitsemän, ne johtavat keskustasta Hervantaan, Kangasalalle, Teiskoon, Pirkkalaan, Ylöjärvelle, Nokialle ja Lempäälään. Laatukäytävien lisäksi pyöräilyreittiverkostoon kuuluvat pääreitit, aluereitit sekä lähireitit.
Ulkoinen linkkiReittiopas (pyöräily) https://reittiopas.tampere.fi/?modes=BICYCLE
Päihteet
Päihdepalvelut
Päihdeongelmaan kannattaa hakea apua ensisijaisesti ja oma-aloitteisesti peruspalveluista kuten neuvolasta, sosiaaliasemalta, terveysasemalta tai työ- ja opiskelijaterveydenhuollosta. Jos sinulla ei ole entuudestaan hoitokontaktia terveyden- tai sosiaalihuollon puolelle, voit tarvittaessa olla yhteydessä PSHPn Ensiohjauspoliklinikka Ensioon.
Ensiohjauspoliklinikka Ension ohella matalan kynnyksen päihdepalveluja ovat Huoltsu, Nuppo, Selviämis- ja katkaisuhoitoasema (alkoholikatkaisuhoito), Päiväperhon kohtaamispaikka, Konsti, A-klinikka ja Breikki. Niihin voit hakeutua ilman lähetettä. Voit keskustella elämäntilanteestasi sekä hoidon ja tuen tarpeestasi. Palvelu on maksutonta.
Ensisijaiset tuki- ja hoitopaikat päihdeongelmissa
Päivystyspalvelut
Eläinlääkäripalvelut
Eläinlääkintähuolto-sivulta löytyy tietoa eläinlääkärien vastaanotoista sekä eläinlääkäripäivystyksestä.
Ensiapu ja päivystys
Kiireellistä hoitoa tarvitsevat hoidetaan ensisijaisesti oman alueen terveysasemalla. Terveysasemat ovat auki ma - to 8 - 16 ja pe 8 - 15.
Päivystysapu 116117 auttaa äkillisissä terveysongelmissa silloin, kun oma terveysasemasi on kiinni.
Ensiapu Acuta päivystää iltaisin, öisin ja viikoloppuisin: sinne voi hakeutua, jos hoito ei voi odottaa arkiaamuun oman terveysaseman aukeamista.
Ulkoinen linkkiTAYS Päivystys Acuta www.tays.fi/acuta
Hammaslääkäripäivystys
Välitöntä ja kiireellistä ensiapua tarvitsevien hammaslääkäripäivystys toimii Ensiapu Acutan yhteydessä Tampereen yliopistollisen sairaalan tiloissa.
Kiireellisen ensiavun kriteerit
Päivähoito
Kasvatus- ja opetuspalvelut
Kasvatus- ja opetuspalveluiden asiakaspalvelu neuvoo ja ohjaa päivähoitoon ja esiopetukseen liittyvissä asioissa.
Perusopetuksen hallinnon ja vastaavien rehtoreiden yhteystiedot löytyvät Perusopetuksen yhteystiedot -sivulta.
Varhaiskasvatuksen yhteystiedot
Lasten päivähoito
Lasten päivähoito tukee lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista.
Perhepäivähoito
Perhepäivähoito on kodinomaista, pienessä ryhmässä tapahtuvaa päivähoitoa, jossa korostuvat perushoito ja leikki.
Yksityinen päivähoito
Yksityistä päiväkotihoitoa järjestetään ostopalveluna, palvelusetelillä ja yksityisen hoidon tuella. Lisäksi on tarjolla perhepäivä- ja ryhmäperhepäivähoitoa yksityisen hoidon tuella. Yksityisen hoidon tuella perhe voi myös palkata hoitajan kotiin.
Päiväkeskukset
Päiväkeskukset
Päiväkeskukset tarjoavat virkistystä ja toimintaa kotona asuville, huonokuntoisille ikääntyville niin, että he voivat selvitä kotioloissa mahdollisimman kauan. Päiväkeskuksessa järjestetään virikkeellistä, kuntouttavaa, omatoimisuutta tukevaa ja sosiaalisia kontakteja ylläpitävää toimintaa.
Päätöksenteko
Esityslistat ja pöytäkirjat
Pöytäkirjat julkaistaan kokouksen jälkeen ennen tarkastamista. Pöytäkirjat ovat tarkastettuja, kun kokouksesta on kulunut noin viikko. Pöytäkirjat ovat julkisia. Internetistä poistettuja pöytäkirjoja voi tulla lukemaan kaupunginarkiston yleisöpäätteelle. Tarvittaessa päätöksen saa pyytämällä sen kirjaamosta.
Ulkoinen linkkiEsitys- ja pöytäkirjat 1.9.2016 alkaen
Kaupunginvaltuusto
Tampereen kaupungin ylintä päätösvaltaa käyttää kaupunginvaltuusto, jossa on 67 valtuutettua. Valtuutetut ja heidän varajäsenensä valitaan joka neljäs vuosi toimitettavissa kunnallisvaaleissa.