Kaapeleiden sijaintikartat
Sähkökaapeli-, kaukolämpö- ja maakaasujohtokartat: Tampereen Sähkölaitos. Kaapelit ja lämpöputket: Elenia. Vesijohto- ja viemärikartat: Tampereen Vesi. Maakaasujohdot: Gasum Oy. Elisan kaapelit: Elisa.
Tampereen Sähkölaitos www.tampereensahkolaitos.fi/
Tampereen Vesi Liikelaitos www.tampereenvesi.fi
Kaatopaikat
Jätteenkäsittelykeskukset
Jätteenkäsittely on keskitetty Pirkanmaan Jätehuollon alueella kahteen jätteenkäsittelykeskukseen Tampereella Tarastenjärvelle ja Nokialla Koukkujärvelle. Niissä otetaan vastaan kuivajätteen lisäksi ongelma- ja hyötyjätteitä sekä kompostoidaan biojätettä ja jätevesilietettä. Jätteenkäsittelykeskuksiin voivat tuoda jätteitä myös kotitaloudet.
Jätteenkäsittelykeskukset www.pirkanmaan-jatehuolto.fi/Yhteystiedot/jatteenkasittelykeskukset
Kaavoitus
Kunnan alueiden käytön järjestämiseksi ja ohjaamiseksi laaditaan yleis- ja asemakaavoja. Yleiskaavalla osoitetaan alueiden käytön pääpiirteet kunnassa. Asemakaavalla puolestaan määritellään kunnan osa-alueen käyttö ja rakentamisen periaatteet. Yleisiin kaavoitusta koskeviin kysymyksiin esim. asemakaavan perusteista, määräysten tulkinnoista tai tulevaisuuden suunnitelmista vastataan ensisijaisesti Palvelupiste Frenckellissä.
Kadunnimet
Kadunnimitoimikunta
Toimikunnan tehtävänä on harkita katujen ja muiden yleisten alueiden nimikysymyksiä ja tehdä esityksiä asiassa kaupunginhallitukselle sekä muille kyseisiä asioita käsitteleville kaupungin hallintoelimille.
Kokoontuu tarvittaessa.
Kadut
Katualueella työskenteleminen
Katutilavalvonta myöntää yleisillä alueilla työn tekemiseen tarvittavat katuluvat ja valvoo niiden toteuttamista. Katutilavalvonta järjestää myös romuajoneuvotoiminnan, pysäköinninvalvonnan ja joukkoliikenteen lipputarkastuksen.
Katujen kunnossapito
Katujen kunnossapidosta on kaupungilla ja yksityisten kiinteistöjen haltijoilla omat velvollisuutensa. Ne määräytyvät katujen kunnossa- ja puhtaanapitolaista.
Katujen kunnossapitoon (esim. auraus, hiekoitus) liittyviä asioita voi selvittää kysymällä kaupunkiympäristön kehittämisen asiakaspalvelusta Palvelupiste Frenckellistä.
Katusoitto
Katusoittoon ei tarvita kiinteistötoimen lupaa. Äänen sähköinen vahvistaminen katusoitossa on kielletty. Katusoittajan tulee huolehtia siitä, että musiikin esittäminen ei häiritse naapurustoa.
Katusuunnitelmat
Katusuunnitelmaehdotukset ovat nähtävänä Palvelupiste Frenckellissä. Myös nettisivuilta löytyvät nähtävillä olevien katusuunnitelmaehdotusten selostustekstit sekä suunnitelmakartat ja aikaisemmat katusuunnitelmaehdotukset.
Katutilavalvonta, katulupa
Katutilavalvonta myöntää yleisillä alueilla työn tekemiseen tarvittavat katuluvat ja valvoo niiden toteuttamista. Katutilavalvonta järjestää myös romuajoneuvotoiminnan, pysäköinninvalvonnan ja joukkoliikenteen lipputarkastuksen.
Katuvalaistus
Tampereella on katuvaloverkkoon liitettyjä valaisimia noin 40 000 kpl ja katuvalokeskuksia runsaat 320 kpl. Vaikka katuvalaisimien lukumäärä on viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvanut, on katuvalaistukseen käytetty energiankulutus laskenut.
Yksityistiet
Tampereen kaupungissa yksityistieasiat kuuluvat yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaostolle ja sen tehtäviin kuuluu muun muassa päättää yksityisille teille myönnettävistä kunnossapito- ja peruskorjausavustuksista, päättää tiekunnan perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä ratkaista tiekunnissa syntyneet riitatilanteet.
Kalastus ja ravustus
Kalastus ja ravustus
Tampereen kaupungin omistamilla vesialueilla on jokaisella kaupungissa asuvalla oikeus kalastaa. Kalastamisessa ja ravustamisessa sellaisilla yhteisillä vesialueilla, joissa kaupunki on osakkaana, noudatetaan asianomaisten kalastuskuntien päätöksiä. 18 – 64-vuotiailla pitää olla tosite kalastuksenhoitomaksun suorittamisesta. Kalastuksen valvontaa kaupungin vesialueilla hoitaa kalastuksen valvoja.
Kansainvälinen toiminta
Kansainvälinen toiminta
Kansainvälinen toiminta on paitsi ystävyys- ja ystäväkaupunkitoimintaa, myös kansalaisjärjestöjen kansainvälisten kontaktien tukemista. Kulttuuritoimi on ollut toteuttamassa useita Tampereelle suuntautuneita virallisia vierailuja ja pr-tapahtumia. Ystävyysseuroja varten on yhteinen toimintatila, Kansainvälinen toimintakeskus.
Kansainväliset asiat
Tampereen kaupungin kansainvälisen toiminnan tavoitteena on mm. kansainvälisten yhteyksien kehittäminen ja myönteisen kansainvälisen imagon vahvistaminen, kaupunkiorganisaation toimijoiden kansainvälistymisvalmiuksien lisääminen ja olemassa olevien ystävyyskaupunki- ja muiden yhteistyösuhteiden kehittäminen.
Tampere Maja
Tampere Maja on Tampereen ja Tarton kaupunkien kulttuuri- ja yhteistyökeskus. Se edistää kaupunkien välistä kulttuuritoimintaa, järjestää kulttuuritapahtumia ja vuokraa tilojaan yleisön käyttöön. Siellä toimii myös pieni majatalo, jossa on 6 vierashuonetta.
Karttapalvelut
Kartta- ja paikkatietoaineistojen tekijänoikeudet, julkaiseminen ja käyttö
Kartta on tuote, jonka julkaiseminen painotuotteena tai käyttö internetissä edellyttää lupaa tekijänoikeuden (© copyright) omistajalta tai haltijalta (Tekijänoikeuslaki 14.10.2005/821). Tampereen kaupungin valmistamien kartta- ja paikkatietoaineistojen tekijänoikeus on Tampereen kaupungilla.
Kartta- ja paikkatietopalvelu
Tietoa paikkatiedoista, avoimesta datasta ja niiden hyödyntämisestä löytyy Tampereen kartta- ja paikkatietopalvelu -sivustolta.
Tampereen kartta- ja paikkatietopalvelu
Paikkatiedot
Tampereen Infra tarjoaa monipuolisia rakentamis- ja kunnossapitopalveluja sekä paikkatietopalveluja.
Painetut kartat
Painettuja Tampereen karttoja myydään Palvelupiste Frenckellissä ja Tampereen kirjakaupoissa, ellei kartan yhteydessä mainita toisin. Osa kartoista on saatavissa myös digitaalisessa muodossa.
Kassapalvelut
Kassapalvelut
Kaupungin kassapalvelut (os. Frenckellinaukio 2) ottavat vastaan kaikkia Tampereen kaupungin laskuttamia laskuja sekä Tampereen Vuokra-asunnot Oy:n, Tampereen Vuokratalosäätiön sekä Vilusen Rinne Oy:n vuokralaskuja.
Kasvatus- ja opetuspalvelut
Kasvatus- ja opetuspalvelut
Kasvatus- ja opetuspalveluiden asiakaspalvelu neuvoo ja ohjaa päivähoitoon ja esiopetukseen liittyvissä asioissa.
Perusopetuksen hallinnon ja vastaavien rehtoreiden yhteystiedot löytyvät Perusopetuksen yhteystiedot -sivulta.
Varhaiskasvatuksen yhteystiedot
Katkaisuhoito
Katkaisuhoito
Päihdekierre voidaan katkaista avo- tai laitoshoidossa. Ensisijaisesti käytetään avokatkaisua. Katkaisuhoidossa hoidetaan vieroitusoireita ja tuetaan asiakasta päihteiden käytön lopettamisessa. Hoidolla pyritään siihen, että asiakas pystyy aloittamaan fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen kuntoutumisen.
Kaukolämpö
Kaukolämpö
Kaukolämmitys on luotettava ja huoleton lämmitysvaihtoehto. Se takaa miellyttävän tasaisen huonelämpötilan ja lämpimän veden riittävyyden kaikkina vuoden ja vuorokauden aikoina. Kaukolämmitys soveltuu kaikkien rakennusten lämmitysjärjestelmäksi.
Jakeluverkosto kattaa Tampereen, Pirkkalan ja Ylöjärven taajamat, joiden asukkaista jo noin 200 000 asuu kaukolämmitetyssä kodissa. Kaukolämmitettyjä kiinteistöjä on noin 5 500.
Tampereen Sähkölaitos - kaukolämpö
Kaukopalvelu
Kaukopalvelu
Kaukolainaksi voi tilata aineistoa, jota ei ole Tampereen kaupunginkirjaston omissa kokoelmissa. Kaukolainaksi voi tilata kirjoja, lehtiä, mikrofilmejä ja -kortteja, ääni- ja kuvatallenteita sekä valokopioita lehtiartikkeleista. Kaukolainatilauksen voi jättää henkilökohtaisesti kirjastossa tai kirjaston verkkosivuilta löytyvällä lomakkeella.
Kauppahalli
Tampereen Kauppahalli
Pohjoismaiden suurimmasta katetusta kauppahallista löydät kaiken tuotteista tunnelmaan.
Kaupunginarkisto
Kaupunginarkisto
Tampereen kaupunginarkisto huolehtii kaupungin asiakirjahallinnosta ja arkistotoimesta.
Kaupunginhallitus
Kaupunginhallitus
Kaupunginvaltuuston valitsema kaupunginhallitus johtaa kaupungin hallintoa ja taloutta. Kaupunginhallituksessa on pormestari ja 10 muuta jäsentä ja jokaisella henkilökohtainen varajäsen.
Kaupunginkirjasto
Tampereen kaupunginkirjasto - Pirkanmaan maakuntakirjasto
Tampereen kaupunginkirjastoon kuuluu pääkirjasto Metson lisäksi 13 lähikirjastoa, kolme tietotoria, kaksi kirjastoautoa sekä kirjaston kotipalvelut. Tampereen kaupunginkirjasto toimii myös Pirkanmaan maakuntakirjastona.
Kaupunginvaltuusto
Kaupunginvaltuusto
Tampereen kaupungin ylintä päätösvaltaa käyttää kaupunginvaltuusto, jossa on 67 valtuutettua. Valtuutetut ja heidän varajäsenensä valitaan joka neljäs vuosi toimitettavissa kunnallisvaaleissa.
Kaupunkikuva
Rakennusvalvonta
Rakennusvalvonnan tehtävänä on valvoa rakentamista sekä huolehtia kaupunkikuvasta ja -ympäristöstä. Rakennusvalvonnassa käsitellään rakentamiseen liittyvät luvat. Lisäksi se tekee lupiin liittyvät tarkastukset ja antaa ohjeita rakentajille.
Kaupunkimittaus
Kaupunkimittaus huolehtii asemakaava-alueen kiinteistönmuodostuksesta, tonttijaoista ja kiinteistörekisterin ylläpidosta. Se hoitaa myös rakennusvalvontaan liittyvät kiinteistöinsinöörin toimenpiteet. Kaupunkimittaus ylläpitää kaupungin omistamien kiinteistöjen luetteloa ja osoitejärjestelmää. Lisäksi se valmistelee yksityisteihin ja niiden avustamiseen liittyvät asiat.
Kiinteistönmuodostus ja mittauspalvelut
Kaupunkistrategia
Kaupunkistrategia
Tampereen uusi strategia ulottuu vuoteen 2030. Se perustuu tunnistettuihin tulevaisuuden muutostekijöihin ja sisältää kaupungin kehittämisen pitkän aikavälin tahtotilan. Valtuusto hyväksyi Tampereen uuden strategian 13. marraskuuta 2017.
Kaupunkisuunnittelu
Kaupunkisuunnittelu
Kaupunkisuunnittelua ovat esimerkiksi kaavoitus, liikennesuunnittelu sekä katujen ja puistojen suunnittelu. Tampereen kaupunkisuunnittelussa koko kaupunkiseutua käsitellään ja kehitetään yhtenäisenä kokonaisuutena.
Kaupunkisuunnittelu- ja rakentamishankkeet
Kaupunkiympäristön palvelualue
Kaupunkiympäristön palvelualue
Tampereen kaupungin uusi toimintamalli muodostuu kolmesta palvelualueesta: hyvinvoinnin, elinvoiman ja kilpailukyvyn sekä kaupunkiympäristön palvelualueesta.
Kaupunkiympäristön palvelualueelle kuuluvat kaupunkisuunnittelu, maankäytön kehittämiseen painottuvat aluekehitysohjelmat, yleisten alueiden suunnittelu, rakennuttaminen ja kunnossapito, liikennesuunnittelu, joukkoliikenne, viranomaispalvelut ja ympäristöpolitiikka.
Kaupunkiympäristön palvelualue
Kehitysvammaisten palvelut
Kehitysvammaisten palvelut
Tampereen kaupungin kehitysvammahuollossa toteutetaan palveluohjausta, jonka avulla kehitysvammaiselle ihmiselle ja hänen perheelleen voidaan löytää sopiva palvelukokonaisuus. Kehitysvammaisten ihmisten palvelut järjestetään ensisijaisesti normaaleina sosiaali- ja terveyspalveluina, mutta kehitysvammahuollon erityisasiantuntemus ja palvelujen monimuotoisuus turvataan.
Kehitysvammaisten asumispalvelut
Kela
Kansaneläkelaitos
Kela hoitaa Suomessa asuvien perusturvaa eri elämäntilanteissa. Kelan asiakkaita ovat kaikki Suomessa asuvat sekä ulkomailla asuvat Suomen sosiaaliturvan piiriin kuuluvat henkilöt.
Kelan hoitamaan sosiaaliturvaan kuuluvat lapsiperheiden tuet, sairausvakuutus, kuntoutus, työttömän perusturva, asumistuki, opintotuki ja vähimmäiseläkkeet. Lisäksi Kela huolehtii vammaisetuuksista, sotilasavustuksista sekä maahanmuuttajan tuesta.
Kela www.kela.fi
Kerhot ja leikkitoiminta
Aamu- ja iltapäivätoiminta
Perusopetuksen 1. ja 2. vuosiluokkien oppilailla on mahdollisuus hakea aamu- ja iltapäivätoimintaan mikäli molemmat vanhemmat ovat töissä tai opiskelemassa.
Harrastava iltapäivä -toiminnan kerhot koululaisille (HIP)
Harrastava Iltapäivä -toimintaa (HIP) järjestetään kaikilla peruskouluilla. Lisäksi eri puolilla kaupunkia järjestetään HIP-koulujen lapsille ja nuorille suunnattuja avoimia harrastekerhoja.
Kesäkerhot
Tampereella järjestetään kesäkerhotoimintaa eri puolilla kaupunkia. Toimintaa järjestävät pääasiassa Tampereen kaupungin yhteistyökumppanit. Kerhot on tarkoitettu alakouluikäisille, ikärajat vaihtelevat eri järjestäjillä. Kerhopäivien ohjelmassa on mm. ulkoilua, pelejä, liikuntaa ja käden taitoja.
Kestävä kehitys
Kestävä kehitys
Kestävän kehityksen keskeisenä ajatuksena on sopeuttaa ihmisen toiminta maapallon luonnonvaroihin ja pitää yhteiskunnallinen ja taloudellinen kasvu luonnon asettamissa rajoissa. Tampereen kaupunki sitoutuu kestävän kehityksen mukaisesti ekologisia, sosiaalisia, kulttuurisia ja taloudellisia näkökulmia tasapainottavaan kehitykseen.
Kesätoiminta
Kesäkerhot
Tampereella järjestetään kesäkerhotoimintaa eri puolilla kaupunkia. Toimintaa järjestävät pääasiassa Tampereen kaupungin yhteistyökumppanit. Kerhot on tarkoitettu alakouluikäisille, ikärajat vaihtelevat eri järjestäjillä. Kerhopäivien ohjelmassa on mm. ulkoilua, pelejä, liikuntaa ja käden taitoja.
Kierrätys
Kierrätyskeskukset
Kierrätyskeskuksista löytyy edullisia huonekaluja, kodintavaroita ym. Kotiinkuljetuspalvelu on yleensä Tampereen kaupunkialueella. Tavarat ja huonekalut noudetaan kotoa ilmaiseksi.
Kierrätys.info www.kierratys.info/
Kontti - kierrätystavaratalo kontti.punainenristi.fi/
Nextiili-paja https://www.nextiili.fi/
Pirkanmaan jätehuolto, kierrätyskeskukset pjhoy.fi/Verkkopalvelut/kierratyskeskukset
Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry. www.pirkanmaankierratys.fi/
Suomen kierrätyskeskukset netissä www.kierrätyskeskus.com/
Kiinteistöt
Asuntotoimi
Asuntorahoitukseen ja muihin asuntopalveluihin liittyviin kysymyksiin vastataan Asuntotoimessa.
Sieltä saat asumisoikeusasunnon hakuun tarvittavan järjestysnumeron. Myös aravavuokra-asuntojen asukasvalinta ja vuokrien valvonta sekä korkotukivuokra-asuntojen asukasvalinnan valvonta kuuluu tehtäviin.
Kiinteistön omistajatiedot
Rakennuspaikan naapureiden omistajaselvitykset.
Kiinteistönmuodostus
Asemakaava-alueella tapahtuvista kiinteistötoimituksista, kuten tonttien lohkomisista ja rasitetoimituksista sekä tonttijakojen laadinnasta Tampereella vastaa kaupunkimittaus.
Kiinteistönmuodostus ja mittauspalvelut
Kiinteistörekisteri
Kaupunkimittauksen tehtäviin kuuluvat myös kiinteistörekisterin ylläpito ja neuvonta esimerkiksi osoitemerkintöihin liittyvissä asioissa.
Kiinteistönmuodostus ja mittauspalvelut
Kiinteistötoimi
Kiinteistötoimessa hoidetaan kaupungin omistuksessa oleviin maa- ja vesiomaisuuteen liittyviä asioita. Muita tehtäväkenttiä ovat muun muassa tonttihaut.
Kiinteistövero
Kiinteistövero on kiinteistön arvon perusteella kunnalle vuosittain suoritettava vero. Verosta on säädetty kiinteistöverolaissa (20.7.1992/654). Kiinteistövero koskee kaikkia kiinteistöjä lukuun ottamatta metsiä ja maatalousmaita. Verottomia ovat myös eräät yleiset alueet, kuten kadut ja torit. Kiinteistövero maksetaan kiinteistön sijaintikunnalle.
Verohallinto www.vero.fi/
Kirjaamot
Tampereen kaupungin kirjaamon asiakaspalvelu toimii Keskusvirastotalolla osoitteessa Aleksis Kiven katu 14-16 C. Muiden kirjaamojen sähköpostiosoitteet löytyvät linkin takaa.
Kirjastopalvelut
Tampereen kaupunginkirjasto - Pirkanmaan maakuntakirjasto
Tampereen kaupunginkirjastoon kuuluu pääkirjasto Metson lisäksi 13 lähikirjastoa, kolme tietotoria, kaksi kirjastoautoa sekä kirjaston kotipalvelut. Tampereen kaupunginkirjasto toimii myös Pirkanmaan maakuntakirjastona.
Koirat
Koirapuistot
Tampereen kaupungilla on tällä hetkellä 11 eri puolilla kaupunkia sijaitsevaa koirapuistoa. Santalahden koirapuisto poistettiin käytöstä vuoden 2014 alussa tunnelityömaan takia.
Koiravero
Koirasta aletaan maksaa koiraveroa sinä vuonna, kun se täyttää viisi kuukautta. Koiraveroa maksetaan sille kunnalle, jonka alueella koiraa on edellisen vuoden päättyessä pidetty. Kaupunginvaltuuston 13.11.2017 hyväksymän talousarvion mukaisesti koiraverosta luovutaan Tampereella vuonna 2018.
Löydetyt ja talteenotetut eläimet
Ilmoitukset Tampereella ja Pirkkalassa löydetyistä kissoista, koirista ja muista pieneläimistä tehdään eläinhoitolaan, josta voi myös tiedustella kadonneita eläimiä. Sivulla on myös yhteystietoja muihin eläinhoitoloihin.
Löydetyt ja talteenotetut eläimet
Kongressit ja kokoukset
Kongressit ja kokoukset
Tampere on kansainvälinen kongressikaupunki, jossa kaikki tilat ja palvelut ovat lähekkäin, kävelyetäisyydellä toisistaan. Tampere Convention Bureau ry on ei-kaupallinen yhdistys, jonka toimintaa rahoittavat julkiset yhteisöt ja elinkeinoelämä.
Tampere Convention Bureau
Tampere Convention Bureau (TCB) is a non-commercial organisation promoting Tampere as a congress destination.
www.tampere.fi/conventionbureau/
Tampere-talo www.tampere-talo.fi/
Konsernihallinto
Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualue
Tampereen kaupungin uusi toimintamalli muodostuu kolmesta palvelualueesta: hyvinvoinnin, elinvoiman ja kilpailukyvyn sekä kaupunkiympäristön palvelualueesta.
Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueelle kuuluvat elinkeino-, innovaatio- ja työllisyyspolitiikka, toisen asteen koulutus ja korkeakouluyhteistyö, kansainväliset asiat, kaupunkimarkkinointi ja yhteiskuntasuhteet, maa- ja asuntopolitiikka sekä kilpailukyvyn kehittämiseen painottuvat ohjelmat.
Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualue
Hyvinvoinnin palvelualue
Hyvinvoinnin palvelualueelle kuuluvat seuraavat kokonaisuudet: terveyden ja toimintakyvyn edistäminen, ikäihmisten hyvinvoinnin ylläpitäminen, lasten ja nuorten kasvun tukeminen sekä sivistyksen ja elämänlaadun edistäminen. Hyvinvoinnin palvelualueen johto vastaa myös hyvinvointipalvelujen tuotannon ohjauksen tehtävistä lukuun ottamatta toisen asteen koulutusta.
Kaupunkiympäristön palvelualue
Tampereen kaupungin uusi toimintamalli muodostuu kolmesta palvelualueesta: hyvinvoinnin, elinvoiman ja kilpailukyvyn sekä kaupunkiympäristön palvelualueesta.
Kaupunkiympäristön palvelualueelle kuuluvat kaupunkisuunnittelu, maankäytön kehittämiseen painottuvat aluekehitysohjelmat, yleisten alueiden suunnittelu, rakennuttaminen ja kunnossapito, liikennesuunnittelu, joukkoliikenne, viranomaispalvelut ja ympäristöpolitiikka.
Kaupunkiympäristön palvelualue
Konsernihallinto
Konsernihallinnon tehtävänä on varmistaa kaupungin strategisen johtamisjärjestelmän toiminta. Konsernihallinto keskittyy konsernijohtamisen päätehtäväalueisiin eli strategisiin prosesseihin ja niiden ohjaukseen, palvelutuotannon ohjaukseen sekä liiketoiminnan omistajaohjaukseen.
Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualue
Kaupunkiympäristön palvelualue
Konsernipalveluyksikkö Koppari
Konsernipalveluyksikkö Koppari
Konsernipalveluyksikkö Koppari tuottaa asiakkailleen talous-, henkilöstö-, tieto- ja kehittämis-, hallinto- ja ICT-palvelut. Kopparin asiakkaina ovat kaikki kaupungin yksiköt. Lisäksi Koppari tuottaa palveluita monille konserniyhteisöille ja joitakin palveluita myös muille toimijoille.
Konsernipalveluyksikkö Koppari
Korjausavustukset
Korjaus- ja energia-avustukset
Vuonna 2017 kaikkien korjausavustusten käsittely siirtyy Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselle. Avustuksia vuonna 2017 myönnetään iäkkään ja vammaisen henkilön asuntojen korjauksiin sekä taloyhtiöille hissin rakentamiseen ja esteettömyyden parantamiseen.
Korjausneuvonta
Rakennusten korjausneuvonta
Pirkanmaan maakuntamuseo neuvoo vanhojen rakennusten korjaamisessa sekä ohjaa arvokkaiden rakennusten restauroinnissa. Maksutonta neuvontaa antavat perinnerakennusmestari sekä tarvittaessa rakennustutkijat. Yhteyttä kannattaa ottaa hyvissä ajoin ennen korjaustöihin ryhtymistä. Korjausneuvontatoiminnassa tunnistetaan esim. vaurioita ja niiden aiheuttajia sekä neuvotaan ongelmien ratkaisussa.
Pirkanmaan maakuntamuseon korjausneuvonta vapriikki.fi/kyy/korjausneuvonta/
Korkeakoulut
Ammattikorkeakoulut
Tampereella on kaksi ammattikorkeakoulua, TAMK ja Polamk (Poliisiammattikorkeakoulu).
Tampereen ammattikorkeakoulu www.tamk.fi
Poliisiammattikorkeakoulu www.polamk.fi
Yliopistot
Tampeereen yliopisto koostuu kuudesta tiedekunnasta: yhteiskuntatieteellinen, humanistinen, kauppa- ja hallintotieteiden, informaatiotieteiden, lääketieteellinen ja kasvatustieteiden tiedekunta. Opiskelijoita on yli 15 000.
Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu https://www.tuni.fi
Tampereen teknillinen yliopisto www.tut.fi/fi/etusivu
Korvalääkärit
Korva- ja silmälääkärit
Korva- ja silmäyksikkö on siirtynyt 1.1.2018 Tays Hatanpään alaiseksi yksiköksi.
Tays Hatanpään Korvayksikkö www.tays.fi/fi-FI/Toimipaikat/Tays_Hatanpaa/Hoitoyksikot/Korvayksikko
Kotihoito ja kotipalvelu
Kotihoito
Kotihoidon palveluilla tarkoitetaan asiakkaan kotona selviytymisen kannalta riittäviä kotiin järjestettyjä sosiaali- ja terveyspalveluja kuten apua, tukea, hoivaa ja hoitoa, sekä ohjausta päivittäisistä perustoiminnoista suoriutumisessa tarvittaessa ympärivuorokautisesti. Kotihoidon palveluja ovat kotipalvelu, kotisairaanhoito ja kotihoidon tukipalvelut.
Kotihoidon palvelujen hakeminen
Kotipalvelu ja perhetyö
Lapsiperheiden kotipalvelu ja perhetyö tarjoavat varhaista tukeatamperelaisille perheille. Kotipalvelu on arkista auttamista esim. lastenhoidossa ja kotitöissä.
Kouluihin ja koulunkäyntiin liittyvät asiat
Aamu- ja iltapäivätoiminta
Perusopetuksen 1. ja 2. vuosiluokkien oppilailla on mahdollisuus hakea aamu- ja iltapäivätoimintaan mikäli molemmat vanhemmat ovat töissä tai opiskelemassa.
Ammatillinen koulutus
Ammatillista koulutusta tarjoavat muun muassa Tampereen seudun ammattiopisto (Tredu), Tampereen ammatillinen aikuiskoulutuskeskus (TAKK) sekä Tampereen palvelualan ammattiopisto. Ammatillisen koulutuksen sivulta löytyy linkkejä muiden tamperelaisten ammatillista koulutusta tarjoavien tahojen sivuille.
TAKK Tampereen Aikuiskoulutuskeskus www.takk.fi/
Tredu - Tampereen seudun ammattiopisto www.tredu.fi/
Esiopetus
Kunnan järjestämä lakisääteinen esiopetus on tarkoitettu kaikille alle kouluikäisille lapsille vuotta ennen lapsen oppivelvollisuuden alkamista.
Harrastava iltapäivä -toiminnan kerhot koululaisille (HIP)
Harrastava Iltapäivä -toimintaa (HIP) järjestetään kaikilla peruskouluilla. Lisäksi eri puolilla kaupunkia järjestetään HIP-koulujen lapsille ja nuorille suunnattuja avoimia harrastekerhoja.
Koulujen työ- ja loma-ajat
Lukuvuosi rakentuu syyslukukaudesta ja kevätlukukaudesta. Opetukseen tauon tuovat paitsi kesäloma myös syysloma, talviloma (eli hiihtoloma) ja pääsiäisloma. Lauantait ovat lukuvuoden aikana vapaapäiviä lukuun ottamatta syys- ja kevätlukukauden päättymispäiviä. Työajat ja loma-ajat saattavat hieman vaihdella vuosittain.
Koulukuljetukset
Koulukuljetus on maksuton tai korvataan osittain tamperelaisille Tampereen kaupungin koulujen esikoululaisille ja 1. - 10. -luokkien oppilaille, joiden kohdalla koulukuljetusperusteet täyttyvät.
Kouluterveydenhuolto
Kouluterveydenhoitajan tekemä terveystarkastus tehdään peruskoulun oppilaille joka vuosi.
Luontokoulu Korento
Tampereen luontokoulu Korento tarjoaa maksuttomia luontokoulupäiviä tamperelaisille lapsille ja nuorille. Etusijalla ovat 5-7 vuotiaat sekä 4. ja 7. luokat. Korennon tilat ovat Terälahdessa 37 kilometriä keskustasta.
Niemikyläntie 14, 34260 Terälahti, puh. 040 8016 654 ja 050 516 3443.
Tampereen luontokoulu Korento koulut.tampere.fi/luontokoulu/
Perusopetus
Perusopetusta annetaan Tampereella pääosin kaupungin ylläpitämissä peruskouluissa. Suomenkielisen perusopetuksen lisäksi järjestetään myös vieraskielistä perusopetusta, monikielisten oppilaiden perusopetusta sekä painotettua ja joustavaa perusopetusta. Perusopetusta järjestetään alueellisen jaon mukaisesti itäisellä, keskisellä ja läntisellä yhteistoiminta- ja oppilasalueella.
Yleissivistävä koulutus
Lukiokoulutus antaa paitsi hyvän yleissivistyksen ja kielitaidon, myös valmiuksia itsensä kehittämiseen ja jatko-opiskeluun.
Tampereen seudun työväenopisto järjestää koulutusta kielissä, taideaineissa, kädentaidoissa, tietotekniikassa, ihmis- ja yhteiskunnallisissa sekä terveyttä edistävissä aineissa.
Tampereen aikuislukio www.aikuislukio.tampere.fi
Tampereen seudun työväenopisto www.tampere.fi/tyovaenopisto
Kulttuuri
Kulttuuripalvelut
Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut välittää ja järjestää kulttuuri- ja taidetilaisuuksia sekä tarjoaa tiloja ja tukea tapahtumille, näyttelyille sekä omaehtoiselle harrastustoiminnalle.
Lastenkulttuuri
Lastenkulttuurisivuilta löytyy mm. lasten oma tapahtumakalenteri.
Rulla on värikäs ja virikkeellinen lastenkulttuurikeskus, joka sijaitsee kulttuuritalo Laikussa (Keskustori 4). Lapset saavat taiteilla, esitellä töitään ja osallistua erilaisiin tapahtumiin ja työpajoihin. Rullassa on esillä erilaisia lapsille suunnattuja näyttelyitä.
Lastenkulttuurikeskus Rulla www.laikku.fi/rulla
Museot
Tampereen kaupungin ylläpitämiä museoita ovat Amurin työläismuseokortteli, Museo Milavida, Muumimuseo, Sara Hildénin taidemuseo, Tampereen Taidemuseo sekä Museokeskus Vapriikki.
Museot ja muu kulttuuritarjonta
Pirkanmaan museokompassi www.museokompassi.fi/
Kuluttajaturvallisuus
Kulutustavaroiden ja palvelujen turvallisuus
Suomessa kulutustavaroiden ja -palvelujen turvallisuuden valvonnasta vastaa Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) Kuluttajaturvallisuusyksikkö yhdessä Aluehallintovirastojen ja kuntien kanssa.
Kuluttajaturvallisuusvalvonta on osa ympäristöterveydenhuoltoa, joka pitää sisällään muun muassa elintarvikevalvonnan ja terveydensuojeluasiat. Tampereella ympäristöterveydenhuollon tehtävistä vastaa viranomaispalvelujen ympäristöterveysyksikkö.
Kuluttajaturvallisuus www.tukes.fi/fi/Toimialat/Kuluttajaturvallisuus/
Elintarvikevalvonta ja ympäristöterveys
Kuntoutus
Kuntoutus ja terapia
Kuntoutuksen palveluja ovat apuvälineet, fysio-, toiminta-, puhe- ja ravitsemusterapia sekä lääkinnällinen ja rintamaveteraanien kuntoutus.
Rintamaveteraanien kuntoutus
Rintamaveteraaneja kuntoutetaan vuosittain kaupungin ja valtion määrärahoin. Rintamaveteraaneilla on mahdollisuus hakea laitoskuntoutusta, päiväkuntoutusta ja polikliinistä avokuntoutusta.
Kuvantaminen (röntgen)
Kuvantaminen (röntgen)
Kuvantamisessa tehdään röntgen-, ultraääni-, varjoaine-, mammografia-, tietokonetomografia- ja magneettitutkimuksia. Tampereen kaupunki ostaa kuvantamispalvelut Pirkanmaan sairaanhoitopiirin Kuvantamiskeskus- ja apteekkiliikelaitokselta.
Kuvantamiskeskus- ja apteekkiliikelaitos pshp.fi/fi-FI/Toimipaikat/Kuvantamiskeskus_ja_apteekkiliikelaitos
Kuvataidekoulu
Sara Hildén -akatemia on vapaa-ajan oppilaitos, jonka päätehtävä on antaa kuvataiteen perusopetusta lapsille ja nuorille.
Sara Hildén -akatemian omistaa Tampereen kaupunki ja se kuuluu itsenäisenä yksikkönä Tampereen seudun työväenopistoon. Koulu aloitti toimintansa vuonna 1982 nimellä Tampereen kaupungin lasten ja nuorten kuvataidekoulu. Kuvataiteen perusopetus aikuisille aloitettiin syksyllä 2003.
Sara Hildén -akatemia
Kuvataidekoulu
www.tampere.fi/sarahildenakatemia
Kädentaidot
Kädentaidot
Monitoimitalo 13:n kolmas kerros on kädentaitojen kerros. Siellä voi kokeilla savitöitä, ompelua, askartelua tai korujen tekemistä. Toiminta on maksutonta laitteiden käytön ja ohjauksen osalta, tarvikkeista ja materiaaleista peritään maksu käytön mukaan. Kädentaitokerroksen pajat on tarkoitettu 7-29 -vuotiaille. Kädentaidoissa järjestetään myös ohjattuja kursseja ja ryhmätilaisuuksia.
Tampereen seudun työväenopisto ja Ahjolan kansalaisopisto järjestävät myös kädentaitokursseja.
Monitoimitalo 13:n kädentaitokerros www.nuortentampere.fi/13/kaedentaidot/
Tampereen seudun työväenopisto www.tampere.fi/tyovaenopisto
Ahjolan kansalaisopisto www.ahjola.fi
Taitokeskus Oy
Taitokeskusten keskeisiä palveluja ovat työpajat, käsityökurssit, käsityön taiteen perusopetus, näyttelyt, tapahtumat, käsityömateriaalien ja tuotteiden välitys.
Taito Pirkanmaa www.taitopirkanmaa.fi