Hyppää sivuvalikkoon

Huolehtivat nuoret

Kuva nuoresta tytöstä istumassa penkillä Pyynikinharjulla.

Tampereella kehitetään tukea tamperelaisille 13–17-vuotiaille nuorille, jotka hoivaavat tai kantavat huolta läheisistään. Työskentelyä on toteutettu osana valtiovarainministeriön koordinoimaa ja rahoittamaa valtakunnallista AuroraAI–tekoälyohjelmaa laajassa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Nuorten huolehtimiselle löytyy runsaasti erilaisia syitä, jotka voivat liittyä esimerkiksi perheen toimeentuloon, läheisen sairastumiseen, mielenterveyden haasteisiin tai päihteidenkäyttöön. Yhteistä huolehtimisen erilaisille tilanteille on se, että alaikäinen joutuu kantamaan ikäänsä nähden liian suurta vastuuta läheistensä hyvinvoinnista. Huolen kantaminen vaikuttaa nuoren arjen sujuvuuteen ja hyvinvointiin ja voi lisätä nuoren oman sairastumisen riskiä. Tilanne voi esimerkiksi vaikuttaa nuoren ystävyyssuhteisiin tai saada nuoren jäämään pois harrastuksesta.

Työskentelyn tuloksena syntyneen kokeilun tavoitteena on mahdollistaa nuorille verkkosovellusta hyödyntäen tilanteensa tunnistamisen ja siihen avun saaminen erittäin matalalla kynnyksellä. Kokeilu toteutettiin loka-marraskuussa 2022. Tarkemmista tuloksista kerrotaan helmikuussa 2023.

Yhteystiedot

Lauri Ikola
Projektisuunnittelija
Puhelin:
040 867 3988
Päivitetty 23.2.2023