Siirry sisältöön

Koulumatkojen turvallisuus ja kulkutavat

Koulumatkojen kulkutapoihin vaikuttamalla turvallisuutta -hankkeessa tavoitteena on parantaa koulumatkojen ja koulujen ympäristöjen liikenneturvallisuutta erityisesti kulkutapavalintoihin vaikuttamalla. Hankkeessa on mukana Vehmaisten koulu, Takahuhdin koulu ja Normaalikoulu. Pilottikouluissa testataan yhdessä valittuja toimenpiteitä keväällä ja syksyllä 2019. Hanketta koordinoi Tampereen kaupungin liikennejärjestelmän suunnittelu.

Kävelevä koulubussi

Norssi näyttää mallia kestäviin ja turvallisiin koulumatkoihin

Tampereen yliopiston normaalikoululla Nekalassa kouluvuosi alkaa kestäviin ja turvallisiin koulumatkoihin kannustaen. Muotialan suunnasta Normaalikouluun kulkevien oppilaiden tueksi järjestetään kävelevä koulubussi ensimmäisellä kokonaisella kouluviikolla 12.-16.8. Kävelevän bussin ideana on, että lapset kulkevat jalkaisin aikuisen kanssa ennalta määrätyllä aikataululla ja reitillä. Normaalikoulun kävelevä koulubussi lähtee Muotialantien ja Hallilantien risteyksestä, Steiner-koulun puolelta joka aamu klo 07.35 ja 8.20. Reitin varrella on "pysäkkejä", josta lapset voivat "hypätä bussin kyytiin". Bussia kuljettaa kaupungin liikunnanohjaaja.

Aikuisen johdolla kulkeva kävelevä koulubussi opettaa lapsille turvallista liikenteessä kulkemista ja tuo lisää liikuntaa päivään. Se kannustaa myös vanhempia saattamaan lapset kouluun muuten kuin autolla. Kun koulujen ympäristö rauhoittuu autoliikenteeltä, se parantaa kaikkien koululaisten liikenneturvallisuutta.

Normaalikoulun edustalla Kuokkamaantiellä sijaitsevalla suojatiellä toteutetaan suojatiepäivystyksiä 12.8.-16.8. Vapaaehtoisten suojatiepäivystäjät herättävät autoilijoiden huomiota ja auttavat pienempiä koululaisia turvallisesti kadun yli. Suojatiepäivystys järjestetään yhteistyössä Nekalan alueen yrittäjien kanssa. Mukana ovat Rudus Oy, Rahtarit ry ja Kuljetus IKU.

Bussin vetäjiä kaivataan!

Toiminta alkaa liikunnanohjaajan vetämänä yhden viikon ajan.Toiminnan jatkumiseksi kaivataan vapaaehtoisia, ja vanhemmat voivat esimerkiksi vuorotella vetovastuun jakamisessa. Mikäli olisit valmis useamman lapsen saattajaksi, ota yhteyttä [email protected] tai puh. 050 -537 7424.

Normaalikoulun suojatiepäivystys ja kävelevä koulubussi ovat osa Koulumatkojen kulkutapaan vaikuttamalla turvallisuutta -hanketta, jossa koulu on vuoden ajan ollut mukana. Normaalikoulun lisäksi hanketta on toteutettu Takahuhdin ja Vehmaisten kouluissa. Hanketta koordinoi Tampereen kaupungin liikennejärjestelmän suunnittelu, ja se on saanut Traficomin liikenneturvallisuuden hankeavustusta. Hanke päättyy elokuussa 2019, mutta tavoitteena on jatkaa työtä uusien koulujen kanssa.

Lisätietoja kävelevästä koulubussista

Liikenneinsinööri
Heljä Aarnikko
puhelin 040 806 4917
sähköposti [email protected]

Normaalikoulun perusopetuksen rehtori
Kirsi-Liisa Koskinen-Sinisalo
puhelin 050 509 9226
sähköposti [email protected]

Yhteyshenkilö
Laura Mansikkamäki
puhelin 050 537 7424
sähköposti [email protected]

Kestävän liikkumisen infopaketit

Työpajojen aineistot

Vehmainen 19.2.2019

Normaalikoulu 20.2.2019

Takahuhti 21.2.2019

Lisätiedot

Tampereen kaupunki
Sanna Ovaska
puhelin 040 801 3125
sähköposti [email protected]

Sitowise Oy
Laura Mansikkamäki
puhelin 050 537 7424
sähköposti [email protected]