Siirry sisältöön

Nuorisovaltuusto

Tampereen nuorisovaltuusto on nuorten vaikuttajaryhmä, joka pyrkii parantamaan tamperelaisten nuorten asemaa sekä heidän vaikuttamis- ja harrastusmahdollisuuksiaan. Tampereen nuorisovaltuusto on perustettu vuonna 1998, jolloin se sai nimen Nuorisofoorumi. Nimi vaihdettiin keväällä 2015 suurkokouksessa nuorisovaltuustoksi.

Nuorisovaltuuston toimintaan voivat ottaa osaa kaikki tamperelaiset yläluokilla tai toisen asteen oppilaitoksissa opiskelevat nuoret. Nuorisovaltuusto myös kiertää yläkouluilla ja toisen asteen oppilaitoksissa esittelemässä toimintaansa. Nuorisovaltuuston toimintakausi on kalenterivuosi (tammikuusta joulukuuhun). Uusi valtuusto valitaan aina syksyn suurkokouksessa.


Kaupunginlaajuiset hallitusvaalit

Tampereen nuorisovaltuuston hallitusvaalit järjestetään kahden vuoden välein tarjoten jokaiselle tamperelaiselle nuorelle ainutlaatuisen tilaisuuden vaikuttaa kaupungin päätöksentekoon nuoria koskevissa asioissa ja harjoitella yhtä tärkeimmistä yhteiskunnallisista taidoista, äänestämistä.

Vaaleissa valitaan Nuorisovaltuuston yhdeksänhenkinen hallitus, jonka ensisijaisena tehtävänä on johtaa Nuorisovaltuuston toimintaa. Hallitus valmistelee Nuorisovaltuuston kokousten esityslistat ja tekee kiireellisiä päätöksiä.

Ensimmäiset kaupunginlaajuiset hallitusvaalit järjestettiin syksyllä 2020. Vaaleissa oli 14 ehdokasta. Vaaleissa äänestäneitä oli 6 385 henkilöä ja äänestysprosentti oli 39,6%. Seuraavat kaupunginlaajuiset hallitusvaalit järjestetään syksyllä 2022.Nuorisovaltuusto kaupungin päätöksenteossa

Nuorisovaltuuston voi nimetä kaksi edustajaansa ja heidän varaedustajansa kaupunginvaltuustoon ja kuuteen lautakuntaan. Nuorisovaltuuston edustajilla on kokouksissa puhe- ja läsnäolo-oikeus lukuun ottamatta asioita, joihin sisältyy salassa pidettäviä tietoja. Edustajien kausi on kalenterivuoden mittainen.

Nuorisovaltuuston edustajat ja varaedustajat kaupungin toimielimissä vuonna 2021:

Kaupunginvaltuusto: Arttu Vuori ja Kiia Koukku.
Varaedustajat: Maria Markkula ja Aada Aho.

Sosiaali- ja terveyslautakunta: Aada Aho ja Suvi Brusin.
Varaedustajat: Maria Markkula ja Eetu Hukkanen.

Sivistys- ja kulttuurilautakunta: Lotta Forsström ja Maria Markkula.
Varaedustajat: Pablo Gonzales Torres ja Aleksi Peltosaari.

Elinvoima- ja osaamislautakunta: Anna Lindström ja Silja Yli-Hinkkala.
Varaedustajat: Leo Boström ja Inka Pekkola.

Asunto- ja kiinteistölautakunta: Aleksi Peltosaari ja Pablo Gonzales Torres.
Varaedustajat: Lotta Liuhamo ja Inka Pekkola.

Yhdyskuntalautakunta: Mitra Jaferi ja Leo Boström.
Varaedustajat: Patrik Jokela ja Silja Yli-Hinkkala

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta: Eerik Vistbacka ja Eetu Hukkanen.
Varaedustajat: Lotta Liuhamo ja Patrik Jokela

Nuorisovaltuustolle on nimetty kummivaltuutettuja jokaisesta toimielimestä, joissa Nuorisovaltuustolla on edustajat. Kummit auttavat Nuorisovaltuutettuja toimielintyöskentelyssä ja edesauttavat heitä viemään eteenpäin nuorille tärkeitä asioita


Suurkokous

Suurkokous on Nuorisovaltuuston ylintä päätösvaltaa käyttävä elin ja siellä tehdäänkin Nuorisovaltuuston suurimmat ja tärkeimmät linjaukset, sekä päätetään Nuorisovaltuuston suunnasta. Suurkokoukseen voivat osallistua kaikki Tampereella asuvat ja/tai opiskelevat nuoret aina 7-luokkalaisista 20-vuotiaisiin. Heillä on kokouksessa läsnäolo-, puhe- ja äänioikeus. Suurkokous järjestetään kaksi kertaa vuodessa perinteisesti keväällä ja syksyllä.

Suurkokoukset vuonna 2021: ti 18.5. ja ke 10.11


Kevät- ja syyseminaari

Seminaareissa keskustellaan nuoria koskevista ajankohtaisista ja tärkeistä aiheista. Seminaareihin kutsutaan Tampereen oppilas- ja opiskelijakuntien edustajat yläkouluista, lukioista sekä ammatillisista oppilaitoksista tapaamaan nuorisovaltuustoa. Seminaarit järjestetään vähintään kerran vuodessa.


Tee aloite sinulle tärkeästä asiasta

Kerro ideoistasi tai huolenaiheistasi, sillä Nuorisovaltuusto edistää nuorille tärkeitä asioita. Aloitteen ei tarvitse olla mitenkään virallinen, pelkkä ajatus riittää todella hyvin!

Ulkoinen linkkiTee aloite!

Kokoukset

Tampereen nuorisovaltuuston hallituksen kokouksissa käsitellään nuorisovaltuuston vastuualueiden ajankohtaiset asiat, mahdolliset aloitteet sekä nuorisovaltuuston sisäiset asiat. Kokoukset ovat kaikille avoimia. Jos olet kiinnostunut toiminnastamme, voit tulla seuraamaan kokouksiamme Monitoimitalo 13:en (Satakunnankatu 13). Kokoukset alkavat aina klo 16.30 ja klo 16.00–16.30 on yhteinen kahvihetki.

Tiimit

Nuorisovaltuusto on jakautunut toimintaansa helpottaakseen kolmeen eri tiimiin: edunvalvonta, tapahtumat ja viestintä. Tiimejä johtavat Nuorisovaltuuston varapuheenjohtajat. Tiimit kokoustavat noin kerran kuussa ja niiden kokoukset ovat avoimia kaikille.

Edunvalvontatiimi ajaa Nuorisovaltuuston tavoitteita, vastaa aloitteista ja kannanotoista. Se on päävastuussa toimielintyöskentelyn koordinoimisesta ja kaupunginlaajuisten hallitusvaalien järjestämisestä.

Tapahtumatiimin tehtävänä on ideoida ja järjestää Nuorisovaltuuston tapahtumia, kuten seminaareja, Suurkokouksia ja hupitapahtumia.

Viestintätiimi vastaa Nuorisovaltuuston markkinoinnista, näkyvyyden ja tunnettavuuden lisäämisestä, sekä toiminnan tiedottamisesta. Viestintätiimin tehtävänä on myös yhteyksien muodostaminen ja ylläpito muiden kuntien nuorisovaltuustoihin, järjestöihin ja oppilaitoksiin sekä koulukummitoiminnan koordinointi.

Yhteystiedot

Nuoriso-ohjaaja
Laura Saartoala
puhelin 050 385 0222
sähköposti [email protected]

Nuorisovaltuuston yhteystiedot

Arttu Vuori
Puheenjohtaja
045 1693426
vuori.arttu(a)outlook.com
Laura Saartoala

Maria Markkula
1. varapuheenjohtaja (edunvalvonta)
Vaikuttamisvastaava
maria(a)markkula.fi

Aada Aho
3. varapuheenjohtaja (tapahtumat)
Toimintavastaava
aadaz.aho(a)gmail.com

Suvi Brusin
Virkistysvastaava
[email protected]

Leo Boström
2. varapuheenjohtaja (viestintä)
Markkinointivastaava
leobostrom(a)gmail.com

Inka Pekkola
Sihteeri
inkamatildan(a)gmail.com

Eetu Hukkanen
Yhteistyövastaava
eetu.o.hukkanen(a)gmail.com

Patrik Jokela
Tavoitevastaava
patrik.n.jokela(a)gmail.com

Anna Lindström
Jäsenistövastaava
lindstrominanna(a)gmail.com