Siirry sisältöön

Nuorisovaltuusto

Kaipaatko kouluusi lisää penkkejä? Pitäisikö Tampereella olla enemmän kesätöitä? Oletko huolestunut ilmastokriisistä? Eikö vapaa-ajalla ole tarpeeksi tekemistä? Haluatko parempia mielenterveyspalveluita? Kulkeeko linja-autoja sinusta liian vähän tai eikö kännykän latauspaikkoja ole tarpeeksi? Ota yhteyttä Nuorisovaltuustoon, me autamme!

Tampereen nuorisovaltuusto (nuva) on nuorten vaikuttajaryhmä, joka pyrkii tuomaan nuorten ääntä esiin kaupungin päätöksenteossa sekä parantamaan heidän asemaansa ja vaikuttamis- ja osallistumismahdollisuuksia. Nuorisovaltuuston toiminta perustuu kuntalakiin, jonka mukaan kaupunginhallituksen on asetettava Nuorisovaltuusto tai muu nuorten vaikuttajaryhmä ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä.Tampereen nuorisovaltuusto on perustettu vuonna 1998, jolloin se sai nimen Nuorisofoorumi. Nimi vaihdettiin keväällä 2015 Nuorisovaltuustoksi.

Nuorisovaltuusto tekee kannanottoja, mielipidekirjoituksia, lausuntoja, sekä aloitteita kaupungin eri toimielimille nuorille tärkeistä ja ajankohtaisista asioista. Lisäksi se tapaa kaupungin päättäjiä säännöllisesti ja edustaa nuoria kaupunginvaltuustossa ja kuudessa lautakunnassa.

Nuorisovaltuustoon kuuluu 30 nuorisovaltuutettua ja 10 varanuorisovaltuutettua. Nuorisovaltuusto valitaan kaupunginlaajuisesti järjestetävissä nuorisovaltuustovaaleissa kahden vuoden välein. Seuraavat vaalit järjestetään vuoden 2022 syksyllä.

Nuorisovaltuuston toiminnan esittely

Tutustu nuorisovaltuuston toimintaan alla olevan videon kautta.Kokoukset

Tampereen nuorisovaltuuston kokouksissa käsitellään Nuorisovaltuuston tiimien ajankohtaiset asiat, mahdolliset aloitteet sekä Nuorisovaltuuston sisäiset asiat. Kokoukset ovat kaikille avoimia. Jos olet kiinnostunut toiminnastamme, voit tulla seuraamaan, keskustelemaan ja osallistumaan kokouksiimme Tampereen Keskusvirastotalolla (Aleksis Kiven katu 14 - 16 C) valtuustosalissa 5. kerros. Nuorisovaltuuston kokoukset alkavat kello 16:30.

Tulevat kokoukset: to 20.1., to 17.2., ti 15.3., ke 6.4., ti 24.5. ja to 16.6.
Voit myös seurata kokousta etäyhteyksien kautta:

Ulkoinen linkkiOsallistu kokoukseen

Tiimit

Nuorisovaltuusto on jakautunut toimintaansa helpottaakseen kolmeen eri tiimiin: edunvalvonta, tapahtumat ja viestintä. Tiimejä johtavat Nuorisovaltuuston varapuheenjohtajat. Tiimit kokoustavat noin kerran kuussa ja niiden kokoukset ovat avoimia kaikille tamperelaisille nuorille. Tiimien kokoukset alkavat ensisijaisesti kello 16:30. Tule rohkeasti tutustumaan toimintaan ja katsomaan onko tiimityöskentely sinun juttusi!

Edunvalvontatiimi ajaa Nuorisovaltuuston tavoitteita, vastaa aloitteista ja kannanotoista. Se on päävastuussa toimielintyöskentelyn koordinoimisesta ja kaupunginlaajuisten hallitusvaalien järjestämisestä. Tulevat tapaamiset: 25.1., 7.2., 18.3., 14.4. ja 13.5.

Tapahtumatiimin tehtävänä on ideoida ja järjestää Nuorisovaltuuston tapahtumia, kuten seminaareja, Nuva-iltoja ja hupitapahtumia. Tulevat tapaamiset: 17.1., 22.2, 8.3., 22.4., 20.5. ja 2.6.

Viestintätiimi vastaa Nuorisovaltuusto näkyvyyden ja tunnettavuuden lisäämisestä, sekä toiminnasta tiedottamisesta. Viestintätiimin tehtävänä on myös yhteistyön tekeminen muiden kuntien nuorisovaltuustojen, paikallisten järjestöjen ja oppilaitosten kanssa sekä koulukummitoiminnan ylläpito. Tulevat tapaamiset: 28.1., 23.2., 7.3., 19.4. ja 9.5.

Voit seurata kokouksia myös etäyhteyksi näistä linkeistä:
Edunvalvontatiimi: Ulkoinen linkkiLiity mukaan kokoukseen Tapahtumatiimi:
Ulkoinen linkkiLiity mukaan kokoukseen Viestintätiimi:
Ulkoinen linkkiLiity mukaan kokoukseen


Kouluneuvosto

Kouluneuvosto on oppilaitosten oppilas- ja opiskelijakuntien yhteistyöelin ja siihen kuuluu kaksi edustajaa jokaisesta Tampereen oppilaitoksesta. Kouluneuvostossa on mahdollista esittää kysymyksiä Nuorisovaltuustolle ja päästä tapaamaan muiden koulujen oppilas- ja opiskelijakuntien hallitusten jäseniä rennossa yhteishengessä. Kouluneuvosto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa, perinteisesti keväällä ja syksyllä.

Kevään 2022 Kouluneuvostojen kokoontuminen on 21.4.2022 ja syksyn kokoontuminen ilmoitetaan myöhemmin.


Kevät- ja syyseminaari

Seminaareihin kutsutaan Tampereen oppilas- ja opiskelijakuntien hallitusten edustajat yläkouluista, lukioista sekä ammatillisista oppilaitoksista tapaamaan toisiaan sekä Nuorisovaltuustoa. Seminaareissa keskustellaan nuoria koskevista ajankohtaisista ja tärkeistä aiheista ja kouluttaudutaan. Seminaareja järjestetään kaksi kertaa vuodessa.

Kevätseminaari järjestetään 9.3.2022


Nuorisovaltuusto kaupungin päätöksenteossa

Nuorisovaltuuston nimeää kaksi edustajaa ja heidän kaksi varaedustajaa kaupunginvaltuustoon ja kuuteen lautakuntaan. Nuorisovaltuuston edustajilla on kokouksissa puhe- ja läsnäolo-oikeus lukuun ottamatta asioita, joihin sisältyy salassa pidettäviä tietoja. Edustajien kausi on kalenterivuoden mittainen.

Nuorisovaltuuston edustajat ja varaedustajat kaupungin toimielimissä vuonna 2021:

Kaupunginvaltuusto: Arttu Vuori ja Maria Markkula.
Varaedustajat: Leo Boström ja Aada Aho.

Sosiaali- ja terveyslautakunta: Aada Aho ja Suvi Brusin.
Varaedustajat: Maria Markkula ja Eetu Hukkanen.

Sivistys- ja kulttuurilautakunta: Lotta Forsström ja Hilkka Liljeroos.
Varaedustajat: Aada Aho ja Venla Taubert.

Elinvoima- ja osaamislautakunta: Anna Lindström ja Silja Yli-Hinkkala.
Varaedustajat: Leo Boström ja Inka Pekkola.

Asunto- ja kiinteistölautakunta: Aleksi Peltosaari ja Pablo Gonzales Torres.
Varaedustajat: Lotta Liuhamo ja Inka Pekkola.

Yhdyskuntalautakunta: Mitra Jaferi ja Leo Boström.
Varaedustajat: Patrik Jokela ja Silja Yli-Hinkkala

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta: Lotta Liuhamo ja Eetu Hukkanen.
Varaedustajat: Patrik Jokela ja Milja-Maria Halme

Nuorisovaltuustolle on nimetty kummivaltuutettuja jokaisesta toimielimestä, joissa Nuorisovaltuustolla on edustajat. Kummit auttavat Nuorisovaltuutettuja toimielintyöskentelyssä ja edesauttavat heitä viemään eteenpäin nuorille tärkeitä asioita


Koulukummit

Nuorisovaltuusto nimeää jokaiselle Tampereen oppilaitokselle koulukummin, joka toimii oppilaitoksen ja Nuorisovaltuuston välisenä yhteyshenkilönä. Koulukummien tehtävänä on tukea oppilas- ja opiskelijakuntien työskentelyä sekä auttaa mahdollisissa ongelmatilanteissa. Ole meihin yhteydessä jos haluat kuulla lisätietoja koulukummitoiminnasta.

Oppilas- ja opiskelijakuntien koulutukset

Nuorisovaltuusto tarjoaa oppilas- ja opiskelijakuntien hallituksille erilaisia koulutuksia, jossa pääsee kehittämään oman hallituksensa toimintaa. Koulutukset ovat täysin maksuttomia ja niitä voi tilata [email protected] Koulutusten sisällöt koskevat edunvalvontaa, viestintää, taloudenhoitoa ja tapahtumia sekä oikeastaan ihan mitä tahansa mitä oppilas- ja opiskelijakunnat tarvitsevat. Koulutusten sisältö sovelletaan hallituksen tilanteen mukaiseksi.

Nuorisovaltuustomyönteinen kunta -sertifikaatti on Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry:n myöntämä tunnustus kunnille, jotka edistävät kiitettävällä tavalla kunnan nuorten osallisuutta ja nuorisovaltuuston toimintamahdollisuuksia.


Tämän sivun lyhytosoitteita ovat tampere.fi/nuorisovaltuusto ja tampere.fi/nuva

Tee aloite sinulle tärkeästä asiasta

Kerro ideoistasi tai huolenaiheistasi, sillä Nuorisovaltuusto edistää nuorille tärkeitä asioita. Aloitteen ei tarvitse olla mitenkään virallinen, pelkkä ajatus riittää todella hyvin!

Ulkoinen linkkiTee aloite!Nuorisovaltuuston yhteystiedot

Yhteydenotot nuoriso-ohjaajalle tai Nuorisovaltuuston puheenjohtajalle sähköpostiin [email protected]

Nuoriso-ohjaaja
Jenna Naukkarinen
puhelin +358503850222
sähköposti [email protected]

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja
Arttu Vuori
puhelin 045 169 3426
sähköposti [email protected]

Nuorisovaltuuston 1. varapuheenjohtaja
Maria Markkula

Nuorisovaltuuston 2. varapuheenjohtaja
Leo Boström

Nuorisovaltuuston 3. varapuheenjohtaja
Aada Aho