Siirry sisältöön

Nuorisovaltuusto

Tampereen nuorisovaltuusto (nuva) on nuorten vaikuttajaryhmä, joka pyrkii tuomaan nuorten ääntä esiin kaupungin päätöksenteossa sekä parantamaan heidän vaikuttamis- ja osallistumismahdollisuuksiaan. Toiminta perustuu kuntalakiin (410/2015, 26§), jonka mukaan kaupunginhallituksen on asetettava Nuorisovaltuusto tai muu nuorten vaikuttajaryhmä ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä.

Nuorisovaltuusto tekee kannanottoja, mielipidekirjoituksia, lausuntoja, sekä aloitteita kaupungin eri toimielimille tärkeinä pitämistään asioista. Se edustaa nuoria kaupunginvaltuustossa ja kuudessa lautakunnassa. Nuorisovaltuusto kiertää myös yläkouluilla ja toisen asteen oppilaitoksissa esittelemässä toimintaansa. Tampereen nuorisovaltuusto on perustettu vuonna 1998, jolloin se sai nimen Nuorisofoorumi. Nimi vaihdettiin keväällä 2015 Suurkokouksessa Nuorisovaltuustoksi.

Nuorisovaltuuston toimintaan voivat osallistua kaikki Tampereella asuvat ja/tai opiskelevat 7-luokkalaisista 20-vuotiaisiin olevat nuoret. Nuorisovaltuuston jäseneksi pääsee osallistumalla kahteen Nuorisovaltuuston varsinaiseen kokoukseen. Vastuu Nuorisovaltuuston toiminnasta on yhdeksän hengen hallituksella. Hallitus valitaan kaupunginlaajuisilla vaaleilla kahden vuoden välein. Ehdokkaaksi vaaleihin voi asettua jos on Tampereen nuorisovaltuuston jäsen tai omaa muuta vastaavaa nuorisovaltuustokokemusta. Nuorisovaltuuston toimintakausi on kaksi kalenterivuotta. Ensimmäiset kaupunginlaajuiset hallitusvaalit järjestettiin vuoden 2020 syksyllä.

Nuorisovaltuuston toiminnan esittely

Tutustu nuorisovaltuuston toimintaan alla olevan videon kautta.Kokoukset

Tampereen nuorisovaltuuston kokouksissa käsitellään Nuorisovaltuuston tiimien ajankohtaiset asiat, mahdolliset aloitteet sekä Nuorisovaltuuston sisäiset asiat. Kokoukset ovat kaikille avoimia. Jos olet kiinnostunut toiminnastamme, voit tulla seuraamaan, keskustelemaan ja osallistumaan kokouksiimme nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:sta osoitteeseen Pellavatehtaankatu 4. Nuorisovaltuuston kokoukset alkavat yleensä kello 16:30.

Nuorisovaltuusto järjestää toimintaansa fyysisesti paikanpäällä sekä etänä.

Ulkoinen linkkiOsallistu kokoukseen

Tiimit

Nuorisovaltuusto on jakautunut toimintaansa helpottaakseen kolmeen eri tiimiin: edunvalvonta, tapahtumat ja viestintä. Tiimejä johtavat Nuorisovaltuuston varapuheenjohtajat. Tiimit kokoustavat noin kerran kuussa ja niiden kokoukset ovat avoimia kaikille tamperelaisille nuorille.

Edunvalvontatiimi ajaa Nuorisovaltuuston tavoitteita, vastaa aloitteista ja kannanotoista. Se on päävastuussa toimielintyöskentelyn koordinoimisesta ja kaupunginlaajuisten hallitusvaalien järjestämisestä.

Tapahtumatiimin tehtävänä on ideoida ja järjestää Nuorisovaltuuston tapahtumia, kuten seminaareja, Nuva-iltoja ja hupitapahtumia.

Viestintätiimi vastaa Nuorisovaltuusto näkyvyyden ja tunnettavuuden lisäämisestä, sekä toiminnasta tiedottamisesta. Viestintätiimin tehtävänä on myös yhteistyön tekeminen muiden kuntien nuorisovaltuustojen, paikallisten järjestöjen ja oppilaitosten kanssa sekä koulukummitoiminnan ylläpito.

Tiimien kokoukset alkavat ensisijaisesti kello 16:30. Tule rohkeasti tutustumaan toimintaan ja katsomaan onko tiimityöskentely sinun juttusi!

Nuorisovaltuusto järjestää toimintansa etänä ja linkit tiimien kokouksiin voi kysyä somesta tai [email protected]

Pääset myös osallistumaan tiimien kokouksiin näistä linkeistä:
Edunvalvontatiimi: Ulkoinen linkkiLiity mukaan kokoukseen Tapahtumatiimi:
Ulkoinen linkkiLiity mukaan kokoukseen Viestintätiimi:
Ulkoinen linkkiLiity mukaan kokoukseen


Suurkokous

Suurkokous on Nuorisovaltuuston ylintä päätösvaltaa käyttävä elin ja siellä tehdäänkin Nuorisovaltuuston suurimmat ja tärkeimmät linjaukset, sekä päätetään Nuorisovaltuuston suunnasta. Suurkokoukseen voivat osallistua kaikki Tampereella asuvat ja/tai opiskelevat nuoret aina 7-luokkalaisista 20-vuotiaisiin. Heillä on kokouksessa läsnäolo-, puhe- ja äänioikeus. Suurkokous järjestetään kaksi kertaa vuodessa perinteisesti keväällä ja syksyllä.

Suurkokoukset vuonna 2021: ti 6.5. ja ke 10.11.


Kaupunginlaajuiset hallitusvaalit

Tampereen nuorisovaltuuston hallitusvaalit järjestetään kahden vuoden välein tarjoten jokaiselle tamperelaiselle nuorelle ainutlaatuisen tilaisuuden vaikuttaa kaupunginpäätöksentekoon nuoria koskevissa asioissa ja harjoitella yhtä tärkeimmistä yhteiskunnallisista taidoista, äänestämistä.

Vaaleissa valitaan Nuorisovaltuuston yhdeksänhenkinen hallitus, jonka ensisijaisena tehtävänä on johtaa Nuorisovaltuuston toimintaa. Hallitus valmistelee Nuorisovaltuuston kokousten esityslistat ja tekee kiireellisiä päätöksiä.

Ensimmäiset kaupunginlaajuiset hallitusvaalit järjestettiin syksyllä 2020. Vaaleissa oli 14 ehdokasta. Vaaleissa äänestäneitä oli 6 385 henkilöä ja äänestysprosentti oli 39,6%. Seuraavat kaupunginlaajuiset hallitusvaalit järjestetään syksyllä 2022.


Kevät- ja syyseminaari

Seminaareihin kutsutaan Tampereen oppilas- ja opiskelijakuntien hallitusten edustajat yläkouluista, lukioista sekä ammatillisista oppilaitoksista tapaamaan toisiaan sekä Nuorisovaltuustoa. Seminaareissa keskustellaan nuoria koskevista ajankohtaisista ja tärkeistä aiheista, kouluttaudutaan ja kuullaan mielenkiintoisia paneelikeskusteluja. Seminaarit järjestetään kaksi kertaa vuodessa.

Kevätseminaari järjestetään keskiviikkona 21.4.2021 kello 9-12

Koulukummit

Nuorisovaltuusto nimeää jokaiselle Tampereen oppilaitokselle koulukummin, joka toimii oppilaitoksen ja Nuorisovaltuuston välisenä yhteyshenkilönä. Koulukummien tehtävänä on tukea oppilas- ja opiskelijakuntien työskentelyä sekä auttaa mahdollisissa ongelmatilanteissa. Ole meihin yhteydessä jos haluat kuulla lisätietoja koulukummitoiminnasta.

Oppilas- ja opiskelijakuntien koulutukset

Nuorisovaltuusto tarjoaa oppilas- ja opiskelijakuntien hallituksille erilaisia koulutuksia, jossa pääsee kehittämään oman hallituksensa toimintaa. Koulutukset ovat täysin maksuttomia ja niitä voi tilata [email protected] Koulutusten sisällöt koskevat edunvalvontaa, viestintää, taloudenhoitoa ja tapahtumia sekä oikeastaan ihan mitä tahansa mitä oppilas- ja opiskelijakunnat tarvitsevat. Koulutusten sisältö sovelletaan hallituksen tilanteen mukaiseksi.


Nuorisovaltuusto kaupungin päätöksenteossa

Nuorisovaltuuston voi nimetä kaksi edustajaansa ja heidän varaedustajansa kaupunginvaltuustoon ja kuuteen lautakuntaan. Nuorisovaltuuston edustajilla on kokouksissa puhe- ja läsnäolo-oikeus lukuun ottamatta asioita, joihin sisältyy salassa pidettäviä tietoja. Edustajien kausi on kalenterivuoden mittainen.

Nuorisovaltuuston edustajat ja varaedustajat kaupungin toimielimissä vuonna 2021:

Kaupunginvaltuusto: Arttu Vuori ja Kiia Koukku.
Varaedustajat: Maria Markkula ja Aada Aho.

Sosiaali- ja terveyslautakunta: Aada Aho ja Suvi Brusin.
Varaedustajat: Maria Markkula ja Eetu Hukkanen.

Sivistys- ja kulttuurilautakunta: Lotta Forsström ja Maria Markkula.
Varaedustajat: Pablo Gonzales Torres ja Aleksi Peltosaari.

Elinvoima- ja osaamislautakunta: Anna Lindström ja Silja Yli-Hinkkala.
Varaedustajat: Leo Boström ja Inka Pekkola.

Asunto- ja kiinteistölautakunta: Aleksi Peltosaari ja Pablo Gonzales Torres.
Varaedustajat: Lotta Liuhamo ja Inka Pekkola.

Yhdyskuntalautakunta: Mitra Jaferi ja Leo Boström.
Varaedustajat: Patrik Jokela ja Silja Yli-Hinkkala

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta: Eerik Vistbacka ja Eetu Hukkanen.
Varaedustajat: Lotta Liuhamo ja Patrik Jokela

Nuorisovaltuustolle on nimetty kummivaltuutettuja jokaisesta toimielimestä, joissa Nuorisovaltuustolla on edustajat. Kummit auttavat Nuorisovaltuutettuja toimielintyöskentelyssä ja edesauttavat heitä viemään eteenpäin nuorille tärkeitä asioita


Tämän sivun lyhytosoitteita ovat tampere.fi/nuorisovaltuusto ja tampere.fi/nuva

Tee aloite sinulle tärkeästä asiasta

Kerro ideoistasi tai huolenaiheistasi, sillä Nuorisovaltuusto edistää nuorille tärkeitä asioita. Aloitteen ei tarvitse olla mitenkään virallinen, pelkkä ajatus riittää todella hyvin!

Ulkoinen linkkiTee aloite!

Yhteystiedot

Nuoriso-ohjaaja
Teemu Illikainen
puhelin 050 385 0222
sähköposti [email protected]

Nuorisovaltuuston yhteystiedot

Yhteydenotot ensisijaisesti Nuorisovaltuuston sähköpostiin [email protected] tai Nuorisovaltuuston puheenjohtajaan.

Arttu Vuori
Puheenjohtaja
045 1693426
vuori.arttu(a)outlook.com
Laura Saartoala

Maria Markkula
1. varapuheenjohtaja (edunvalvonta)
Vaikuttamisvastaava
maria(a)markkula.fi

Aada Aho
3. varapuheenjohtaja (tapahtumat)
Toimintavastaava
aadaz.aho(a)gmail.com

Suvi Brusin
Virkistysvastaava
[email protected]

Leo Boström
2. varapuheenjohtaja (viestintä)
Markkinointivastaava
leobostrom(a)gmail.com

Inka Pekkola
Sihteeri
inkamatildan(a)gmail.com

Eetu Hukkanen
Yhteistyövastaava
eetu.o.hukkanen(a)gmail.com

Patrik Jokela
Tavoitevastaava
patrik.n.jokela(a)gmail.com

Anna Lindström
Jäsenistövastaava
lindstrominanna(a)gmail.com