Siirry sisältöön

Vauvojen värikylpy

Ympäri Suomen mainetta niittänyttä Vauvojen värikylpy -toimintaa on tarjolla myös Tampereen museoissa. Tampereen kaupungin museopalveluiden kulttuurikasvatusyksikkö TAITE tarjoaa yhteistyössä lastenneuvoloiden ja museoiden kanssa vauvaperheille elämyksellistä kuvataidetoimintaa.

Menetelmä

Vauvojen värikylpy on Porin lastenkulttuurikeskuksessa kehitettyä vauvaperheille suunnattua kuvataidetoimintaa. Toiminta perustuu Värikylpy-metodiin, jonka keskeisiä toimintaperiaatteita ovat värien kokemuksellisuus ja elämyksellisyys, hetkessä oleminen, toimijalähtöisyys ja vuorovaikutuksellinen työskentely.

Vauvojen värikylpy -mallin lähtökohdat ja tavoitteet ovat:

  • vuorovaikutuksellinen toiminta aikuisen ja lapsen välillä
  • visuaalinen iloittelu ja visuaaliseen leikkiin innostaminen
  • perheiden taide- ja kulttuuriharrastusten tukeminen ja niihin innostaminen.

Työpajassa hyödynnetään laaja-alaisesti erilaisia virikemateriaaleja esimerkiksi kankaita, matonkuteita, palloja, saippuakuplia ja höyheniä.

Maalausmateriaalit valmistetaan elintarvikkeista, joten pajoissa maalaillaan esimerkiksi mustikkakiisselillä, aprikoosisoseella, kokonaisilla vadelmilla ja helmisuurimoilla. Värien geometriaa -kursseilla tutustutaan isompien lasten kanssa myös syömäkelvottomiin materiaaleihin.

Kurssit keväällä ja syksyllä 2019

Kurssit on tarkoitettu eri ikäryhmiin jaetuille vauvoille ja heidän perheilleen. Mukaan voi tulla myös yksi alle kouluikäinen sisarus per perhe. Vauvan mukana voi haluttaessa tulla molemmat vanhemmat tai esimerkiksi vanhempi ja isovanhempi. Toiminta on suunniteltu kullekin ikäryhmälle sopivaksi.

Värien matematiikkaa -kurssit (6-11kk)

Neljän kerran kurssin jokaisella kerralla on omat teemavärit, joihin tutustutaan virittäytyen ja tutkien. Kurssin aikana käydään läpi pää- ja välivärit sekä musta ja valkoinen. Työpajoissa pyritään rauhalliseen yhdessäolemiseen ja pienelle vauvalle sopivasti virikkeitä tarjoavaan toimintaan.
Työpajan kesto on 60 min (sisältää pukemiset ja pesut). Kaikki työpajoissa käytetty maalausaines on maistelukelpoista ja elintarvikkeista valmistettua.
Kaikkien kurssien hinta on 45e/perhe.
Paikka: Museokeskus Vapriikin työpajatila (Alaverstaanraitti 5)

Kursseja ei tarjolla vuonna 2019.

* * *

Värien fysiikkaa -kurssit (12-24kk)
Neljän kerran kurssin jokaisella kerralla on omat teemavärit, joihin tutustutaan virittäytyen ja tutkien. Kurssin aikana käydään läpi pää- ja välivärit. Maalailun lisäksi otetaan mukaan ikäkauden tarpeita ja taitoja tyydyttävää lisätoimintaa esim. edelliseen ikäryhmään nähden hieman fyysisempää alkuvirittäytymistä sekä maalausvälineitä.
Työpajan kesto on 60 min (sisältää pukemiset ja pesut). Kaikki työpajoissa käytetty maalausaines on maistelukelpoista ja elintarvikkeista valmistettua.
Kaikkien kurssien hinta on 45e/perhe.
Paikka: Museokeskus Vapriikin työpajatila (Alaverstaanraitti 5)


Kursseja ei tarjolla vuonna 2019.

* * *

Värikylvyt Koukkuniemessä ja päiväkeskuksissa (6-24kk)
Kolmen kerran kurssin jokaisella kerralla on omat teemavärit, joihin tutustutaan virittäytyen ja tutkien. Kurssin aikana käydään läpi pää- ja välivärit. Työpajoissa pyritään rauhalliseen yhdessäolemiseen ja pienelle vauvalle sopivasti virikkeitä tarjoavaan toimintaan sekä ikäpolvien kohtaamiseen. Työpajan kesto on 60 min (sisältää pukemiset ja pesut). Kaikki työpajoissa käytetty maalausaines on maistelukelpoista ja elintarvikkeista valmistettua.
Kurssit ovat maksuttomia.

Värikylvyt palvelukeskuksessa


Kursseja ei tarjolla vuonna 2019.


Värikylvyt vanhainkodilla 1 (kevät)

keskiviikkoisin 17.4., 24.4. ja 8.5.2019 klo 13.30-14.30

Paikka: Koukkuniemen vanhainkodin Pylvässali (Rauhaniementie 19)


Värikylvyt vanhainkodilla 2 (syksy)

keskiviikkoisin 28.8., 4.9. ja 11.9.2019 klo 13.30-14.30 RYHMÄ TÄYNNÄ!

Paikka: Koukkuniemen vanhainkodin Pylvässali (Rauhaniementie 19)

Ilmoittautuminen syksyn kurssille alkaa 8.8.2019 klo 14.
Ilmoittautumislinkki löytyy sivun lopusta. Jos linkki ei näy, päivitä sivu painamalla F5-näppäintä tai osoiterivin nuolinäppäintä.

Kurssit järjestetään yhteistyössä TAITEn, Koukkuniemen vanhainkodin, palvelu- ja päiväkeskusten sekä Tampereen kaupungin lastenneuvolan kanssa.

Väripulahdukset - avoimet työpajat

Onko värikylpyily aivan uusi juttu? Aina silloin tällöin järjestemme yhden kerran kokeilupajoja, joissa voi tulla kokeilemaan ja tutustumaan värikylpytoimintaan. Pajoihin on ennakkoilmoittautuminen.


Tietoa vanhemmille

Ilmoittautuminen:

Ilmoittautuessasi täytä kaavake huolellisesti. Erityisesti vauvan allergiat on tuotava ohjaajan tietoon ennen pajojen alkua.

Kurssin maksaminen:
Kurssin voi maksaa käteisellä tai kortilla Vapriikin infotiskille.

Työpajassa:

Juuri nyt! Työskentelyssä keskitytään hetkeen ja hetkessä pysähtymiseen. Lopputulos ei ole oleellinen, vaan päähuomio on tekemisessä ja hetkestä nauttimisesta.

Antaa mennä! Työskentely värien kanssa kannustaa vauvaa rohkeaan, ennakkoluulottomaan ja uteliaaseen kokeiluun, maailman tutkimiseen ja haltuunottoon.

Oikeus olla! Toimijalähtöinen työskentely pohjaa positiiviseen suhtautumiseen osallistujien yksilöllisyyteen. Osallistujalla on oikeus osallistua toimintaan omana itsenään yksilöllisen kasvun ja hetken mukaisesti.

Turvallisuus Vastuu käytettävistä materiaaleista ja pienen vauvan turvallisuudesta on aikuisella - sekä vanhemmilla että ohjaajalla.

Pukeutuminen Työskentely on sotkuista ja vauva tutkii materiaaleja koko kehollaan, mikä kannattaa ottaa huomioon sekä vauvan että vanhemman vaatetuksessa.

Työpajan jälkeen:

Peseytyminen Pajaan tulee ottaa mukaan pyyhe ja puhtaat vaatteet. Työpajatilojen läheisyydessä on pesu- ja wc-tilat.

Ilmoittautuminen

Värien matematiikkaa -kursseille ilmoittaudutaan sähköisellä e-lomakkeella. Joka kurssille mahtuu 8 vauvaa perheineen. Ilmoittautuminen on sitova ja osallistujat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

HUOM! Jos linkit eivät näy heti ilmoittautumisen alettua, päivitä sivu painamalla F5-näppäintä.

Ilmoittautumisajankohdat:

Värien matematiikkaa

Värien fysiikkaa

Värikylvyt Koukkuniemessä ja palvelukeskuksessa

RYHMÄ TÄYNNÄ!

TAITEN värikylpykurssien ollessa täynnä, tarkasta muiden kylpyjen tilanne kulttuuripalveluiden sivuilta.

Lisätietoja osallistumisesta

Ohjaava museolehtori
Janina Ahlfors
puhelin 0400 376 580
sähköposti [email protected]