Siirry sisältöön

Näyttelytilat

Tapahtuman järjestäjien tulee laatia kirjallinen suunnitelma terveysturvallisuuden toteuttamisesta ja huolehtia muun muassa turvavälien mahdollisuudesta.


Yleisötilaisuuksien järjestäminen koronapandemian aikana

Tampereen kaupunkikulttuuriyksikön ylläpitämät näyttelytilat sijaitsevat Kulttuuritalo Laikussa, Hiedanrannassa Lielahden kartanolla, Haiharan taidekeskuksessa ja Lastenkulttuurikeskus Rullassa. Kaupunkikulttuuriyksikkö tarjoaa näyttelytiloja ammattikuvataiteilijoille, kuvataideharrastajille, opistoryhmille, yhdistyksille ja tuottavat itse omia näyttelyitä tamperelaisten iloksi. Osa näyttelytiloista on profiloitunut nykytaiteen näyttelytiloiksi, osa on tarkoitettu ensisijaisesti kuvataiteen harrastajille ja osa on avointa kaikenlaiselle näyttelytoiminnalle.

Näyttelytoiminnan yleisenä tavoitteena on kuvataiteen ilmiöiden tunnetuksi tekeminen ja monipuolisen ja korkeatasoisen näyttelyohjelmiston tarjoaminen Tampereen alueella. Näyttelytoiminta ja sen oheistapahtumat tarjoavat merkityksellistä ja elämyksellistä tekemistä useille eri kuvataiteen kuluttajaryhmille. Tampereen kaupunkikulttuuriyksikön näyttelyissä vieraili vuonna 2021 yli 46 000 ihmistä. Kaikkiin näyttelyihin on vapaa pääsy.


Mikä tila sopii näyttelylleni?

Tampereen kaupunkikulttuuriyksikön näyttelytiloista Kulttuuritalo Laikun Studio, Haiharan taidekeskuksen Kartano ja Lielahden kartanon Galleria Muuntotila ovat tarkoitettu ensisijaisesti ammattikuvataiteilijoiden näyttelyille. Galleria Muuntotilaa voivat hakea myös kulttuurialan kolmannen sektorin toimijat.

Kuvataideharrastajille, opistoryhmille ja yhdistyksille löytyy useita erilaisia näyttelytiloja. Lielahden kartanon Aulagalleria, Haiharan taidekeskuksen Aitta ja Kulttuuritalo Laikun Aulagalleria ovat pieniä jatkuvasti haussa olevia näyttelytiloja, jotka sopivat hyvin kuvataideharrastajien yksityisnäyttelyille. Haiharan taidekeskuksen Talli ja Kulttuuritalo Laikun Galleria sopivat kaikenlaiseen näyttelytoimintaan ja ovat suunnattuja ensisijaisesti kolmannen sektorin toimijoille, opistoryhmille, yhdistyksille ja seuroille.

Lastenkulttuurikeskus Rulla tuottaa omia näyttelyitä sekä esittää kiertonäyttelyitä tilassaan. Kulttuuritalo Laikun Käytävägalleriaa ylläpitää Tampereen taiteilijaseura. Kumpikaan tila ei ole näyttelyhaun piirissä.

Suurin osa näyttelyistä valitaan kerran vuodessa järjestettävän haun kautta. Kulttuuritalo Laikun ja Lielahden kartanon Aulagalleriat ovat jatkuvassa haussa. Osa kaupunkikulttuuriyksikön näyttelyistä on kutsunäyttelyitä, joista maksetaan näyttelykorvaus.


Näyttelyhaku vuodelle 2023

Kaupunkikulttuuriyksikön näyttelyhaku vuodelle 2023 päättyy 31.3.2022. Haussa ovat mukana Kulttuuritalo Laikun Galleria ja Studio, Haiharan taidekeskuksen Kartano ja Talli sekä Hiedanrannan Galleria Muuntotila. Haun tuloksista ilmoitetaan touko–kesäkuun vaihteessa.

Lue hakuohjeet huolellisesti ja tutustu tilojen kuvauksiin. Hae vain sellaisia tiloja, joihin näyttelysi sopii.


Tampereen kaupunkikulttuuriyksikön näyttelytilat

Haiharan kartanorakennus

Haiharan taidekeskus

Haiharan taidekeskus on Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikön ylläpitämä näyttely- ja tapahtumapaikka. Haiharassa on kaksi näyttelytilaa: Kartanonakin tunnettu päärakennus ja Talli.

Haiharan taidekeskuksen Talli on suunnattu ensisijaisesti opistoryhmille, yhdistyksille, taiteenharrastajille, ja seuroille. Kartano on tarkoitettu ammattikuvataiteilijoiden näyttelyille. Alueelle avattiin kesällä 2020 uusi näyttelytila Aitta, joka mahdollistaa pienten näyttelyiden pitämisen kesäkauden aikana. Tila on suunnattu työpajanäyttelyille ja yhdistyksille.

Haiharan puistomaisiin ulkotiloihin voi myös suunnitella ympäristö- ja tilataideteoksia. Näyttelytoiminta keskittyy kesäkauteen.


Tyhjä galleriatila, jossa on kaksi siirrettävää irtoseinää.

Kulttuuritalo Laikku

Kulttuuritalo Laikussa on neljä näyttelytilaa Galleria ja Studio, Käytävägalleria ja Aulagalleria. Laikun näyttelytiloista suurin Galleria sopii monipuolisesti erilaisten näyttelykokonaisuuksien esittämiseen. Tila on suunnattu ensisijaisesti kolmannen sektorin toimijoille, opistoryhmille, yhdistyksille ja seuroille. Studio on suunnattu ammattikuvataiteilijoille ja se on profiloitunut ajankohtaisen ja uuden nykytaiteen näyttelytilaksi.

Aulagalleria on jatkuvasti haussa oleva matalan kynnyksen näyttelytila kuvataideharrastajille, opistoryhmille, yhdistyksille ja muille kolmannen sektorin toimijoille.

Käytävägalleriaa ylläpitää Tampereen taiteilijaseura ja siinä nähdään vaihtuvia Tampereen taidelainaamon näyttelyitä.


Avara galleriahuone, jossa ihminen katselee seinällä olevia teoksia-

Galleria Muuntotila Hiedanrannassa

Tampereen Lielahden kartanolla sijaitseva Galleria Muuntotila tarjoaa näyttelytilan kahdessa huoneessa. Muuntotila ovat tarkoitettu ensisijaisesti ammattikuvataiteilijoiden ja kulttuurialan kolmannen sektorin toimijoiden näyttelyille. Vuodesta 2023 alkaen näyttelytoiminta keskittyy kesäkauteen.

Kartanossa sijaitseva Aulagalleria sopii kuvataideharrastajille, opistoryhmille, yhdistyksille ja muille kolmannen sektorin toimijoille. Tila on jatkuvassa haussa ja avoinna ympäri vuoden.


lapset istuvat metsälammen ympärillä.

Lastenkulttuurikeskus Rulla

Lastenkulttuurikeskus Rulla toimii Kulttuuritalo Laikun 1. kerroksessa osoitteessa Keskustori 4. Rulla tuottaa omia näyttelyitä ja kiertonäyttelyitä sekä järjestää kutsunäyttelyitä. Rullan toiminta perustuu elämyksellisyyteen, monitaiteisuuteen ja toiminnallisuuteen.


Etäsisältöjä

Kaupunkikulttuuriyksikkö tuottaa näyttelytoiminnan yhteyteen etäsisältöjä. Osa sisällöistä on nähtävissä pelkästään näyttelyiden yhteydessä, osa on pysyvästi saatavilla verkossa.

Tarjoamme osan tuotannoistamme opetuskäyttöön Creative Commons -lisenssillä. Kaupunkikulttuuriyksikön tuottama opetusvideosarja vastamainoksista on tuotettu yhteistyössä Spektaakkeliakatemian kanssa. Spektaakkeliakatemia on oppimisen paikka, joka yhdistää taiteen ja opetuksen toisiinsa. Akatemian vastamainosnäyttely oli esillä Kulttuuritalo Laikussa vuonna 2020. Opetussarjan videoissa tarkastellaan mainosten kieltä ja opetellaan medianlukutaitoa. Spektaakkeliakatemia tavoittelee erityisesti yläkoulujen ja lukioiden oppilaita, heidän opettajiaan sekä nuorisotyöntekijöitä. Vastamainokset ovat osa kulttuurihäirinnän (culture jamming) genreä, johon kuuluu myös katutaidetta ja performansseja kaupunkitilassa.

Kaupunkikulttuuriyksikön tuottamien videoitujen taiteilijahaastatteluiden kautta opiskelijat ja opettajat pääsevät tutustumaan erilaisiin visuaalisen taiteen ilmiöihin ja taiteilijan ammattiin. Videosarjaa voidaan käyttää tukena esimerkiksi taiteen perusopetuksessa ja kuvataidekasvatuksessa.

Näyttelyopastuksiin ja muuhun kulttuurisisältöön voi tutustua Kulttuuri Tampere YouTube-kanavalla sekä kaupunkikulttuuriyksikön sosiaalisen median kanavilla. Osa sisällöstä striimataan suorana, ja ei jää tallenteena kanaville.

Lastenkulttuurikeskus Rullan sivuilla pääsee tutustumaan virtuaalinäyttely Metsänpeittoon sekä etätaidetunteihin.


Lisätietoja: Kulttuuritalo Laikku ja Haiharan taidekeskus
Koordinaattori
Karoliina Paappa
puhelin 044 481 1775
sähköposti [email protected]

Kulttuuritalo Laikku ja Haiharan taidekeskus
Koordinaattori
Jarno Vesala
puhelin 040 703 5744
sähköposti [email protected]

Hiedanrannan Galleria Muuntotila
Koordinaattori
Henni Salo
puhelin 044 431 4931
sähköposti [email protected]

Lastenkulttuurikeskus Rulla
Johtava koordinaattori (toimensijainen)
Niina Niiniluoto
puhelin 050 364 6134
sähköposti [email protected]

Tämän sivun lyhytosoite on tampere.fi/nayttelytilat