Siirry sisältöön

Lastenkulttuurin tekijöille

Pirkanmaalla toimii suuri joukko lastenkulttuurin ammattilaisia, jotka työskentelevät pitkäjänteisesti monipuolisen ja laadukkaan lastenkulttuuritarjonnan mahdollistamiseksi. Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikkö ja kultturikasvatusyksikkö TAITE pyrkivät toiminnallaan kokoamaan yhteen alueen ammattilaiset ja kytkemään pirkanmaalaisen lastenkulttuurin entistä tiiviimmiin osaksi valtakunnallista yhteistyötä. Valtakunnallista Suomen lastenkulttuurikeskusten liittoa koordinoidaan myös Tampereelta käsin. Pirkanmaalaisen lastenkulttuurin parissa työskentelee puolestaan Lastenkulttuuriverkosto Pirkkanen.

Muista nämä (tiedot alla):

- Lastenkulttuuripankki pirkanmaalaisten lastenkulttuurin tekijöiden löytämiseen
- Lastenkulttuurin uutiskirje lapsiperheille suunnattujen palvelujen markkinoimiseen
- Pirkkaset-sähköpostilista tiedon jakamiseen ja keskusteluun ammattilaisten kesken
- Lastenkulttuurikeskus Rullan kiertävät näyttelyt ja lainattavat lastenkulttuuripaketit

Lisätiedot

Johtava koordinaattori
Marianna Lehtinen
puhelin 040 801 6868
sähköposti [email protected]

Koordinaattori
Niina Niiniluoto
puhelin 050 364 6134
sähköposti [email protected]


Lainaa kiertäviä näyttelyitä tai lastenkulttuuripaketteja

Tampereen kaupungin lastenkulttuuripalvelut on tuottanut useita kiertäviä, lapsille suunnattuja näyttelyitä. Tällä hetkellä kierrossa ovat: Metsänpeitto sekä Pääosassa nukke. Näyttelyiden lisäksi Lastenkulttuurikeskus Rullassa on lainattavissa kiertäviä lastenkulttuuripaketteja omatoimisten kulttuurihetkien järjestämistä varten. Tällä hetkellä lainattavissa ovat:

Taiteen tekijät löytyvät Lastenkulttuuripankista

Pirkanmaan lastenkulttuuripankista voit hakea Pirkanmaalla vaikuttavia lastenkulttuurin tekijöitä sekä alueella tilattavia lastenkulttuurin tuotteita, kuten työpajoja ja esityksiä. Pankki on tehty työkaluksi kouluille, päiväkodeille, kunnille ja muille tapahtumien järjestäjille, jotka etsivät paikallisia lastenkulttuuripalveluita. Kulttuurin tekijät voivat lisätä pankkiin omat tietonsa.

Ilmoita tapahtumastasi yhteisessä uutiskirjeessä

Voit ehdottaa omaa tapahtumaasi tai muuta toimintaa lastenkulttuurin uutiskirjeeseen. Uutiskirje lähetetään tilaajille noin kerran kuukaudessa. Kesäaikaan uutiskirje ilmestyy harvemmin.

Pirkanmaan lastenkulttuurikeskukset

Pirkanmaan lastenkulttuurikeskukset muodostavat Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikkö ja museopalvelut sekä Lempäälässä Kulttuurikeskus PiiPoo ja Lempäälän kunta. Pirkanmaalla on kehitetty erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten kulttuuritarjontaa, koulujen taide- ja kulttuurikasvatusta, sosiaalisen sirkuksen toimintamalleja, vauvakulttuuria sekä lapsille suunnattua museopedagogiikkaa. Taide- ja kulttuuritarjontamme on monitaiteista, moniaistista ja toiminnallista. Tämä avaa eri edellytykset omaaville lapsille ja nuorille lisää mahdollisuuksia taiteen kokemiseen. Lisätietoja antaa Marianna Lehtinen (yhteystiedot yllä).

Pirkkaset-verkosto jakaa lastenkulttuuritietoa Pirkanmaalla

Pirkkanen on Pirkanmaan yhteinen lastenkulttuuriverkosto, joka toimii alueen yhteisen lastenkulttuuritoiminnan hyväksi. Toiminta käynnistyi jo syksyllä 2002 Pirkanmaan seutukuntien lastenkulttuurihanke Pirkkasen muodossa. Nykyään Pirkkanen toimii verkostona, joka kattaa jo suurimman osan Pirkanmaan kunnista. Näkyvimpiä toimintamuotoja ovat joka helmikuu järjestettävä lastenkulttuurikuukausi Pirkkaset sekä kaikille avoin Pirkkaset-postituslista, jossa jaetaan tietoa lastenkulttuurin koulutuksista, seminaareista ja mahdollisuuksista alueella.

Lastenkulttuuriverkostoa koordinoimaan on perustettu Pirkkanen työryhmä vuonna 2007. Työryhmän kokoonpano päivitetään kahden vuoden väliin. Toimintaan mukaan toivotaan edustajia kaikista Pirkanmaan kunnista. Työryhmää johtaa Tampereen kaupungin lastenkulttuurin johtava koordinaattori Marianna Lehtinen apunaan kuntien edustajista koottu työryhmä.

Pirkkaset työryhmä 2020-2022

Pirkko Pilvinen - kansalaisopiston rehtori, Hämeenkyrö
Anna Toiva - kulttuurisuunnittelija, Kangasala
Anni Riskala - nuoriso- ja kulttuuriohjaaja, Pirkkala
Anne Mäki - varhaiskasvatusjohtaja, Vesilahti
Pia Keltti - kulttuurikoordinaattori, Nokia
Talvikki Torppa - kulttuurikoordinaattori, Lempäälä
Niina Niiniluoto - koordinaattori, Tampere
Marianna Lehtinen - johtava koordinaattori, Tampere
Tuire Hänninen - tapahtumatuottaja/Vapriikki, Tampere
Pia-Maria Ahonen - kansalaisopiston rehtori, Orivesi
Elisa Vahosalmi - vapaa-aikatoimen ohjaaja, Parkano
Heli Vuohelainen – intendentti, Suomen Kirjainstituutti, Sastamala
Annastiina Airaksinen - kulttuuri- ja markkinointituottaja, Ylöjärvi
Henna Ruostila - Nuoriso- ja liikuntasihteeri, Juupajoki
Henriikka Helpiola - nuoriso-ohjaaja, Mänttä-Vilppula
Taina Nieminen - kulttuurisihteeri, Ruovesi
Minna Edgren - informaatikko, Valkeakoski


Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto

Tampereen kaupunki on jäsenenä valtakunnallisessa Suomen lastenkulttuurikeskusten liittossa. Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto on ammattimaisesti toimivien lasten- ja nuortenkulttuurikeskusten yhdistys, joka vahvistaa lastenkulttuurialan osaamista ja tunnettuutta valtakunnallisesti. Liitto toimii jäsentensä yhteistyöelimenä, hallinnoi hankkeita ja tarjoaa lastenkulttuuritoimijoille verkostoitumismahdollisuuksia.

Liiton toimintaa on vuodesta 2014 koordinoitu Tampereelta käsin.


Yhteystiedot


Toiminnanjohtaja
Aleksi Valta
+358 40 820 5425
aleksi.valta(a)lastenkulttuuri.fi

Koordinaattori
Maarit Mäkinen
+358 40 800 7296
maarit.makinen(a)lastenkulttuuri.fi

Hallintosihteeri
Elina Jokinen
+358 44 732 5376
elina.jokinen(alastenkulttuuri.fi

Vastaava koordinaattori, Taidetestaajat-hanke
Joonas Keskinen
+358 44 97 84 893
joonas.keskinen(a)taidetestaajat.fi

Viestintäsuunnittelija, Taidetestaajat-hanke
Assi Rinnetmäki
+358 44 745 7111
assi.rinnetmäki(a)lastenkulttuuri.fi


Taidetestaajat -suurhanke

Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto hallinnoi Taidetestaajat-hanketta, joka on valtakunnallinen nuorten kulttuurihanke. Taidetestaajat vie vuosina 2017-2020 kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset ensin paikalliseen ja sitten valtakunnalliseen taidelaitokseen järjestetylle vierailulle. Hanketta rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska Kulturfonden.