Siirry sisältöön

Hervannan ja Kaukajärven alueen kirjoituskilpailu

Kilpailu järjestettiin Hervannan kirjoituskilpailun nimellä vuosittain aina vuoteen 2006 saakka, jolloin se laajeni Hervannan ja Kaukajärven alueen kirjoituskilpailuksi. Vuoden 2006 kilpailua oli järjestämässä myös Kaukajärviseura. Vuonna 2008 järjestäjiin liittyi myös Paikalliskulttuurin edistäjät PAKU ry. Hervanna ja Kaukajärven alueen kirjoituskilpailulle myönnettiin vuonna 2017 Hervannan Meriittitiili-kunnianosoitus.

Kirjoituskilpailun säännöt

Hervannan kirjasto järjestää muutaman vuoden välein yhteistyökumppaneineen Hervannan ja Kaukajärven alueen kirjoituskilpailun. Kirjoituskilpailuun voivat osallistua Hervannan ja Kaukajärven alueella asuvat, työskentelevät tai opiskelevat henkilöt, jotka eivät ole julkaisseet omaa teosta. Omaksi teokseksi lasketaan myös omakustanne. Antologiassa julkaiseminen ei ole este osallistumiselle, kunhan kilpailutyötä ei ole aiemmin julkaistu.

Palkintolautakuntaan kuuluvat järjestäjien edustajat sekä järjestäjien kutsumat muut henkilöt. Yksittäisistä kilpailutöistä ei anneta arvioita. Palkintolautakunta päättää palkintosumman jakamisesta.

Kirjoituskilpailussa on vain yksi sarja, johon voi osallistua sekä proosa- ja lyriikkatekstillä. Kirjoittaja voi lähettää kumpaakin korkeintaan 10 sivua. Proosaa voi kuitenkin lähettää useita lyhyitä. Harkinnan mukaan kilpailu voidaan järjestää muullakin tavoin.

Kilpailutekstien tulee olla suomen kielellä kirjoitettuja. Kirjasto voi julkaista kilpailutöitä ilman eri korvausta.

Palkitut työt säilytetään kirjastossa arkistoituina ja voidaan julkaista. Palkitsemattomat työt säilytetään kaksi vuotta.

Kilpailun rahoituksesta vastaavat järjestäjät. Kustannuksiin voidaan pyytää rahoitusta muiltakin tahoilta.

Hervannan ja Kaukajärven alueen kirjoituskilpailu 2017

Hervannan ja Kaukajärven alueen vuoden 2017 kirjoituskilpailun osallistumisaika on päättynyt. Kilpailun palkinnot jaettiin 13.12. klo 18 Hervannan kirjastossa. Kilpailussa jaetaan rahapalkintoja ja kunniamainintoja.

Arvosteluraatiin kuuluivat

  • sarjakuvataiteilija, runoilija Vesa-Heikki Hietanen, Hervannan Lyhyttavara
  • YTM Ritva Hokka-Ahti
  • äidinkielenopettaja Helena Hovila, Kaukajärven koulu
  • vuorovaikutussuunnittelija Sirpa Koivu, PAKU ry
  • päätoimittaja Freija Metsähalme, Hersa
  • aluekirjastonjohtaja Taina Sahlander, Tampereen kaupunginkirjasto

Hervannan ja Kaukajärven alueen kirjoituskilpailussa 2017 palkitut

1. sija

450 €

2. sija

300 €

Jaettu 3. sija

200 €

Muut palkitut

150 €

100 €

Yläkoululaisten kirjoituskilpailu

Hervantalaisten nuorten kirjoituskilpailu

Hervannan kirjasto järjesti hervantalaisten nuorten kirjoituskilpailun Lions Club Tampere/ Hervannan aloitteesta. Lions Club Tampere/Hervanta halusi tukea Hervannassa tapahtuvaa lasten ja nuorten kulttuuritoimintaa ja lahjoitti 400 euroa kirjaston järjestämän kirjoituskilpailun palkintoihin.

Kirjoituskilpailu toteutettiin 5.2.–16.4.2018. Kilpailuun tuli määräaikaan mennessä 84 kirjoitusta. Nuoriin saatiin hyvin yhteys muun muassa koulujen äidinkielenopettajien kautta. Kirjasto kiittää Lions Clubin hervantalaisia jäseniä taloudellisesta tuesta ja opettajia hyvästä yhteistyöstä.
Aiheena ystävyys

Kirjoituskilpailun aiheena oli ystävyys. Kilpailua oli pohjustettu ohjeella: Voit kirjoittaa ystävästä, ystäväporukasta tai vaikka eläinystävästä. Voit kertoa esimerkiksi siitä, kuinka ystävyys on alkanut, pelastanut tiukassa paikassa tai jostain syystä päättynyt. Voit myös kirjoittaa kirjeen ystävälle, oikealle tai kuvitellulle. Kirjoituksen tyyli oli vapaa.

Kirjoituskilpailun raatiin kuuluivat sarjakuvataiteilija, runoilija Vesa-Heikki Hietanen, kirjastonhoitaja Malla Lappalainen, kirjastonhoitaja Annukka Saramäki ja aluekirjastonjohtaja Marjut Pohjalainen. Raadin mielestä kirjoitusten taso oli vaihteleva. Lähes kaikissa kirjoituksissa oli kuitenkin selkeä näkemys hyvästä ystävästä: hän on luotettava, auttaa hädän hetkellä ja hyväksyy toisen ehdoitta. Kirjoituksissa oli hauskoja tarinoita, mutta myös koskettavia tarinoita menetyksistä, joita kohdatessa ystävän merkitys on tärkeä. Joissakin kirjoituksissa kerrottiin pitkistä, jopa päiväkodissa alkaneista ystävyyssuhteista.

Palkitut

1. sija, 100 €
Vilja Saine kirjoituksesta Ulkoinen linkki"Raiteilla"

2. sija, 70 €
Benin Basim kirjoituksesta Ulkoinen linkki"Kaikki hetket kanssasi"

3. sija, 50 €
Kukka Kerppilä kirjoituksesta Ulkoinen linkki"Donitsi"

Muut palkitut, 20 €
Eemeli Heikkilä kirjoituksesta "Liian lähellä loppua"
Emma Karhula kirjoituksesta "Ystävä"
Sanna Kuuslehto kirjoituksesta "Kiusaajan tarina "
Ilhan Madey kirjoituksesta "Tunteeni on peittoni "
Minttu Markkula kirjoituksesta "Rakastettu"
Atte Saarinen kirjeestä parhaalle ystävälle
Merjema Sabanovic kirjoituksesta "Ystävä"
Salla Sointu kirjoituksesta "Kaikki tarvitsevat oman Sehunin"
Antti Taponen kirjoituksesta "Ystävälleni"