Siirry sisältöön

Pääkirjasto Metson remontti

Kirjasto korjataan ihmisiä varten

Pääkirjasto Metson kansainvälisesti tunnettu rakennus on vuodelta 1986. Lähes 30-vuotisen olemassaolonsa aikana siellä on asioinut yli 30 miljoonaa henkeä, myös turisteja ympäri maailmaa. Vuosikymmenten jälkeen rakennus oli monista kohdista rapistunut ja osittain huonokuntoinen, minkä vuoksi Tampereen kaupunki aloitti rakennuksen kattavan peruskorjauksen loppuvuodesta 2015.

Remontissa käydään syksyyn 2017 mennessä läpi kaikki kolmen kerroksen tilat, katto, johdotukset, ilmastointi, jopa hissikin. Ehkä suurin edistysaskel oli kosken rannalla sijaitsevan Lehtilukusalin siirtyminen Metson parvikerroksen avariin tiloihin lokakuussa 2016.

Remontin vaikutukset pääkirjaston palveluihin on pyritty pitämään mahdollisimman vähäisinä. Pääkirjasto Metso on ollut avoinna asiakkaille koko remontin ajan, mutta joitakin osastoja ja palveluita on jouduttu pitämään hetkittäin pois käytöstä.

Tulevaisuuden pääkirjasto Metsoon saadaan uutta tilaa oppimiselle, inspiraatiolle, esiintymiselle ja kohtaamisille. Uuden Metson rakentumista voit seurata näillä sivuilla.

Pääkirjaston peruskorjaus

Aikataulu
Arvioitu rakentamisaika
marraskuu 2015 - elokuu 2017

Rakennuttaja
Tampereen Tilakeskus Liikelaitos/ kiinteistökehitys
Rakennuttajakonsultti: DUCO Rakennuttajat Oy

Suunnittelijat
Arkkitehti- ja pääsuunnittelija:
Arkkitehtitoimisto Lasse Kosunen Oy

Rakennussuunnittelu:
A-Insinöörit Suunnittelu Oy

LVI-suunnittelu:
Insinööritoimisto Erkki Leskinen Oy

Sähkösuunnittelu:
Sähkösuunnittelu Kuortti

Tehdyt selvitykset ja kyselyt

Ulkoinen linkkiPääkirjasto Metson rakennushistoriallinen selvitys ja dokumentointi Arkkitehti Seija Hirvikallion selvityksessä käydään läpi pääkirjasto Metson rakennushistoria kilpailuvaiheesta nykypäivään ja esitellään tilat vuonna 2015, ennen peruskorjauksen alkamista. Esitys sisältää runsaasti kuvamateriaalia sekä kiinnostavia tietoja rakennuksen ideasta, tilaratkaisuista sekä arkkitehtien näkemyksistä.

Ulkoinen linkkiRakennusinventointi 2011
Arkkitehtitoimisto Lasse Kosunen Oy
Selvitys on laadittu Tampereen kaupungin Tilakeskuksen tilauksesta, ja se ottaa ottaa kantaa restaurointi- ja korjausperiaatteisiin.

Ulkoinen linkkiAsiakaskysely Metson tulevista tiloista ja palveluista 2014 Pääkirjasto Metsoa koskeva kysely tehtiin keväällä ja kesällä 2014. Kyselyllä haluttiin saada asiakkailta ja kävijöiltä ideoita ja ajatuksia Metson perusparannuksen 2. vaiheesta, joka käynnistyi syksyllä 2015. Kyselyyn vastattiin kirjastossa olleilla paperilomakkeilla sekä internetissä.

Ulkoinen linkkiNuortenraati 2013 - raportti Tampereen kaupunginkirjasto antoi tamperelaisille nuorille mahdollisuuden vaikuttaa ja osallistua kirjastopalvelujen kehittämiseen Nuortenraati-toiminnan avulla. Kirjasto kokosi Nuortenraatiin 13–15-vuotiaita nuoria, jotka pääsivät erilaisten työpajojen avulla suunnittelemaan kirjastolle uusia palveluja, kokoelmaa, tiloja ja markkinointia. Nuortenraati kokoontui yhteensä neljä kertaa syksyn 2013 aikana.

10.9.2013 olleessa työpajassa aiheena oli kirjastotilat.

Katso Metso nyt

Virtuaalikierros pääkirjasto Metsosta

Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/metsonremontti