Siirry sisältöön

Omatoimikirjastot

Omatoimikirjastot

Härmälän, Koivistonkylän, Messukylän, Nekalan, Peltolammin ja Terälahden omatoimikirjastot ovat avoinna
su–to klo 7–21
pe–la klo 7–18

Kämmenniemen omatoimikirjasto on avoinna
su–to klo 7–19
pe–la klo 7–17

Mikä on omatoimikirjasto?

Omatoimikirjastoja asiakkaat voivat käyttää perinteisten aukioloaikojen ulkopuolella. Näissä kirjastoissa on järjestelmiä, jotka mahdollistavat asiakkaiden itsenäisen kirjastonkäytön. Omatoimikäytön aikana kirjastossa ei ole henkilökuntaa.

Omatoimikirjastossa voi lainata ja palauttaa automaateilla, käyttää asiakastietokoneita, lukea lehtiä ja vaikkapa työskennellä tai kokoustaa. Kirjastoissa on käytettävissä langaton verkko.

Tiloja valvotaan tallentavin kameroin ja vartijakierroksin.

Kirjasto on kaikenikäisille

Omatoimikirjastoa voivat käyttää kaikki PIKI-kirjastojen asiakkaat. Käytölle ei ole ikärajaa.

Käyttö voidaan tarvittaessa estää esimerkiksi häiriökäyttäytymisen vuoksi. Asiakas on vastuussa myös mukanaan tulevien henkilöiden käyttäytymisestä.

Kirjastokortti avaa oven

Omatoimiaikana pääsee sisään omalla PIKI-kirjastokortilla (myös sähköinen kirjastokortti käy) ja nelinumeroisella tunnusluvulla . Ulko-oven vieressä olevaan lukijaan laitetaan kirjastokortti ja näppäillään kirjastokortin tunnusluku, jolloin oven lukitus aukeaa.

Tunnusluku on sama, jota käytetään verkkokirjastossa ja automaateilla asioidessa. Tunnusluvun saa kirjastosta.

Palveluajan muuttuessa kesken päivän omatoimiajaksi, on kirjastossa olevien asiakkaiden poistuttava hetkeksi kirjastosta ja kirjauduttava sisään kirjastokortilla.

Lainaus ja palautus

Kirjastoissa on automaatit, joilla voi lainata ja palauttaa. Voit myös noutaa ja lainata varatun aineiston omatoimiaikana.

Automaatilla palautettu aineisto laitetaan avohyllyyn, josta saa myös lainata muiden palauttamaa aineistoa. Varattu aineisto laitetaan omaan laatikkoonsa. Automaatti opastaa kuinka toimia eri tilanteissa. Asiakas on vastuussa palauttamattomana kirjastoon jätetystä aineistosta.

Kämmenniemen kirjastossa voi maksaa kirjastomaksuja kirjaston palveluaikana. Terälahden ja Koivistonkylän kirjastoissa ei ole kassoja.

Tekniset ongelmat

Tietokoneiden ja automaattien mahdollisia teknisiä ongelmia voidaan selvittää vasta, kun henkilökunta on paikalla.

Hätätilanteet

Hätätilanteita varten ilmoitustaululla on yleinen hätänumero ja vartiointiliikkeen numero. Vartijat tarkistavat omatoimikirjastojen tilat viikonloppuisin ja iltaisin.