PIRKANMAAN KIRJOITUSKILPAILU 2009

Pirkanmaan kirjoituskilpailun palkinnot jaetaan Snellmanin päivänä 12.5.2009 klo 17.00 pääkirjasto Metson luentosalissa 2. Tilaisuus on avoin kaikille, tervetuloa! Palkintojenjaon jälkeen kirjailija ja palkintolautakunnan jäsen Panu Rajala luennoi klo 18.30 Mika Waltarin teoksessaan Aiotko kirjailijaksi? antamista ohjeista aloitteleville kirjailijoille.

Pirkanmaan kirjoituskilpailu järjestettiin tänä vuonna 58. kerran. Kilpailuun lähettiin 365 kilpailutyötä, joista proosasarjaan 229 ja lyriikkasarjaan 136 työtä. Osallistujien määrä lisääntyi viime vuodesta proosan ansiosta, sillä proosasarjaan lähetettiin 45 kilpailutyötä enemmän kuin viime vuonna. Palkintolautakuntaan kuuluivat yliassistentti Mari Hatavara, emeritusprofessori Aarre Heino, kirjailija Panu Rajala ja kirjailija Tuija Välipakka. Kilpailun toteutuksesta ja käytännön järjestelyistä vastasi Tampereen kaupunginkirjasto.

Palkintolautakunta totesi arvioissaan tämän vuoden kilpailun olleen tasoltaan korkealaatuinen ja kiinni elämän biologiassa. Kirjoittajat hallitsivat hyvin tekstinteon, ja kirjoittajakoulutuksen opetukset näkyvät myönteisesti. Sen sijaan kirjoitusten sisällöt jäivät suurelta osalta varovaisiksi ja paperisiksi. Koskettavia, suorastaan riipaisevia tekstejä ei juurikaan löytynyt. Myös huumori näyttää olevan paitsiossa, vaikka jokunen satiirinen teksti löytyikin.

Proosasarjan teksteissä käsiteltiin paljon syntymää ja kuolemaa sekä ihmisen eri elämänvaiheita. Ote näihin vaikeisiin asioihin oli positiivinen ja lempeä, eivätkä tekstit toimineet terapiakirjallisuutena. Tekstit olivat sisällöltään perinteisiä, eikä niissä käsitelty tämän päivän ajankohtaisia aiheita, kuten rasismia tai nuorten pahoinvointia. Verkkomaailman ja sen ilmiöiden käsittelyä ei ollut lainkaan. Joissakin teksteissä sivuttiin naisen asemaa ja perheväkivaltaa. Mika Waltarin juhlavuosi näytti innoittaneen joitakin kirjoittajia hengeltään waltarimaisiin proosateksteihin.

Lyriikkasarjan teksteissä oli ilmavuutta, raikkautta ja vaivattomuutta. Runot lähtivät lentoon itsestään. Lyriikkasarjaan osallistuneista vain hyvin pieni osa oli proosarunoa tai riimiteltyä runoutta. Kirjoittajat turvautuivat perinteiseen modernismiin, eikä kokeiluja löytynyt. Palkintolautakunta kaipasi lyriikkasarjaankin huumoria, vitaalisuutta ja kielikuvien rikkautta. Myöskään taito karsia tekstejä ja rakentaa hyvä runovalikoima ei ollut kirjoittajien hallinnassa. Kaiken kaikkiaan sekä proosa- että lyriikkasarjaan osallistui useita lupaavia kirjoittajia, joita palkintolautakunta rohkaisee jatkamaan kirjoittamista sekä hankkimaan kirjoittajakoulutusta.

Palkittujen lisäksi palkintolautakunta keskusteli seuraavien nimimerkkien teksteistä.
Sarja A: Merril, Ankiainen, Janne Halme ja Lennart
Sarja B: Kaino K., Lumi, Mintrumylly, Ritti ja Tuulipatsas

Palkintolautakunta antaa tarkemman arvion palkituista teksteistä palkintojenjaon yhteydessä. Kilpailun palkituista teksteistä koottua antologiaa Pirkanmaan kirjoituskilpailun parhaat 2009 jaetaan palkintojakotilaisuudessa ja sen jälkeen kirjastoissa.

Lisätietoja:
Ritva Hokka-Ahti, projektisuunnittelija
p. 040 800 4836
sähköposti muotoa [email protected]


PALKITUT

Sarja A Proosa

1. palkinto 750euroa Katja Kaukonen, Tampere
novellista "Täti"

2. palkinto 600 euroa Satu Vainikainen, Kangasala
novellista "Jamppa"

3. jaettu palkinto 500 euroa Titta Minkkinen, Tampere
novellista "Nahanluontia"

3. jaettu palkinto 300 euroa Mikko Arjanmaa, Tampere
novellista "Dii-Dei"

Kunniamaininta Marketta Niemelä, Kangasala
novellista "Liisa Pien"

Kunniamaininta Henna Vainio, Tampere
novellista "Helvetinhäät"

Kunniamaininta Niina Uusitalo, Tampere
novellista "Valvotut yöt"

Sarja B Lyriikka

1. palkinto 750 euroa Satu Lepisto, Tampere
runovalikoimasta "Marian oireyhtymä"

2. palkinto 600 euroa Tuomas Pönkänen, Hikiä
runovalikoimasta "Syntymättömille lapsillemme"

3. palkinto 500 euroa Marjatta Malmberg, Tampere
runovalikoimasta "Tapuli"

Kunniamaininta Raisa Jäntti, Tampere
runovalikoimasta

Kunniamaininta Jaakko Linnovaara, Valkeakoski
runovalikoimasta "Tämä uni on tauti"


Päivitetty 12.5.2009