PIRKANMAAN KIRJOITUSKILPAILU 2008

Pirkanmaan kirjoituskilpailun palkinnot jaetaan Kirjan ja ruusun päivänä 6.5.2008 klo 18.00 pääkirjasto Metson luentosalissa 2. Tilaisuus on avoin kaikille.

Pirkanmaan kirjoituskilpailu järjestettiin 57. kerran. Kirjoituskilpailussa on kaksi sarjaa: proosa ja lyriikka. Kilpailun toteutuksesta ja käytännön järjestelyistä vastasi Tampereen kaupunginkirjasto.

Vuodesta toiseen kirjoittajat ovat ahkerasti osallistuneet kilpailuun. Tänä vuonna kilpailuun lähettiin 322 kilpailutyötä, joista proosasarjaan 184 ja lyriikkasarjaan 138 työtä. Palkintolautakuntaan kuuluivat yliassistentti Mari Hatavara, toimittaja Pasi Heikura, emeritusprofessori Aarre Heino ja kirjailija Kristiina Wallin.

Palkintolautakunta totesi, että kilpailusarjat olivat keskenään samantasoisia. Lyriikkasarjassa parhaat tekstit erottuivat joukosta selvemmin kuin proosasarjassa. Molemmissa sarjoissa palkintolautakunta kaipasi enemmän huomion tietoista kiinnittämistä kielen tarjoamiin keinoihin.

Proosasarjassa tekstit olivat enimmäkseen realistisesti arkielämää, erityisesti perhepiirin tapahtumia kuvaavia. Ongelmat, kuten esimerkiksi alkoholi- ja mielenterveysongelmat nousivat kuvauksissa toistuvasti esille. Tekstit olivat hyviä tarinoita, mutta paneutuminen muiden elementtien harkittuun ja suunnitelmalliseen käsittelyyn oli jäänyt vähemmälle. Huumori todettiin vaikeaksi lajiksi, eivätkä kirjoittajat olleet kovin hyvin onnistuneet myöskään murteen ja puhekielen käytössä. Proosasarjan kirjoituksista kaivattiin erityisesti tekstin tiivistämistä.

Lyriikkasarjaan lähetetyt runovalikoimat olivat aiheiltaan ja teemoiltaan monipuolisia, mutta perinteiset luonto ja rakkaus toistuivat useissa runovalikoimissa. Sarjan parhaat erottuivat edukseen onnistuneina ja harkittuina kokonaisuuksina. Kaiken kaikkiaan lyriikkasarjan työt osoittivat kirjoittajien tasaisen varmaa osaamista, mutta palkintolautakunta jäi kaipaamaan sitä "oikein hyvää runoa".

Palkintolautakunta antaa tarkemman arvion teksteistä palkintojenjakotilaisuudessa. Kilpailun palkituista töistä koottua antologiaa Pirkanmaan kirjoituskilpailun parhaat 2008 jaetaan palkintojakotilaisuudessa ja sen jälkeen kirjastoissa.

Palkittujen lisäksi palkintolautakunta keskusteli seuraavien nimimerkkien teksteistä:
A-sarjassa: Max, Last Exit Lakalaiva, Vettynyt, Petunia, Etna ja Magritte
B-sarjassa: Ola ja Kamala

Lisätietoja:
Raili Sihvonen, palkintolautakunnan sihteeri
p. 0400 581 510
sähköposti muotoa [email protected]PALKITUT

Sarja A Proosa

1. palkinto 700 euroa Marika Riikonen, Tampere
novellista "Sielun karkauspäivä"

2. jaettu palkinto 500 euroa Juha Lahtinen, Pirkkala
novellista "Lukija"

2. jaettu palkinto 500 euroa Kiti Saarinen, Tampere
novellista "Tuplaus"

4. palkinto 300 euroa Mikko Arjanmaa, Tampere
novellista "Veljenkalastaja"

Kunniamaininta Harri Kivistö, Tampere
novellista "Mistä se alkoi?"

Kunniamaininta Harri Vainio, Tampere
novellista "Rapatessa roiskuu"

Sarja B Lyriikka

1. jaettu palkinto 600 euroa Suvi Nousiainen, Tampere
runovalikoimasta "Kevyesti"

1. jaettu palkinto 600 euroa Teppo Paulasto, Nokia
runovalikoimasta "Boheemi rapsodia"

3. jaettu palkinto 500 euroa Tuomas Pönkänen, Helsinki
runovalikoimasta "Hukkaretki"

3. jaettu palkinto 500 euroa Netta Walldén, Orivesi
runovalikoimasta "Ei se että lakkaa olemasta"

Kunniamaininta Tuulikki Halla, Tampere
runovalikoimasta "Afrikkalainen lapsuuteni"

Kunniamaininta Janette Hannukainen, Tampere
runovalikoimasta "Sisäistä postia"


Päivitetty 7.5.2008