TAmpereen kaupunginkirjasto Tapahtumat kirjastoissa Tapahtumakalenteri Kirjallisuustapahtumat Näyttelyt Tapahtumia lapsille

TAMPEREEN KAUPUNGINKIRJASTO         [email protected]
PIRKANKATU 2, PL 152,
33101 TAMPERE

06.08.2010

Kirjaston uudet kotisivut käytössä

Tampereen kaupunginkirjaston uudet kotisivut ovat teknisten alkuhankaluuksien jälkeen nyt käytettävissä. Sivujen julkaisun yhteydessä ilmenneet ongelmat on saatu ratkaistua. Uudet sivut löytyvät osoitteesta kirjasto.tampere.fi.
Sivut julkaistiin keskiviikkona 4.8., mutta jo alkuvaiheessa niiden toiminta alkoi hidastella. Kirjasto päätti yhdessä kaupungin Tietotekniikkakeskuksen kanssa sulkea sivut selvittääkseen hidastelun syyn.

- Sekä sivujen julkaisujärjestelmä että verkkopalvelin tarkistettiin, ja palvelimelle asennettiin sivujen latautumista nopeuttava ohjelma. Myös tietokantapalvelin vaihdettiin, kertoo kirjaston verkkopalvelu-uudistuksen projektipäällikkö Leila Virta. - Ongelmat selvisivät näin nopeasti Tietotekniikkakeskuksen palvelinasiantuntijoiden ansiosta.

- Kirjaston sivut ovat Tampereen kaupungin käytetyimpiä verkkosivustoja, mutta julkaisupäivän käyttäjämäärä tuli kuitenkin pienenä yllätyksenä, myöntää Leila Virta. - Pahoittelemme hankaluuksia, joita sivuston hitaus julkaisupäivänä aiheutti asiakkaille. Jotta tiedonsaanti varmasti turvattaisiin, pidämme myös kirjaston vanhat kotisivut vielä viikonlopun ajan avoinna osoitteessa www.tampere.fi/kirjasto.

Uuden PIKI-verkkokirjaston testiversio löytyy osoitteesta piki.verkkokirjasto.fi.04.08.2010

Kirjaston uusien kotisivujen käyttöönotto takeltelee

Tampereen kaupunginkirjasto julkaisi tänään uudet kotisivunsa, mutta julkaisun yhteydessä ilmenneet tietotekniset ongelmat ovat hankaloittaneet vakavasti sivujen toimintaa.
Ongelmia on jäljitetty sekä verkkopalvelimen että julkaisujärjestelmän toiminnasta. Niitä ovat ratkomassa Tietotekniikkakeskuksen ja kirjaston edustajat. Ongelmat pyritään selvittämään mahdollisimman pian.

Kirjaston kotisivut toimivat normaalisti osoitteessa www.tampere.fi/kirjasto. Uudet sivut otetaan käyttöön, kun ongelmat on saatu ratkaistua.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Leila Virta, p. 040 800 7830
Kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto, p. 0400 985 991
Sähköpostit muotoa [email protected]
Tampereen kaupunginkirjaston uudet kotisivut: kirjasto.tampere.fi03.08.2010

Kirjaston uudet kotisivut käyttöön 4. elokuuta

Tampereen kaupunginkirjaston uudet kotisivut julkaistaan keskiviikkona 4. elokuuta. Kotisivut löytyvät nyt uudesta osoitteesta kirjasto.tampere.fi.

Myös Pirkanmaan kirjastojen yhteinen PIKI-verkkokirjasto uudistuu. Verkkokirjaston testiversio avataan asiakkaiden käyttöön samana päivänä. Testiversion osoite on piki.verkkokirjasto.fi.

Uusilta kotisivuilta löytyy tietoa kirjaston palveluista ja tulevista tapahtumista, uutisia ja muita ajankohtaisia kuulumisia. Kirjastolaiset tekevät sivuille myös omaa blogia.

Uudistuvan PIKI-verkkokirjaston testiversiossa voi entiseen tapaan hakea, varata ja uusia kirjaston aineistoa. Uusina yhteisöllisinä toimintoina käyttäjä voi arvioida, pisteyttää ja tagittaa eli avainsanoittaa aineistoa ja keskustella siitä toisten käyttäjien kanssa. Uusien toimintojen käyttäminen vaatii käyttäjätunnuksen, jonka voi luoda itselleen verkkokirjastossa.

Syksyn aikana luodaan sisältöjä verkkokirjaston Musiikki-, Nuoret-, Lapset- sekä Lue, katso, kuuntele -osioihin. Samalla monet Tampereen kaupunginkirjaston vanhojen kotisivujen aihepaketeista ja lukuvinkeistä siirtyvät päivitettyinä verkkokirjaston puolelle.

Nykyinen PIKI-verkkokirjasto toimii testiversion rinnalla marraskuuhun saakka. Silloin Pirkanmaan kirjastot ottavat käyttöön uuden kirjastojärjestelmän, ja nykyinen verkkokirjasto jää kokonaan pois käytöstä. Kaikkine sisältöineen ja palveluineen uusi PIKI-verkkokirjasto julkaistaan Lainan päivänä 8.2.2011.

Tampereen kaupunginkirjaston kotisivut on suunnitellut ja tehnyt Leila Virran vetämä PIKI-verkkokirjastoprojektin työryhmä. Ulkoasu suunniteltiin yhteistyössä Mainoscraftin ja Nettiasema4:n kanssa. Kotisivujen julkaisujärjestelmä on Concrete5. Uudessa PIKI-verkkokirjastossa käytetään Ab Axiell Kirjastot Oy:n toimittamaa Axiell Arena -verkkokirjastojärjestelmää.

Pirkanmaan PIKI-kirjastojen verkkokirjastoprojekti ja sen Tampereen osuus ovat osa ESR-hanketta 'Tietoyhteiskunnan tilat ja sisällöt', jonka rahoitus tulee Euroopan Sosiaalirahaston Vipuvoimaa EU:lta 2007-2013 -ohjelmasta.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Leila Virta, p. 040 800 7830
PIKI-koordinaattori Pirjo Järvinen, p. 040 800 7829
Kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto, p. 0400 985 991
Sähköpostit muotoa [email protected]
Tampereen kaupunginkirjaston uudet kotisivut 4.8. alkaen: kirjasto.tampere.fi11.06.2010

Juhannuksen aika kirjastossa

Juhannuslukemista kannattaa hakea kirjastosta hyvissä ajoin. Juhannusaaton aattona, torstaina 24.6., Tampereen kaupunginkirjaston toimipaikat sulkeutuvat normaalia aikaisemmin, ja juhannusaatosta sunnuntaihin kirjastot ovat suljettuina.

Torstaina 24.6. pääkirjasto Metso on avoinna klo 10-18 ja lehtilukusali osoitteessa Puutarhakatu 1 klo 9-18.

Lähikirjastoista Hervannan kirjasto on avoinna klo 10-18, Sampolan ja Tesoman kirjastot klo 11-18 ja Messukylän kirjasto klo 12-18. Härmälän, Kaukajärven, Koivistonkylän, Lentävänniemen, Nekalan ja Peltolammin kirjastojen aukioloaika on klo 13-18. Kämmenniemen kirjasto on avoinna klo 14-18 ja Terälahden kirjasto klo 15-18. Pellervon kirjaston aukioloaika on klo 10-15, ja Hatanpään sairaalan kahvilakirjastossa palvellaan klo 12-15. Lamminpään kirjasto on torstaina suljettu. Kirjastoautojen reittiajo päättyy klo 16.

Juhannusaatosta sunnuntaihin 25.6.-27.6. kirjaston kaikki toimipaikat ovat suljettuina.

Kirjastoautot jäävät juhannuksen jälkeen huoltotauolle ja palaavat reiteilleen 2. elokuuta.

Poikkeavat aukiolot kirjaston kotisivuilla osoitteessa www.tampere.fi/kirjasto/aatot.htm.

Lisätietoja:
Kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto, p. 0400 985 991 tai sähköposti muotoa [email protected]11.06.2010

Videot ja diat digimuotoon kirjaston tietotoreilla

Vanhatkin muistot halutaan nykyään tallettaa digitaaliseen muotoon. Tampereen kaupunginkirjasto vastaa kysyntään tarjoamalla uutena palveluna digitointilaitteita asiakkaidensa käyttöön.

Erilaisia digitointipalveluja on kyselty kirjastolta jo pitemmän aikaa. Nyt Sampolan kirjaston tietotorilla voi tallentaa omia VHS-videokasettejaan DVD-levylle. Diakuvien ja negatiivien skannaus digitaaliseen muotoon taas onnistuu paitsi Sampolan myös Hervannan kirjaston tietotorilla.

VHS-kasettien digitointiin kannattaa varata aika etukäteen suoraan Sampolan tietotorilta tai puhelimitse numerosta 040 800 7816. Tietotorilta voi tarvitessaan ostaa DVD-levyjä tallentamista varten.

Myös diaskannerien käyttöön on syytä varata aika paikan päällä tai puhelimitse. Tietotoreilla laitteen käyttöön voi saada opastusta. Kirjaston kolmas diaskanneri löytyy pääkirjasto Metson käsikirjastosta, mutta sitä asiakkaat käyttävät itsepalveluperiaatteella.

Sampolan ja Hervannan kirjastojen yhteydessä toimivien tietotorien peruspalvelua ovat asiakkaille maksuttomat tietokoneet, joiden käytössä henkilökunta opastaa tarvittaessa. Tietotoreilla järjestetään lisäksi ilmaisia tietokoneen ja internetin käytön peruskursseja ja erilaisia teemakursseja. Tietotorien tiloja voivat varata käyttöönsä myös ulkopuoliset ryhmät.

Lisätietoja:
Palvelupäällikkö Marjaana Meriläinen, tietoyhteiskuntapalvelut, p. 040 800 4659, sähköposti muotoa [email protected]
Sampolan tietotori: www.tampere.fi/kirjasto/sampola/tietotori
Hervannan tietotori: www.tampere.fi/kirjasto/hervanta/tietotori08.06.2010

Kirjasto uudistaa verkkopalvelujaan elokuussa

Tampereen kaupunginkirjasto uudistaa verkkosivustonsa. Uudet kotisivut julkaistaan 4. elokuuta. Uudistuksen kohteena on myös pirkanmaalaisten kirjastojen yhteinen PIKI-verkkokirjasto, jonka testiversio avataan asiakkaiden käyttöön samana päivänä.

- Kirjaston verkkosivuja tarvitaan: kaupunginkirjaston sivut kuuluvat Tampereen kaupungin suosituimpiin, kertoo verkkouudistuksen projektipäällikkö Leila Virta. - Uudet kotisivut on pyritty suunnittelemaan rakenteeltaan selkeiksi ja helppokäyttöisiksi, jotta käyttäjä löytäisi tarvitsemansa tiedon tai palvelun vaivatta.

Kirjaston verkkopalvelujen toinen puoli on PIKI-verkkokirjasto, jossa on tähän mennessä voinut etsiä, varata ja uusia kirjaston aineistoa. Uudistuvassa verkkokirjastossa käyttäjä voi elokuusta alkaen myös esimerkiksi arvioida, pisteyttää ja tagittaa eli avainsanoittaa aineistoa tai kirjoittaa omia arvioitaan.

Syksyn ajan nykyinen PIKI-verkkokirjasto toimii vielä testiversion rinnalla. Samalla uuteen verkkokirjastoon luodaan uusia palveluja ja sisältöjä. Marraskuussa Pirkanmaan kirjastot ottavat käyttöön uuden kirjastojärjestelmän ja nykyinen verkkokirjasto jää kokonaan pois käytöstä. Kaikkine sisältöineen ja palveluineen uusi PIKI-verkkokirjasto julkaistaan Lainan päivänä 8.2.2011.

Uudistus muuttaa kirjaston kahden verkkopalvelun työnjakoa. Jatkossa kirjaston kotisivuilta löytyvät aukioloajat ja muut tiedot, ja PIKI-verkkokirjastossa taas tulee olemaan aineistotietokannan ohella lisätietoa sisällöistä, esimerkiksi aihepaketteja, suosituksia ja lukuvinkkejä, sekä kaikkia kirjastoja koskevaa tietoa. Myös osa Tampereen kaupunginkirjaston nykyisten kotisivujen sisällöstä siirtyy päivitettynä verkkokirjaston puolelle. Tulevaisuudessa kaikkien PIKI-kirjastojen osaaminen ja tietosisällöt halutaan pirkanmaalaisten kirjastojen koko asiakaskunnan käyttöön.

Pirkanmaan PIKI-kirjastojen verkkokirjastoprojekti ja sen Tampereen osuus ovat osa ESR-hanketta 'Tietoyhteiskunnan tilat ja sisällöt', jonka rahoitus tulee Euroopan Sosiaalirahaston Vipuvoimaa EU:lta 2007-2013 -ohjelmasta.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Leila Virta, p. 040 800 7830
PIKI-koordinaattori Pirjo Järvinen, p. 040 800 7829
Kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto, p. 0400 985 991
Sähköpostit muotoa [email protected]03.06.2010

Aika Valotuksia! - Valokuva kohtaa runon

Runokaupungissa runo löytyy myös valokuvasta. Keskiviikkona 9.6. osana Runokaupunki-festivaalia järjestetään Aika valotuksia! -valokuvamaraton kello 18 - 24. Valokuvamaratonin aiheet ovat tamperelaisten runoilijoiden säkeitä.

Valokuvamaratonin idea on ottaa rajatussa ajassa tietty määrä kuvia annetuista aiheista. Edellinen tamperelainen valokuvamaraton järjestettiin marraskuussa 2008 MindTrek -tapahtuman yhteydessä teemalla "Ihan pimeetä?". Nyt halutaan nähdä Tampere hieman valoisampana.

-Me haluamme, että ihmiset innostuvat näkemään kaupunkinsa uudella tavalla. Maraton on kilpailu, joten parhaat kuvat myös palkitaan. Tuomaristo ei niinkään kiinnitä huomiota kuvien tekniseen tasoon vaan nimenomaan tuoreeseen näkemykseen ja runon tulkintaan kuvissa. Ideaan, miten kuva löytää iloa, valoa, vauhtia, huumoria ja uusia oivalluksia tamperelaisesta kesäkuun yöstä, rehtori Petri Heinonen Visuaaliviestinnän Instituutista sanoo.

Visuaaliviestinnän Instituutin lisäksi tapahtuman järjestäjänä on Tampereen kaupunginkirjasto. Netti-Nysse toimii koko tapahtuman "toimistona" Tammelantorilla.

- Internet-bussi Netti-Nysse tarjoaa yhteydet valokuvien lähettämiselle ja tallentamiselle, mutta kirjasto haluaa tietysti tuoda myös runoa lähemmäksi kansalaisia. Tämä voi olla yksi tapa tehdä tamperelaista ja yleensäkin runoa tunnetuksi. Tiedä vaikka joku innostuisi lainaamaan tai jopa ostamaan omaksi runokirjan tämän tapahtuman innoittamana, pohtii Elina Harju Netti-Nyssestä.
-Runohan on kuva sekin, mielikuva. Nyt haluamme kokeilla, miten nuo runokuvat vangitaan valokuviksi.

Netti-Nyssen kirjakärrystä voi myös selailla runoteoksia illan aikana.

Aika valotuksia! -valokuvamaraton on kaikille avoin ja maksuton. Kuvat kuvataan digitaalikameralla, ja ne lähetetään kilpailuun sähköpostilla.

Valokuvamaratonin teemoja on kolme: Pitkät jäljet, Täyttä elämää ja Paikan heijastuksia. Runoilijat, joiden säkeet ovat kuivien aiheina, ovat Risto Ahti, Jusu Annala, Niina Hakalahti, Sara Heikura, J. K. Ihalainen, Kari Peitsamo, Juha Siro, Elina Vaara ja Terhi Vedenkivi.

Jokaisessa teemassa on kolme aihetta, kolme runonsäettä, joista otetaan kuva. Yhteensä koko maratonin suorittaja ottaa siis yhdeksän kuvaa. Ilmoittautuminen alkaa kello 16.00 Netti-Nyssessä Tammelantorilla. Jokaiseen teemaan, sen kolmeen kuvaan, on aikaa kaksi tuntia. Aiheet julkistetaan kello 18, 20 ja kello 22. Aiheet julkaistaan myös Internetissä. Ohjeet saa ilmoittautumisen yhteydessä.

Aika valotuksia! -valokuvamaratonin parhaat kuvat palkitaan perjantaina 11.6. kello 19.00 alkavassa Runon yö -tapahtumassa Tampere-talon Cafe Soolossa.

Kuvat ovat nähtävissä kilpailun jälkeen verkossa picasaweb.google.com/aikavalotuksia. Linkki Picasan sivuille löytyy myös Netti-Nyssen sivuilta, www.tampere.fi/kirjasto/nettinysse ja Luovan Tampereen sivuilta www.luovatampere.fi.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Visuaaliviestinnän Instituutti, Tampereen kaupunginkirjasto ja Netti-Nysse, Tampereen runoviikot, Luova Tampere ja Tietoyhteiskunnan tilat ja sisällöt -ESR-hanke.

Lisätietoa: Elina Harju, Tampereen kaupunginkirjasto/Netti-Nysse, puhelin 040 590 8496
Petri Heinonen, Visuaaliviestinnän instituutti, puhelin 0400 632 479
Ritva Hokka-Ahti / Runokaupunki-festivaali, puhelin 050 546 752
www.tampere.fi/kirjasto/nettinysse
-> Lisätietoa: Facebook31.5.2010

Kirjastoautojen kesäkausi alkaa 7. kesäkuuta

Tampereen kaupunginkirjaston kirjastoautot Roosa ja Kustaa siirtyvät kesäaikatauluun 7.6. alkaen. Autot ovat huoltotauolla juhannuksen jälkeen 28.6. - 30.7. ja palaavat reiteilleen maanantaina 2. elokuuta. Kesäaikataulun mukaan ajetaan kesäkuussa ja elokuussa.

Kirjastoautojen pysäkit ja aikataulut on suunniteltu kesäksikin käyttäjien tarpeita kuunnellen. Uusi pysäkki on perustettu Rautaharkkoon osoitteeseen Kartanonkatu 2, ja asiakkaiden pyynnöstä on otettu uudelleen käyttöön Palvaanniemen pysäkki osoitteessa Vuohensillankatu 23. Multisillan alkuiltapäivän pysäkki on siirretty osoitteesta Multisillankatu 3 osoitteeseen Multiojankatu 8.

Vähäisen käytön perusteella lakkautetaan Kuusikonkadun pysäkki Hallilassa ja Palokyläntie Teiskossa. Hallilan Katajikonkadun pysäkin aukioloaikaa on lisätty viidellä minuutilla. Vuorenmaan pysäkillä käydään vain joka toinen viikko, parillisten viikkojen tiistaina.

Kesäpysäkkejä on kolme: Raholan siirtolapuutarhan pysäkki sekä Maustekadun ja Nurmin pysäkit, jotka saavat kesäksi toisen ajan alkuiltapäivään. Näillä kahdella pysäkillä on asiakkaina paljon lapsia ja koululaisia.

Kesästä alkaen kirjastoauto Kustaa siirtyy ajamaan Teiskon reiteillä.

Kesällä kirjastoautot eivät käy kouluilla eivätkä päiväkodeilla. Koulukäynnit aloitetaan elokuun viimeisellä viikolla. Roosa ja Kustaa ajavat kesäaikataulunsa mukaan 31.8. saakka.

Kirjastoautojen kesäaikatauluja on jaossa kirjaston toimipaikoissa.
Tiedot löytyvät myös kirjaston kotisivuilta osoitteesta www.tampere.fi/kirjasto/autot/aikataulut2.htm.

Lisätietoja:
Osastonjohtaja Pirjo Mansikkamäki, p. 040 774 7033 tai sähköposti muotoa [email protected]26.5.2010

Lukutoukka-palkinto Muotialan koululle

Tampereen kaupunginkirjaston kirjastoautokeskus on myöntänyt Lukutoukka-kunniakirjan Nekalan koulun Muotialan toimipisteelle tunnustuksena kirjastoauton aktiivisesta käytöstä lukuvuonna 2009-2010. Kunniakirjan lisäksi koululle luovutetaan Lukutoukka-kiertopalkinto.

Kirjastoautojen Lukutoukka-kiertopalkintoa on jaettu vuodesta 1997 alkaen vuosittain. Kiertopalkinto myönnetään sille koululle, jonka lainausmäärät kirjastoautosta ovat lisääntyneet eniten. Tänä lukuvuonna ahkerimpia lainaajia olivat Muotialan koululaiset, jotka pitävät opettajiensa johdolla aktiivisesti yllä lukuharrastusta.

Tampereen kaupunginkirjaston kirjastoautot Roosa ja Kustaa tekevät tiivistä yhteistyötä koulujen kanssa lukuharrastuksen edistämiseksi. Kirjastoautojen pysäkkejä on sijoitettu kouluille, ja aikatauluja pyritään suunnittelemaan koululaisten lukujärjestykseen sopiviksi.

Lisätietoja:
Kirjastoautokeskuksen osastonjohtaja Pirjo Mansikkamäki, puh. 040 774 7033 tai sähköposti muotoa [email protected]25.5.2010

Kirjastot kesäaikaan 1.6.

Tampereen kaupunginkirjaston toimipaikat siirtyvät kesäaikatauluunsa kesäkuun ensimmäisenä päivänä. Aukioloajat ovat voimassa elokuun loppuun saakka. Kirjaston kesän aukioloajat ovat pääpiirteissään samat kuin viime kesänä. Vain Sampolan kirjaston ja tietotorin sekä Lamminpään kirjaston aukioloissa on muutoksia. Sampolan kirjaston aukioloaika jatkuu perjantaisin kello 16:een, ja lauantaisin kirjasto on suljettu. Länsi-Tampereella Lamminpään kirjasto on avoinna vain maanantaisin ja tiistaisin klo 13-19 kuten talvikaudellakin. Viikot 14.6.-1.8. Lamminpään kirjasto on kokonaan suljettu.

Pääkirjasto Metso on viime kesän tapaan avoinna maanantaista torstaihin klo 10-19, perjantaisin klo 10-18 ja lauantaisin klo 10-16. Lehtilukusali (Puutarhakatu 1) on avoinna asiakkaille maanantaista torstaihin klo 9-19, perjantaisin klo 9-18 ja lauantaisin klo 10-16.

Kesän aukioloesitettä on jaossa kirjaston toimipaikoissa. Tiedot löytyvät myös kirjaston kotisivuilta osoitteesta www.tampere.fi/kirjasto/kesa10.pdf ja kesäkuun alusta lähtien kunkin kirjaston kohdalta. Lisätietoja:
Kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto, p. 0400 985 991 tai sähköposti muotoa [email protected]11.5.2010

Pirkanmaan kirjoituskilpailun parhaat on valittu

Pirkanmaan parhaat kirjoittajat on jälleen valittu. Vuoden 2010 Pirkanmaan kirjoituskilpailun tulokset kuultiin palkintojenjakotilaisuudessa tiistaina 11.5. klo 16 pääkirjasto Metsossa.

Proosasarjan voittajana palkittiin Jenna-Marisha Rasi-Koskinen Nokialta novellistaan Viimeinen. Toiseksi sijoittui Hanne Mälkki Hämeenkyrön Lavajärveltä, ja kolmannen palkinnon jakoivat Mikko Arjanmaa ja Minna-Riikka Tuohiniitty Tampereelta. Kunniamaininnalla palkintolautakunta palkitsi Kristiina Huttusen Akaan Toijalasta ja Eeva Talvikallion Tampereelta.

Lyriikkasarjan voitti Raisa Jäntti Tampereelta kolmella runosarjallaan. Toisen sijan jakoivat tamperelaiset Marjo Kirjavainen ja Sinikka Laitinen, ja kolmannen palkinnon sai Satu Lepistö Tampereelta. Kunniamaininnalla palkittiin Minna Autio Lempäälästä.

Tämänvuotiseen kilpailuun saapui määräaikaan mennessä 361 kilpailutyötä. Määrä oli suunnilleen sama kuin viime vuoden kilpailussa. Proosasarjassa osallistujia oli nyt 200, ja lyriikkasarjassa kilpaili 161 tekstiä. Kirjoituskilpailun toteutuksesta ja käytännön järjestelyistä vastasi Tampereen kaupunginkirjasto.

Kilpailutekstejä arvioi palkintolautakunta, johon kuuluivat kirjailijat Panu Rajala, Katariina Romppainen, Jyrki Siukonen ja Tuija Välipakka.

Palkintolautakunta piti proosasarjan tasoa tasaisena ja edellisvuotista korkeampana. Tekstit olivat sujuvia ja taitavasti kirjoitettuja, mutta monissa näkyi tiettyä samankaltaisuutta. Aiheissa vaikuttivat ajan trendit, arkirealismi ja dekkariharrastus. Palkintolautakunta kaipasi kilpailutöihin selkeämpiä novellin piirteitä kuten käännekohtaa. Jotkut tekstit olivat kuin tiivistelmiä, joista laajentamalla voisi saada kokonaisen romaanin. Kilpailutöissä näkyi myös lisääntynyt muistelmakirjoittamisen harrastus, sillä joukossa oli esim. erilaisia kulttuurihistoriallisia tekstejä.

Lyriikkasarjasta löytyi monia mielenkiintoisia tekstejä, mutta kokonaisuudessaan taso jätti toivomisen varaa. Uuden maailman luomisen sijaan monet tekstit keskittyivät kopioimaan olemassa olevaa. Aiheista keskeisimpiä oli kaupunki. Kirjoituskilpailu on näytön paikka, ja siksi palkintolautakunta kannustaa kirjoittajia esittäytymään laajalla runovalikoimalla. Kilpailu antaa tähän mahdollisuuden, sillä tekstiään voi lähettää mukaan kymmenen liuskan verran.

Palkintojenjakotilaisuudessa Panu Rajala arvioi tämänvuotisen kilpailun proosasarjan sisältöä ja Tuija Välipakka lyriikkasarjaa.

Palkitut kilpailutekstit julkaistaan antologiassa Pirkanmaan kirjoituskilpailun parhaat 2010. Antologiaa jaetaan palkintojenjakotilaisuudessa ja sen jälkeen kirjastoissa. Palkitut tekstit ovat luettavissa palkintojenjakotilaisuuden jälkeen myös Tampereen kaupunginkirjaston kotisivuilla osoitteessa www.tampere.fi/kirjasto/tiedotus/pkkilp.htm

Pirkanmaan kirjoituskilpailu on perinteikäs ja suosittu maakunnallinen kilpailu, joka on järjestetty vuosittain vuodesta 1952 lähtien. Kilpailun käynnisti Tampereen kaupunginkirjaston silloinen johtaja Mikko Mäkelä. Tarkoituksena oli kilpailun avulla edistää ns. Mäkelän piiriin osallistuneiden aloittelevien kirjailijoiden uraa. Kilpailu on täyttänyt tehtävänsä, sillä vuosien aikana se on nostanut esiin useita tulevia kirjailijoita kuten Mirkka Rekolan, Kari Aronpuron, Jussi Kylätaskun, Seppo Jokisen, Jyrki Vainosen, Juha Siron, Tuija Välipakan, Vilja-Tuulia Huotarisen ja Paula Hahtolan.


Pirkanmaan kirjoituskilpailu 2010
Palkitut

Sarja A: Proosa
1. palkinto, 800 euroa
Jenna-Marisha Rasi-Koskinen, Nokia, novellista ”Viimeinen”

2. palkinto, 600 euroa
Hanne Mälkki, Hämeenkyrö, novellista ”Hissi”

3. jaettu palkinto, 300 euroa
Mikko Arjanmaa, Tampere, novellista ”Yövieras”

3. jaettu palkinto, 300 euroa
Minna-Riikka Tuohiniitty, Tampere, novellista ”Maila Tillander”

Kunniamaininta
Kristiina Huttunen, Akaa, novellista ”Vamma”

Kunniamaininta
Eeva Talvikallio, Tampere, novellista ”Tyttö, joka pelkäsi hämähäkkejä”

Sarja B: Lyriikka
1. palkinto, 800 euroa
Raisa Jäntti, Tampere, runosarjoista ”Muovi”, ”Leikkikenttä” ja ”Jalat”

2. jaettu palkinto, 500 euroa
Marjo Kirjavainen, Tampere, runovalikoimasta ”Paljasjalkainen keijukainen”

2. jaettu palkinto, 500 euroa
Sinikka Laitinen, Tampere, runovalikoimasta ”Ajan kuvaan”

3. palkinto, 400 euroa
Satu Lepistö, Tampere, runovalikoimasta ”Vihaiset puut”

Kunniamaininta
Minna Autio, Lempäälä, runovalikoimasta ”Menopaluu”

Lisätietoja
Outi Viitasalo, palkintolautakunnan sihteeri, puh. 0400 581 510, [email protected]4.5.2010

Kirjailijanuran ensiaskeleista Metson kirjallisuusillassa

Miten ulos pöytälaatikosta, pohtii moni kirjoittamisen harrastaja. Pääkirjasto Metson kirjallisuusillassa tiistaina 11.5. klo 18 kirjailijakollegat Tuija Välipakka ja Juha Siro kertovat omia kokemuksiaan uran alkuvaiheista ja keskustelevat aiheesta otsikolla Haluatko kirjailijaksi?.

Vain pari tuntia ennen kirjallisuusiltaa saa muutama tuore kirjoittajanimi vauhtia uralleen, kun vuoden 2010 Pirkanmaan kirjoituskilpailun parhaat kirjoittajat julkistetaan palkintojenjaossa.

Myös illan molemmat kirjailijavieraat ovat menestyneet tässä perinteikkäässä kirjoituskilpailussa, ja Tuija Välipakka kuului tämänvuotisen kilpailun palkintolautakuntaan.

Juha Siroa ja Tuija Välipakkaa yhdistää myös se, että molemmat ovat julkaisseet niin lyriikkaa kuin proosaa. Välipakan esikoisrunokokoelma Lasimorsian ilmestyi vuonna 2003. Sen jälkeen hän on julkaissut romaanit Härkätanssija ja Maailman vahvin tyttö sekä yhdessä Arja Lehtosaaren kanssa tietokirjan Sata tapaa tappaa sielu – Narsismin uhrit kertovat. Uusi runokokoelma Klovnin pelko ilmestyy syyskuussa. Tuija Välipakka ohjaa myös kirjoittajia erilaisissa sanataideryhmissä.

Myös Juha Siron esikoisteos oli runokokoelma, Vapaa pudotus, vuodelta 1998. Sitä ovat seuranneet kokoelmat Musta runokirja, Elämän tarkoitus ja Satakieli!. Vuonna 2004 ilmestyi romaaneista ensimmäinen, Kuningatarperhonen, sitten Saat toivoa kolmesti ja tuoreimpana viime vuonna Marilynin hiuspinni. Kirjallisuuskriitikkonakin toimiva Siro kirjoittaa ahkerasti blogia omilla kotisivuillaan. Juha Siro tunnetaan myös graafikkona, joka on suunnitellut mm. Tampereen kaupunginkirjaston uuden tunnuksen. Mutta kirjailijanura on juuri nyt päällimmäisenä: työn alla on uusi romaanikäsikirjoitus.

Kirjallisuusilta Haluatko kirjailijaksi? 11.5. klo 18 pääkirjasto Metson luentosalissa 1.
Pirkanmaan kirjoituskilpailun palkintojenjako 11.5. klo 16 pääkirjasto Metson luentosalissa 2.
Molempiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Lisätietoja:
Viestintäsuunnittelija, kirjoituskilpailun palkintolautakunnan sihteeri Outi Viitasalo, puh. 0400 581 510, [email protected]
Tuija Välipakka ja Juha Siro Tampereen kaupunginkirjaston Pirkanmaalaisia nykykirjailijoita -matrikkelissa: www.tampere.fi/kirjasto/pirkanmaankirjailijat/valipakka.htm
http://www.tampere.fi/kirjasto/pirkanmaankirjailijat/siro.htm
Juha Siron kotisivut:
http://www.juhasiro.fi/22.4.2010

Vapun aukioloajat kirjastoissa

Vapunvietto tuo muutoksia Tampereen kaupunginkirjaston aukioloaikoihin.
Vapunaattona 30.4. pääkirjasto Metso ja lehtilukusali (Puutarhakatu 1) ovat avoinna klo 10-16. Sampolan kirjasto on avoinna klo 11-16 ja Pellervon sekä Hervannan kirjastot klo 10-15. Messukylän ja Peltolammin kirjastot ovat avoinna klo 9-15 ja Terälahden kirjasto klo 9-12. Muut lähikirjastot eli Härmälän, Kaukajärven, Koivistonkylän, Kämmenniemen, Lentävänniemen, Nekalan ja Tesoman kirjastot ovat avoinna klo 11-15. Kirjastoautojen reittiajo päättyy klo 16.

Lamminpään kirjasto ja Hatanpään sairaalan kahvilakirjasto ovat vapunaattona suljettuina.
Vapunpäivänä 1.5. kirjaston kaikki toimipaikat ovat suljettuina ja kirjastoautot poissa reittiajosta.
Poikkeavat aukiolot kirjaston kotisivuilla osoitteessa www.tampere.fi/kirjasto/aatot.htm13.4.2010

Nenä kiinni nuorten nettimaailmaan

Mese, bloggaus, galtsu… Tuttuja sanoja nuorille, mutta entä vanhemmille? Tampereen kaupunginkirjasto tarjoaa tilaisuuden tehdä tuttavuutta nuorten nettimaailman kanssa Nenä kiinni netissä –hankkeen myötä. Huhtikuun loppupuolella joukko vanhempia osallistuu kirjaston Netti-Nyssessä järjestettäviin tilaisuuksiin.

– Järjestämme parin tunnin mittaisia tutkimusretkiä, joiden aikana vanhemmat voivat tietokoneen ääressä tutustua lasten ja nuorten suosimiin internetsivustoihin ja verkkopalveluihin, kertoo projektisuunnittelija Terhi Turkia, joka yhdessä kollegansa Mika Mustikkamäen kanssa vetää kursseja kirjaston Internet-bussissa Netti-Nyssessä.

– Esittelemme mm. Irc-galleriaa, blogeja, Messengeriä, sosiaalisia verkkopelejä ja –yhteisöjä kuten Runescapea ja Habbo Hotelia ja tyttöjen yhteisöjä kuten GoSupermodel-sivustoa. Valitsemme esiteltävät sivustot aina osanottajaryhmän ja sen toiveiden mukaisesti. Vanhemmilla on tilaisuus kysellä ja keskustella, ja he voivat halutessaan rekisteröityä itsekin palvelujen käyttäjiksi, kertoo Terhi Turkia.

Ensimmäiset Nenä kiinni netissä –tilaisuudet järjestettiin viime syksynä kouluilla ja kirjaston tietotoreilla. Osallistujaryhmät on nytkin kutsuttu mukaan koulujen vanhempainyhdistysten kautta.

Netti-Nysse pysähtyy tällä viikolla Nenä kiinni netissä –tilaisuuksia varten Takahuhdin ja Kämmenniemen koulujen pihaan ja ensi viikolla Vehmaisten koululle.

Nenä kiinni netissä –hanke kouluttaa kevään aikana myös Tampereen ja lähikuntien kirjastoammattilaisia. Hanke on osa Tampereen kaupunginkirjaston tietoyhteiskuntapalvelujen Vastuullista virtuaalikulttuuria –projektia, jonka yhteistyökumppanina on Pirkanmaan kulttuurirahasto. Projektin tavoitteena on tehdä tutuksi erityisesti lasten ja nuorten virtuaalielämän ympäristöjä sekä edistää keskustelua nettikulttuurin ilmiöiden merkityksistä nuorille.

Lisätietoja:
Projektisuunnittelija Mika Mustikkamäki, puh. 040 800 4035
Projektisuunnittelija Terhi Turkia, yhteydenotot sähköpostitse (tai puh. työhuone 040 800 4658 tai Hervannan tietotorin neuvonta 040 800 7805)
Viestintäsuunnittelija Outi Viitasalo, puh. 0400 581 510
Sähköpostit ovat muotoa [email protected]13.4.2010

Venäläisiä lastenkirjailijoita Tampereella

Joukko nuoria venäläisiä lastenkirjailijoita vierailee ensi viikolla Tampereella. Tiistaina 20.4. ohjelmaan pääkirjasto Metsossa kuuluvat satutunti lapsille sekä keskustelutilaisuus Venäjän lastenkirjallisuuden nykytilanteesta.

Mukana vierailulla on kuusi nuorta lastenkirjailijaa. He ovat Tamara Mihejeva, Elena Usacheva, Irina Pavlova, Natalia Dubina, Anna Voronova ja Stanislav Vostokov. Kirjailijat edustavat viime joulukuussa perustettua Venäjän lasten- ja nuortenkirjailijoiden yhdistystä, joka pyrkii viemään tietoa nykylastenkirjallisuudesta suurkaupunkien ulkopuolelle, herättämään keskustelua lasten- ja nuortenkirjoista ja tutustuttamaan lukijoita uusiin kirjailijoihin. Ryhmää emännöi useita suomalaisia lasten- ja nuortenkirjoja venäjäksi kääntänyt Anna Sidorova.

Satutunti alkaa kello 10.15 Metson satuhuoneessa. Kirjailijat lukevat otteita omista teoksistaan, ja Anna Sidorova tulkkaa luetun suomeksi lapsiyleisölle.

Kello 13 alkaa Metson luentosalissa 1 avoin keskustelutilaisuus, jossa kirjailijavieraat ovat mukana kertomassa lastenkirjallisuuden asemasta kotimaassaan. Anna Sidorova vetää keskustelua ja toimii tulkkina.

Venäläiskirjailijat saapuvat Tampereelle Helsingistä, jossa he osallistuvat mm. lastenkirjallisuuden seminaariin. Maanantain ohjelmassa Tampereella on tutustuminen Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituuttiin.

Kirjailijavieraiden lyhyt esittely (pdf)

Lisätietoja:
Kääntäjä Anna Sidorova, puh. 050 563 2902, sähköposti [email protected]
Viestintäsuunnittelija Outi Viitasalo, puh. 0400 581 510, sähköposti [email protected]29.3.2010

Tartu KirjaHetkeen tiistaisin Metsossa

Nyt ehtii kiireinenkin kirjan ääreen. Tampereen kaupunginkirjaston kirjastonhoitajat ovat valmistelleet puolen tunnin mittaisia KirjaHetkiä, joissa he esittelevät kirjallisuutta ja antavat lukuvinkkejä. KirjaHetkiä vietetään tiistaisin pääkirjasto Metsossa, ensimmäisen kerran tiistaina 6.4. klo 18-18.30 teemalla ”Murheellisen hahmon ritarit”.

- Kirjallisuusesittelyt ovat tuttua ohjelmaa kirjastoissa, mutta nyt halusimme luoda tapahtuman, johon on helppo tulla ja josta on helppo poistuakin, jos aihe ei satu kiinnostamaan, kertoo erikoiskirjastonhoitaja Raili Sihvonen, yksi KirjaHetkien suunnittelijoista ja esittelijöistä.

KirjaHetkeen onkin Metsossa käydessä helppo poiketa, sillä se pidetään keskellä kirjastoa, pääkerroksen lasiseinäisessä nurkkauksessa lähellä lainausautomaatteja.

Kevään KirjaHetkien teemaksi valittiin ”Ihmisiä, elämää, kohtaloita” eli esiteltävänä on erilaista muistelmakirjallisuutta. Kukin esittelijä voi valita haluamansa kirjat tietystä aihepiiristä omaan hetkeensä. Puolessa tunnissa esitellään kymmenkunta kirjaa, joista voi kysellä ja keskustella ja lopuksi tutkia lähempääkin. Hyvällä onnella kiinnostavan kirjan löytää hyllystä lainattavaksi saman tien.

KirjaHetket jatkuvat tiistaisin toukokuun alkuun saakka. 13.4. esiteltävän kirjavalikoiman teemana on ”Urheilun sietämätön keveys” ja 20.4. ”Makumuistoja”. 27.4. KirjaHetken kirjat kertovat, että ”Elämä on matka”, ja 4.5. ollaan ”Uutisten jäljillä”.

Lisätietoja:
Erikoiskirjastonhoitaja Raili Sihvonen, p. 040 5402853
Viestintäsuunnittelija Outi Viitasalo, puh. 0400 581 510
Sähköpostit muotoa [email protected]25.3.2010

Hervannan Kirjastovisa on yleisön suosikki

Suomalaiset ovat visailukansaa. Sen totesi myös Hervannan kirjastoväki, kun yleisö vaati Lainan päivän ohjelmassa 8.2. järjestetylle Kirjastovisalle heti jatkoa. Maanantaina 29.3. kello 18 Hervannan kirjastossa käydään jo kolmas ottelu.

– Ajatuksenamme oli suositun pubivisan kaltainen juonnettu kilpailu, kertoo visaa isännöivä kirjastovirkailija Matti Karjalainen. – Kirjaston asiakkaat ovat kiitelleet, kun tietojaan on saanut testata leppoisasti muuallakin kuin pubissa. Visa on houkutellut mukaan kaikenikäistä väkeä, viimeksi nelisenkymmentä innokasta. Tuloksia odotellessa osallistujille on tarjolla pientä purtavaa.

Kirjastovisassa pohditaan vastausta kahteenkymmeneen kysymykseen eri aiheista. Mukana on ollut pohdittavaa kirjallisuudesta yleistietokysymyksiin. Parhaille tietäjille on varattu kirjapalkintoja.

Kysymysten laatijoina ovat tietokilpailuja harrastavat Hervannan kirjastolaiset Matti Karjalainen sekä kirjastonhoitajat Pirkko Ella ja Malla Lappalainen.

Lisätietoja:
Kirjastovirkailija Matti Karjalainen, p. 040 800 7804
Aluekirjastonjohtaja Marjut Pohjalainen, p. 040 773 8803

Kaupunginkirjaston viestintäsuunnittelija Outi Viitasalo, puh. 0400 581 510
Sähköpostit muotoa [email protected]25.3.2010

Pääsiäisen aukioloajat kirjastossa
Pääsiäisen aika tuo muutoksia Tampereen kaupunginkirjaston aukioloaikoihin kiirastorstaista alkaen.
Kiirastorstaina 1.4. pääkirjasto Metso ja lehtilukusali (Puutarhakatu 1) ovat avoinna klo 10-16. Sampolan kirjasto on avoinna klo 11-16 ja Pellervon sekä Hervannan kirjastot klo 10-15. Hatanpään sairaalan kahvilakirjaston aukioloaika on klo 12-15. Muut lähikirjastot eli Hämälän, Kaukajärven, Koivistonkylän, Kämmenniemen, Lentävänniemen, Messukylän, Nekalan, Peltolammin, Terälahden ja Tesoman kirjastot ovat kiirastorstaina avoinna klo 11-15. Kirjastoautojen reittiajo päättyy klo 16. Pitkäperjantaista pääsiäismaanantaihin 2.4.-5.4. kirjaston kaikki toimipaikat ovat suljettuina ja kirjastoautot poissa reittiajosta.
Poikkeavat aukiolot kirjaston kotisivuilla osoitteessa http://www.tampere.fi/kirjasto/aatot.htm

Lisätietoja:
Viestintäsuunnittelija Outi Viitasalo, puh. 0400 581 510, sähköposti muotoa [email protected]
23.3.2010

Elämä on kertomuksen arvoinen
- Elämäkerrat ja omaelämäkerrat Metson kirjallisuusillassa


Kaupunginkirjaston ja Pirkkalaiskirjailijat ry:n kirjallisuusiltaa vietetään maanantaina 29.3. kello 18 pääkirjasto Metsossa otsikolla Elämä on kertomuksen arvoinen. Elämäkerroista ja omaelämäkerroista keskustelevat Saara Kesävuoren johdolla kirjailijat Aulis Aarnio, Antti Eskola, Paula Hahtola ja Panu Rajala.

Viime syksyn uutuuskirjoina ilmestyi runsaasti elämäkerrallisia teoksia myös pirkanmaalaisilta kirjailijoilta. Neljä heistä kokoontuu nyt yleisön eteen keskustelemaan omista uutuusteoksistaan.

Aulis Aarnio on emeritusprofessori, yhteiskunnallinen keskustelija, kulttuurielämän vaikuttaja ja kirjailija, jonka kaunokirjallinen tuotanto sisältää historiallisia romaaneja ja näytelmiä. Lisäksi Aarnio on julkaissut lukuisia teoksia oikeuden ja oikeusfilosofian alalta. Omaelämäkerrassaan Vastahankaan Aarnio kertoo tiestään Kangasalan Huutijärven kylältä oikeustieteen huippuasiantuntijaksi.

Emeritusprofessori Antti Eskola on aktiivisen tutkijanuransa jälkeen jatkanut kirjoittamista ja liittänyt sosiologian ja sosiaalipsykologian kysymysten rinnalle uskon pohdinnan. Syksyllä ilmestyneestä teoksestaan Mikä henki meitä kantaa? Eskola ei tehnyt perinteistä muistelmakirjaa. Kirjan alaotsikon mukaisesti hän keskittyy elämäänsä tarkastellessaan ”katselemaan työnsä jälkiä”.

Paula Hahtolan Salpalinja on kaunokirjallisuutta, romaani, jossa elämästä kertovat yhden suvun jäsenet. Hahtola on kangasalalainen eläkkeellä oleva lääkäri, joka tällä esikoisromaanillaan voitti Atena Kustannus Oy:n ja kirjallisuuslehti Parnasson proosakilpailun.

Illan neljäs vieras on kirjailija ja kirjallisuudentutkija Panu Rajala, jonka aiempaankin tuotantoon sisältyy elämäkertatutkimuksia ja historiikkeja. Viime syksynä yhdessä Vesa Karosen kanssa julkaistu elämäkerta Yrjö Jylhä – Talvisodan runoilija tuo esiin uutta tietoa ja laajentaa näin kuvaa Jylhästä.

Kirjallisuusilta maanantaina 29.3. alkaa klo 18 pääkirjasto Metson luentosalissa 1. Iltaan on vapaa pääsy. Sen järjestävät Tampereen kaupunginkirjasto ja Pirkkalaiskirjailijat ry

Lisätietoja:
Kirjailija Saara Kesävuori, p. 040 841 6386, sähköposti muotoa [email protected]
Pirkkalaiskirjailijat ry:n kotisivut: http://www.pirkkalaiskirjailijat.net/index.php

Kaupunginkirjaston viestintäsuunnittelija Outi Viitasalo, puh. 0400 581 510, sähköposti muotoa [email protected]19.3.2010

Kirjastosarjiksen parhaat palkittiin Metso kuplii -päivässä

Ensimmäinen Kirjastosarjis-kilpailu huipentui palkintojenjakoon eilen torstaina Metso kuplii –tapahtumassa pääkirjastossa. 12-vuotiaiden ja nuorempien sarjassa palkittiin Oona Savolainen ja Ilona Savolainen ja yli 12-vuotiaiden sarjassa Hannele Tiitto ja Mira Moisio.

– Voittajatöissä oli nähty vaivaa sekä aiheen kehittelyssä että toteutuksessa, kiittelee kirjastonhoitaja Jarkko Rikkilä, joka yhdessä kollegansa Satu Virtasen kanssa tuomaroi kaupunginkirjaston järjestämää kilpailua. – Kilpailun sarjakuvissa kirjasto esittäytyi tärkeänä ja erityisenä paikkana, joka palvelee niin pieniä, keskikokoisia kuin isojakin ihmisiä, kertoo Rikkilä.

Metso kuplii –päivä torstaina 18.3. toi sarjakuvan ystävät pääkirjastoon. Iltapäivän ja illan mittaan tutustuttiin mangaan ja kuunneltiin kirjaston Sarjistohtoreiden vinkkejä Metson sarjakuvanurkkauksessa. Yläaulassa juhlittiin paitsi Kirjastosarjiksen voittajia myös sarjakuvataiteilija ja kuvittaja Tiitu Takalon näyttelyn avajaisia. Eri tapahtumiin osallistui noin sata sarjakuvan harrastajaa.

Metson sarjakuvapäivä kuului Tampere kuplii –festivaalin ohjelmaan. Päivän suunnittelijat Jarkko Rikkilä ja Satu Virtanen ovat tyytyväisiä ensi kertaa järjestettyyn tapahtumaan.

– Tunnelma oli innostunut, ja esimerkiksi Sarjistohtoreita kuunneltiin tarkasti. Kyllä Metso kuplii –tapahtumasta ja Kirjastosarjis-kilpailusta tehdään perinne. Järjestelyissä yhteistyö Tampere kuplii –väen kanssa sujui mainiosti, ja seuraavan sarjispäivän ideat kuplivat jo mielessä, toteavat Satu Virtanen ja Jarkko Rikkilä

Kirjastosarjis-kilpailutyöt ovat esillä Metson lainausosastolla viikonlopun ajan, ja verkosta ne löytyvät Tampere kuplii –festivaalin sivuilta. Tiitu Takalon näyttelyyn voi tutustua Metson yläaulassa 27.3. saakka. Kirjaston sarjisväki on paikalla myös lauantaina 20.3. Finlaysonilla TR1-taidehallissa, jossa voi lainata luettavaa, erityisesti mangasarjakuvia.

Lisätietoja:
Kirjastonhoitaja Jarkko Rikkilä, puh. 040 800 7844
Kirjastonhoitaja Satu Virtanen, puh. 040 800 7826
Kilpailutyöt Tampere kuplii –tapahtuman verkkosivuilla: http://2010.tamperekuplii.fi/kirjastosarjis.html

Kaupunginkirjaston viestintäsuunnittelija Outi Viitasalo, puh. 0400 581 510
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]


15.3.2010

Luettavaa mukaan Metson poistomyynnistä 17.3.

Pääkirjasto Metson kevään poistomyynti keskiviikkona 17.3. on kirjanlukijan paratiisi. – Tällä kertaa tarjolla on poikkeuksellisen paljon kaunokirjallisuutta, jota myymme nyt puoleen hintaan eli eurolla, kertoo Päivi Karlstedt, joka on ollut organisoimassa poistomyyntejä alusta lähtien.

Romaani- ja novellialennusmyynnin lisäksi Metson ala-aulassa on mahdollisuus hankkia mm. satu- ja kuvakirjoja, nuortenkirjoja, sarjakuvia ja tietokirjoja lähes aiheesta kuin aiheesta. Poistettavien videoiden joukosta voi tehdä elokuvalöytöjä. Hinnat ovat pelkästään edullisia, kun tietokirjojakin saa nyt kahdella eurolla.

Metson poistomyynti kestää vain yhden päivän, aamukymmenestä iltakahdeksaan. Mutta arvokkaita löytöjä riittää koko päiväksi, sillä uutta myytävää tuodaan esille vähän väliä.

– Poistomyyntipäivä on aina vauhdikas ja iloinen happening, hymyilee Päivi Karlstedt. – Tunnelma nousee yhdessä asiakkaiden kanssa. Päivä on erilainen koko kirjastolle, kun mukaan myyjiksi tulee väkeä eri osastoilta.

Kaupunginkirjasto tyhjentää hyllyjään ja varastoaan jatkuvasti, sillä uusille kirjoille tarvitaan tilaa. Yleisö pääsee hankkimaan luettavaa poistokirjojen joukosta kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä.

Lisätietoja:
Kirjastovirkailija Päivi Karlstedt, p. 040 800 782612.3.2010

Metso kuplii torstaina 18.3.

Sarjakuvan komeimmat kuplat löytyvät torstaina 18.3. pääkirjasto Metsosta, kun Tampereen kaupunginkirjasto järjestää oman sarjakuvapäivän otsikolla Metso kuplii. Teemapäivä kuuluu Tampere kuplii –sarjakuvatapahtuman ohjelmaan. Metsossa palkitaan samalla Kirjastosarjis 2010 –kilpailun parhaat työt.

Kello 16 alkaen voi käydä Metson satuhuoneessa kuuntelemassa ja kokemassa, mitä on manga. Tähän japanilaiseen sarjakuvaan tutustuttavat sanoin ja pienin ohjelmanumeroin tamperelaisen anime- ja mangayhteisön Hidoi ry:n jäsenet. Yleisöllä on mahdollisuus myös kokeilla mangan piirtämistä. Mangapaja on avoinna klo 19.30 saakka.

Lisää erilaisia sarjakuvia tarjoilevat Sarjistohtorit Metson pääkerroksen sarjakuvanurkkauksessa. Kirjaston omien tohtoreiden, Matti Karjalaisen, Elina Mustosen ja Jarkko Rikkilän vastaanotot aukeavat klo 16.30, klo 17 ja klo 17.30.

Kirjastosarjis 2010 –kilpailun palkintojenjako tapahtuu klo 17.45 Metson yläaulassa. Kaupunginkirjaston järjestämään kilpailuun osallistuttiin kolmen ruudun kokoisella kirjastoaiheisella sarjakuvalla. Kilpailusarjoja oli kaksi, alle 12-vuotiaille ja yli 12-vuotiaille. Ensi kertaa järjestettyyn kilpailuun uskaltautui mukaan nyt kaksitoista sarjakuvan tekijää. Molempien sarjojen parhaat palkitaan kirjapalkinnoilla.

Kilpailutyöt ovat nähtävillä Tampere kuplii –tapahtuman verkkosivuilla osoitteessa http://2010.tamperekuplii.fi/kirjastosarjis.html

Palkintojenjaon jälkeen klo 18 yläaulassa juhlitaan tamperelaisen sarjakuvataiteilijan ja kuvittajan Tiitu Takalon näyttelyn avajaisia. Takalon sarjakuvanäyttelyyn voi tutustua Metsossa kahden viikon ajan, 15.3.-27.3.

Metso kuplii –päivää ovat suunnitelleet sarjakuvaa harrastavat kirjastonhoitajat Jarkko Rikkilä ja Satu Virtanen, jotka toimivat myös Kirjastosarjis –kilpailun tuomareina.

Myös Tampere kuplii –viikonloppuna 20.3. löytyy TR1-taidehallista Finlaysonilta kirjaston oma pöytä.

Lisätietoja:
Kirjastonhoitaja Jarkko Rikkilä, puh. 040 800 7844
Kirjastonhoitaja Satu Virtanen, puh. 040 800 7826
Tampere kuplii 17.-21.3.2010, tapahtuman koko ohjelma: http://2010.tamperekuplii.fi/ohjelma.html

Teksti: Viestintäsuunnittelija Outi Viitasalo, puh. 0400 581 510
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]
www.tampere.fi/kirjasto


19.2.2010

PIKI-kirjastojen maksuihin on tulossa muutoksia 1.3.2010 alkaen

Maksumuutokset toteutetaan koko PIKI-kirjastojen alueella, ja niiden tarkoitus on yhtenäistää PIKI-kirjastojen käytäntöjä. Kuntakohtaisesti päätetään silti edelleen mm. myöhästymismaksuista. Muutokset astuvat voimaan 1.3.

Muutokset, jotka koskevat kaikkia PIKI-kirjastoja:
Kirjastoaineiston varaus 1 €/varaus - silloin kun varaus noudetaan kirjastosta, jonka kokoelmiin varaus on tehty. Lasten ja nuorten osastoilla on tähän asti voinut varata maksutta vain kirja-aineistoa. 1.3. alkaen maksuton varaus laajenee koskemaan kaikkea lasten ja nuorten aineistoa silloin kun varaus noudetaan kirjastosta, jonka kokoelmiin varaus on tehty.

Seutuvarausmaksu (2€/varaus), jolla asiakas voi varata aineistoa omaan PIKI-kirjastoonsa toisen kunnan PIKI-kirjastosta ei nouse ja koskee edelleen myös lasten ja nuorten aineistoja.
Maksu myöhästymisilmoituksesta 1 €/ilmoitus.
Lainausoikeuden asiakas menettää, kun maksuja on kertynyt 10 euroa. Aiemmin raja oli 8 euroa.

Uudet maksut Tampereen kaupunginkirjastossa 1.3.2010 alkaen
Myöhästymismaksu 0,20 €/laina/päivä
Kuljetusmaksu 1 €,
Kuljetusmaksua asiakas joutuu maksamaan lainasta, jonka hän palauttaa muuhun Tampereen kaupunginkirjaston toimipaikkaan kuin siihen, josta se on lainattu tai jonka kokoelmiin se kuuluu. Kirjastoautosta lainatun aineiston palauttaminen Tampereen kaupunginkirjaston muihin toimipaikkoihin on edelleenkin maksutonta.

Maksuja on Tampereella korotettu edellisen kerran vuosina 2003 (myöhästymismaksu) ja 2005 (varausmaksu).

Lisätietoja:
kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto p. 0400 985 991 [email protected]
PIKI-koordinaattori Pirjo Järvinen p. 040 800 7829 [email protected]8.2.2010

Uuden kirjastoauton nimi on Kustaa

Tampereen kaupunginkirjaston uusi punainen kirjastoauto vihitään virallisesti käyttöön pääkirjasto Metsossa Lainan päivänä 8.2.2010 klo 15. Samalla sille annetaan nimi. Nimenantajana toimii kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen johtokunnan puheenjohtaja Seppo Kovala. Tilaisuudessa kuullaan myös auton rahoituspäätöksen tehneen Länsi-Suomen ELYn (ent. lääninhallitus) tervehdys, jonka esittää sivistystoimentarkastaja Marjariitta Viiri.

Nimi löydettiin kirjaston ja kaupunkilehti Moron järjestämän kilpailun avulla. Ehdotuksia tuli lähes 600. Joukossa oli lukuisia versioita Nyssestä ja Lainasta sekä sanoista ’kirja’ ja ’kirjasto’. Myös kulkemiseen liittyviä oli runsas joukko. Muutamia esimerkkejä: Aakkos-Nysse, Book-nysse, Kirjatto, Kirjauto, Kirjis, Kirjuri, Laikku, Laikku-nysse, Lainari; Kulkuauto, Kulkuri… Koppeloa ehdotti lähes kymmenen, ja Korpimetsokin oli esillä: ’vie kirjat korpeen’.

Nimen valinnassa päädyttiin historialliseen kytkentään. Uuden auton rekisterinumero on TRE-230. Se jää muistuttamaan Tampereen kaupungin juhlavuodesta, jolloin auto hankittiin. Samaa linjaa jatkettiin valitsemalla kirjastoauton nimeksi Kustaa. Myös Kustaa III oli ehdolla, mutta pelkkä Kustaa on napakan lyhyt. Kustaa sopii hyvin myös pariksi vanhemman kirjastoauton eli Roosan nimelle.

Nimeä Kustaa esitti kaukajärveläinen Teppo Piittinen. Perusteluina hän esitti em. historian.

Lisätietoja uudesta kirjastoautosta antaa osastonjohtaja Pirjo Mansikkamäki, 040 774 7033.
Nimikilpailusta ja nimeämisestä voi kysyä kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavistolta, 0400 985991.21.1.2010

PIRKANMAAN KIRJOITUSKILPAILU KUTSUU JÄLLEEN KIRJOITTAJIA

Tampereen kaupunginkirjasto järjestää Pirkanmaan kirjoituskilpailun tänä vuonna 59. kerran. Harrastajakirjoittajille suunnattu kilpailu on vuosien kuluessa toiminut monille kirjoittajille ponnahduslautana kirjailijan uralle.

Kilpailussa on kaksi sarjaa, proosa ja lyriikka, joihin voi lähettää korkeintaan 10 sivua tekstiä. Kilpailu on avoin kaikille Pirkanmaalla asuville, opiskeleville ja työskenteleville kirjoittajille, jotka eivät ole julkaisseet esikoisteosta tai omakustannetta. Antologioihin osallistuminen ei ole este, mutta antologiassa julkaistulla tekstillä ei kilpailuun voi osallistua. Kirjoittaja voi osallistua sekä proosa- että lyriikkasarjaan samanaikaisesti.

Työt tulee lähettää viimeistään maaliskuun 1. päivänä Tampereen kaupunginkirjastoon. Palkinnot jaetaan toukokuun 11. päivä. Palkintosumma on 4 200 euroa. Palkintolautakuntaan kuuluvat FT, professori Panu Rajala, kirjailija Katariina Romppainen, KuT Jyrki Siukonen sekä kirjailija Tuija Välipakka. Käytännön järjestelyistä vastaa Tampereen kaupunginkirjasto.

Vuonna 2009 Pirkanmaan kirjoituskilpailun suosio kasvoi entisestään. Kilpailuun osallistui kaikkiaan 365 kilpailutyötä. Proosatekstien sarjaan jätettiin 229 kilpailutyötä ja lyriikkasarjaan 136 kilpailutyötä.

Kilpailu sai alkunsa Tampereen kaupunginkirjaston silloisen johtajan, kirjastoneuvos Mikko Mäkelän aloitteesta 1950-luvun alussa. Kilpailun tarkoituksena oli edistää Mäkelän piiriin osallistuneiden, aloittelevien kirjailijoiden uraa.

Lisätietoja, aiemmin palkitut tekstit ja tarkemmat säännöt internetissä:
www.tampere.fi/kirjasto/tiedotus/pkkilp.htm
Kilpailun ohjeet (pdf)21.12.2009

Loppiainen kirjastossa

Loppiaisaattona 5.1.2010 pääkirjasto Metso on avoinna klo 10-18 ja lehtilukusali, os. Puutarhakatu 1 klo 9-18. Kirjastoautot ovat reittiajossa klo 18 asti.

Koivistonkylän, Messukylän, Sampolan ja Tesoman kirjastot ovat avoinna klo 11-18. Kaukajärven ja Pellervon kirjastot ovat avoinna klo 12-18. Härmälän, Lamminpään, Lentävänniemen, Nekalan ja Peltolammin kirjastot ovat avoinna klo 13-18.

Hervannan kirjasto on avoinna klo 10-18, Kämmenniemen kirjasto klo 9-15 ja Hatanpään sairaalan kahvilakirjasto klo 12-15. Terälahden kirjasto on suljettuna.

Loppiaisena 6.1.2010 kirjaston kaikki toimipaikat ovat suljettuina.17.12.2009

Uusi vuosi kirjastossa

Uudenvuodenaattona 31. 12. pääkirjasto Metso ja lehtilukusali, os. Puutarhakatu 1 ovat avoinna klo 10-16. Kirjastoautot ovat reittiajossa klo 16 asti.

Härmälän, Kaukajärven, Koivistonkylän, Kämmenniemen, Lentävänniemen, Messukylän, Peltolammin, Terälahden ja Tesoman kirjastot ovat avoinna klo 11-15. Hervannan, Nekalan sekä Pellervon kirjastot ovat avoinna klo 10-15, Sampolan kirjasto klo 11-16 sekä Hatanpään sairaalan kahvilakirjasto klo 12-15. Lamminpään kirjasto on suljettuna.

Uudenvuodenpäivänä 1.1.2010 kirjaston kaikki toimipaikat ovat suljettuina.

Lauantaina 2.1.2010 kirjastot palvelevat normaalisti lauantain aukioloaikojen mukaan.

Lamminpään kirjasto on suljettuna 21.12.2009 – 3.1.2010.10.12.2009

Muutoksia kirjaston aukioloaikoihin

Tampereen kaupunginkirjaston aukioloajat muuttuvat 1.1.2010 alkaen pääkirjasto Metsossa, lehtilukusalissa sekä Lamminpään ja Pellervon kirjastoissa.

Pääkirjasto Metson lukusali ja Pirkanmaa-kokoelma sekä lehtilukusali, os. Puutarhakatu 1 ovat suljettuina sunnuntaisin.

Pellervon kirjasto on suljettuna lauantaisin, mutta lähialueella asiakkaita lauantaisin palvelee Sampolan kirjasto. Lamminpään kirjasto ei ole enää avoinna torstaisin. Loppuviikosta lähimmät avoinna olevat kirjastot ovat Lentävänniemen ja Tesoman kirjastot.

Tampereen kaupungin säästötoimenpiteiden takia kirjasto joutuu karsimaan henkilöstömenojaan vuonna 2010, ja säästöt vaikuttavat kirjaston aukioloaikoihin.

Uudet aukioloajat 1.1.2010 alkaen

Pääkirjasto Metso
ma-pe 10-20
la 10-16
su suljettu

Lehtilukusali
ma-pe 9-20
la 10-16
su suljettu

Lamminpään kirjasto
ma-ti 13-19
ke-la suljettu

Pellervon kirjasto
ma-ke 12-19
to-pe 10-15
la suljettu

Lisätietoja: kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto, p. 0400 985 991 tai sähköposti muotoa [email protected]10.12.2009

Ehdota nimeä kirjastoautolle!

Kirjasto järjestää 10.12.2009 – 8.1.2010 kilpailun, jossa kaikki halukkaat voivat ehdottaa uudelle kirjastoautolle nimeä. Nimiehdotuksia voi jättää sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.aamulehti.fi/moro.

Kirjastoautoissa ehdotuksen voi jättää myös paperilomakkeella. Raatina ehdotuksia arvioi kirjastoautojen henkilökunta. Paras ehdotus palkitaan 100 euron lahjakortilla kirjakauppaan. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan kirjapalkintoja.

Kirjastoauto näkyy kaupunkikuvassa pirteän punaisena ja iloisena väriläiskänä. Ulkoasun suunnittelusta vastaa mainostoimisto Mainoscraft Oy. Auton värit ja graafinen kuvitus mukailevat kaupunginkirjaston uutta visuaalista ilmettä, jonka on suunnitellut graafikko Juha Siro.

Tampereen kaupunginkirjaston uusi kirjastoauto on aloittanut liikennöinnin 1. joulukuuta, ja se korvaa käytöstä poistetun Muumipeikko-auton. Kaupunginkirjaston toisena kirjastoautona jatkaa vuonna 2002 hankittu Roosa.

Lisätietoja: osastonjohtaja Pirjo Mansikkamäki, p. 040 774 7033 tai sähköposti muotoa [email protected]Joulun aukioloajat kirjastossa

Keskiviikkona 23.12. kirjaston toimipaikat suljetaan viimeistään klo 18. Pääkirjasto Metso on avoinna klo 10 – 18 ja lehtilukusali, os. Puutarhakatu 1 klo 9 – 18.
Aluekirjastoista Hervannan kirjasto on avoinna klo 10 – 18 sekä Sampolan, Messukylän ja Tesoman kirjastot klo 11 – 18. Muut lähikirjastot ovat avoinna seuraavasti: Härmälä klo 9 – 15, Kaukajärvi ja Pellervo klo 12-18, Koivistonkylä, Kämmenniemi, Lentävänniemi ja Peltolammi klo 11 – 15, sekä Nekala klo 9 – 15.

Hatanpään sairaalan kahvilakirjasto ja Terälahden kirjastot ovat suljettuina. Lamminpään kirjasto on suljettuna 21.12.2009 – 3.1.2010.

Kirjastoautot ovat reittiajossa klo 18 asti.

24.12 – 26.12. kirjaston kaikki toimipaikat ovat suljettuina.

Sunnuntaina 27.12. lehtilukusali on avoinna klo 11-17. Pääkirjasto Metso on suljettuna.

Kirjaston poikkeavat aukioloajat osoitteessa www.tampere.fi/kirjasto/aatot

Lisätietoja: kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto, p. 0400 985 991 tai sähköposti muotoa [email protected]2.12.2009

Kirsi Kunnas runojensa äärellä

Pääkirjasto Metsossa vietetään 14. joulukuuta runon riemujuhlaa. Illan juhlinnan kohteena on syntymäpäiväänsä viettävä akateemikko, runoilija Kirsi Kunnas ja hänen runoutensa.

Professori Leena Kirstinä esittää illan alkajaisiksi tervehdyssanat merkkipäiväänsä viettävälle päivänsankarille, 85 vuotta täyttävälle Kirsi Kunnakselle.

Teatterinjohtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo ja apulaispormestari Perttu Pesä esittävät Kirsi Kunnaksen runoja Mikko Syrjän sävelin ja ilman säveliä. Runotervehdyksiä päivänsankarille esittävät runoilijaystävät Kari Aronpuro, Panu Tuomi, Risto Ahti, Mirkka Rekola, Vilja-Tuulia Huotarinen ja Joni Pyysalo.

Nukketeatteri Nirunaru esittää näytelmän ”Kunnailla tuulee”, jossa käydään läpi Kirsi Kunnaksen elämänvaiheet nopeaan tahtiin. Illan päätteeksi Kirsi Kunnas on itse tuotantonsa äärellä ja lukee omia runojaan.

Ohjelman jälkeen yleisöllä on mahdollisuus henkilökohtaisesti onnitella päivänsankaria.

Runon riemujuhla pääkirjasto Metsossa, luentosali 1 maanantaina 14.12.2009 klo 18-20.
Tilaisuuteen on vapaa pääsy, tervetuloa!
Järj. Tampereen kaupunginkirjasto
Lisätietoja: projektisuunnittelija Ritva Hokka-Ahti, p. 040 800 4836 tai sähköposti muotoa [email protected]2.12.2009

Tieteen Nobel-iltapäivä kirjastossa

Nobel-iltapäivässä asiantuntijat luennoivat kansantajuisesti tämän vuoden fysiikan, kemian ja lääketieteen Nobel-palkittujen tutkimusten aihepiireistä ja niiden merkityksistä. Nobel-iltapäivää vietetään pääkirjasto Metsossa lauantaina 12. joulukuuta.

Kirjaston Nobel-iltapäivästä on jo muodostunut perinne, sillä tilaisuus järjestetään nyt neljännen kerran. Tieteen Nobel-palkinnot jaetaan vuosittain Tukholmassa 10. joulukuuta, ja iltapäivän mittainen luentosarja sijoittuu palkintojenjakoa seuraavaan viikonloppuun. Nobel-iltapäivä toteutetaan Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen kaupunginkirjaston yhteistyönä. Iltapäivän juontaa ja keskustelua johdattelee professori Tapio Rantala Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Ohjelma
klo 12-13 Professori Markus Pessa
Tampereen teknillinen yliopisto, Optoelektroniikan tutkimuskeskus
"Puolijohteilla ja kuiduilla vauhtia tiedon tallennukseen ja siirtoon" (fysiikka)

klo 13-14 Filosofian tohtori, dosentti Vesa Hytönen
Tampereen yliopisto, Lääketieteellisen teknologian instituutti
"Geeneistä proteiineiksi ribosomien avulla" (kemia)

klo 14-15 Professori Antti Hervonen
Tampereen yliopisto, Terveystieteen laitos
"Ikuisen nuoruuden metsästys - keinoista vuorossa telomeerit” (lääketiede)

Nobel-iltapäivä pääkirjasto Metsossa, luentosali 1, lauantaina 12.12.2009 klo 12-15.

Lisätietoja: professori Tapio Rantala, p. 040 543 3506 tai sähköposti muotoa [email protected]1.12.2009

UUSI KIRJASTOAUTO LIIKENTEESSÄ

Tampereen kaupunginkirjaston uusi, punainen kirjastoauto on aloittanut liikennöinnin 1. joulukuuta.

Auton sisustus ja varustelu noudattavat aikaisempien kirjastoautojen hyväksi koettuja perusrakenteita. Muutamilla olennaisilla uudistuksilla on parannettu sekä henkilökunnan työolosuhteita että asiakastilojen käyttömukavuutta, kuten esimerkiksi sisäänkäyntiä helpottavat neljä porrasaskelmaa kaiteineen sekä vetoisuutta vähentävä tuulikaappi. Tehokas ilmastointi sekä automaattinen hiilidioksidin mittaus ja poisto parantavat sisäilman laatua.

Kirjastoauton hyllyihin mahtuu noin 4000 kirjaa sekä muuta aineistoa, kuten äänikirjoja, elokuvia, musiikkia ja lehtiä. Auton asiakkaista suurin osa on lapsia ja nuoria, mikä on myös huomioitu auton kokoelmissa.

Uudessa kirjastoautossa toimii langaton verkko. Asiakkaat voivat käyttää omia kannettavia tietokoneitaan, mutta autossa on myös asiakaskäyttöön varattuna tietokone ja tulostin, jota voi käyttää kopiokoneenakin. Kirjaston lainaus- ja palautus- sekä tiedonhakupalvelut ovat käytettävissä samalla tavalla kuin kiinteissäkin kirjastoissa.

Kirjastoauton alustan on toimittanut Volvo Finland Ab. Korin ja sisustuksen valmistamisesta vastaa Kiitokori Oy. Ulkoasu on suunniteltu yhteistyössä mainostoimisto Mainoscraft Oy:n kanssa. Kirjastoauton ulkoasun värimaailma ja graafinen kuvitus mukailevat kirjaston uutta visuaalista ilmettä. Auton kokonaishankintahinta on 323 869 euroa, josta valtionosuus on 81 900 euroa.

Tampereen kaupunginkirjaston kirjastoautot palvelevat asiakkaita eri puolilla kaupunkialuetta ja yhtenä iltana viikossa Teisko-Aitolahti -alueen asukkaita. Eniten pysäkkejä on kaupungin koillisalueella, jossa ei ole kiinteätä kirjastoa. Kirjastoautojen vuosittainen lainausmäärä on aluekirjastojen tasolla, talviaikana keskimäärin 25 000 lainaa kuukaudessa. Vuonna 2008 kirjastoautoista lainattiin 240 253 lainaa. Pysäkkiaikoja on vuodessa noin 2 000 tuntia, joten kirjastoautot palvelevat asiakkaita keskimäärin 10 tuntia päivässä. Aamupäivisin käydään kouluilla, iltapäivisin päiväkodeilla ja iltaisin pysäkit ovat kaupunkialueella.

Kirjastoautotoiminta Tampereella on alkanut vuonna 1966. Uusi kirjastoauto on kaupunginkirjaston 9. kirjastoauto, ja tulee käytöstä poistuvan Muumipeikko-auton tilalle. Tampereen kaupungin 230-vuotisjuhlavuoden mukaisesti uuden auton rekisterinumero on TRE-230. Perinteisesti kirjastoautoilla on ollut nimet, ja aikanaan myös uusi kirjastoauto saa nimen. Kaupunkilaiset pääsevät ehdottamaan nimeä joulukuussa julistettavassa nimikilpailussa.

Lisätietoja: osastonjohtaja Pirjo Mansikkamäki, p. 040 774 7033 tai sähköposti muotoa [email protected]20.11.2009

Risto Räppääjä jälleen nuorten lukijoiden suosikki Pirkanmaalla

Pirkanmaalla vuosittain järjestettävässä Plättä-äänestyksessä nuoret lukijat valitsevat oman suosikkikirjansa. Plättä-palkinnon saavat tänä vuonna Sinikka ja Tiina Nopola kirjastaan Risto Räppääjä: Erittäin salainen – Top Secret. Palkinto luovutetaan Nopoloille pääkirjasto Metsossa 20. marraskuuta.

Suosikki valitaan edellisenä vuonna ilmestyneistä nuortenkirjoista. Tänä vuonna äänestyksessä oli mukana 90 vuonna 2008 ilmestynyttä kirjaa, ja äänestykseen osallistui 840 nuorta. Äänestyksessä saivat eniten ääniä:

1. Sinikka ja Tiina Nopola, Risto Räppääjä: Erittäin salainen – Top Secret
2. Timo Parvela, Ella ja Äf 1
3. Marvi ja Merja Jalo, Jesse turvakoira
4. Ilkka Auer, Ikitalvi
5. Tittamari Marttinen, Viivi Pusu ja pyörryttävät pyjamabileet

Plättä-äänestyksen voittaja saa palkinnoksi taiteilija Piia Lehden grafiikanlehden Hyvää tuulta matkalle. Äänestyksen järjestävät Suomen Nuortenkirjaneuvoston Tampereen osasto, Tampereen kaupunginkirjasto sekä muut Pirkanmaan alueen kuntien kirjastot. Palkinto jaetaan tänä vuonna 35. kerran. Sinikka ja Tiina Nopola ovat palkituimmat nuortenkirjailijat Plättä-palkinnon historiassa. Heidän kirjansa ovat olleet nuorten suosikkeja myös vuosina 2002, 2004 ja 2006.

Plättä-palkinnon luovutustilaisuus pääkirjasto Metsossa, luentosali 1, perjantaina 20.11.2009 klo 12.30. Tervetuloa!
Lisätietoja: Nekalan kirjastonjohtaja, Suomen nuortenkirjaneuvoston Tampereen osaston sihteeri Marketta Könönen p. 040 8242 429 tai sähköposti muotoa [email protected]16.11.2009

Pirkkalaiskirjailijat esittelevät uutuuskirjojaan

Fantasiaa, satuja ja kummallisia tarinoita kuullaan pääkirjasto Metson kirjallisuusillassa 23. marraskuuta. Uusimpia teoksiaan esittelevät kirjailijat Päivi Alasalmi, Mikko Karppi, Jyrki Vainonen ja Kristiina Wallin. Illan juontaa kirjailija Saara Kesävuori.

Päivi Alasalmi on rohkeista aiheistaan tunnettu kirjailija. Hänen tuotantonsa käsittää muun muassa kahdeksan romaania, kuunnelman, novellikokoelman, näytelmän ja matkakirjan. Hänen tekstejään on käännetty useille eri kielille. Kirjallisuusillassa Alasalmi esittelee uusimman kirjansa Turhamainen aasi, joka sisältää riemastuttavan perinteikkäitä satuja.

Mikko Karpin esikoisromaani Väinämöisen vyö ilmestyi 2007. Poliisina työskentelevä Karppi tuli ennen kirjailijauraansa tunnetuksi Suomenmestaruustason yleisurheilijana. Karppi kertoo kirjallisuusillassa uudesta, kolmannesta romaanistaan Sateen varjo, joka on tarina miehestä ja omankädenoikeudesta.

Jyrki Vainonen on kirjailija, suomentaja ja sanataiteen opettaja. Hän sai esikoisteoksestaan Tutkimusmatkailija ja muita tarinoita Helsingin Sanomien parhaan esikoiskirjan palkinnon vuonna 1999. Vainonen on julkaissut kaksi novellikokoelmaa, kolme romaania sekä suomentanut parikymmentä teosta, muun muassa irlantilaista runoutta sekä yhteiskuntatieteellistä ja filosofista kirjallisuutta. Vainosen uusimmassa romaanissa Tornit liikutaan toden ja fantasian välimaastossa satujen saaren, Won maisemissa.

Kristiina Wallin on tamperelainen runoilija ja sanataideopettaja, jolta on ilmestynyt kolme runokokoelmaa ja kuunnelmia. Wallin on myös kirjansitoja, joka opettaa kirjansidontaa ja tekee taiteilijakirjoja. Toinen runokokoelma Murtuneista luista (2007) oli sekä Runeberg-palkinto- että Einari Vuorela -palkintoehdokkaana vuonna 2008. Uusin kokoelma Jalankantama edustaa intensiivistä lyriikkaa, jonka omintakeinen muoto uudistaa runouden kieltä.

Fantasiaa, satuja ja kummallisia tarinoita –kirjallisuusilta maanantaina 23.11.2009 klo 18 pääkirjasto Metsossa, luentosali 1. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Järj. Tampereen kaupunginkirjasto ja Pirkkalaiskirjailijat ry
Lisätietoja: Pirkkalaiskirjailijat ry:n pj. Katariina Romppainen p. 0400 718 677 tai sähköposti muotoa [email protected]13.11.2009

Kirjasto vie palveluja myös koteihin ja laitoksiin

Kirjastossa vietetään tänä vuonna koti- ja laitospalvelujen 50-vuotisjuhlavuotta. Toiminta alkoi vuonna 1959 Koukkuniemen kunnalliskodin ja Kaupin parantolan kirjastoissa. Katsaus menneisiin vuosiin saadaan historiikissa ”Kärryillä ja kasseilla: Tampereen kaupunginkirjaston koti- ja laitospalvelut 1959-2009”, jonka on kirjoittanut kirjastovirkailija Aino-Liisa Kirvesoja.

Nykyisin Tampereen kaupunginkirjaston koti- ja laitospalvelut toimivat kolmella taholla. Laitoskirjastot palvelevat isoissa sairaaloissa ja laitoksissa, kotipalvelua tarjotaan kotona asuville, jotka eivät korkean ikänsä tai terveydentilansa takia pysty käyttämään tavallisten kirjastojen palveluja ja vaihtuvia kirjakokoelmia toimitetaan erilaisten pienempien hoito- ja palvelulaitosten asiakkaiden käyttöön. Toiminnalle on ominaista palvelujen räätälöiminen kunkin asiakkaan terveyden- ja elämäntilanteeseen sopivaksi. Koti- ja laitospalvelut tekevät paljon myös yhteistyötä erityisryhmien palveluista vastaavien toimijoiden kanssa, sillä kulttuuriharrastusten tukeminen nähdään tärkeänä osana kuntoutusta ja elämänlaadun parantamista.

Kotipalveluasiakkaiden määrä on viime vuosina kasvanut, sillä ikäihmisten kotona asumista tuetaan mahdollisimman pitkälle. Kunnallisten laitospalvelujen rinnalle on tullut palvelujen tuottajina yksityisiä yrityksiä ja järjestöjä, ja myös näiden yhteisöjen määrä kirjaston koti- ja laitospalvelujen yhteisöasiakkaina on kasvanut. Laitoksissa asuville kehitetään jatkuvasti uusia palvelumuotoja. Pitkäaikaishoidon ja ikäihmisten päivätoiminnan kirjastopalveluita räätälöidään yhdessä laitosten virikeohjaajien ja henkilökunnan kanssa. Uusilla palveluilla pyritään tavoittamaan muun muassa muistisairaita vanhuksia.

Laitoskirjaston nimellä alkanut toiminta on muuttunut kirjaston koti- ja laitospalveluiksi 2000-luvun alussa. Toiminnan historiassa näkyy selvästi eri vuosikymmeninä kytkeytyminen sosiaali- ja terveyspalveluiden kehitykseen, ja laitoskirjaston nimen muuttaminen koti- ja laitospalveluiksi kuvastaa näitä yhteyksiä. 1960-luvulla Tampereella kehitettiin voimakkaasti sairaalalaitosta, jolloin myös kirjaston palvelut ulotettiin kaikkiin kaupungissa toimiviin sairaaloihin. 1970- luvulla aloitettiin kirjaston kotipalvelu, kirjojen vieminen asiakkaille kotiin. 1990-luvun lamavuosina laitoskirjastojen saama erityinen valtionosuus poistui. Samaan aikaan hoitoajat sairaaloissa lyhentyivät, ja asiakkaat vanhainkodeissa ja muissa laitoksissa alkoivat olla yhä iäkkäämpiä ja heikkokuntoisempia, ja ikäihmisten kotona asumista alettiin kannustaa entistä voimakkaammin. Tämä 90-luvulla alkanut suuntaus näkyy leimallisesti kirjaston nykyhetken koti- ja laitospalveluissa.

Lisätietoja: osastonjohtaja Riitta-Liisa Kivi, p. 040 764 8165 tai sähköposti muotoa [email protected]2.11.2009

Nuoret opastavat aikuisia sosiaalisen median maailmaan

Tampereen kaupunginkirjasto ja Mediaskooppi-verkosto järjestävät aikuisille opastusta nuorten suosimiin sosiaalisen median palveluihin pääkirjasto Metsossa sekä Hervannan ja Sampolan kirjastoissa 16.-19. marraskuuta. Opastajina toimivat yläkoulu- ja lukioikäiset nuoret.

Habbo Hotel, IRC-galleria, Facebook, YouTube ja Twitter ovat monille aikuisille tuttuja nimiä, mutta sisällöltään tuntemattomia. Nyt opastustilaisuuksissa on mahdollista päivittää omia tietojaan vierailemalla esimerkiksi IRC-galleriassa, harjoittelemalla Messenger-pikaviestimen käyttöä tai tutustumalla MySpacen kaltaisiin yhteisöfoorumeihin. Nuorten johdolla pääsee myös kurkistamaan nettipelien maailmaan.

Sosiaalisen median opastustilaisuuksien toisena pääjärjestäjänä kirjaston lisäksi on Mediaskooppi-verkosto. Mediaskooppi on pirkanmaalaisten median parissa aktiivisesti toimivien nuorten verkosto, jonka tavoitteena on tuoda mediakasvatustyöhön nuorten näkökulmaa. Verkosto järjestää säännöllisesti muun muassa koulutuksia, joissa vetäjinä ja asiantuntijoina toimivat nuoret itse. Mediaskooppi kuuluu Tampereen kaupungin koordinoimaan Pään avauksia –mediakasvatusverkostoon.

Opastustilaisuudet kuuluvat 16.-20.11. järjestettävän MindTrek –viikon tapahtumiin. Viikon tapahtumien keskipisteessä on sosiaalinen media ja Web 2.0. Viikkoa järjestävän yhdistyksen tavoitteena on edistää kansalaisien valmiuksia toimia tietoyhteiskunnassa sekä ylläpitää ja kehittää digitaalisen median harrastusta. MindTrek –viikkoa on järjestetty Tampereella vuodesta 1999 alkaen.

Opastustilaisuuksien aikataulu
Pääkirjasto Metso, ala-aula 16.11., 17.11., 18.11. ja 19.11. klo 16 -18
Hervannan kirjasto 17.11. ja 19.11. klo 16 -18
Sampolan kirjasto 16.11. ja 18.11. klo 16 -18

Lisätietoja antavat: osastonjohtaja Perttu Rasi p. 040 800 4658 tai sähköposti muotoa [email protected] sekä Mediaskooppi-verkoston koordinaattori, mediakasvattaja Maarit Jaakkola p. 050 345 1009 tai sähköposti muotoa [email protected]29.10.2009

Kääntäjä Juhani Lindholm luennoi Vänrikki Stålin tarinoista

Kaunokirjallisuuden kääntäjä, tänä vuonna kirjallisuuden valtionpalkinnolla palkittu Juhani Lindholm luennoi J. L. Runebergin Vänrikki Stålin tarinoista pääkirjasto Metson kirjallisuusillassa 9. marraskuuta.

Juhani Lindholm on toiminut kirjallisuuden kääntäjänä lähes kolme vuosikymmentä. Lindholm on monipuolinen ja laaja-alainen kääntäjä. Hän on saanut kiitosta sekä modernin kirjallisuuden että klassikoiden suomentajana. Lindholmin klassikkosuomennoksista viimeisin on J. L. Runebergin Vänrikki Stålin tarinat. Tämän uuden käännöksen ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 2007, ja toinen osa vuonna 2008. Suomennosta on pidetty tuoreena, ymmärrettävänä ja mitallisesti osuvana, ja Lindholm tavoittaa käännöksessään sekä Runebergin traagiset ja ylevät sävyt että eloisuuden ja huumorin. Asiantuntija-arvioiden mukaan Lindholmin uusi käännös Runebergin klassikkoteoksesta on suomalaisen kirjallisuuden merkkitapaus. Suomennoksen ensimmäinen osa palkittiin vuonna 2007 Yleisradion Kääntäjäkarhu-palkinnolla vuoden parhaana runouden käännöskokoelmana.

Vuosi 2009 on tuonut menestystä Lindholmille. Hän sai keväällä J.A. Hollo –palkinnon ruotsalaisen Bengt Jangfeldtin teoksen Panoksena elämä: Vladimir Majakovski ja hänen piirinsä suomennoksesta sekä valtion kirjallisuustoimikunnan myöntämän kirjallisuuden valtionpalkinnon.

Juhani Lindholmin luento Vänrikki Stål ja Runebergin sota pidetään
maanantaina 9.11. klo 18 pääkirjasto Metsossa, luentosali 1.
Tampereen kaupunginkirjasto ja Pohjola–Norden toteuttavat kirjallisuusillan 9.-15.11. vietettävän Pohjoismaisen kirjastoviikon tapahtumana. Vapaa pääsy.

Lisätietoja: projektisuunnittelija Ritva Hokka Ahti, p. 040 800 4836 tai sähköposti muotoa [email protected]15.10.2009

Nenä kirjassa - osallistu kirjastossa Nenäpäivään!

Tampereen kaupunginkirjasto on mukana Nenäpäivän vietossa Nenä kirjassa –tapahtumilla. Koko perheen askarteluilloissa pidetään yhdessä hauskaa Täti Taikakynän johdolla ja autetaan maailman lapsia.

Askarteluilloissa on tarjolla mukavaa puuhaa lapsille ja aikuisille. Täti Taikakynä piirtää toivomuskuvia käteen, poskiin ja paperille, ja aikuisille on varattu värityskuvia väritettäväksi. Metson tapahtumaan kirjaston henkilökunta perustaa Kirjasairaalan, jossa aikuiset ja lapset voivat korjata huonokuntoisia, ”sairaita” kirjaston poistokirjoja. Kirjasairaalan idean mukaisesti poistokirjan saa omakseen. Nenäpäivän tapahtumissa asiakkaiden toivotaan lahjoittavan haluamansa summan toivomuskuvista ja korjatuista kirjoista kampanjan keräyslippaisiin.

Nenä kirjassa –tapahtumat:
21.10. klo 15-20 pääkirjasto Metso, ala-aula
28.10. klo 16-19 Messukylän kirjasto
3.11. klo 16-19 Kaukajärven kirjasto
4.11. klo 16-19 Hervannan kirjasto
Kaikissa tapahtumissa Täti Taikakynä tarinoi ja piirtää lapsille ja lapsenmielisille klo 18-18.30

Ylen Hyvä Säätiön Nenäpäivää vietetään kolmannen kerran Suomessa 6.11.2009. Nenäpäivänä pidetään yhdessä hauskaa ja kerätään varoja kehitysmaiden, erityisesti naisten ja lasten auttamiseksi. Kampanjan symbolina on punainen nenä. Ylen Hyvä Säätiössä ovat mukana Suomen Punainen Risti, Kirkon Ulkomaanapu, Unicef, Pelastakaa Lapset, Plan Suomi Säätiö, Suomen Lähetysseura, Fida International, Kansainvälinen solidaarisuussäätiö, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus ja Yleisradio. Nenäpäivän keräystuotto käytetään järjestöjen avustustyöhön. Nenäpäivän tapahtumiin osallistumalla Tampereen kaupunginkirjasto haluaa olla mukana tukemassa lukutaidon edistämistä kaikissa maailman maissa.

Lisätietoja: aluekoordinaattori Minna Männistö, p. 050 375 2125
Järj. Tampereen kaupunginkirjasto, Ylen Hyvä Säätiö ja ILOILO Tuotantopalvelut14.10.2009

Koulutuspäivä ja pyhäinpäivä muuttavat kirjastojen aukioloaikoja

Tampereen kaupunginkirjaston henkilökunnalla on koulutuspäivä pyhäinpäivän aattona. Tämä aiheuttaa muutoksia aukioloajoissa siten, että lähes kaikki kirjaston toimipaikat ovat suljettuina perjantaina 30. lokakuuta.

Avoinna ovat pääkirjasto Metso ja lehtilukusali, os. Puutarhakatu 1, klo 10.00 – 16.00 sekä Sampolan kirjaston tietotori klo 11.00-16.00 ja Hervannan kirjaston tietotori klo 10.00 –15.00.

Kaikki lähikirjastot ja Hatanpään sairaalan kahvilakirjasto ovat suljettuina, ja kirjastoautot ovat poissa reittiajosta.

Pyhäinpäivänä 31.10. ja sunnuntaina 1.11. kirjaston kaikki toimipaikat ovat suljettuina.

Poikkeukselliset aukioloajat löytyvät osoitteesta www.tampere.fi/kirjasto/aatot
Lisätietoja: kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto, p. 0400 985 991 tai sähköposti muotoa [email protected]7.10.2009

”Mitä luettavaa voisit suositella?”

Pääkirjasto Metsossa vietetään KirjaHetkeä torstai-iltaisin 15. lokakuuta alkaen. KirjaHetkessä kirjaston henkilökunta esittelee kirjallisuutta ja tarjoaa lukuvinkkejä. Tämän syksyn teemana tarjiollaan kauno- ja tietokirjallisuutta eri maista.

Otsikon kysymys esitetään usein kirjaston henkilökunnalle. Perinteisissä asiakaspalvelutilanteissa kirjaston henkilökunta on tottunut antamaan lukuvinkkejä asiakkaille, mutta nyt kirjastossa halutaan panostaa enemmän tällaiseen opastavaan palveluun. KirjaHetken tavoitteena on asiakkaiden lukuharrastuksen tukeminen ja lisääminen. Samalla myös esitellään kirjaston kokoelmia ja annetaan vinkkejä, kuinka kirjaston kokoelmista voi etsiä ja löytää luettavaa.

KirjaHetki on helposti lähestyttävä kirjallisuuden esittelytilaisuus, johon asiakkaan on helppo pysähtyä kuuntelemaan ja keskustelemaan. Kokoontumispaikkana on avoin tila Metson pääkerroksessa. Mukaan voi tulla kuka tahansa aiheesta kiinnostunut, eikä kirjoja tarvitse lukea etukäteen.

KirjaHetket pääkirjasto Metsossa torstaisin klo 18-18.30

15.10. Jäätikön jumalat: kirjallisuutta Islannista
22.10. Maan laulu: kirjallisuutta Pohjois-Amerikasta
29.10. Sitruunoita Sisiliasta: kirjallisuutta Sisiliasta
5.11. Botswanan iloiset rouvat: kirjallisuutta eteläisestä Afrikasta
12.11. Rankkaa Ruotsissa? kirjallisuutta Ruotsista
19.11. Kiinassa kuukin on kummempi: kirjallisuutta Kiinasta
26.11. Pohjantähden alla: kirjallisuutta Suomesta

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.
Lisätietoja: erikoiskirjastonhoitaja Päivi Saari, p. 040 540 2853 tai sähköposti muotoa [email protected]
Järj. Tampereen kaupunginkirjasto30.9.2009

”Kuka sitä nyt mielellään sairastaisi…”
Lauri Viita –ilta kirjastossa


Viita-iltaa vietetään pääkirjasto Metsossa lokakuun 8. päivänä. Ohjelmassa on professori Raimo Salokankaan luento Lauri Viidan sairaudesta sekä elokuvaesitys Putoavia enkeleitä.

Viidan oman toteamuksen ”Kuka sitä nyt mielellään sairastaisi” mukaan nimetyssä illassa tarkastellaan Viidan sairautta tieteellisen ja taiteellisen näkemyksen valossa.

Putoavia enkeleitä -elokuva vuodelta 2008 kertoo Lauri Viidan ja Aila Meriluodon värikkään rakkaustarinan sekä kuvaa Viidan sairastumista heidän kuvitteellisen tyttärensä Helenan näkökulmasta. Elokuva perustuu samannimiseen näytelmään, joka ensimmäisenä esitettiin Q-teatterissa vuonna 2005. Elokuvan ohjaaja Heikki Kujanpää on ohjannut myös Q-teatterissa esitetyn näytelmän. Turun yliopistossa psykiatrian professorina toimiva Raimo Salokangas on kiinnostunut näytelmän ja elokuvan myötä tutkimaan Viidan sairastumista ja sairauden laatua. Illan luennolla hän kertoo tutkimustuloksistaan ja pohtii sairastumisen merkitystä Viidan kirjailijauraan ja luovuuteen.

Lauri Viita –ilta torstaina 8.10. klo 17.00 pääkirjasto Metso, luentosali 1
klo 17.00 -18.00 Professori Raimo Salokangas, Lauri Viidan sairaudesta
klo 18.00 – 20.00 Elokuva Putoavia enkeleitä. Ohj. Heikki Kujanpää
Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
Järj. Tampereen kaupunginkirjasto ja Lauri Viita -seura

Avoimet ovet Pispalassa Lauri Viita –museolla, os. Portaanpää 8, suomalaisen kirjallisuuden päivänä, 10. lokakuuta klo 12-15. Vapaa pääsy.

Lisätietoja: Viita-seuran pj. Anna Ulvinen p. 040 7453 58721.9.2009

Tähtitiedettä kirjastossa

Pääkirjasto Metson kirjanäyttelyssä ”Tähdet paperilla” esitellään maailmankuvaamme vaikuttaneita teoksia Tampereen Ursan kokoelmista. Näyttelyn esittelee yleisölle lauantaina 26. syyskuuta klo 12 Pekka Rautajoki.

Esillä ovat esimerkiksi Ptolemaioksen Almagest, Kopernikuksen On the revolutions of the heavenly spheres sekä Keplerin Astronomia Nova. Näyttelyssä voi tutustua myös vanhoihin Tähdet ja avaruus –lehtiin sekä kopioon Galileo Galilein 400 vuoden takaisesta kaukoputkesta.

Vuosi 2009 on YK:n julistama kansainvälinen tähtitieteen juhlavuosi. Tänä vuonna on kulunut 400 vuotta Galileo Galilein ensimmäisistä, maailmankuvaa mullistaneista kaukoputkihavainnoista sekä Johannes Keplerin Astronomia Nova –kirjan ilmestymisestä.

Kirjanäyttely pääkirjasto Metson pääkerroksessa 21.9.- 18.10. Näyttelyn esittely lauantaina 26.9. klo 12 – 12.30. Näyttelyn ovat laatineet yhteistyössä Tampereen kaupunginkirjasto ja Tampereen Ursa ry.

Myös lauantaina 26.9. klo 11-14 Ursan aurinkonäytös Netti-Nyssessä, Keskustorilla.
Lisätietoja: Pekka Rautajoki, p. 040 574 475015.9.2009

Amerikka teemana kirjaston Filosofian illoissa

Tänä vuonna Tampereen kaupunki viettää Pohjois-Amerikan teemavuotta. Teemaan liittyen kaupunginkirjaston Filosofian illoissa pohditaan, mistä Amerikassa oikein on kysymys. Ensimmäinen Filosofian ilta järjestetään 23. syyskuuta.

Maailman mahtavin talouden, politiikan ja sodan supervalta, Pohjois-Amerikan Yhdysvallat, on myös kulttuuriteollisuuden mastodontti. Sen pelätään usein tallovan alleen maailman muut kulttuurit. Esimerkiksi Pohjois-Amerikan Yhdysvaltojen kutsuminen yksinkertaisesti ”Amerikaksi” ja yhdysvaltalaisten kutsuminen ”amerikkalaisiksi” koetaan usein ärsytystä herättävänä itsekeskeisyytenä ja -varmuutena.

Yhdysvallat on kuitenkin kulttuurinen moninaisuus, lukuisten paikkojen, kansojen ja perinteiden sulatusuuni. Sillä on historianaan erityislaatuisia ajattelutapoja, mytologioita ja filosofioita, joiden tunteminen auttaa ymmärtämään nykyaikaa muuallakin maailmassa.

Filosofian illat järjestetään keskiviikkoiltaisin, totutusta maanantai-illasta poiketen.

Ohjelma
ke 23.9. klo 18.00-19.30 pääkirjasto Metso, ls. 1
Heikki A. Kovalainen, FM, tutkija, Tampereen yliopisto
R. W. Emerson – amerikkalainen ajattelija

ke 21.10. klo 18.00-19.30 pääkirjasto Metso, ls. 1
Ville Lähde, FT, tutkija, Tampereen yliopisto
Myytti villistä lännestä

ke 18.11. klo 18.00-19.30 pääkirjasto Metso, ls. 1
Reijo Kupiainen, FT, tutkija, Suomen Akatemia
Amerikka elokuvissa

Iltojen juontajana Tuukka Tomperi.
Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.
Lisätietoja: Tuukka Tomperi, p. 040 568 2118 tai sähköposti muotoa [email protected]
Järj. Tampereen kaupunginkirjasto ja filosofinen aikakauslehti niin & näin.11.9.2009

Kirjaston suositut yhteislaulut jatkuvat

Pääkirjasto Metsossa järjestetään syksyllä sunnuntaisin neljä yhteislaulutilaisuutta teemalla ”Lauletaan vanhat laulut tutuiksi”. Laulattajana toimii musiikinopettaja Sirpa Järnberg, ja säestäjänä muusikko Raimo Rantanen. Yhteislaulutilaisuudet muodostavat kokonaisuuden, laulukurssin, jossa käydään läpi kansanlauluja, maakuntalauluja ja muuta suomalaista vanhaa lauluaarteistoa.

Laulukurssi aloitetaan 20. syyskuuta, jolloin lauletaan vuodenaikaan sopivia lauluja otsikolla Syksyn kaihoa. Valoa ikkunaan lauletaan pimeneviin iltoihin 18. lokakuuta. Lähestyvän itsenäisyyspäivän tunnelmissa 15. marraskuuta lauletaan Kaikukohon laulu maamme. Yhteislaulut päättyvät joulun odotukseen13. joulukuuta, Jouluilot saapuvat.

Kirjaston yhteislaulutilaisuudet alkoivat marraskuussa 2008. Suuren suosion saaneita tilaisuuksia on järjestetty keväällä 2009 lauantaisin, ja nyt ajankohta on vaihtunut sunnuntaille. Esimakua syksyn yhteislauluista Sirpa Järnberg ja Raimo Rantanen tarjoilevat Kulttuuritorilla pääkirjasto Metsossa, lauantaina 12. syyskuuta klo 11.30.

Yhteislaulutilaisuudet järjestetään sunnuntaisin 20.9., 18.10., 15.11. ja 13.12. klo 15-16.30 pääkirjasto Metsossa, luentosali 1. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Lisätietoja: projektisuunnittelija Ritva Hokka-Ahti, p. 040 800 4836 tai sähköposti muotoa [email protected]
Järj. Tampereen kaupunginkirjasto8.9.2009

Palava rakkaus ja hehkuva kaipaus – kirjallisuusilta Metsossa

Pirkkalaiskirjailijat esittäytyvät 14. syyskuuta pääkirjasto Metsossa. Kirjallisuusillassa esiintyy kaksi vakiintuneen kirjailijauran tehnyttä kirjailijaa, Juha Siro ja Sari Peltoniemi sekä kaksi esikoisteoksensa tänä vuonna julkaissutta kirjailijaa, Carita Forsgren ja Johanna Hulkko. Kirjallisuusillan juontaa kirjailija Saara Kesävuori.

Tamperelainen kirjailija, kirjallisuuskriitikko ja graafikko Juha Siro kertoo uusimmasta romaanistaan Marilynin hiuspinni, joka on hänen seitsemäs kaunokirjallinen teoksensa. Hänen esikoisrunoteoksensa ilmestyi 1998, ja sen jälkeen häneltä on julkaistu sekä runokokoelmia että romaaneja.

Lempäälässä asuva kirjailija ja äidinkielen opettaja Sari Peltoniemi on julkaissut vuodesta 2000 alkaen lasten- ja nuortenromaaneja, novelleja, saturomaaneja ja scifinovelleja. Kirjallisuusillassa Peltoniemi esittelee uusimman nuortenromaaninsa Hämärän renki, joka on Karjalaan sijoittuva, fantasia-aineksia sisältävä rakkaustarina.

Carita Forsgren on Tampereella asuva graafinen suunnittelija ja kirjoittaja, jonka esikoisteos Kolmen kuun kuningatar ilmestyi viime keväänä. Romaani kertoo yli 400 vuoden takaa historiallisiin faktoihin perustuen Kaarina Maununtyttären elämäntarinan.

Johanna Hulkko Nokialta on toinen illan esikoiskirjailijoista. Hänen romaaninsa Säkeitä Pietarista on sijoitettu Venäjälle. Romaanissa yhdistyvät 1990-luvun lähihistorian tapahtumat ja opiskelijaelämän arki sekä myytit Pietarista kirjailijoiden ja tsaarien kaupunkina.

Palava rakkaus ja hehkuva kaipaus – kirjallisuusilta maanantaina 14.9.2009 klo 18.00 pääkirjasto Metsossa, luentosali 1. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Järj. Tampereen kaupunginkirjasto ja Pirkkalaiskirjailijat ry
Lisätietoja: projektisuunnittelija Ritva Hokka-Ahti, p. 040 800 4836 tai sähköposti muotoa [email protected]27.8.2009

Tampereen kaupunginkirjastossa siirrytään talviaikaan

Kirjaston toimipaikat siirtyvät talviaikaan 1. syyskuuta alkaen. Pääkirjaston ja lehtilukusalin aukioloajat ovat samat kuin edellisenä talvena. Lähikirjastoissa Hervantaa lukuun ottamatta ovet ovat avoinna samaan tapaan kuin viime talvena.

Hervannan kirjaston avaamista on varhennettu, ja kirjasto avataan päivittäin klo 10, tuntia aikaisemmin kuin edellisenä talvena. Arki-iltojen aukioloa on vastaavasti lyhennetty tiistaista torstaihin siten, että kirjasto suljetaan klo 19. Aukioloaikoja on muutettu paremmin asiakkaiden tarpeita vastaaviksi.

Myös molemmat kirjastoautot siirtyvät 1. syyskuuta alkaen talviaikaan. Autojen aikatauluihin on tullut vain pieniä muutoksia. Uusi pysäkki on perustettu Hatanpäälle osoitteeseen Vihilahdenkatu 13. Vähäisen käytön perusteella on lakkautettu Palvaanniemen pysäkki.

Kaikkien kirjastojen aukioloajat löytyvät osoitteesta www.tampere.fi/kirjasto/ajat.htm
Kirjastoautojen aikataulut löytyvät osoitteessa www.tampere.fi/kirjasto/autot
Painettuja aukioloesitteitä on saatavana kaikista kirjaston toimipaikoista.

Lisätietoja: kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto, p. 0400 985 991 tai kirjastoautokeskuksen osastonjohtaja Pirjo Mansikkamäki, p. 040 774 7033.

Sähköpostit muotoa [email protected]25.8.2009

Asianajajapäivystystä pääkirjasto Metsossa

Suomen asianajajaliiton Hämeen piiri tarjoaa maksutonta oikeudellista neuvontaa pääkirjasto Metsossa. Neuvonnan tarkoituksena on antaa ongelmatilanteessa asiantuntijan arvio siitä, kannattaako asiakkaan kääntyä asianajajan tai julkisen oikeusavustajan puoleen. Syksyn päivystykset alkavat 8. syyskuuta klo 17-19.

Viikoittain tiistaisin järjestettävän päivystyksen aikana ei laadita asiakirjoja eikä anneta yksityiskohtaisia toimintaohjeita ongelmatilanteen ratkaisemiseksi. Keskustelut ovat aina luottamuksellisia, ja ne tapahtuvat kirjaston kokoushuoneessa kahden kesken asianajajan kanssa. Päivystys toimii jonotusperiaatteella, ja vuoronumeroita saa pääkirjasto Metson vahtimestareilta päivystyspäivinä klo 16.30 alkaen. Yhden asiakkaan neuvontaan voidaan käyttää aikaa noin 15 minuuttia. Neuvontapalvelua järjestävät Suomen asianajajaliiton Hämeen piiri ry sekä Tampereen kaupunginkirjasto.

Asianajajapäivystys tiistaisin 12.1. - 11.5.2010 ja klo 17.00-19.00 pääkirjasto Metson kokoushuoneessa, 2. krs.

Lisätietoja: asianajaja Kari Miettinen p. 0400 339 257 tai
asianajaja Heikki Penttilä p. 040 512 2203
Sähköpostit muotoa [email protected]10.8.2009

NETTI-NYSSE VIE KIRJASTO-OSAAMISTA EUROOPPAAN

Tampereen kaupunginkirjaston Internet-bussi Netti-Nysse lähtee elo-syyskuussa kiertämään Eurooppaa ja tekemään Tamperetta sekä tamperelaista kirjasto-osaamista tutuksi.

Tampereen kaupunginkirjasto on vahva toimija Suomen kirjastomaailmassa digitaalisen lukutaidon opettamisessa, ja Netti-Nysse on sen näkyvimpiä keulakuvia tässä työssä. Kiertueella Netti-Nyssen henkilökunta esittelee tamperelaista tietoyhteiskuntataitojen opettamismallia ja erityisosaamista useissa yhteyksissä sekä Tampereen ystävyyskaupungeissa että kansainvälisessä kirjastoammattilaisten konferenssissa.

Netti-Nysse vierailee kiertueellaan Tampereen ystävyyskaupungeissa Ljubljanassa, Budapestissa, Lodzissa ja Kaunasissa. Vierailuilla etsitään uusia mahdollisuuksia kehittää yhteistyötä kaupunkien välillä. Ystävyyskaupungeissa järjestetään luento- ja keskustelutilaisuuksia kaupunkien edustajille ja kirjastoammattilaisille. Netti-Nysse esittäytyy myös kaupunkilaisille.

Jokainen kaupunki järjestää keskeisellä paikalla Netti-Nyssessä omien verkkopalvelujensa esittelytilaisuuden. Kiertueen etenemistä voi seurata internetin kautta. Netti-Nyssen henkilökunta välittää kokemuksia ja tunnelmia matkan varrelta ylläpitämällä blogia valokuvin ja videoin höystettynä osoitteessa www.tampere.fi/kirjasto/nettinysse/euroopassa

Netti-Nysse on kiertueen aikana näyttävästi esillä myös Milanossa kansainvälisessä kirjastoalan World Library and Information Conference (WLIC) -konferenssissa. Vuosittain järjestettävä viisipäiväinen konferenssi on kirjastoalan suurin kansainvälinen tapahtuma, johon osallistuu noin 5000 kirjastoammattilaista eri puolilta maailmaa. Netti-Nysse toimii konferenssikeskuksen alueella näyttelytilana, jossa esitellään Tampereen kaupunginkirjastoa sekä Suomessa tehtävää kirjastotyötä, muun muassa Euroopan Sosiaalirahaston tukemia suomalaisten kirjastojen kehittämishankkeita. Lisää tietoa konferenssista osoitteessa www.ifla.org/en/annual-conference

Kiertueen aikataulu
22.-26.8. World Library and Information Conference, Milano, Italia
27.8. Ljubljana, Slovenia
28.-29.8. Budapest, Unkari
30.-31.8. Lodz, Puola
1.-2.9. Kaunas, Liettua

Lisätietoja: projektikoordinaattori Elina Harju,
p. 040 590 8496 tai sähköposti muotoa [email protected]18.6.2009

Lamminpään kirjasto kesätauolla

Lamminpään kirjasto on suljettuna 29.6 – 2.8.2009 kesälomien takia. Lamminpään kirjastosta lainatun aineiston eräpäivät on siirretty sulkemisajan yli elokuulle. Asiakkaat voivat kuitenkin halutessaan palauttaa Lamminpäästä lainattua aineistoa kaikkiin kaupunginkirjaston toimipaikkoihin eikä kuljetusmaksua peritä. Lamminpään kirjastoon soitetut puhelut ohjautuvat Tesoman kirjastoon. PIKI-verkkokirjastoa käytettäessä on huomioitava, että 2.8. saakka Lamminpään kokoelmista ei voi tehdä hyllyvarauksia eikä Lamminpäätä voi valita varausten noutopaikaksi.

Lisätietoja: aluekirjastonjohtaja Tarja Ylipää, p. 040 568 4343 tai sähköposti muotoa [email protected]8.6.2009

Juhannuksen aika kirjastossa

Juhannusaaton aattona, torstaina 18.6. pääkirjasto Metso on avoinna klo 10-18 ja lehtilukusali, os. Puutarhakatu 1, klo 9 – 18.

Lähikirjastoista Härmälän, Kaukajärven, Koivistonkylän, Lamminpään, Lentävänniemen, Nekalan ja Peltolammin kirjastot ovat avoinna klo 13 – 18. Sampolan ja Tesoman kirjastot ovat avoinna klo 11-18. Hervannan kirjasto on avoinna klo 10 – 18, Kämmenniemen kirjasto klo 14-18, Messukylän kirjasto klo 12-18, Pellervon kirjasto klo 10-15 ja Terälahden kirjasto klo 15-18. Hatanpään sairaalan kahvilakirjasto on avoinna klo 12-15.

Kirjastoautot liikennöivät klo 18:aan asti.

19. – 21.6. kirjaston kaikki toimipaikat ovat suljettuina.3.6.2009

PIKI-verkkokirjastossa käyttökatkos 13. - 15.6.
PIKI-verkkokirjaston käyttökatkos alkaa lauantaina 13.6. klo 16.00. Käyttökatkos jatkuu koko sunnuntain 14.6. ja verkkokirjasto on taas käytettävissä maanantaiaamuna 15.6. klo 04.00 alkaen.

Käyttökatkos aiheutuu Mouhijärven kirjaston aineistotietokannan yhdistämisestä PIKI-järjestelmään. Mouhijärven kirjasto on kuntaliitoksen myötä nykyisin osa Sastamalan kaupunginkirjastoa ja uusin tulokas Pirkanmaan PIKI-kirjastoihin.

Lisätietoja: verkkopäällikkö Pirjo Järvinen, p. 0400 831 796 tai sähköposti muotoa [email protected]1.6.2009

PIKI-kirjastot kohti seutukirjastoa

Pirkanmaan yleiset kirjastot ovat laatineet toimintaohjelman vuosille 2009-2014. Toimintaohjelmassa on tavoitteena seutuyhteistyön kehittäminen entistä organisoidummaksi sekä kaikkien Pirkanmaan kuntien liittyminen yleisten kirjastojen PIKI-yhteisjärjestelmään. Visiona on seutukirjaston perustaminen.

Uuden toimintaohjelman mukaan PIKI-yhteisjärjestelmään kuuluvat kirjastot yhdenmukaistavat entistä enemmän menettelytapojaan, palveluperiaatteitaan ja palvelumaksujaan. Kirjastoilla on jo nyt käytössä yhteinen aineistotietokanta, joka helpottaa tiedonhakua sekä yhteinen kirjastokortti, joka tekee asioinnin kirjastoissa sujuvaksi. Tavoitteena on, että kirjastojen menettelytavat ja palvelut näyttäytyvät asiakkaalle tulevaisuudessa samanlaisina riippumatta siitä, missä PIKI-kirjastossa hän asioi.

Kaikkien PIKI-kirjastojen kokoelmat ovat alueen asukkaiden yhteiskäytössä seutuvarausten ja kuljetuspalvelun avulla. Hankinta-, logistiikka- ja varastointiyhteistyöllä kirjastot tavoittelevat tulevina vuosina entistä laadukkaampia kokoelmia sekä kustannusten ja tilojen säästöä. Yhteistyön avulla kuntalaisille taataan tasavertaiset ja laadukkaat kirjastopalvelut. Resurssit saadaan taloudellisesti tehokkaaseen käyttöön päällekkäisiä toimintoja karsimalla.

Liittyessään PIKI-yhteisjärjestelmään Pirkanmaan kunnat sitoutuvat takaamaan kirjastoilleen riittävät resurssit yhteisjärjestelmän käyttökuluihin ja sen kehittämisen vaatimiin investointeihin. Toimiva seudullinen yhteistyö edellyttää kaikkien kuntien riittävää panostusta kirjastopalveluihinsa. Yhteisjärjestelmän ylläpitämisestä ja kehittämisestä kertyvät kustannukset jaetaan kuntien asukasluvun mukaan.

Kirjastojen välinen organisoitu yhteistyö kartuttaa myös kirjastojen henkilökunnan osaamista. Alueella järjestetään yhteistyössä ammatillista täydennyskoulutusta, ja henkilökunnan erikoisosaamista voidaan hyödyntää laajasti koko alueella.

PIKI-kirjastojen käytännön yhteistyötä hoitamaan on perustettu päätoimisen koordinaattorin toimi, joka on kuntien yhteisesti rahoittama. Koordinaattorin toimipaikka tulee olemaan Tampereen kaupunginkirjastossa.

PIKI-kirjastojen ohjausryhmässä on edustaja jokaisesta Ohjausryhmä päättää yhteisen toimintaohjelman linjauksista sekä sopii yhteisistä hankinnoista, käytännöistä ja projekteista. Johtoryhmä, johon kuuluu kuusi ohjausryhmän valitsemaa jäsentä, valmistelee asioita ohjausryhmän päätettäväksi.

PIKI-yhteisjärjestelmä aloitti toimintansa vuoden 2002 lopussa, kun järjestelmään liitettiin Tampereen kaupunginkirjaston lisäksi kuusi ympäristökunnan kirjastoa. PIKI on kuntamäärältään Suomen suurimpia ja asukaspohjaltaan toiseksi suurin kirjastojen yhteenliittymä. PIKI-yhteisjärjestelmässä on mukana vuoden 2009 kuntaliitosten jälkeen 20 kirjastoa, ja Pirkanmaan asukkaista 95% asuu PIKI-kirjastojen vaikutusalueella. Vuonna 2008 PIKI-kirjastoista lainattiin 9,5 miljoonaa lainaa.

Toimintaohjelma 2009 – 2014 osoitteessa www.tampere.fi/kirjasto/piki.htm

Lisätietoja: verkkopäällikkö Pirjo Järvinen p. 0400 831 796 tai sähköposti muotoa [email protected]

Teksti: Raili Sihvonen28.5.2009

Kirjasto ihan pihalla Hervannassa

Hervannan kirjasto on tulevana kesänä mukana Hervannan kesätorilla. Kirjasto ihan pihalla –tapahtumia järjestetään kesäkuukausien ensimmäisenä perjantaina klo 10-12. Kirjasto pystyttää oman pöytänsä sään salliessa kesätorille Hervannan toimintakeskuksen sisäpihalla.

Kirjasto ihan pihalla –tapahtumissa kirjaston toripöydän liepeillä esitellään kirjaston toimintaa ja palveluja sekä tarjotaan pienimuotoisia ohjelmanumeroita torivieraille. Kirjaston toripöydästä voi lainata kirjoja sekä kysellä kirjaston henkilökunnalta suosituksia kesälukemiseksi. Hervannan kirjaston tietotorin henkilökunta esittelee myös toimintaansa, ja heiltä voi vaikkapa kysellä lisätietoja tietotorilla järjestettävistä tietokoneen käytön kursseja. Kirjaston toripöydässä myydään myös poistokirjoja.

Kirjasto ihan pihalla –tapahtuman aikataulu ja ohjelma:
5.6.2009 klo 10-12, kitaransoittoa ja laulua
3.7.2009 klo 10-12, runonlausuntaa
7.8.2009 klo 10-12, satutunti lapsille

Lisätietoja: aluekirjastonjohtaja Marjut Pohjalainen, p. 040 773 8803 tai sähköposti muotoa [email protected]26.5.2009

Kirjastot kesäaikaan
Tampereen kaupunginkirjaston toimipaikat siirtyvät kesäaikaan 1. kesäkuuta. Kesän aukioloajat ovat voimassa elokuun loppuun asti.

Kesän aukioloajat ovat pääpiirteissään samat kuin viime kesänä. Muutoksia on tullut koillisella alueella, jossa kahden kirjaston aukioloaikoja on tarkennettu asiakkaiden kirjastonkäyttöä vastaavaksi. Messukylän kirjaston uusi aukioloaika maanantaista torstaihin on klo 12-19. Kämmenniemen kirjaston tiistain aukioloaikaa on muutettu iltapainotteiseksi, ja kirjasto on tulevana kesänä tiistaisin avoinna klo 14-19.

Viime kesän tapaan pääkirjasto Metso on avoinna maanantaista torstaihin klo 10-19, perjantaisin klo 10-18 ja lauantaisin klo 10-16. Lehtilukusali, os. Puutarhakatu 1 on avoinna maanantaista torstaihin klo 9–19, perjantaisin klo 9-18 ja lauantaisin klo 10-16. Sekä Metso että lehtilukusali ovat suljettuina kesäsunnuntaisin.

Aukioloesitettä on jaettavana kirjaston toimipaikoissa, ja tiedot löytyvät verkosta osoitteessa www.tampere.fi/kirjasto/ajat

Lisätietoja: kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto, p. 0400 985 991 tai sähköposti muotoa [email protected]20.5.2009

KIRJASTOAUTOJEN AIKATAULUT KESÄLLÄ

Tampereen kaupunginkirjaston kirjastoautot Roosa ja Muumipeikko liikennöivät kesäaikataulujen mukaisesti 1.6. –31.8. välisenä aikana. Kirjastoautot ovat huoltotauolla ja kokonaan poissa reittiajosta juhannuksen jälkeen viisi viikkoa 22. kesäkuuta alkaen. Autot palaavat reiteilleen jälleen maanantaina 27.heinäkuuta.

Kirjastoautojen aikatauluja ja pysäkkejä suunnitellaan käyttäjien tarpeiden mukaan. Kesänkin aikatauluihin on tehty muutoksia: uusia pysäkkejä on perustettu, entisiä on lakkautettu sekä muutamien pysäkkien paikkoja on vaihdettu. Uudet pysäkit on sijoitettu alkuiltapäivään, ja ne palvelevat erityisesti vanhuksia ja lapsiperheitä.

Uusia pysäkkejä on perustettu Kiveliöön, Arontaustankatu 1, Atalaan, Vehkakatu 1, Uusikylään, Vipusenkatu 5, Ikuriin, Haukiluomantie 17, Kalkunvuoreen, Kalkunvuorenkatu 16, Hatanpäälle, Hatanpäänvaltatie 50, Huikkaalle, Sudenkatu 29 , Viialaan, Viialantie 5 ja Linnainmaalle, Parsikatu 1.

Nurmin ja Maijanniityn iltapäivän pysäkit, Finninmäen, Länsi-Tesoman, Ryydynpohjan, Hikivuorenkadun, Kissanmaan, Rantaperkiön ja Vuohenojan pysäkit on lakkautettu vähäisen käytön takia.

Leinolassa Maijanniityn iltapäivän pysäkki on siirretty Tilkankadulle. Multisillassa Palokallion pysäkki on siirretty Ruokomäenkatu 11:een. Palokalliolla käydään joka toinen viikko. Muotialan pysäkki on siirretty Hallilankadulta osoitteeseen Linnunlaulunkatu 9 ja sinne on lisätty toinen käyntiaika iltaan.

Kirjastoautot eivät käy kesäaikana kouluilla eivätkä päiväkodeilla. Koulukäynnit aloitetaan elokuun viimeisellä viikolla.

Lisätietoja: osastonjohtaja Pirjo Mansikkamäki, p. 040 774 7033 tai sähköposti muotoa [email protected]15.5.2009

LUKUTOUKKA-KUNNIAKIRJA LIISANPUISTON KOULULLE

Tampereen kaupunginkirjaston kirjastoautojen henkilökunta on myöntänyt Lukutoukka-kunniakirjan Liisanpuiston koululle tunnustuksena kirjastoauton aktiivisesta käytöstä lukuvuonna 2008-2009. Kunniakirjan lisäksi koululle luovutetaan Lukutoukka-kiertopalkinto.

Liisanpuiston koulun oppilaat lainasivat kirjastoautosta vuonna 2008 yhteensä 3695 lainaa. Oppilaat ovat jatkaneet ahkeraa lukuharrastustaan tänäkin vuonna. Lainausmäärät ovat nousseet kevätlukukaudella 2009 joka kuukausi siten, että lainoja on kertynyt tänä vuonna jo kolmannes enemmän kuin viime vuonna, yhteensä 2180 lainaa.

Lukutoukka-kiertopalkinnolla on jo pitkät perinteet. Ensimmäinen Lukutoukka-palkinto myönnettiin vuonna 1997 Velaatan koululle. Vuosittain jaettava kunniakirja myönnetään sille koululle, jonka lainausmäärät kirjastoautosta ovat eniten lisääntyneet.

Tampereen kaupunginkirjaston kirjastoautot tekevät ahkerasti yhteistyötä koulujen kanssa lukuharrastuksen edistämiseksi. Kirjastoautojen pysäkkejä on sijoitettu kouluille, ja aikataulut pyritään tekemään koululaisten lukujärjestykseen sopiviksi.

Lisätietoja: osastonjohtaja Pirjo Mansikkamäki, p. 040 774 7033 tai sähköposti muotoa [email protected]12.5.2009

PIRKANMAAN KIRJOITUSKILPAILUN PARHAAT KIRJOITTAJAT PALKITAAN

Pirkanmaan kirjoituskilpailun palkinnot jaetaan Snellmanin päivänä 12.5.2009 klo 17.00 pääkirjasto Metson luentosalissa 2. Tilaisuus on avoin kaikille, tervetuloa! Palkintojenjaon jälkeen kirjailija ja palkintolautakunnan jäsen Panu Rajala luennoi klo 18.30 Mika Waltarin teoksessaan Aiotko kirjailijaksi? antamista ohjeista aloitteleville kirjailijoille.

Pirkanmaan kirjoituskilpailu järjestettiin tänä vuonna 58. kerran. Kilpailuun lähettiin 365 kilpailutyötä, joista proosasarjaan 229 ja lyriikkasarjaan 136 työtä. Osallistujien määrä lisääntyi viime vuodesta proosan ansiosta, sillä proosasarjaan lähetettiin 45 kilpailutyötä enemmän kuin viime vuonna. Palkintolautakuntaan kuuluivat yliassistentti Mari Hatavara, emeritusprofessori Aarre Heino, kirjailija Panu Rajala ja kirjailija Tuija Välipakka. Kilpailun toteutuksesta ja käytännön järjestelyistä vastasi Tampereen kaupunginkirjasto.

Palkintolautakunta totesi arvioissaan tämän vuoden kilpailun olleen tasoltaan korkealaatuinen ja kiinni elämän biologiassa. Kirjoittajat hallitsivat hyvin tekstinteon, ja kirjoittajakoulutuksen opetukset näkyvät myönteisesti. Sen sijaan kirjoitusten sisällöt jäivät suurelta osalta varovaisiksi ja paperisiksi. Koskettavia, suorastaan riipaisevia tekstejä ei juurikaan löytynyt. Myös huumori näyttää olevan paitsiossa, vaikka jokunen satiirinen teksti löytyikin.

Proosasarjan teksteissä käsiteltiin paljon syntymää ja kuolemaa sekä ihmisen eri elämänvaiheita. Ote näihin vaikeisiin asioihin oli positiivinen ja lempeä, eivätkä tekstit toimineet terapiakirjallisuutena. Tekstit olivat sisällöltään perinteisiä, eikä niissä käsitelty tämän päivän ajankohtaisia aiheita, kuten rasismia tai nuorten pahoinvointia. Verkkomaailman ja sen ilmiöiden käsittelyä ei ollut lainkaan. Joissakin teksteissä sivuttiin naisen asemaa ja perheväkivaltaa. Mika Waltarin juhlavuosi näytti innoittaneen joitakin kirjoittajia hengeltään waltarimaisiin proosateksteihin.

Lyriikkasarjan teksteissä oli ilmavuutta, raikkautta ja vaivattomuutta. Runot lähtivät lentoon itsestään. Lyriikkasarjaan osallistuneista vain hyvin pieni osa oli proosarunoa tai riimiteltyä runoutta. Kirjoittajat turvautuivat perinteiseen modernismiin, eikä kokeiluja löytynyt. Palkintolautakunta kaipasi lyriikkasarjaankin huumoria, vitaalisuutta ja kielikuvien rikkautta. Myöskään taito karsia tekstejä ja rakentaa hyvä runovalikoima ei ollut kirjoittajien hallinnassa. Kaiken kaikkiaan sekä proosa- että lyriikkasarjaan osallistui useita lupaavia kirjoittajia, joita palkintolautakunta rohkaisee jatkamaan kirjoittamista sekä hankkimaan kirjoittajakoulutusta.

Palkintolautakunta antaa tarkemman arvion palkituista teksteistä palkintojenjaon yhteydessä. Kilpailun palkituista teksteistä koottua antologiaa Pirkanmaan kirjoituskilpailun parhaat 2009 jaetaan palkintojakotilaisuudessa ja sen jälkeen kirjastoissa. Palkitut tekstit ovat luettavissa palkintojenjakotilaisuuden jälkeen myös osoitteessa www.tampere.fi/kirjasto/tiedotus/pkkilp.htm

Lisätietoja:
Ritva Hokka-Ahti, projektisuunnittelija
p. 040 800 4836
sähköposti muotoa [email protected]11.5.2009

Hervannan tietotorilla tietokoneen käytön opetusta 5 vuotta

Hervannan kirjaston tietotori viettää toimintansa 5-vuotisjuhlaa 15. toukokuuta työn merkeissä asiakkaitaan palvelemalla. Hervannan kirjaston uudet tilat katutasossa otettiin käyttöön toukokuussa 2004. Uusiin tiloihin sijoittuivat tietotori ja lehtilukusali.

Tietotoritoiminta on Tampereen kaupunginkirjastossa kehitetty toimintamalli, jonka tavoitteena on opettaa kansalaisille tietoyhteiskuntatietoja ja digitaalista lukutaitoa. Tietotori on ottanut paikkansa hervantalaisille tärkeänä palveluna tarjoamalla mahdollisuuden käyttää tietokonetta säännöllisesti sekä myös mahdollisuuden saada opastusta tietokoneen käytössä. Näiden palveluiden käyttö on tullut monille asiakkaille tärkeäksi osaksi jokapäiväistä elämää. Tietotorilla asioivat ahkerasti eri ikäiset asiakkaat alakoululaisista senioreihin. Kursseille osallistuvista asiakkaista suurin osa on yli 60-vuotiaita.

Hervannan tietotorilla on asiakkaiden käytössä 20 tietokonetta, joissa on monipuolinen ohjelmavalikoima vaativaankin työskentelyyn. Asiakkaat voivat työskennellä tietokoneilla omatoimisesti, mutta tarvittaessa tietotorin henkilökunta antaa henkilökohtaista opastusta laitteiden ja ohjelmien käytössä. Tietotorilla työskentelevä kirjaston henkilökunta on erikoistunut tietotekniikkaan ja opettamiseen.

Tietotorilla järjestetään myös maksuttomia kursseja tietokoneen käyttöä aloitteleville. Kursseilla opetellaan tietokoneen käyttöä alkaen hiiren käytöstä ja päätyen internetin ja sähköpostin käytön harjoitteluun. Ns. teemakursseilla opetellaan käyttämään vaikkapa maksuttomia Skype-puheluita, arkistoimaan digivalokuvia sekä lähettämään sähköisiä postikortteja.

Tampereen kaupunginkirjaston toinen tietotori on toiminut Sampolan kirjastossa vuodesta 2003 alkaen. Tietotorit ovat pysyvä osa Tampereen kaupunginkirjaston toimintaa.

Lisätietoja: Hervannan tietotorin osastonjohtaja Perttu Rasi, p. 040 800 4658 tai sähköposti muotoa [email protected]4.5.2009

Panu Rajala Metson kirjallisuusillassa

Pääkirjasto Metson kirjallisuusillassa FT, kirjailija Panu Rajala tarkastelee Mika Waltarin Aiotko kirjailijaksi? –teoksessaan antamia ohjeita aloitteleville kirjailijoille. Samana iltana Metsossa jaetaan myös Pirkanmaan kirjoituskilpailun 2009 palkinnot.

Waltarin teos Aiotko kirjailijaksi? oli vuonna 1935 ilmestyessään ensimmäinen alansa suomalainen opas, ja muun muassa Kalle Päätalo löysi siitä innoituksen pitkään uraansa. Rajala esittelee luennolla Waltarin antamia ohjeita tuleville kirjailijoille, niiden merkitystä omana aikanaan sekä ohjeiden kestävyyttä ja yleispätevyyttä myöhempinä aikoina.

Luentonsa toisessa osassa Rajala kytkee Waltarin kirjoittajille antamia ohjeita nykyhetkeen. Rajala on toiminut Tampereen kaupunginkirjaston järjestämän Pirkanmaan kirjoituskilpailun palkintolautakunnassa tänä vuonna. Hän summaa esityksessään kirjoituskilpailun satoa ja tasoa sekä pohtii, millä tavalla tänä päivänä on mahdollista nousta esiin kirjailijana kirjallisuuden kentälle. Rajala arvioi, miten meidän aikanamme määritellään, mikä on hyvää kirjallisuutta, mikä lupaavaa ja mikä omaperäistä. Hän pohtii myös yliopistokoulutuksen mahdollista vaikutusta kirjoittajien suuntautumiseen.

Panu Rajalan luento ”Aiotko kirjailijaksi? – Mika Waltarin ohjeet ja nykypäivän tilanne” järjestetään tiistaina 12.5.2009 klo 18.30 pääkirjasto Metsossa, luentosali 1.

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.
Järj. Tampereen kaupunginkirjasto
Lisätietoja: projektisuunnittelija Ritva Hokka-Ahti, p. 040 800 4836 tai sähköposti muotoa [email protected]20.4.2009

Blu-ray –elokuvia kirjastosta

Pääkirjasto Metsoon ja Hervannan kirjastoon on ryhdytty hankkimaan lainattavia blu-ray –elokuvia. Tiedot kirjaston blu-ray –elokuvista löytyvät PIKI-verkkokirjastosta. Tiedonhaussa valitaan aineistolajiksi ”blu-ray”, ja elokuvia voi jo varata.

Ensimmäiset kirjastoon hankitut blu-ray –elokuvat ovat uutuuselokuvia sekä klassikoita, joita on saatavana ainoastaan blu-ray –muodossa. Elokuvat hankitaan edelleen pääasiassa dvd-levyinä, mutta blu-ray –kokoelmakin karttuu vähitellen. Myöhemmin blu-ray –elokuvia tullaan hankkimaan Hervannan lisäksi myös muihin lähikirjastoihin.

Blu-ray –levy vaatii oman soittimensa tai esimerkiksi PlayStation 3 –pelikonsolin, joka toistaa myös blu-ray –levyjä.

Lisätietoja: kirjastonhoitaja Heini Pelkonen, p. 03 5656 4016 tai sähköposti muotoa [email protected]16.4.2009

Tietokone tutuksi Tesomalla

Tampereen kaupunginkirjaston Internet-bussi Netti-Nysse matkaa Tesoman ostoskeskuksen pysäköintialueelle maanantaina 27. huhtikuuta kurssittamaan tesomalaisia tietokoneen käytössä.

Kurssilla tutustutaan tietokoneeseen ja sen lisälaitteisiin sekä opetellaan hiiren käyttöä, ohjelmien avaamista ja sulkemista, tulostamista ja tiedostojen tallentamista. Perusasioiden opettelemisen jälkeen harjoitellaan internetin käyttöä ja tutustutaan internetin tarjoamiin palveluihin. Kurssin päätteeksi hankitaan oma maksuton sähköpostiosoite ja harjoitellaan sen käyttöä.

Maksuton kurssi on suunnattu tietokoneen käyttöä aloitteleville. Kurssin kokonaiskesto on 10 tuntia ja kurssiaika on maanantai- ja torstaiaamuisin klo 9-11. Kurssipäivät ovat 27.4., 4.5., 7.5., 11.5. ja 14.5., paikkana Netti-Nysse Tesoman ostoskeskuksen pysäköintialueella. Kurssille mahtuu mukaan 10 osallistujaa.

Lisätietoja kurssista ja ilmoittautumiset Netti-Nyssen toimistoon arkisin klo 9-15 p. 03 5656 4043
Järj. Tampereen kaupunginkirjasto15.4.2009

Vapun aukioloajat Tampereen kaupunginkirjastossa

Vapunaattona 30.4. pääkirjasto Metso ja lehtilukusali, os. Puutarhakatu 1 ovat avoinna klo 10-16. Lähikirjastoista Hervannan ja Sampolan kirjastot ovat avoinna klo 11-16 ja Pellervon kirjasto klo 10-15. Härmälän, Kaukajärven, Koivistonkylän, Kämmenniemen, Lamminpään, Lentävänniemen, Messukylän, Nekalan, Peltolammin, Terälahden ja Tesoman kirjastot ovat avoinna klo 11-15. Hatanpään sairaalan kahvilakirjasto on avoinna klo 12-15. Kirjastoautot liikennöivät klo 16 asti.

Vappuna 1.5. kirjaston kaikki toimipaikat ovat suljettuina.
Aukioloajat löytyvät osoitteessa www.tampere.fi/kirjasto/aatot.htm14.4.2009

Tanssi ja muotoilu yhdistyvät pääkirjasto Metsossa
Yleisölle tarjotaan vahvaa ja kiehtovaa nykytanssia sekä kestävistä arvoista, taidekäsityöstä ja kierrätyksestä innoituksensa ammentavia designtuotteita Dance&Design –tapahtumassa pääkirjasto Metsossa 22. huhtikuuta. Tapahtumassa ovat mukana muotoilualan yritykset Tarja Wallius Design, Periferia Design ja Secco. Ekologisuuden ja kierrätyksen teemoja kuvaavissa tanssiesityksissä nostetaan esiin tasavertaisesti sekä koreografin että muotoilijan työ.

Tapahtuma on innoittava yhteistaideteos, joka on syntynyt tanssin ja muotoilun symbioosista. Tanssitaiteen läänintaiteilija Jukka Virtala juontaa tilaisuuden ja taustoittaa monitaiteellista yhteistyötä teosten takana. Wasteland Hero -esityksessä Ismo-Pekka Heikinheimon koreografian tanssii Miikka Mäkelä. Esitys kertoo tarinan miehestä, joka herää metalli- ja muoviromun keskeltä jätteisiin sairastuneessa maailmassa. Toohot-esityksessä ihmetellään ympäristön muuttumista ja kierrätyksen merkitystä. Esityksen koreografiasta ja tanssista vastaa Liisa Ruuskanen. To the Bone –esityksessä elämä ja ihmissuhteet vertautuvat kirjahyllyyn, jota puretaan ja siirretään elämässä tapahtuvien suurten muutosten yhteydessä. Helena Ratinen on tehnyt koreografian esitykseen ja hän myös tanssii.

Tapahtumassa mukana olevien yritysten designtuotteita on esillä Metson ala-aulassa vitriineissä 17.4. – 3.5. välisenä aikana. Näyttelyssä voi tutustua kuopiolaisen Tarja Wallius Designin taidetekstiileihin sekä jyväskyläläisten Periferia Designin ja Seccon kierrätystuotteisiin.

Dance&Design -tapahtuma pääkirjasto Metson ala-aulassa ja parvikerroksessa keskiviikkona 22.4.2009 klo 17.30 - 18.00. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tapahtuman ovat tuottaneet Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Pohjois-Savon taidetoimikunnat sekä yhteistyökumppanina Tampereen kaupunginkirjasto.

Rautatieaseman yhdystunnelissa esitetään torstaina 23.4. klo 17.30 – 18.00 kaksi samaan tapahtumaan kuuluvaa tanssia ja muotoilua yhdistävää tanssiteosta, Almat ja Beat Triangle. Dance&Design -tapahtuma on osa Tampereella 21.- 26.4.2009 vietettävää Tanssi virtaa Tampereella –nykytanssifestivaalia.

Lisätietoja: tanssitaiteen läänintaiteilija Jukka Virtala, p. 050 540 2377 tai sähköposti muotoa [email protected] sekä www.tanssivirtaa.net/danceanddesign.html6.4.2009

Tamperelaiset tietokirjailijat esittäytyvät Metsossa

Maailman kirjan ja tekijänoikeuksien päivänä, 23. huhtikuuta järjestetään Tietokirjailijan Tampere –seminaari pääkirjasto Metsossa. Tapahtuman tavoitteena on tehdä tunnetuksi tamperelaisia tietokirjailijoita ja tietokirjoja.

Seminaarin alaotsikon, Kirjavia kaupunkimaisemia ja historiakuvia, mukaisesti luentojen aiheissa pyritään tuomaan esille tamperelaisia kiinnostavia ajankohtaisia ja omaan kotiseutuun liittyviä aiheita monipuolisesti. Esiintyjinä on tamperelaisia tietokirjailijoita, jotka esittelevät uusimpia teoksiaan. Seminaariohjelman päättää Tampereen kaupunginkirjaston kokoelmapäällikkö Maarit Helén, joka esittelee kirjaston Pirkanmaa-kokoelmasta löytyvää kotiseutuaineistoa.

Ohjelma:
14.00-14.30 Pertti Ranta: Tampereen kaupunkiluonto
14.30-15.00 Lasse Tuorila: Näsijärvi - 100 km tarinaa
15.00-15.30 Seija Hirvikallio: Hämeenkadun varrelta
15.30-16.00 Ari Järvelä: Raatihuoneelta Tampere-taloon
16.15-16.45 Tuomas Hoppu: Tampereen naiskaarti
16.45-17.15 Mervi Kaarninen: Nosta nainen, niin koko kansakin nousee
17.15-17.45 Raimo Seppälä: Tuttuja ja tuntemattomia tamperelaisia
17.45-18.15 Olli Helen: Topi Kärjestä Acren kautta Popteatterin Hairiin - tamperelaisia viihteentekijöitä ennen Manserockia
18.15-18.45 Maarit Helén: Kirjaston Pirkanmaa-kokoelma

Tamperelaiset kustantajat ja kirja-alan toimijat esittäytyvät myös tapahtumassa. Osuuskunta Vastapaino, Tampere University Press, AMK-Kustannus, Mediapinta, Tampereen museot, Tampere-Seura sekä Pirkkalaiskirjailijat ry esittelevät toimintaansa ja markkinoivat kirjojaan.

Seminaari järjestetään torstaina 23.4.2009 klo 14.00 – 19.00 pääkirjasto Metsossa. Tietokirjailijat esiintyvät luentosalissa 1 ja kustantajat ala-aulassa.

Seminaariin on vapaa pääsy.
Järj. Suomen tietokirjailijat ry. ja Tampereen kaupunginkirjasto
Lisätietoja: Riitta Suominen, p. 040 570290131.3.2009

Tampereen kaupunginkirjaston aukioloajat pääsiäisen aikaan

Kirjastojen aukioloajoissa sekä kirjastoautojen reittiajoissa on muutoksia kiirastorstaista alkaen. PIKI-verkkokirjasto on poissa käytöstä sunnuntaista tiistaihin.

Kiirastorstaina 9.4. pääkirjasto Metso ja lehtilukusali, os. Puutarhakatu 1 ovat avoinna klo 10-16. Hervannan ja Sampolan kirjastot ovat avoinna klo 11-16 ja Pellervon kirjasto klo 10-16. Muut lähikirjastot eli Härmälän, Kaukajärven, Koivistonkylän, Kämmenniemen, Lamminpään, Lentävänniemen, Messukylän, Nekalan, Peltolammin, Terälahden ja Tesoman kirjastot ovat avoinna klo 11-15. Kirjastoautot ovat reittiajossa klo 16 asti.

10. – 13.4. kirjaston kaikki toimipaikat ovat suljettuina sekä kirjastoautot ovat poissa reittiajosta.

PIKI-verkkokirjastossa on käyttökatkos sunnuntaista tiistaihin 12. – 14.4. verkkokirjastossa tehtävien aineistotietokantojen yhdistämisen takia. Kuntaliitosten takia Äetsän ja Vammalan kirjastojen aineistotietokannat yhdistetään Sastamalan kirjastoksi, sekä Mäntän ja Vilppulan kirjastojen aineistotietokannat Mänttä-Vilppulan kirjastoksi.

Lisätietoja aukioloajoista www.tampere.fi/kirjasto/aatot.htm30.3.2009

Nuorten Viidakko Hervannan kirjastoon

Hervannan kirjastoon on avattu Viidakoksi nimetty tila nuorille. Kirjaston toisessa kerroksessa palmujen katveessa sijatsevan Viidakon avajaisia juhlitaan torstaina 16. huhtikuuta klo 18. Avajaisissa The Weepers esittää punkballadeja, ja lisäksi on luvassa nuorten omaa ohjelmaa.

Viidakon hyllyistä löytyy nuortenromaaneja, nuoria kiinnostavia tietokirjoja, elokuvia, cd-levyjä ja manga-sarjakuvia. Viidakossa voi pelata lautapelejä, lueskella ja tavata kavereita. Kahdessa näyttelyvitriinissä on tällä hetkellä esillä Anne Laakson manga- ja animenäyttely. Jatkossa nuoret voivat itse järjestää vitriineihin näyttelyitä haluamistaan aiheista.

Nuoria toivotaan mukaan rakentamaan Viidakosta viihtyisää tilaa yhdessä kirjaston henkilökunnan kanssa. Avajaisten aikana nuorilta kerätään toiveita tilan käytöstä, sinne hankittavasta aineistosta ja järjestettävistä tapahtumista. Ensimmäinen tapahtuma Viidakossa on jo keskiviikkona 22.4. klo 18.30, jolloin kirjastovirkailija Matti Karjalainen kertoo sarjakuvista.

Tervetuloa Viidakon avajaisiin!
Järj. Tampereen kaupunginkirjasto ja Nuorisokeskus Kupoli.
Lisätietoja: aluekirjastonjohtaja Marjut Pohjalainen, p. 040 773 8803 tai sähköposti muotoa [email protected]19.3.2009

Kirjastossa tutustutaan Håkan Nesserin dekkarien maailmaan

Pääkirjasto Metson kirjallisuusillassa 30. maaliskuuta kääntäjä Saara Villa kertoo työstään Håkan Nesserin Van Veeteren –rikosromaanien suomentajana.
Håkan Nesser on yksi ruotsalaisen rikoskirjallisuuden merkittävimpiä kirjailijoita. Hänet tunnetaan parhaiten rikosromaanisarjasta, jonka pääosassa on eläkkeellä oleva komisario Van Veeteren. Sarjan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen Maardamin kaupunkiin jonnekin läntiseen Eurooppaan. Noin 300 000 asukkaan kaupungin halkaisee vesialue ja kanavajärjestelmä. Usein arvellaan, että Nesser on hahmottanut Maardamin kaupungin omasta kotikaupungistaan Kumlasta sekä lähellä sijaitsevasta Örebrosta.

Van Veeteren -sarjan kirjoja on ilmestynyt suomeksi vuodesta 1999 alkaen. Kaikkien yhdeksän suomennetun romaanin kääntäjänä on toiminut tämän kirjallisuusillan esiintyjä, Tampereella asuva Saara Villa. Hän esittelee alustuksessaan Van Veeteren –sarjaa ja kertoo, mitä kaikkea kääntäjä on kohdannut kymmenen vuoden aikana sarjaa kääntäessään.

Håkan Nesserin Van Veeteren –kirjoja on ilmestynyt yhdeksässä maassa. Nesser on saanut teoksistaan useita palkintoja, muun muassa Toden ja ilveen verkko sai Ruotsin dekkariakatemian esikoispalkinnon 1993 sekä Kaalbringenin kurkunleikkaaja ja Syntymämerkki saivat Ruotsissa Vuoden dekkari –palkinnon.

Van Veeteren –rikosromaanisarjasta ovat suomeksi ilmestyneet Toden ja ilveen verkko (1999), Kaalbringenin kurkunleikkaaja (2000), Kotiinpaluu (2001), Syntymämerkki (2002), Komisario ja hiljaisuus (2003), Münsterin juttu (2004), Carambole (2006), Ewa Morenon juttu (2007), Pääsky, kissa, ruusu, kuolema (2008)

Kirjallisuusilta järjestetään pääkirjasto Metsossa, luentosali 1, maanantaina 30.3.2009 klo 18 . Luennon jälkeen mahdollisuus kysymyksiin ja keskusteluun. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Lisätietoja: projektisuunnittelija Ritva Hokka-Ahti, p. 040 800 4836 tai sähköposti muotoa [email protected]

Järj. Tampereen kaupunginkirjasto13.3.2009

Tampereen kaupunginkirjastossa myydään poistokirjoja

Pääkirjasto Metson ala-aulassa järjestetään suuri poistokirjojen myyntitori keskiviikkona 18.3. kirjaston aukioloaikana klo 10-20. Suurin osa myytävästä aineistosta on kirjoja, mutta myyntipöydiltä löytyy myös lehtiä, karttoja, äänikirjoja ja vhs-kasetteja. Myyntitorilla aikuisten kirjat maksavat 2 euroa, ja lasten kirjoja myydään eurolla.

Tervetuloa tekemään löytöjä!
Järj. Tampereen kaupunginkirjasto

Lisätietoja: viestintäsuunnittelija Raili Sihvonen, p. 0400 581 510 tai sähköposti muotoa [email protected]10.3.2009

Frankofonia kirjastossa

Tampereella järjestetään Frankofonian viikot 10.-22.3. Kirjastossa on esillä useita Ranskaa eri näkökulmista esitteleviä aineistonäyttelyitä. Metsossa on esillä ”10x” –sarjakuvanäyttely.

Pääkirjasto Metsossa on kaikilla osastoilla aineistonäyttelyitä. Näyttelyissä on esillä muun muassa ranskalaista kaunokirjallisuutta, ranskalaisia elokuvia ja sarjakuvia, ruokakulttuuria, musiikkia, matkailutietoa sekä Ranskan historiaa. Käsikirjastossa on esillä ranskalaisia lehtiä. Lasten ja nuorten osastolla on Ranska-aiheinen tietokilpailu.

Metson näyttelytilassa voi tutustua sarjakuvanäyttelyyn ”10x”, jossa Suomi ja Quebec rakentavat kahden kulttuurin välille siltoja sarjakuvan ja 11 sarjakuvataiteilijan voimin. Kaksikielinen kokoelma on tiivis katsaus siihen, mitä sarjakuvataiteessa parhaillaan tapahtuu kahdessa pohjoisessa kulttuurissa. Sampolan, Härmälän, Peltolammin, Koivistonkylän ja Messukylän kirjastoissa on esillä kirjanäyttelyissä monipuolisesti Ranskaa käsitteleviä tietokirjoja ja kaunokirjallisuutta.

Tampereella järjestettävien Frankofonian viikkojen aikana voi tutustua monipuolisesti ranskankieliseen maailmaan, sen kulttuuriin, yhteiskuntaoloihin, ruokaan ja elokuvaan. Frankofonialla tarkoitetaan ranskankielistä maailmaa sekä ranskan kieltä ja kulttuuria edistävää liikehdintää. Ranskaa puhuu arviolta noin 200 miljoonaa ihmistä.

Kahden viikon aikana kaupungin luentosaleissa ja gallerioissa järjestetään aiheeseen liittyviä luentoja, esitelmiä, näyttelyitä ja konsertteja. Tapahtuman järjestäjinä toimivat Tampereen kaupunki, Ranskan kulttuurikeskus Helsingistä, Tampereen yliopiston ranskan kielet opiskelijat, Suomi-Ranska -seuran Tampereen osasto ry, Elokuvateatteri Niagara sekä ravintolat Wistub Alsace ja Tiiliholvi.

Lisätietoja:
www.tampere.fi/frankofonia2.3.2009

Naistenpäivän tapahtumia Tampereen kaupunginkirjastossa

Naistenpäivän aikoihin Tampereen kaupunginkirjastossa tutustutaan naisen elämään kahdella aikakaudella. Keskiaikana eläneen, Canterburyn tarinoiden kaunokirjallisen henkilöhahmon, rouva Bathin elämänvaiheista kuullaan dramatisoitu esitys pääkirjasto Metsossa 8. maaliskuuta. Nykypäivän naisen elämästä puhuu pastori ja toimittaja Hilkka Olkinuora 9. maaliskuuta Lentävänniemen kirjastossa.

Rouva Bathin rippi pääkirjasto Metsossa

Kansainvälisenä naistenpäivänä pääkirjasto Metson kirjallisuusiltapäivän ohjelmassa Pirkko Lehtonen ja Meri Miikkulainen esittävät rouva Bathin ripin. Rouva Bathin rippi on aikuisille suunnattu esitys, joka on lyhennelmä Geoffrey Chaucerin Canterburyn tarinoiden prologista. Prologissa kuvataan rouva Bathin elämää ja avioliittoja. Tämä henkilöhahmo, rouva Bath eli keskiajalla, mutta hänen ajatuksiaan naisista, miehistä ja avioliitosta sekä naisten älykkyyden voimasta voidaan liittää nykyaikaankin sopivaksi.

Meri Miikkulainen ja Pirkko Lehtonen ovat tehneet useita runoesityksiä lapsille ja aikuisille, muun muassa runoillat Aila Meriluodon ja Pertti Niemisen tuotannosta. He kuuluvat Pirkanmaan Lausujiin ja ovat opiskelleet sanataidetta muun muassa Seela Sellan ja Ahti Jokisen johdolla. Rouva Bathin hahmo muuttui eläväksi esittäjilleen runokuvaelman harjoitusten aikana, ja Lehtonen ja Miikkulainen tekivätkin tutustumismatkan Englantiin, keskiaikaiseen Bathin kaupunkiin, rouva Bathin elämänvaiheiden maisemiin.

Tämän esityksen tekstit on suomentanut runokielen ja rytmin ehdoton taitaja, Toivo Lyy.

Rouva Bathin rippi esitetään pääkirjasto Metsossa, luentosali 1, sunnuntaina 8.3.2009 klo 15.00 – 15.45. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, tervetuloa!
Järj. Tampereen kaupunginkirjasto

Hilkka Olkinuora puhuu Lentävänniemen kirjastossa

Naistenpäivän tilaisuudessa puhuu pastori ja toimittajan Hilkka Olkinuora otsikolla ”Elä ihmeessä, aikuinen nainen”. Hän johdattelee kuulijoita tutustumaan omaan itseensä. Naisilla on taipumus olla kaikkien saatavilla, kuten puolison, lasten, esimiehen, työtoverien, ystävien ja omien vanhempien, mutta pitäisi myös muistaa kuunnella omaa itseään. Olkinuora muistuttaa, että aika on rajallista, ja naisten pitäisi yrittää löytää kultainen keskitie toisten huomioimisen ja oman elämän elämisen välillä.

Hilkka Olkinuoran luento Lentävänniemen kirjastossa maanantaina 9.3.2009 klo 18.00. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Järj. Tampereen kaupunginkirjasto, Kansalaistalo Mansikkapaikka ja Lentävänniemen Martat.

Lisätietoja molemmista tapahtumista: projektisuunnittelija Ritva Hokka-Ahti, p. 040 800 4836 tai sähköposti muotoa [email protected]19.2.2009

Kalevalanpäivä pääkirjasto Metsossa

Suomalaisen kulttuurin päivää vietetään 28. helmikuuta Metsossa yhteislaulun ja nukketeatterin merkeissä.

Kirjaston suositut yhteislaulutuokiot jatkuvat otsikolla ”Kukapa sen saunan lämmittääpi?” Kalevalanpäivän hengessä lauletaan suomalaisia kansanlauluja ja laulelmia sekä suomalaisten säveltäjien, kuten Sibeliuksen ja Merikannon yksinlauluja otsikolla. Laulattajana toimii musiikinopettaja Sirpa Järnberg, ja säestäjänä Raimo Rantanen.

Nukketeatteri Nirunaru viettää toimintansa 35-vuotisjuhlaa esittämällä uutuusnäytelmänsä ”Sammakko ja muukalainen”. Nukketeatteri Nirunaru on tamperelainen harrastajateatteriryhmä, jonka on vuonna 1973 perustanut nykyisin Tampereen kaupungin tilaajapäällikkönä toimiva Tuula Mar­tikainen. Nirunaru on Suomen vanhimpia yhtenäisesti toimineita harrastajateattereita. Lapsille ryhmä esittää nukketeatteria kirjastoissa, kouluilla, päiväkodeissa, lastenjuhlissa ja tapahtumissa Tampereella ja jonkin verran Tampereen ulkopuolella. Ohjelmistos­sa on myös aikuisille suunnattuja näytelmiä, joita on esitetty vanhainkodeissa, sairaaloissa ja erilaisis­sa aikuisten juhlatilaisuuksissa kuten iltamissa, syntymäpäivillä, häissä ja muissa perhejuhlissa.

Nukketeatteriesitys 28.2. klo 13.00-13.30 pääkirjasto Metso, satuhuone
Yhteislaulutilaisuus 28.2. klo 14.00-15.30 pääkirjasto Metso, luentosali 1
Molempiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy, tervetuloa!
Lisätietoja: projektisuunnittelija Ritva Hokka-Ahti, p. 040 800 4836 tai sähköposti muotoa [email protected]

Järj. Tampereen kaupunginkirjasto ja Nukketeatteri Nirunaru12.2.2009

Hervannan kirjastorakennus täyttää 20 vuotta

Arkkitehtien Reima ja Raili Pietilän suunnittelema Hervannan kirjasto avattiin yleisölle 20 vuotta sitten 7.3.1989. Maaliskuun ensimmäisellä viikolla kirjastossa vietetään juhlaviikkoa yhdessä asiakkaiden kanssa satutunnin, musiikki- ja teatteriesitysten sekä kahvitarjoilun parissa.

Uuden kirjastorakennuksen avaaminen 20 vuotta sitten merkitsi hervantalaisille parempien ja monipuolisempien kirjastopalvelujen saatavuutta. Kirjasto sai kuusi kertaa suuremmat tilat kuin aikaisemmin, hyötypinta-alan ollessa 1742 m2. Aikaisemmin Hervannan kirjasto oli toiminut vuodesta 1975 alkaen Ahvenisjärven koulun tiloissa.

Kirjastorakennus sijaitsee keskellä Hervantaa osana kaupunginosan ns. keskusakselia, johon julkiset palvelut keskittyvät. Hervannan keskusakseliin kuuluvat vuonna 1979 valmistuneet seurakunta- ja vapaa-aikakeskus sekä liikekeskus. Vuosina 1985-1989 toteutettuun Toimintakeskukseen kuuluvat kirjasto, terveyskeskus sekä elokuvateatteri.

Arkkitehti Raili Pietilä on kertonut kirjaston sisätilojen saaneen vaikutteita arabikulttuurista: vaaleansininen kupoli tuo mieleen beduiiniteltan katon, ja kirjasto on kuin keidas erämaassa viherkasveineen, palmuineen ja suihkulähteineen. Kirjaston kattomaisema valovaikutelmineen on arkkitehtuuriltaan vaikuttava. Kattoikkunoista tulvii kirjastoon sisälle luonnonvaloa, ja ikkunoista avautuu vaihtuvia näkymiä taivaalle.

Hervannan kirjaston 20-vuotisjuhlaviikon tapahtumia
5.3. klo 10.00- 10.30 satutunti lapsille
5.3. klo 18.00 Teatteri Lysti esiintyy
6.3. klo 12.00-12.30 Hervannan musiikkiluokka esiintyy
6.3. klo 12.00-16.00 kahvitarjoilu asiakkaille
7.3. klo 13.00 lastenkonsertti Hiiri mittaa maailmaa, esiintyjinä Siina & Taikaradio
Lastenkonsertti pidetään Hervannan elokuvateatterissa, kaikki muut tapahtumat kirjaston tiloissa.
Tilaisuuksiin on vapaa pääsy, tervetuloa!

Lisätietoja: aluekirjastonjohtaja Marjut Pohjalainen, p. 040 773 8803 tai sähköposti muotoa [email protected]
Järj. Tampereen kaupunginkirjasto ja Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut10.2.2009

Mangapaja Hervannan kirjastossa

Hervannan kirjastossa järjestetään 21. maaliskuuta mangapaja, jossa perehdytään mangasarjakuvien maailmaan. Ohjelmaan sisältyy luento sekä työpaja, jossa opetellaan mangojen piirtämistä. Mukaan mahtuu 20 osallistujaa.

Päivän aloittaa Tampereen kaupunginkirjaston kirjastonhoitajan, Elina Mustosen alustus modernin mangan vaiheista 1950-luvulta nykypäivään.
Alustuksessa esitellään mangan perustyyppien lisäksi mangan ilmaisukeinoja, kuten japanilaiselle kulttuurille ominaista kuvan ja kirjoituksen liittoa. Lisäksi pohditaan mangan merkitystä japanilaiselle ja länsimaiselle kulttuurille sekä luodaan katsaus mangan tulevaisuuteen. Iltapäivällä ryhdytään itse harjoittelemaan mangojen piirtämistä graafikko Essi Nopasen ohjauksella.

Manga on japanilaista sarjakuvaa, joka kotimaassaan on levittäytynyt kaikkialle ympäröivään maailmaan. Meillä yleisin mielikuva mangasarjakuvista liittyy suurisilmäisiin ja piikkitukkaisiin henkilöhahmoihin. Mielikuva on kuitenkin hyvin suppea, sillä Suomen markkinoille tulee pääasiassa tytöille ja pojille suunnattua mangaa, johon edellä mainitun kaltaiset hahmot kuuluvat. Mangan perustyypit määritellään kohderyhmien mukaan, ja Japanissa on hyvin paljon erilaisia aikuisille, miehille tai naisille suunnattuja mangoja tyttö- ja poikamangojen lisäksi.

Viime vuosina manga on levinnyt räjähdysmäisesti länsimaihin, Suomeenkin ja sen ympärille on kasvanut aktiivinen harrastajien joukko. Mangasarjakuvia kustannetaan paljon, ja vähintäänkin yhtä ahkerasti niitä myös lainataan kirjastoista. Mangaan liittyy myös monipuolinen fanikulttuuri.

Mangapaja kokoontuu Hervannan kirjastossa lauantaina 21.3.2009 klo 11-16. Ennakkoilmoittautumiset Hervannan kirjaston lastenosastolla tai p. (03) 5657 2438. Mukaan mahtuu 20 nopeinta ilmoittautujaa.

Tilaisuus on maksuton.
Lisätietoja: Hervannan kirjaston lastenosasto, p. (03) 5657 2438

Järj. Tampereen kaupunginkirjasto9.2.2009

Kirjoja! Kirjoja! – kirjailijailtamat pääkirjasto Metsossa

Tamperelaiset kirjailijat astuvat suurella joukolla yleisön eteen 23. helmikuuta kirjaston kirjailijailtamissa. Mukana ovat Risto Ahti, Kari Aronpuro, Niina Hakalahti, Seppo Jokinen, Saara Kesävuori, Juha Siro ja Panu Tuomi. He kertovat kirjailijantyöstään ja uusimmista teoksistaan sekä lukevat niistä otteita.

Tilaisuus järjestetään 23.2.2009 pääkirjasto Metsossa, luentosali 1, klo 18.00-20.00.
Kirjallisuusiltamissa esitellään seuraavat viime vuonna ilmestyneet kirjat:

Ahti, Risto, Puutarhajuhlat vanhassa piispan huvilassa (kanssapuheita)
Aronpuro, Kari, Lehmän henkäys - 29 etydiä
Hakalahti, Niina, Uimataito
Jokinen, Seppo, Kuka sellaista tekisi
Kesävuori, Saara, Hyvä isä
Siro, Juha, Satakieli! Polyfonisia runoja
Tuomi, Panu, Einsteinin viimeiset sanat - dialogi sairasvuoteen äärellä

Tampere on Suomen tärkeimpiä kirjallisuuskaupunkeja. Tamperelaiset lukijat ovat hyvin kiinnostuneita oman kaupunkinsa kirjailijoiden tuotannosta, ja heidän tuotantoaan lainataan paljon kirjastosta. Kirjaston tärkeänä tehtävänä on esitellä eri tavoin laadukasta, paikallista kirjallisuutta ja vahvistaa Tamperetta kulttuurikaupunkina. Kirjasto toimii myös yhteisöllisyyden lisääjänä tarjoamalla elävää kosketusta kirjailijoiden ja lukijoiden välille. Tampere on ansainnut kirjailijansa!

Kirjallisuusiltamat kuuluvat Tampereen 230-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoon kirjastossa. Myöhemmin tänä vuonna järjestetään muun muassa tamperelaisten esikoiskirjailijoiden ja uuden tamperelaisen tietokirjallisuuden tapahtumat.

Vapaa pääsy, tervetuloa!
Lisätietoja: projektisuunnittelija Ritva Hokka-Ahti, p. 040 800 4836, sähköposti muotoa [email protected]
Järj. Tampereen kaupunginkirjasto9.2.2009

Tule kirjamessuille kirjaston osastolle!

Tampereen kirjamessuilla 14.-15. helmikuuta voi tutustua Tampereen kaupunginkirjaston monipuolisiin aineistokokoelmiin. Kirjaston osaston D 720 näkyvänä maamerkkinä on kirjastoauto Roosa, jonka pysäkki on messuosastolla. Roosasta voi myös hankkia kirjastokortin ja lainata kirjoja. Kirjastoauton henkilökunta esittelee kirjastoauton kaupunkilaisille tarjoamia palveluja.

Kirjastoauton pysäkin piha-alueella kirjaston henkilökunta esittelee kirjavinkkaustuokioissaan kirjaston hyllyjen kätköistä löytyviä kirja-aarteita.

Esittelyt lauantaina 14.2.
klo 12.00 - 12.20 Mika Waltari monessa muodossa
klo 12.30 - 12.50 Hyvää oloa kirjastosta
klo 13.40 - 14.00 Puutarhakirjojen aarteita
klo 14.00 - 14.20 Aila Meriluoto -monena nainen eläessään
klo 14.30 - 14.50 Mangaa!
klo 15.00 - 15.20 Nopeasti Nopoloita
klo 16.00 - 16.20 Sarjiksia!

Esittelyt sunnuntaina 15.2.
klo 12.00 - 12.20 Remontoitiin ennenkin -opaskirjoja kirjastosta
klo 13.00 - 13.20 Hyvää oloa kirjastosta
klo 14.00 - 14.20 Sisustajan aarreaitta -kirjasto
klo 14.30 - 14.50 Sarjiksia!
klo 15.00 - 15.20 Nopeasti Nopoloita
klo 16.00 - 16.20 Mangaa!

Kirjasto on myös lasten kirjasto

Nukketeatteri Kaneli esittää kirjastoauto Roosassa nukketeatteria lauantaina. Näytelmän ”Sammakko käy lääkärissä” esitysajat ovat 14.2. klo 12.30-12.45 ja klo 13.20-13.35. Nukketeatteri Kaneli on Tampereen kaupunginkirjaston lasten ja nuorten osaston henkilökunnan muodostama nukketeatteriryhmä.

Messuosastolla vierailee lasten rakastama Minna Männistö Täti Taikakynän roolissa. Täti Taikakynä tarinoi ja piirtää sunnuntaina klo 12.00-12.30 ja klo 14.00-14.30

Tampereen kaupunginkirjaston lastenosastolla on järjestetty manga -piirustuskilpailu, jonka parhaat työt ovat esillä messuosastolla. Messuvieraat äänestävät osastolla kilpailun voittajan.

Lisätietoja: osastonjohtaja Leena Karjarinta p. 050 407 5795 tai projektisuunnittelija Ritva Hokka-Ahti p. 040 8004 836. Sähköposti muotoa [email protected]

Teksti: Raili Sihvonen5.2.2009

Elokuva Filosofian iltojen teemana

Missä tilassa on elokuvakulttuuri Suomessa – vai onko elokuvakulttuuria lainkaan? Tampereen kaupunginkirjasto ja Filosofinen aikakauslehti niin & näin järjestävät pääkirjasto Metsossa Filosofian iltojen luentosarjan teemana elokuva. Alustuksissa etsitään elokuvasivistystä ja pohditaan, mitä sellainen olisi sekä näytetään myös katkelmia alustuksiin liittyvistä elokuvista. Iltojen juontajina toimivat Reijo Kupiainen ja Tuukka Tomperi.

Filosofian illoissa tarkastellaan kriittisesti tämän päivän elokuvateollisuutta. Jos klassikkokirjoja tai -levyjä olisi yhtä vaikea saada käsiinsä kuin on saada nähtäväkseen klassikkoelokuvia, tätä pidettäisiin kulttuurisena häpeänä. Jos kirjojen tai musiikin levitystä ja tuottamista hallittaisiin yhtä yhdenmukaisesti ja markkinavetoisesti kuin elokuvateollisuutta, kirjallisen ja musiikillisen sivistyksen katsottaisiin olevan kuolemassa. Elokuvan kohdalla tämä on sen sijaan normaalia eikä herätä edes keskustelua. Elokuva on muuttunut merkittävästä taiteenlajista puhtaaksi viihdeteollisuudeksi.

Filosofian iltojen ohjelma

ma 16.2. klo 18.00 – 19.30, pääkirjasto Metso, luentosali 1
Reijo Kupiainen, tutkijatohtori, Suomen Akatemia ja Tampereen yliopisto
”(Elo)kuvan uusi aalto”
Alustuksessa näytetään katkelmia muun muassa ohjaajilta Resnais ja Godard.

ma 16.3. klo 18.00 – 19.30, pääkirjasto Metso, luentosali 1
Harri Laakso, professori, Taideteollinen korkeakoulu, Porin taiteen ja median osasto
”Kuvien liikutus”
Alustuksessa näytetään katkelmia muun muassa ohjaajilta Rekula ja Kierostami.

ma 20.4. klo 18.00 – 19.30, pääkirjasto Metso, luentosali 1
Tuukka Tomperi, assistentti,Tampereen yliopisto, ”Hitauden estetiikka ja vapaa katse”
Alustuksessa näytetään katkelmia mm. ohjaajilta Jancsó, Tarr, Malick ja Tarkovski.

ma 11.5. klo 18.00 – 19.50, pääkirjasto Metso, luentosali 1
Paneelikeskustelu elokuvataiteesta ja elokuvakulttuurista Suomessa
Paneeliin osallistuvat Jukka-Pekka Laakso (Pirkanmaan elokuvakeskus ja Tampereen elokuvajuhlat) ja Hannaleena Hauru (Taideteollinen korkeakoulu ja Tampereen yliopisto) sekä juontajat Reijo Kupiainen ja Tuukka Tomperi mahdollisine vieraineen.

Luentosarja kytkeytyy myös kevään tamperelaiseen ja valtakunnalliseen elokuvatarjontaan. Elokuvateatteri Niagaran Ranskan elokuvaviikoilla 10.-22. maaliskuuta.esitetään uuden aallon ohjaajien elokuvia. Merkittäviä elokuvia esitetään Niagarassa myös kansallisen Av-arkiston sarjassa 2. helmikuuta alkaen sekä muun muassa erillisnäytöksenä ensimmäistä kertaa Suomessa unkarilaisen Béla Tarrin elokuvia 14.-15. maaliskuuta. Tampereen elokuvajuhlien ohjelmassa 4.-8. maaliskuuta on muun muassa elokuvia 50 vuotta täyttävän Taideteollisen korkeakoulun elokuva- ja lavastustaiteen osaston historiasta. Yle Teeman elokuvasarjassa esitellään ranskalainen 1960-luvun ”uusi aalto”. Sarja alkaa 14. maaliskuuta, jolloin esitetään François Truffaut'n esikoisohjaus ”400 kepposta”.

Lisätietoja: Tuukka Tomperi, p. 040 5682 118 tai sähköposti muotoa [email protected]
Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.
Järj. Tampereen kaupunginkirjasto ja Filosofinen aikakauslehti niin & näin.4.2.2009

KIRJASTOAUTO ROOSA POISSA REITTIAJOSTA

Tampereen kaupunginkirjaston kirjastoauto Roosa ei kierrä torstaina ja perjantaina, 12.-13. helmikuuta tavanomaisen reittiaikataulunsa mukaisesti.

Roosa on Tampereen Kirjamessuilla kirjaston osastolla D 720. Tervetuloa kirjamessuille tutustumaan kirjastoauton ja kirjaston toimintaan!22.1.2009

Kevät siivin iloisin – yhteislaulun riemua pääkirjasto Metsossa

Pääkirjasto Metsossa pidetään keväällä kolme yhteislaulutilaisuutta. Jokaisella tilaisuudella on oma aiheensa, ja laulettavaksi on valittu kaikkien tuntemia ja osaamia lauluja. Laulattajana toimii musiikinopettaja Sirpa Järnberg ja säestäjänä Raimo Rantanen.

Ensimmäinen yhteislaulutilaisuus pidetään 31. tammikuuta otsikolla ”Vaarallista onnea!”. Samana päivänä 70 vuotta täyttävän laulajalegendan, Eino Grönin kunniaksi lauletaan kotimaisia iskelmiä ja ikivihreitä.

”Kukapa sen saunan lämmittääpi?” –otsikolla lauletaan suomalaisia kansanlauluja ja laulelmia Kalevalan päivänä, 28. helmikuuta. Ohjelmassa on myös yhteislauluun sopivia suomalaisten säveltäjien, kuten Sibeliuksen ja Merikannon yksinlauluja.

Kolmas yhteislaulutilaisuus ”Taas leivoset ilmassa leikkiä lyö…”, 28. maaliskuuta on omistettu keväälle. Yhteislauluissa liikutaan lähestyvän kevään, luonnon ja kauneuden tunnelmissa.

Kirjaston yhteislaulutilaisuudet alkoivat marraskuussa 2008, jolloin musiikkikirjastojen juhlavuoden kunniaksi järjestettiin yhteislaulutilaisuuksia kirjastoissa kautta maan. Tampereella yhteislaulu sai suuren suosion. Yleisön pyynnöstä kirjasto järjesti joululaulujen laulutilaisuuden, ja nyt yhdessä laulamista jatketaan keväisillä teemoilla.

Yhteislaulutilaisuudet järjestetään lauantaisin 31.1., 28.2. ja 28.3. klo 14.00 – 15.30 pääkirjasto Metson luentosalissa 1. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Järj. Tampereen kaupunginkirjasto.

Lisätietoja: projektisuunnittelija Ritva Hokka-Ahti, p. 040 800 4836 tai sähköposti muotoa [email protected]21.1.2009

Kirjasto vuonna 2008 tasaisesti eteenpäin

Tampereen kaupunginkirjaston käyttöluvut vuonna 2008 osoittivat pääsääntöisesti kasvua. Tamperelaiset käyvät kirjastossa ja lainaavat aineistoa enemmän kuin suomalaiset keskimäärin.

Vuonna 2008 kirjastosta lainattiin 5,2 (v. 2007 5,1) miljoonaa lainaa. Kirjaston verkkosivuilla asioitiin kolme miljoona kertaa, mikä oli miljoona asiointikertaa enemmän kuin edellisenä vuonna. Kirjaston palvelujen käyttö verkkosivujen kautta on vakiintunutta ja jatkaa edelleen kasvuaan. Ainoastaan kävijöiden määrässä oli pientä laskua. Kirjastossa kävi 2,6 miljoonaa asiakasta, kun kävijöiden määrä vuonna 2007 oli 2,7 miljoonaa. Keskivertotamperelainen kävi kirjastossa 12,5 kertaa vuoden aikana. Valtakunnallinen keskiarvo on 10,91 käyntiä/asukas.

Jokainen tamperelainen lainasi keskimäärin 25 (vuonna 2007 24,7) kirjaa, äänitettä tai muuta kirjastoaineistoa. Valtakunnalliseen keskiarvoon 19,21 lainaa/asukas verrattuna tamperelaiset ovat ahkeria lainaajia. Tampereen asukkaista 44% lainasi aineistoa kirjastosta. Alle 15-vuotiaiden osuus lainaajista oli 12,2%.

Vuosi oli myös juhlaa

Nekalan kirjaston tilat peruskorjattiin, ja uudistunut kirjasto uudistunut kirjasto avattiin huhtikuussa. Kesäkuussa avattiin Hatanpään sairaalan kahvilakirjasto, joka edustaa valtakunnallisestikin uudenlaista toimintamallia. Sairaalassa toimivaa kirjastoa voivat käyttää kaikki sairaalassa asioivat ja vierailevat, sekä potilaat että siellä työskentelevät, kuten myös Hatanpään alueen asukkaat.

Pääkirjasto Metson musiikkiosasto vietti koko vuoden toimintansa ja samalla koko suomalaisen musiikkikirjastotoiminnan 50-vuotisjuhlia tarjoamalla asiakkaille luento- ja yhteislaulutilaisuuksia, konsertteja ja näyttelyitä. Syksyllä julkistettiin musiikkiosaston historiikki ”Meillä lähdettiin latvasta”.

Syksyllä kirjastoon saapuivat Vipit. Vipit ovat uutuuskirjoja, joilla on viikon laina-aika eikä niitä voi varata eikä uusia. Vipeillä haluttiin parantaa asiakaspalvelua, ja tarjota uutuuskirjoja lainaksi nopeammin kuin jonottamalla varausjonoissa. Kirjasto ei ole aikoihin saanut asiakkailta niin paljon kiittävää palautetta kuin Vipeistä on saatu.

Pirkanmaan taidetoimikunta myönsi Tampereen kaupunginkirjasto – Pirkanmaan maakuntakirjastolle kulttuurityön kunniamaininnan lokakuussa. Taidetoimikunnan perusteluiden mukaan kirjasto on määrätietoisesti vahvistanut kirjallisuuden asemaa ja laajentanut palvelujaan muiden taiteiden alueelle.

Tampereen kaupunginkirjaston Netti-Nyssen ja tietotorien pitkäjänteistä työtä internetin perustaitojen opettamisessa arvostettiin joulukuussa mitalilla EU:n komission e-Inclusion Awards –kilpailussa. Ne pääsivät viiden finalistin joukkoon sarjassa ”Digital Literacy” (Tietoyhteiskunnan luku- ja kirjoitustaito), jossa etsittiin hyviä ja käytännöllisiä esimerkkejä vastaamisesta ihmisten tietoyhteiskuntatarpeisiin.

Lisätietoja: kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto, p. 0400 985 991 tai sähköposti muotoa [email protected]

Teksti: Raili Sihvonen20.1.2009

PIRKANMAAN KIRJOITUSKILPAILU KUTSUU KIRJOITTAJIA

Tampereen kaupunginkirjasto järjestää Pirkanmaan kirjoituskilpailun tänä vuonna 58. kerran. Harrastajakirjoittajille suunnattu kilpailu on vuosien kuluessa toiminut monille kirjoittajille ponnahduslautana kirjailijan uralle.

Kilpailussa on kaksi sarjaa, proosa ja lyriikka, joihin voi lähettää korkeintaan 10 sivua tekstiä. Kilpailu on avoin kaikille Pirkanmaalla asuville, opiskeleville ja työskenteleville kirjoittajille, jotka eivät ole julkaisseet esikoisteosta tai omakustannetta. Antologioihin osallistuminen ei ole este, mutta antologiassa julkaistulla tekstillä ei kilpailuun voi osallistua. Kirjoittaja voi osallistua sekä proosa- että lyriikkasarjaan samanaikaisesti.

Työt tulee lähettää viimeistään helmikuun 28. päivänä Tampereen kaupunginkirjastoon. Palkinnot jaetaan toukokuun 12. päivä. Palkintosumma on 4 200 euroa. Palkintolautakuntaan kuuluvat yliassistentti Mari Hatavara, professori, emeritus Aarre Heino, kirjailija Panu Rajala ja kirjailija Tuija Välipakka. Käytännön järjestelyistä vastaa Tampereen kaupunginkirjasto.

Pirkanmaan kirjoituskilpailu on säilyttänyt vuosien saatossa elinvoimansa ja lunastanut paikkansa yhtenä merkittävimmistä paikallisista kirjoituskilpailuista. Vuonna 2008 kilpailuun osallistui kaikkiaan 322 kilpailutyötä. Proosatekstien sarjaan jätettiin 184 kilpailutyötä ja lyriikkasarjaan 138 kilpailutyötä.

Kilpailu sai alkunsa Tampereen kaupunginkirjaston silloisen johtajan, kirjastoneuvos Mikko Mäkelän aloitteesta. Kilpailun tarkoituksena oli edistää Mäkelän piiriin osallistuneiden, aloittelevien kirjailijoiden uraa. Vuodesta 2002 alkaen sarjoina ovat olleet proosa ja lyriikka.

Lisätietoja, aiemmin palkitut tekstit ja tarkemmat säännöt Internetissä:
www.tampere.fi/kirjasto/tiedotus/pkkilp.htm
Lisätietoja:
Raili Sihvonen
Viestintäsuunnittelija
Tampereen kaupunginkirjasto
puh. 0400 581 510
[email protected]

Teksti: Raili Sihvonen14.1.2009

Siperia opettaa -näyttely

Hervannan kirjastossa avataan 19. tammikuuta Siperia opettaa –näyttely. Näyttelyä varten on haastateltu vuonna 2007 kymmentä eri-ikäistä ja eri elämänaloilla toimivaa tamperelaista henkilöä, joilta kysyttiin käsityksiä, tietämystä ja mielikuvia Siperiasta. Näyttelyssä on haastattelujen lisäksi esillä välähdyksiä Siperian historiasta ja nykyisyydestä.

Meillä kaikilla on Siperiasta erilaisia mielikuvia ja käsityksiä, mutta usein mielikuvia leimaavat ajatukset kylmästä, kurjasta ja harmaasta alueesta. Karkotukset ja vankileirit ovat lyöneet vahvasti leimansa ihmisten mieliin. Siperia on useimmille outo ja tuntematon seutu. Rankasta historiastaan huolimatta se on energinen, yllättävä ja hämmästyttävä alue. Sieltä löytyy myös valoisia asioita.

Suomen autonomian aikana syntynyt sanonta "Siperia opettaa" on monimerkityksinen ilmaus, vaikka se usein mielletään negatiiviseksi. Siperia voisi opettaa meitä myös positiivisessa mielessä. Näyttelyssä halutaan tuoda esille juuri näitä Siperian positiivisia ja opettavia puolia.

Siperia opettaa -näyttely oli venäjänkielisenä versiona esillä Siperian Krasnojarskin museobiennaalissa syksyllä 2007 ja kiersi sen jälkeen Krasnojarskin alueen eri museoissa. Nyt Suomi-Venäjä -seuran Hervannan osasto on tuonut näyttelyn Hervannan kirjastoon. Näyttely on Lenin-museon tuotantoa, ja sen on suunnitellut ja toteuttanut museolehtori Leena Kakko, joka toimii myös Suomi-Venäjä -Seuran Hervannan osaston varapuheenjohtajana.

Näyttely on avoinna 19.1. - 13.2.2009 Hervannan kirjaston aukioloaikoina maanantaista torstaihin klo 11-20, perjantaisin klo 9-18 ja lauantaisin klo 11-16.

Lisätietoja: museolehtori Leena Kakko, p. 040-5905665 tai sähköposti muotoa [email protected]9.1.2009

Asianajajapäivystys jatkuu pääkirjasto Metsossa

Suomen asianajajaliiton Hämeen piiri tarjoaa maksutonta oikeudellista neuvontaa pääkirjasto Metsossa. Neuvonnan tarkoituksena on antaa ongelmatilanteessa asiantuntijan arvio siitä, kannattaako asiakkaan kääntyä asianajajan tai julkisen oikeusavustajan puoleen. Kevään päivystykset alkavat 13. tammikuuta klo 17-19.

Viikottain tiistaisin järjestettävän päivystyksen aikana ei laadita asiakirjoja eikä anneta yksityiskohtaisia toimintaohjeita ongelmatilanteen ratkaisemiseksi. Keskustelut ovat aina luottamuksellisia, ja ne tapahtuvat kirjaston kokoushuoneessa kahden kesken asianajajan kanssa. Päivystys toimii jonotusperiaatteella, ja vuoronumeroita saa kokoushuoneen ovelta päivystyspäivinä klo 15.30 alkaen. Yhden asiakkaan neuvontaan voidaan käyttää aikaa noin 15 minuuttia.

Neuvontapalvelua järjestävät Suomen asianajajaliiton Hämeen piiri ry sekä Tampereen kaupunginkirjasto.
Asianajajapäivystys tiistaisin 13.1.-12.5.2009 klo 17.00-19.00 pääkirjasto Metson kokoushuoneessa, 2. krs.
Lisätietoja: asianajaja Kari Miettinen p. 0400 339 257 tai
asianajaja Heikki Penttilä p. 040 512 2203
Sähköposti muotoa [email protected]8.1.2009

Luento säveltäjä Toivo Kuulan elämänvaiheista

Tuijotin tulehen kauan – Toivo Kuulan lyhyt ja kiihkeä elämä oli yksi vuoden 2008 Tieto-Finlandia –ehdokkaista. Kirjan kirjoittaja, Suomen Kansallisoopperan päädramaturgi, FT Juhani Koivisto kertoo kirjastaan ja säveltäjä Toivo Kuulan elämästä Tampereen kaupunginkirjaston järjestämässä kirjallisuusillassa 12. tammikuuta.

Toivo Kuulan (1883-1918) ja Alma Silventoisen kirjeenvaihtoon ja päiväkirjoihin sekä painettuihin lähteisiin pohjautuva elämäkerta tarjoaa näköalan 1900-luvun alun Suomen nousevan kansallistunnon ja ihanteellisuuden aikaan. Kirja etenee kronologisesti Kuulan lapsuudesta kohtalokkaaseen surmahetkeen Viipurissa 1918 sisällissodan jälkimainingeissa.

Kirja sai ilmestyessään kiittävää kritiikkiä, muun muassa Aamulehden kriitikon, Harri Hautalan mukaan ”Juhani Koivisto on kirjoittanut Toivo Kuulasta perusteellisen, koskettavan ja syvällisen teoksen. Se on hienoin Suomessa julkaistu säveltäjäelämäkerta sitten Erik Tawastjernan Sibelius-kirjojen.”

Elämäkerran kirjoittajan, Juhani Koiviston juuret ovat vahvasti Pirkanmaalla. Hän on syntynyt Lempäälässä ja kirjoittanut ylioppilaaksi Tampereen Klassillisesta lyseosta. Koivisto on opiskellut kirjallisuudentutkimusta, historiaa ja musiikkitiedettä Joensuun ja Helsingin yliopistoissa sekä Caenin yliopistossa Ranskassa. Koivisto on toiminut kulttuurin, erityisesti musiikin saralla useilla tahoilla. Hän on työskennellyt musiikinopettajana eri musiikkiopistoissa, kulttuuritoimittajana sanomalehti Ilkassa sekä musiikkikriitikkona. Hän toimii myös Kuhmon Kamarimusiikin lehdistöpäällikkönä, kirjoittaa eri lehtiin ja pitää radioesitelmiä. Hänen kirjallisuudentutkimuksen väitöskirjansa Leipää huudetaan ja kiviä annetaan (1998) käsitteli Pentti Haanpään 30-luvun teosten kytkentöjä aikansa diskursseihin, todellisuuteen ja Raamattuun.

Luento Toivo Kuulan elämänvaiheista pidetään pääkirjasto Metsossa, luentosali 1, maanantaina 12.1.2009 klo 18.00. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Järj. Tampereen kaupunginkirjastoTiedotteet 2008
Tiedotteet 2007
Tiedotteet 2006