TAmpereen kaupunginkirjasto Tapahtumat kirjastoissa Tapahtumakalenteri Kirjallisuustapahtumat Näyttelyt Tapahtumia lapsille

TAMPEREEN KAUPUNGINKIRJASTO         [email protected]
PIRKANKATU 2, PL 152,
33101 TAMPERE

Kirjaston digitoitu aineisto Pirkitassa

9.12.2008

Nobel-iltapäivässä uusinta tieteestä

Pääkirjasto Metsossa järjestetään ensi sunnuntaina Nobel-iltapäivä, jossa esitellään tämän vuoden fysiikan, kemian ja lääketieteen Nobel-palkinnot. Tilaisuuden luennoitsijoina on kolme kotimaista asiantuntijaa. Fysiikasta luennoi professori Keijo Kajantie otsikolla ”Uusia tosiasioita aineen perimmäisistä rakenneosista”. Kemian palkintoa esittelee professori Matti Karp aiheenaan ”Loistavat valkuaisaineet” ja lääketieteen Nobelista puhuu professori Kai Krohn aiheenaan ”Ihminen ja virukset: toiset voittavat, toiset häviävät”.

Pääkirjasto Metson Nobel-iltapäivä on sunnuntaina 14.12. klo 12-15 luentosalissa 1. Tilaisuuden puheenjohtajana toimii professori Tapio Rantala Tampereen teknillisestä yliopistosta. Lisätietoja: professori Tapio Rantala, TTY, puh. 040 543 3506, [email protected]

Tieteen Nobel-palkinnot jaetaan tämän viikon keskiviikkona Tukholmassa kaikkiaan yhdeksälle tutkijalle. Palkinnot tulevat fysiikan alueella alkeishiukkastutkimuksesta, kemiassa loistavien valkuaisaineiden löytämisestä ja lääketieteen kohdalla virustutkimuksesta.

Lisätietoa tämän vuoden tieteen Nobel-palkinnoista:

Fysiikan Nobel-palkinto:
http://ohjelmaopas.yle.fi/artikkelit/tiede/tiedeuutiset/fysiikan-nobel-palkinto-2008-kolmelle-alkeishiukkastutkijalle

Kemian Nobel-palkinto:
http://ohjelmaopas.yle.fi/artikkelit/tiede/tiedeuutiset/kemian-nobel-palkinto-valoa-sateilevan-gfp-yhdisteen-loytajille-ja-keh

Lääketieteen Nobel-palkinto:
http://ohjelmaopas.yle.fi/artikkelit/tiede/tiedeuutiset/laaketieteen-ja-fysiologian-nobel-palkinto-2008-virustutkijoille


Näyttelyt kirjastoissa

Pääkirjasto Metsossa 8.12.-27.12. Miniatyyrejä, järj. Suomen Kalligrafiayhdistys ry.
Messukylän kirjastossa 2.12.-31.12. Tampere-seuran jouluvalokuvia 1940- ja 1950-luvuilta.
Sampolan kirjastossa 2.12.-31.12. Emmä Rämäsen ”Enkeleitä”.1.12.2008

KIRJOITUSKILPAILUSSA LUPAAVIA KIRJOITTAJIA

Hervannan ja Kaukajärven alueen yhteinen kirjoituskilpailu järjestettiin 29.8.-30.10.2008. Kilpailu on järjestetty tätä ennen 17 kertaa ainoastaan hervantalaisille, mutta nyt jo toisen kerran siihen pääsivät osallistumaan myös kaukajärveläiset Kilpailun järjestäjinä ovat Tampereen kaupunginkirjasto/Hervannan kirjasto, Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut, Hervannan Tiedotusyhdistys ry ja Paikalliskulttuurin edistäjät PAKU ry.

Tämänvuotiseen kilpailuun jätettiin 52 kirjoitusta, joista runokokoelmia oli 14 ja proosatekstejä 38. Tänä vuonna jaetaan kaikkiaan kuusi samansuuruista rahapalkintoa. Lisäksi viisi kirjoittajaa saa kunniamaininnan ja yksi PAKUN:n kannustusstipendin.

Raati luonnehti kilpailun satoa kirjavaksi. Monet kirjoitukset sisälsivät tarinoita ja muistelmia omasta elämästä. Hervanta oli voimakkaasti läsnä useassa kirjoituksessa. Teksteissä oli rakkautta, iloa ja huumoria, mutta myös murheellisia ja synkkiä asioita. Mukaan mahtui myös luontokuvauksia, fantasiaa, scifiä ja jännitystä, olipa joukossa muutama hauska veijaritarinakin.

Raadin mielestä joukossa oli lupaavia kirjoittajia, joita kannustetaan jatkamaan kirjoittamista ohjaajan tuella ja kirjoituskursseilla.

Arviointiraatiin kuuluivat kirjailija Risto Ahti, äidinkielenopettaja Helena Hovila, päätoimittaja Sasu Karjalainen, tiedottaja Sirpa Koivu, koordinaattori Ulla Majamaa ja aluekirjastonjohtaja Marjut Pohjalainen.

Kilpailun palkinnot jaetaan Hervannan kirjastossa tiistaina 9.12.2008 klo 18 Hervannan kirjastossa.
Lisätiedot: Marjut Pohjalainen, puh. 040 773 8803.27.11.2008

Poistokirjojen myyntituotto meni lasten hyväksi

Pääkirjasto Metsossa järjestettiin kaksipäiväinen poistokirjojen myyntitori 19.-20.11. Poistomyynti houkutteli paikalle satoja innostuneita kirjan ystäviä, joten tungos myyntipöytien ympärillä oli melkoinen. Jälkimmäisen myyntipäivän, Kansainvälinen lasten oikeuksien päivän, tuotto lahjoitettiin Tampereen Unicef-keräykseen.

Lapsen oikeuksien päivän myyntituloilla, 3 297, 60 eurolla, saadaan esimerkiksi 32 970 lapselle rokoteannos poliota vastaan tai 70 lapselle aids-lääkitys vuodeksi. Tuotolla voidaan ostaa 824 isoa villahuopaa tai 3 297 vedenpuhdistustablettia, jolla puhdistetaan 5 l vettä juomakelpoiseksi. Kirjasto haluaakin kiittää kaikkia myyntitapahtumaan osallistuneita, jotka näin tukivat Unicefin tekemää työtä kehitysmaiden lasten auttamiseksi.

Kirjasto tekee jatkuvasti poistoja kokoelmistaan tilojen rajallisuuden vuoksi. Myös tiedoiltaan vanhentuneita, likaantuneita ja sellaisia teoksia, jotka eivät enää aikoihin ole olleet lainassa, poistetaan uusien tieltä. Kokoelmissa säilytetään mahdollisimman laajasti kotimaista kauno- ja tietokirjallisuutta sekä tärkeää käännöskirjallisuutta.

Myyntitapahtumia on järjestetty pääkirjastossa kaksi kertaa vuodessa. Seuraavan kerran myyntitori järjestetään keväällä 2009. Poistokirjoja on myynnissä jatkuvasti lähikirjastoissa sekä pääkirjaston yläaulassa kahvilan vieressä.

Tulevaisuuden kirjasto - osallistu keskusteluun!

Opetusministeriö on käynnistänyt verkkokeskustelun kirjastopalveluista. Opetusministeriö ajantasaistaa parhaillaan kirjastosäädöksiä ja tulevaisuuden linjauksia. Valmistelussa on lisäksi ohjelma, jossa tarkennetaan yleisten kirjastojen roolia yksittäisen kansalaisen tietohuollon turvaajana.

www.otakantaa.fi -sivulla voi kuka tahansa kertoa mielipiteensä kirjastojen tulevaisuudesta. Parhaillaan keskustelua käydään maksullisuudesta ja maksuttomuudesta sekä palveluiden sisällöstä. Kommentteja kaivataan mm. siitä, mitä tulevaisuuden kirjastossa pitäisi olla tarjolla niiden houkuttelevuuden säilyttämiseksi ja millaista osaamista ja ohjausta kirjastojen henkilöstöltä kaivataan. Keskustelun kautta haetaan ideoita ja ajatuksia siihen, miten kirjastojen palveluja voidaan ylläpitää ja laatua parantaa tulevina vuosina.25.11.2008

ITSENÄISYYSPÄIVÄN AUKIOLOT

Itsenäisyyspäivän aattona pe 5.12 kirjastot suljetaan viimeistään klo 18. Kirjastoautot ovat reittiajossa klo 18 asti. Itsenäisyyspäivänä 6.12. kaikki kirjaston toimipaikat ovat suljettuina. Su 7.12. pääkirjasto on suljettuna, lehtilukusali palvelee klo 11-17. Tarkemmat aukiolotiedot verkossa www.tampere.fi/kirjasto/aatot.htm

SATUPÄIVÄ ENSIMMÄISTÄ KERTAA

Suomen teatterit ry:n lastenteatterikampanja ”Teatterissa kasvaa!” päättyy joulukuussa valtakunnalliseen Satupäivään pe 12.12. . Kyseisenä päivänä lapsille luetaan satuja teattereissa, kouluissa, kirjastoissa, museoissa ja päiväkodeissa. Satupäivän tarkoitus on ylistää satua, sen elävää lukemista ja esittämistä tienä lapsen mielikuvituksen aukeamiselle ja sitä myöten avoimuudelle eri taidemuotoja kohtaan. Satupäivästä on tarkoitus tehdä vuosittain toistuva tapahtuma. Ensimmäisen satupäivän teemana ovat suomalaiset uudet ja vanhat sadut. Mukana satupäivän toimijoina ovat mm. Lukukeskus, Suomen Kirjailijaliitto ja Suomen Näytelmäkirjailijaliitto. Tampereella satuohjelmaa kirjastoihin järjestää Teatteri 2000. Satupäivän 12.12. esitykset kirjastoissa:

Tesoman kirjasto klo 10, näyttelijä Salli Ahola
Nekalan kirjasto klo 10, näyttelijä Eeva-Riitta Salo
Hervannan kirjasto klo 10, näyttelijä Jukka Saikkonen.

Lisätietoja: tiedotus- ja tuotantosihteeri Elise Richt, Teatteri 2000, puh. 050 544 8038, [email protected] Satupäivän sivut verkossa: www.suomenteatterit.fi/satupaiva

JOULUA KOHDEN

Pirkanmaan Lausujien runomatinea ”Joulua kohden” pääkirjasto Metsossa su 30.11. alkaen klo 15.00 ls. 1. Ohjelmassa tuttuja ja vähän tuntemattomampiakin jouluaiheisia runoja. Vapaa pääsy, tervetuloa! Järj. Pirkanmaan Lausujat ja Tampereen kaupunginkirjasto.

NÄYTTELYT

Pääkirjasto Metsossa 8.12.-27.12. Miniatyyreja, järj. Suomen Kalligrafiayhdistys.

Hervannan kirjastossa 24.11. - 5.12. Pirkko Havuston ja Raili Alanteen maalauksia ja piirroksia.

Peltolammin kirjastossa 27.11.2008-30.1.2009 ”Luova Peltolammi” -näyttely.
Alla tiedote näyttelystä.
Peltolammiseura ja Peltolammin kirjasto ovat organisoineet yhteistyössä Luova Peltolammi-näyttelyn Peltolammiseuran 40 v. juhlavuoden kunniaksi. Näyttelyssä on monipuolisesti esillä paikallisten sekä kädentaitajien töitä. Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina. Näyttelyssä on mukana töitä yli 15 tekijältä. Paikallisten tekijöiden lisäksi näyttelyyn on mahtunut mukaan ainakin yksi multisiltalainen taiteilija. Mukana on sekä oman alansa rautaisia ammattilaisia että innokkaita harrastajia. Myös näyttelyssä mukana olevat työt edustavat monipuolisesti eri taiteen ja käsityön osa-alueita. Mukana on mm. valokuvia, grafiikkaa, akvarelleja, öljyväritöitä, huovuttamalla valmistettuja tauluja, hopeakoruja, itse sidottuja perhoja sekä erilaisia neulos- ja virkkaustöitä. Kaikkia töitä kuitenkin yhdistää tavalla tai toisella luonto ja luonnonläheisyys. Näyttelyn avajaiset pidetään 27.11. klo 18-20,tervetuloa!. Glögitarjoilu. Kuvia näyttelytöistä voi käydä katsomassa osoitteessa: http://picasaweb.google.com/peltolammi/LuovaPeltolammi2008# Lisätietoja: Satu Laine / Peltolammiseura, puh. 040-5933 470, [email protected] tai
Ritva Kauppinen, kirjastonjohtaja, Peltolammin kirjasto, puh. (03) 565 42701, [email protected]

Sampolan kirjastossa 1.12.-31.12. Katri Mäkisen silkkikukkataidetta.18.11.2008

TULE VIETTÄMÄÄN KIRJASTOJEN ILTAA

Kirjastojen ohjelmallista iltaa vietetään to 20.11.2008 klo 18 - 20.

Härmälän kirjasto, os. Nuolialantie 47 (Härmälän koulu)
Poistokirjoja myynnissä UNICEFIN hyväksi
Taikuri Risto Pajunen klo 18 sekä paikallisia kykyjä.

Koivistonkylän kirjasto, os. Lehvänkatu 9 (Koiviston koulu)
Poistokirjoja myynnissä UNICEFIN hyväksi
Miiru Millisentti klo 18.45 sekä paikallisia kykyjä.

Nekalan kirjasto, os. Lounaantie 2 (Nekalan koulu)
Poistokirjoja myynnissä UNICEFIN hyväksi.
Miiru Millisentti klo 18 sekä paikallista nuorisomusiikkia.

Peltolammin kirjasto, os. Säästäjänkatu 16 (Peltolammin koulu)
Poitokirjoja myynnissä UNICEFIN hyväksi.
Taikuri Risto Pajunen klo 18.45.
Mikko Alatalo klo 19.30.

Tarjolla kahvia, mehua ja pullaa!
Tervetuloa!
Järjestäjinä Etelä-Alvari ja kirjastot

Kirjastojen ilta -esite

15.11.2008

PÄÄKIRJASTO METSOSSA VIETETTIIN LAULUN JUHLAA

Yli sata innostunutta laulajaa saapui pääkirjasto Metsoon lauantaina 8.11. laulamaan tuttuja kappaleita Suuren toivelaulukirjan osasta 1.

Monissa muissakin kirjastoissa eri puolilla maata laulettiin samaan aikaan eri osia toivelaulukirjasarjasta. Kyseessä oli suomalaisen musiikkikirjastotoiminnan 50-vuotisjuhlavuoden huipennus.

Suurin osa laulajista tuli kuulolle jo tuntia aikaisemmin, kun musiikin tohtori Ava Numminen kertoi väitöstutkimuksensa välittämää ilosanomaa ”kaikki voivat oppia laulamaan”.

Tutkimustiedon ja ääniharjoitusten rentouttama joukko sai vielä lisävahvistusta, kun tuli laulun aika. Laulattajana toimineen Sirpa Järnbergin äänenavaukset kohottivat itsetunnon pilviin, tehtiinhän yksi harjoituksista ”Karita Mattila -tyyliin”. Flyygelin ääressä säestyssäveliä loihti Raimo Rantanen, kun Tampere lauloi Sirpan johdolla Suurta toivelaulukirjaa nro 1. Kirjasta ehdittiin laulaa puolessatoista tunnissa yli 20 laulua, joista kahden aikana yleisö inspiroitui lähtemään tanssilattiallekin.

Tunnelma salissa oli innostunut, laulu raikui ja posket hehkuivat olipa menossa Kultainen nuoruus tai Muistatko Monrepos´n. ”Näitä lisää”, ”milloin on seuraava samanlainen tilaisuus”, ”miksei näitä ole useammin”, siinä kiitosten lomassa kirjastolle annettuja kommentteja. Eiköhän jotakin tule, kun joulukin on ovella.

Teksti: Pirjo Hakuni, Musiikkiosasto

5.11.2008

KIRJALLISIA ILTOJA

"Kaupunginarkisto sukututkijan lähdeaittana - luento pääkirjasto Metsossa 6.11. alkaen klo 18.00 käsikirjastossa. Sukututkimuksen lähteitä esittelee suunnittelija Saija Kirkkola kaupunginarkistosta.
Tilaisuuteen on vapaa pääsy, järj. Tampereen kaupunginkirjasto & kaupunginarkisto.
Käsikirjastossa esillä samaan aiheeseen liittyvä näyttely "Juuria etsimässä - Sukututkijan lähdeaineistoja kaupunginkirjastossa ja -arkistossa" 28.11.2008 saakka.

Pääkirjasto Metsossa ma 10.11. klo 18.00 ls. 1 runoilija Aaro Hellaakoski –ilta otsikolla ”Monipuolisuutta ja syvyyttä”. Kääntäjä, kirjailija Emelie Enckell kertoo suomalaisesta modernistista ja pohjoismaisesta runoilijasta sekä Hellaakosken runojen kääntämisestä.
Luennon kielet suomi ja ruotsi. Vapaa pääsy, järj. Tampereen kaupunginkirjasto.
Lisätietoja Emelie Enckelliltä, [email protected]

Lentävänniemen kirjastossa ti 11.11. klo 18.00 Pohjoismaisen Kirjastoviikon lukupiiri, teemana kirjailija ja runoilija Eeva Kilven tuotanto. Illan ohjelmassa keskustelua, runonlausuntaa, kahvitarjoilu. Vapaa pääsy, järj. Kansalaistalo Mansikkapaikka & Tampereen kaupunginkirjasto.
Lisätietoja Lentävännimen kirjastosta, Päivi Laakkonen, puh. 5654 2711.

VALTAKUNNASSA LAULETAAN

Pääkirjasto Metsossa on la 8.11. kaksi musiikkiaiheista yleisötilaisuutta.
MuT Ava Nummisen luento alkaa klo 13.00 ls. 1. Ava Nummisen aiheena on "Laulun iloa: kaikki voivat oppia laulamaan". Numminen on tunnettu musiikkipedagogi, joka on väitöskirjassaan perehtynyt erityisesti aikuisten laulun opiskeluun. Vapaa pääsy, järj. Tampereen kaupunginkirjasto.

Lauantaina lauletaan Suurta Toivelaulukirjaa eri puolilla maata samaan aikaan. Mukana tapahtumassa on parikymmentä kirjastoa, mm. Kansalliskirjasto, Lappeenrannan, Savonlinnan, Rovaniemen ja Oulun maakuntakirjastot sekä muutamia pienien kuntien kirjastoja. Valtakunnallisesti tapahtumaa ovat koordinoineet Suomen Musiikkikirjastoyhdistys ja toivelaulukirjojen kustantaja F-Kustannus Oy.

Pääkirjasto Metsossa lauletaan alkaen klo 14.00 ls. 1 Suuren Toivelaulukirjn osasta 1 parikymmentä valittua laulua. Tuttuja lauluja laulattavat musiikinopettaja, laulaja Sirpa Järnberg, säestäjänään Raimo Rantanen. Tilaisuuden aluksi pieni äänenavaus.
Vapaa pääsy, järj. Tampereen kaupunginkirjasto & F-Kustannus Oy.

Lisätietoja musiikkitapahtumista: osastonjohtaja Pirjo Hakuni, puh. 5656 4079, [email protected]20.10.2008

NÄKÖKULMA KURDIEN TILANTEESEEN

Pääkirjasto Metson Vanhat kulttuurit puhuvat –luentosarjassa käsitellään kurdien asemaa ja tilannetta ke 29.10. klo 18.00 pääkirjasto luentosalissa 1. Luennoitsijana on YTM Aziz Sheikhanin, ja hänen aiheenaan on ”Kurdit - miten säilyttää kulttuuria, kun omaa valtiota ei ole?”. Sheikhani toimii tutkijana Tampereen yliopiston sosiaalipolitiikan laitoksella. Hän on myös kirjoittanut proosateoksen ”Kurdisissi – elämän ja kuoleman merkitys!” (2004).

Lisätietoja: kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto, puh. 0400 985 991.
Tilaisuuteen on vapaa pääsy, järj. Tampereen kaupunginkirjasto.

KIRJASTOJEN KOULUTUSPÄIVÄ MUUTTAA AUKIOLOJA

Tampereen kaupunginkirjaston henkilökunnalla on koulutuspäivä perjantaina 31.10. Tämä aiheuttaa muutoksia aukioloissa siten, että suurin osa kirjastoista on perjantaina suljettuina. Asiakkaita palvelevat klo 10.00 –16.00 pääkirjasto Metso, lehtilukusali, Hervannan kirjasto ja tietotori sekä Messukylän ja Tesoman kirjastot. Kirjastoautot eivät ole ajossa 31.10.

PYHÄINPÄIVÄN AUKIOLOT

Kirjaston toimipaikkojen aukiolot 31.10. – 2.11. löytyvät kirjaston sivulta, osoitteessa www.tampere.fi/kirjasto/aatot.htm

REISSUMIEHEN LAULUJA

Pääkirjasto Metson musiikin juhlavuoden sarjassa esiintyvät Janne Laurila & Ajomiehet ke 29.10. klo 17.00. Pienoiskonsertissa Laurila kumppaneineen esittää Tapio Rautavaaran ikivihreitä kappaleita. Konsertti pidetään kirjaston yläaulassa ja siihen on vapaa pääsy. Järj. Tampereen kaupunginkirjasto.

KIRJASTOT GOOGLE MAPS -PALVELUSSA

Tampereen kaupunginkirjaston kirjastoautojen pysäkit löytyvät nyt Google Maps –palvelusta (maps.google.fi). Jokaisen kirjastoautopysäkin kohdalla on auton pysähtymisajankohta ja pysäkin osoite. Aitolahden ja Teiskon pysäkkeihin on nyt lisätty myös tarkat osoitteet. Google Maps –palvelun haku-kentässä voi hakea pysäkkejä vaikkapa kaupunginosalla ja viikonpäivällä. Myös Tampereen kaupunginkirjaston eri toimipisteet löytyvät Google Mapsistä.

Pysäkit
Toimipisteet
16.10.2008

TAPAHTUMIA

Lamminpään kirjasto 70 vuotta!
Juhlapäivää vietetään ma 20.10.2008 klo 13.00-19.00.

Ohjelma:
Klo 15.00 runoilija Kari Aronpuro kertoo vuosistaan Lamminpään kirjastonjohtajana ja lukee omia runojaan.
Klo 17.00 lausujat Meri Miikkulainen ja Pirkko Lehtonen: Rouva Bathin rippi – runoesitys Canterburyn tarinoista.
Klo 18.00 Kitaramusiikkia.

Kahvitarjoilu juhlapäivän ajan.
Lisätietoja Lamminpään kirjastosta, puh. 5654 2703.

Satuviikko pääkirjasto Metsossa 20.-25.10.

Valtakunnallista satuviikkoa vietetään pääkirjasto Metson lastenosastolla perinteiseen tapaan. Koko osasto on koristettu satujen henkeen sopivaksi. Satutunneilla käytetään kulttuuripalvelujen Tarina-, Ritari- ja Prinsessa-arkkuja, joihin luettavat sadut liittyvät. Satujen lukijana on Maarit Välimäki.

Satutunnit pidetään:
ti 21.10. klo 9.15
ke 22.10. klo 13.00
to 23.10. klo 10.15
Lisätietoja: osastonjohtaja Leena Karjarinta, puh. 5656 64009 tai 56565 64010.

NÄYTTELYT

Pääkirjasto Metsossa 20.10.-31.10. Jazzin legendat – muotokuvia pääkirjasto Metsossa. Järj. Tuula Parkusjärvi-Blagoev.
Hervannan kirjastossa 31.10. saakka ”Syksy”, Kari Räisäsen valokuvia.
Messukylän kirjastossa 29.9.-30.10. ”Enkelipeto”, Johanna Ojakselan esikoiskirjan kuvituksia.
Johanna Ojaksela on kevään 2007 esikoiskirjailija. Enkelipeto on teos, jonka kuvat ja runot kertovat erilaisten ihmisten ajatuksista, niistä pienistä pistoista, jotka usein jäävät piiloon mieleen mustumaan, kertomatta, katsomatta.8.10.2008

Musiikkiosasto juhlii 50 v. – elävää musiikkia pääkirjastossa

Musiikkitoiminnan juhlavuoden kunniaksi Tampereen kaupunginkirjasto tarjoaa sarjan elävää nykymusiikkia laidasta laitaan, rokista kevyeen klassiseen. Konsertit järjestetään yläaulassa ja ne kestävät n. 30 minuuttia. Niihin on vapaa pääsy. Pe 10.10. klo 16.00 tamperelaiset skifflemusiikin legendat SKIFFLE KINGS. Bändissä mukana Jari Tuukkanen (kitara, pyykkilauta, laulu), Jussi Ruponen (kitara), Samu Salo (narubasso), Kirsi Laamanen (laulu). Tarjolla musiikkia 50-luvun iskelmästä nykyhitteihin!

Elävän musiikin sarja jatkuu:
ma 13.10. klo 17.00 Konservatorion nuoret solistit
ke 15.10. klo 17.00 Ville Leinonen (laulu) & Antti Leinonen (kitara, hanuri)
pe 17.10. klo 17.00 Jo´ Buddy akustisesti
ke 22.10 klo 17.00 Tampere Filharmonian jousikvartetti
pe 24.10. klo 17.00 Tapsa ja Retrotytöt
ke 29.10. klo 17.00 Janne Laurila ja Ajomiehet esittää Tapio Rautavaaraa
Järj. Tampereen kaupunginkirjasto.

Kirjallisuutta ja filosofiaa pääkirjasto Metsossa

Ma 13.10. klo 18.00 ls. 1 Filosofian ilta
Musiikin kulttuurihistorian dosentti Jukka Sarjalan aiheena ”Antautuminen ja tulkitseminen – musiikin ristiriidasta”. Luento on osa Musiikkiosaston 50-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Illan puheenjohtajana toimii FM Tuukka Tomperi. Vapaa pääsy, järj. Filosofinen aikakauslehti niin & näin ja Tampereen kaupunginkirjasto.

Ti 14.10. klo 18.00 ls. 2 Virolaisen lastenkirjallisuuden ilta
Tutkija Mari Niitra, Tartto, ja toim.joht. Anu Kehman, Viron Lastenkirjallisuuden tiedotuskeskus Tallinna, esittelevät virolaisen lastenkirjallisuuden ja –runouden teemoja. Illan juontaa SNI:n entinen toiminnanjohtaja Riitta Kuivasmäki. Vapaa pääsy, järj. Tampereen kaupunginkirjasto ja Tampere-Tartto-Seura.

Sampolassa tapahtuu

Ke 8.10. klo 18.00 Mitä verkko on syönyt? Keskustelutilaisuus nuorten verkkoelämästä. Puheenvuoroja käyttävät luova johtaja Katri Lietsala tuottaja Ville Mujunen IRC-galleriasta sekä kirjastonhoitaja Pirjo Sallmén. Heidän aiheinaan ovat mm. arkielämä verkossa sekä verkkoviisas vanhempi. Tilaisuus järjestetään Sampolan työväenopiston tiloissa.

La 11.10. klo 11.00-16.00 Asiakkaan päivä Unicef-teemalla Sampolan kirjastossa.
Ohjelmassa mm. Kirjasairaala, Tiinaraitti-kävely, Poistokirjojen myyntitori Unicef-keräyksen hyväksi. Tarkat tiedot Sampolan kirjaston sivuilta: www.tampere.fi/kirjasto/sampola/nyt.htm
Vapaa pääsy, ,järj. Tampereen kaupunginkirjasto.29.9.2008

PUOLAN KULTTUURIA JA VIROLAISTA LASTENKIRJALLISUUTTA

Pääkirjasto Metsossa järjestetään lokakuussa kaksi kulttuuri-iltaa, jotka esittelevät puolalaista kuvataidetta ja kirjallisuutta sekä virolaista lastenkirjallisuutta. Molempia iltoja siivittävät pitkäaikaiset lämpimät kulttuurisuhteet maiden välillä. Puolalaisen kirjallisuuden illassa juhlistetaan Tampereen ja Lodzin kaupunkien välistä 50-vuotista ystävyyskaupunkisuhdetta. Ystävyyskaupunkisopimus solmittiin jo 1958. Virolaisen lastenkirjallisuuden ilta on osa 18. kertaa järjestettäviä Tampereen Viro-viikkoja, ja samalla osa Viron 90-juhlavuotta.

Puolalaisen kulttuurin ilta
ma 6.10. klo 17.30 pääkirjasto Metson 2. krs.
”Piirrettyjä aforismeja” taiteilija Adam Korpakin näyttely avautuu kirjaston näyttelytilassa. Näyttely on esillä 7.-17.10.2008..

”Puolalainen kirjallisuus – ikkuna puolalaiseen elämänmuotoon”, kääntäjät Päivi Paloposki ja Tapani Kärkkäinen (Tampereen yliopisto) esittelevät puolalaista kirjallisuutta, luentosali 1 klo 18.00. Illan päätteeksi puolalaista laulumusiikkia, Ewa Kaarela & Jenttu Nowak. Järj. Tampereen kaupunginkirjasto.

Virolaisen lastenkirjallisuuden ilta
ti 14.10. klo 18.00 pääkirjasto Metson ls. 2
Tutkija Mari Niitra Tartosta ja Anu Kehman Viron Lastenkirjallisuuden tiedotuskeskuksesta Tallinnasta luennoivat ja esittelevät virolasta lastenkirjallisuutta. Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutin ent. johtaja Riitta Kuivasmäki juontaa illan. Järj. Tampereen kaupunginkirjasto ja Tampere-Tartto-Seura.

Viro-viikot tarjoavat runsaan paketin erilaisia kulttuurielämyksiä. Viikkojen tarkka ohjelma löytyy Tampere-Tartto-Seuran sivuilta.

NÄYTTELYT KIRJASTOISSA

Pääkirjasto Metsossa 7.-17.10. Piirrettyjä aforismeja, taiteilija ja kuvittaja Adam Korpakin töitä.

Hervannan kirjasto 11.10. saakka Kummimatkalla Perussa, Tuula Inkeri Nymanin valokuvia.

Messukylän kirjaston vitriinissä 22.9. alkaen Messukylän lukion Ympäristö, paikka ja tila -kurssin töitä keväältä 2008. Tehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa pienoismallina talo, mökki tai rakennus.

Messukylän kirjaston aulassa 29.9.-30.10. Enkelipeto, Johanna Ojakselan esikoiskirjan kuvituksia Johanna Ojaksela on kevään 2007 esikoiskirjailija. Enkelipeto on teos, jonka kuvat ja runot kertovat erilaisten ihmisten ajatuksista, niistä pienistä pistoista, jotka usein jäävät piiloon mieleen mustumaan, kertomatta, katsomatta.24.9.2008

Oikeushammaslääkäri Helena Ranta pääkirjasto Metsossa

Sotarikostutkimuksessa kansainvälistä mainetta hankkinut oikeushammaslääkäri Helena Ranta saapuu luennoimaan Tampereelle. Rannan aiheena on ”Oikeus omaan kulttuuriin – ja silti kirjastot palavat”. Rannan luento on ensimmäisenä ”Vanhat kulttuurit puhuvat” –luentosarjassa, jossa maahanmuuttajat kertovat näkemyksiään ja jakavat tietoa omasta rikkaasta kulttuuriperinnöstään. Rannan johdantoluento alkaa 27.9. klo 13.00 pääkirjaston luentosalissa 1. Siihen on vapaa pääsy.

Professori Helena Ranta (s. 1946, Kajaani) on oikeushammaslääkäri Helsingin yliopiston oikeushammaslääketieteen laitoksella. Hän on toiminut useiden kansainvälisten oikeuslääketieteellisten tutkijaryhmien johtajana ja jäsenenä. Ranta on ollut näissä tehtävissä Bosnia ja Hertsegovinassa 1996–1997, Kosovossa 1998–2001, Kamerunissa 2002, Perussa 2002, Irakissa 2004, Kaakkois-Aasian hyökyaalto-onnettomuuden selvittelyissä 2005 sekä Tshetsheniassa. Lisäksi hän on ollut mukana Etelä-Amerikkaan kohdistuneissa oikeuslääke- ja oikeushammaslääketieteellisissä koulutusprojekteissa mm. Perussa ja Kolumbiassa.

Helena Ranta on julkisuudessa varsin näkyvä hahmo. Hänen työnsä sotarikostutkimuksissa entisen Jugoslavian alueella on jakanut mielipiteitä. Suomessa Helena Rannalle on myönnetty professorin arvo tunnustuksena hänen ansioistaan. Ranta on nimetty myös vuoden naiseksi, vuoden Eevaksi ja vuoden alumniksi. Hän on myös Suomen forensisen arkeologian ja osteologian seuran FAFAAn kunniajäsen.

"Vanhat kulttuurit puhuvat" –sarjassa on 7 erilaista tilaisuutta, joiden aiheina on mm. islam, Tiibetin vanhan Bön-uskonto sekä georialainen kirkkoarkkitehtuuri. Luennoitsijat ovat pitkälle kouluttautuneita maahanmuuttajia eri kulttuureista. Luentosarjan toteuttavat yhteistyössä Tampereen kaupunginkirjasto ja kulttuuripalvelut, Museokeskus Vapriikki sekä Pirkanmaan taidetoimikunta.

Lisätietoja: kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto, puh. 0400 985 991.23.9.2008

Vanhat kulttuurit puhuvat luentosarja syksyllä 2008

Tampereen kaupunginkirjasto, Museokeskus Vapriikki, kaupungin kulttuuripalvelut ja Pirkanmaan Taidetoimikunta järjestävät yhdessä tärkeän luentosarjan vanhoista kulttuureista. Sarjassa maahanmuuttajat kertovat oman kulttuurinsa perinteistä, jotka nyt rikastuttavat myös suomalaista kulttuuria.

Sarjan johdantoluento on la 27.9. klo 13–14.30 pääkirjasto Metsossa, ls. 1
Oikeushammaslääkäri Helena Ranta:
Oikeus omaan kulttuuriin – ja silti kirjastot palavat
.
Järjestäjä Tampereen kaupunginkirjasto

Ke 1.10. klo 18–20 pääkirjasto Metso, ls. 1
Arkkitehti Reno Siradze: Georgialainen kirkkoarkkitehtuuri
Järjestäjä Tampereen kaupunginkirjasto

Ke 15.10. klo 18–20 Vapriikin auditorio (paikkoja rajoitetusti)
FL Thupten K. Rikey: Bön – tiibetiläisten vanhin uskonto
Järjestäjä Museokeskus Vapriikki (Luento on osa Vapriikin ja työväenopiston Tiibet-luentosarjaa).

To 16.10. klo 10–16 Vanha kirjastotalo, musiikkisali
Pirkanmaan monikulttuurinen taiteilijaseminaari.
Järjestäjät Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut ja Pirkanmaan Taidetoimikunta.

Ke 29.10. klo 18–20 pääkirjasto Metso, ls. 1
YTM Aziz Sheikhani:
Kurdit – miten säilyttää kulttuuria kun omaa valtiota ei ole?

Järjestäjä Tampereen kaupunginkirjasto

Ke 5.11. klo 11–16 Vanha kirjastotalo, musiikkisali
Normatiivinen islam? -seminaari
Suomeen muuttaneiden muslimien näkökulmia islamilaisten
maiden perhelakeihin, perinnäistapoihin ja käytäntöihin
.
Järjestäjä Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut

Su 23.11. klo 13–16 Vapriikin auditorio
Pienten kansojen ja kulttuurien puolesta. Mukana tiibetiläinen puheenvuoro sekä esitys tiibetinsukuisten pienten kieliryhmien tilanteesta.
Järjestäjät Museokeskus Vapriikki ja Tampereen kaupunginkirjasto

Lisätietoja tapahtumista:
www.tampere.fi/vapriikki/tapahtumat.html
www.tampere.fi/kulttuuri/unipoint/tapahtumat
Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.17.9.2008

SAMPOLAN KIRJASTOSSA TARINOIDAAN

Kirjallisuuspiiri kokoontuu Sampolan kirjastossa ma 22.9. klo 12.00. Piirin vetäjänä on Aila Koro.

Tarinaillat jatkuvat vielä ma 22.9. sekä ti 23.9. klo 18.00-19.00. Tarinaillassa osanottajat luovat yhdessä mieleisensä tarinan. Osallistua vovat sekä aikuiset että lapset (alle 6-vuotiaat aikuisen seurassa).

Tilaisuuksiin vapaa pääsy, järj. Tampereen kaupunginkirjasto.

NÄYTTELYT

Hervannan kirjastossa 15.-29.9. Enkeleitä ja universaalia energiaa: valokuvia ja tekstejä.
Järj. Merja Lahtinen ja Niina Haavikko-Mäkelä4.9.2008

KIRJASTON VIPIT TULEVAT

Maanantaista 8.9. alkaen pääkirjasto Metso ja neljä Tampereen aluekirjastoa, Hervanta, Sampola, Messukylä ja Tesoma, alkavat lainata Vippejä. Vipit ovat muutaman sadan kysytyn uutuusteoksen valikoima. Valikoimassa on erityisesti kaunokirjallisuutta, kuten dekkareita ja kotimaisia uutuusromaaneja, mutta myös uutta suosittua tietokirjallisuutta.

Tampereen kaupunginkirjastossa asiakas joutuu lähes aina varaamaan suositun uutuusteoksen, koska kirjastoon ei voida hankkia kysyntää vastaavaa kappalemäärää. Asiakkaat joutuvat odottamaan varaamansa kirjan saapumista pitkäänkin. Nyt asiaan on tulossa hieman helpotusta Vippien myötä.

Vippi-lainojen palvelukonsepti on uusi ja asiakasmyönteinen. Kirjojen toivotaan kiertävän nopeasti asiakkaalta toiselle, kun niillä on vain viikon laina-aika. Vippien palauttamista ajallaan tehostetaan hieman tavallisia lainoja korkeammalla myöhästymismaksulla, 0,50 euroa/vrk. Vippi-lainoja ei voi uusia eikä varata, joten kirja menee palauttamisen jälkeen suoraan lainaushyllyyn.

Vastaavantyyppisiä pikalainoja on aiemmin ollut käytössä esimerkiksi Oulun ja Helsingin kaupunginkirjastoissa. Myönteisen asiakaspalautteen perusteella myös Tampereella innostuttiin uudesta palvelusta. Vippi-lainauksesta odotetaan pysyvää käytäntöä, mutta toistaiseksi on meneillään kokeiluvaihe.

Lisätietoja: kokoelmapäällikkö Maarit Helén, puh. 040 776 5455.2.9.2008

Asianajajapäivystys alkaa pääkirjasto Metsossa

Pääkirjasto Metsossa käynnistyy tamperelaisten asianajajien neuvontapalvelu tiistaina 9.9. klo 17.00. Asianajajien järjestämissä neuvontatilaisuuksissa on kaikkien halukkaiden mahdollista saada maksutonta neuvontaa oikeudellisissa asioissa. Tilaisuudessa paikalla oleva asianajaja kertoo, onko kysyjän ongelmaan tai asiaan tarpeen hakea oikeudellista asiantuntija-apua. Tarvittaessa hän ohjaa asiakkaan oikean viranomaisen tai asiaan perehtyneen asianajan puoleen.

Maksutonta neuvontaa tarjotaan tiistaisin 9.9.-19.12. klo 17.00-19.00 pääkirjasto Metson kokoushuoneessa, 2. krs.

Päivystyksen aikana ei laadita asiakirjoja eikä hoideta laajempia toimeksiantoja. Keskustelut ovat aina luottamuksellisia, ja ne tapahtuvat kirjaston kokoushuoneessa kahden kesken asianajajan kanssa. Neuvontapalvelun järjestäjänä on Suomen asianajajaliiton Hämeen piiri sekä Tampereen kaupunginkirjasto.

Keväällä neuvontatilaisuudet jatkuvat tiistaisin 13.1.-12.5. samassa paikassa.

Lisätietoja: asianajaja Heidi Arala
Puh: 03–260 2000, GSM: 050–4018244
Sähköposti: [email protected]

Tarinaillat alkavat

Sampolan kirjastossa järjestetään neljä Tarinailtaa syyskuussa. Tarinailloissa yleisö pääsee osallistumaan tarinan luomiseen ja kehittelyyn. Tarinaillat on tarkoitettu kaikille kertomuksista nauttiville lapsille ja aikuisille. Iltojen suunnittelussa erityisesti on ajateltu lapsia, joilla ei ole isovanhempia lähellä kertomassa iltasatuja tai tarinoita. Tarinat saattavat olla jännittäviä, joten alle 6-vuotiaiden toivotaan saapuvan aikuisen seurassa. Tarinailtojen johdattelijana toimii Mari Rauvanlahti.

Tarinaillat Sampolan kirjastossa ma 8.9., ma 15.9., ma 22.9. ja ti 23.9. klo 18.00 - 19.00, vapaa pääsy. Illat järjestää Tampereen kaupunginkirjasto & kulttuuripalvelut.

Lisätietoja: Mari Rauvanlahti, puh. 044 2555 489.

Näyttelyt kirjastoissa

Pääkirjasto Metsossa 9.9. - 5.10. Parkit ja promenadit - Tampereen vanhoja puistoja. Järj. Tampereen kaupunki, suunnittelupalvelut.

Hervannan kirjastossa 13. 9 saakka Hervanta-aiheisia valokuvia, järj. PAKU ry. Hervannassa 15.9. - 29.9. Enkeleitä ja universaalia energiaa, valokuvia ja tekstejä. Järj. Merja Lahtinen ja Nina Haavikko-Mäkelä.

Messukylän kirjastossa 1.9. - 30.9. Suomalaisia maisemia ja asetelmia. Järj. joukko "suomalaisia taiteilijoita".

Sampolan kirjastossa 20.9. saakka Eläimet viihdekäytössä -kampanja, järj. Eläinsuojeluliitto Animalia & Viivi Mäki-Vaurio.26.8.2008

Lasten syksystä iloa ja jaksamista

Kirjasto tarjoaa pienimmille asiakkailleen monipuolisen syysohjelmiston. Tarjolla on tasokasta nukketeatteria ja teatteriesityksiä, pienimuotoisia konsertteja sekä Leena Pyylammen ja Riesa-Pellen iloista ohjelmaa. Jokaisessa kirjastossa on vähintään yksi esitys, kaiken kaikkiaan tarjolla on 26 esitystä. Ensimmäinen esitys on pääkirjasto Metson satuhuoneessa ke 10.9. klo 18, kun Teatteri Mukamas esittää jännittävän näytelmän ”Sirkkaseikkailu”.

Kirjastoissa jatketaan sadunluennan perinnettä, kun satutunnit alkavat viikolla 36. Ensimmäiset satutunnit ovat ti 2.9. klo 10.00-10.45 Härmälän kirjastossa, ke 3.9. klo 10.00-10.45 Kämmenniemen, Messukylän, Peltolammin ja Tesoman kirjastoissa sekä to 4.9. klo 9.30-10.30 Lentävänniemen kirjastossa. Hervannan kirjastossa on ainoastaan neljä satutuntia, kunkin kuukauden ensimmäisenä torstaina. Pääkirjaston satutunnit ovat myös torstaisin klo 10.15.

Kirjaston tilaisuudet ovat maksuttomia. Osanottajien toivotaan olevan yli 3-vuotiaita. Lisätietoja: osastonjohtaja Leena Karjarinta, puh. 5656 4010.

Syksyn ohjelmistoesite on jaossa kirjastoissa sekä internetissä:
www.tampere.fi/kirjasto/tiedotus/nukketea.htm
sekä www.tampere.fi/kirjasto/tiedotus/satu.htm

Hervannan ja Kaukajärven alueen kirjoituskilpailu 2008

Hervannan kirjasto järjestää yhdessä Hervannan tiedotusyhdistyksen, Tampereen kaupungin kulttuuripalveluiden ja PAKU ry:n kanssa kirjoituskilpailun kirjoittajille, jotka eivät ole julkaisseet esikoisteosta. Kilpailuun voivat osallistua Hervannan ja Kaukajärven alueella asuvat, työskentelevät tai opiskelevat kirjoittajat.

Kirjoitusten aihe ja tyyli ovat vapaat. Kirjoitusten pituus tulee olla korkeintaan 10 liuskaa ja kirjoitusten tulee olla suomen kielisiä. Kirjoitukset on varustettava nimimerkillä. Mukaan tulee liittää suljetussa kuoressa myös kirjoittajan oikea nimi sekä osoite. Kirjoituksia ei palauteta. Palkituille ilmoitetaan tuloksista kirjeitse.

Kilpailutyöt on toimitettava 30.10.2008 mennessä Hervannan tai Kaukajärven kirjastoon, tai postitse Hervannan kirjastoon osoitteella: Hervannan kirjasto, ”Kirjoituskilpailu” PL 132, 33721 Tampere.

Arvosteluraatiin kuuluvat kirjailija Risto Ahti, äidinkielenopettaja Helena Hovila, päätoimittaja Sasu Karjalainen, tiedottaja Sirpa Koivu, koordinaattori Ulla Majamaa ja aluekirjastonjohtaja Marjut Pohjalainen Hervannan kirjastosta.

Palkintoina jaetaan yhteensä 1000 €. Kilpailun tulokset julkistetaan sekä palkinnot jaetaan tiistaina 9.12.2008 klo 18 Hervannan kirjastossa.

Lisätietoja: aluekirjastonjohtaja Marjut Pohjalainen, puh. 040773 8803.

Sampolan tietotori 5 v.

Sampolan kirjaston yhteydessä sijaitseva tietotori viettää ma 1.9. viisivuotispäiväänsä. Torilla tarjotaan synttärikarkit, mutta muutoin merkkipäivää vietetään työn merkeissä.

Lisätietoja tietorin toiminnasta: Marjaana Meriläinen, puh. 5657 8698 sekä www.tampere.fi/kirjasto/sampola/tietotori/

Sampolan kirjaston lukupiiri aloittaa

Viime talvena suuren suosion kerännyt Sampolan lukupiiri aloittaa toimintansa kirjaston neuvotteluhuoneessa ti 2.9. klo 18.00. Lukupiiriä vetää edelleen Elina Soininen, ja uusia jäseniä otetaan mukaan. Lukupiirissä valitaan yhteinen luettava teos ja keskustellaan siitä. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita.

Lisätietoja: Elina Soininen, puh. 050 4344 625.25.8.2008


Kirjastojen talvi tuo aukioloihin muutoksia

Kirjaston kaikki toimipaikat siirtyvät talven aukioloihin 1.9. alkaen. Pääkirjaston ja lehtilukusalin aukioloajat ovat samat kuin edellisenä talvena, sen sijaan useissa lähikirjastoissa aukioloja on muutettu. Muutoksella tavoitellaan käyttäjien ja kirjaston kannalta mahdollisimman tehokkaita aukiolotunteja. Nyt tehtyjen muutosten jälkeen aukiolojen toivotaan pysyvän pidemmän aikaa ennallaan.

Suurimmassa lähikirjastossa Hervannassa on siirretty illan aukioloa klo 20 saakka maanantaista torstaihin. Hervannan ja Sampolan kirjastot ovat nyt talvilauantaisin avoinna klo 16 saakka. Messukylän kirjaston aukioloaika lisääntyy 7 tuntia viikossa ja Härmälän 2 tuntia viikossa. Sen sijaan pienemmissä lähikirjastoissa vähennetään aukioloaikoja muutamalla tunnilla viikossa.

Kaikki kirjastojen talven aukiolot löytyvät: www.tampere.fi/kirjasto/ajat2.htm

Kirjastoautolle uusi pysäkki Ruskoon

Kirjastoautojen talviaikataulu tulee voimaan 1.9.2008 alkaen. Uusi pysäkki on perustettu Ruskoon, Solkiniitynkatu 4:n kohdalle. Toimintaansa jatkavat kesällä perustetut pysäkit Hyhkyssä ja Ryydynpohjassa. Samoin jatkuvat kesällä uudelleen käyttöön otetut pysäkit Rantaperkiössä ja Palokalliolla. Vähäisen käytön vuoksi on lakkautettu Hakametsän ja Aitovuoren pysäkit.

Syyskuun alusta alkaen kirjastoauto poikkeaa Iso-Heikkilän päiväkodilla Annalassa, Kukkapellon päiväkodilla Hatanpäällä ja Turtolan päiväkodilla Turtolassa. Lisäksi ajetaan Iidesrannan päiväkodille, jonne aikaisemmin on toimitettu kirjalaatikoita. Päiväkodit on jaettu kuuteen ryhmään ja jokaisella päiväkodilla käydään kerran neljässä viikossa. Lisäksi 13 päiväkodille toimitetaan kirjoja ja musiikkia laatikoissa. Päiväkotien ja koulujen yhteinen lainausmäärä on yhtä suuri kuin iltapysäkkien yhteensä, n. 130.000 lainaa vuosittain.

Lisätietoja: osastonjohtaja Pirjo Mansikkamäki, puh. 040 774 7033.19.8.2008

Hervannassa paikallisen kulttuurin juhlaa

Hervannan kirjastossa vietetään Hervanta-päivää perjantaina 29.8.2008 klo 1600-1900. Ohjelmassa on muun muassa musiikkiesityksiä, runokaraokea ja kirjanmyyntiä. Hervanta-päivää vietetään kirjaston tiloissa ja katetussa käytävässä kirjaston ulkopuolella. Hervannan omat taiteilijat esiintyvät, ja kirjaston edessä on suuri poistokirjojen myyntitori. Myynnin tuotto lahjoitetaan UNICEF-keräykseen. Marttojen kahvitarjoilu on kirjastossa klo 17-19. Kirjasto on avoinna klo 10-20. Tietotori ja lehtilukusali ovat avoinna klo 10-16. Päivän ohjelma ja esiintyjät Hervannan kirjaston nettisivulla:
www.tampere.fi/kirjasto/hervanta/ajankohtaista.htm

Näyttelyt kirjastoissa

Pääkirjasto Metsossa 25.8.-6.9. Unicef-kortit, järj. Sirkka Merikoski.
Merikoski tuo näyttelyyn ison kokoelman eri maista keräämiään Unicefin kortteja. Erityisen läheisiä hänelle ovat olleet lapsiaiheet.

Eläinsuojeluliitto Animalia valokuvanäyttelyn Sampolan kirjastossa 25.8.-20.9.2008. Valokuvat liittyvät Eläimet viihdekäytössä -kampanjaan.18.8.2008

ELOKUUN ILLOISSA KAURISMÄKEÄ

Koe Tampereella elokuvan lumo elokuun yössä! Aki Kaurismäen ohjaama elokuva, Nikanderin ja Ilonan koskettava rakkaustarina, Varjoja paratiisissa esitetään ulkoilmanäytöksenä Kaukajärvellä, Lentävänniemessä ja Pyynikinharjulla. Elokuvaillat ovat Tampereen kaupunginkirjaston Netti-Nyssen ja Pirkanmaan elokuvakeskuksen yhteistuotantoa. Tervetuloa iloisiin kohtaamisiin ja nostattamaan kaupunginosahenkeä kulttuurin merkeissä. Elokuvaillat juhlistavat myös EU:n rahoittaman "Tietoyhteiskunnan tilat ja sisällöt" -hankkeen aloitusta.

Esitykset:
Keskiviikkona 27.8. RIIHINIEMEN UIMARANTA, KAUKAJÄRVI
Torstaina 28.8. SUOMENSAARI, LENTÄVÄNNIEMI
Perjantai 29.8. PYYNIKIN NÄKÖTORNI, PYYNIKINHARJU

Näytännöt alkavat klo 21.00, liput: 3 euroa, sallittu, SÄÄVARAUS, pukeutukaa lämpimästi, omat jakkarat mukaan!

Aki Kaurismäki: VARJOJA PARATIISISSA Suomi 1986 –S-
Musiikki: Nardis, Hank Mitzell, Pentti Kosken trio, Topi Sorsakoski & Agents, Albert Collins, Safka, John Lee Hooker, Elmore James, Antti Ortamo, Guty Gárdenas, Harri Marstio Näyttelijät: Matti Pellonpää, Kati Outinen, Sakari Kuosmanen, Esko Nikkari, Kylli Köngäs, Pekka Laiho, Jukka-Pekka Palo, Svante Korkiakoski, Mari Rantasila, Safka, Antti Ortamo, Markku Valtonen, Sakari Järvenpää, Ulla Kuosmanen, Neka Haapanen, Pentti Koski, Ari Korhonen, Teuvo Rissanen, Jaakko Talaskivi, Haije Alanoja, Bertta Pellonpää, Helmeri Pellonpää, Marja-Leena Helin, Aki Kaurismäki, Olli Varja, Jukka Mäkinen, Laika-koira
Tuotanto: Villealfa Filmproductions Oy
Kesto: 75 min.

Lisätietoja: Elina Harju, puh. 040 590 8496.24.6.2008

Pirkanmaalaisia nykykirjailijoita saatiin lisää

Tampereen kaupunginkirjaston Pirkanmaalaisia nykykirjailijoita –nettisivuilla esitellään yhteensä 73 suomalaista nykykirjailijaa. Kirjailijat ovat joko syntyperältään pirkanmaalaisia tai asuvat täällä. Mukaan matrikkeliin on otettu myös muulla tavoin pirkanmaalaiseen kulttuuriperinteeseen läheisesti kuuluvia kirjailijoita.

Pirkanmaalaisia nykykirjailijoita –toimitus haastattelee kirjailijat, esittelee ja arvioi heidän tuotantonsa ja sen lähdetietoja. Nyt mukana on monta uutta kiinnostavaa nimeä, kuten Anneli Kanto, Risto Lindroos, Reidar Palmgren, Maria Syvälä, Kristiina Wallin ja Tuija Välipakka. Kirjailijamatrikkelia on toimitettu Tampereen kaupunginkirjastossa vuodesta 1996 ja sitä täydennetään jatkuvasti.

Nettimatrikkeli on erinomainen tiedonlähde kaikille kirjallisuudesta kiinnostuneille. Matrikkelista voi löytää vaikkapa tietoa siitä, mitä Tampere ja Pirkanmaa merkitsevät kirjailija Anneli Kannolle. Tai miten näyttelijä Reidar Palmgrenista tuli kirjailija. Miten kirjailija Kristiina Wallin käsittelee runoissaan naiseksi kasvamista? Erityisesti koululaisille ja opiskelijoille Pirkanmaalaisia nykykirjailijoita tarjoaa nopeasti ja tiiviisti tietoa kotimaisesta kirjallisuudesta.

Matrikkeli löytyy verkosta: www.tampere.fi/kirjasto/pirkanmaankirjailijat/nykykirjailijat.htm

Lamminpään kirjasto kesätauolla

Lamminpään kirjasto on suljettuna kesälomien vuoksi 30.6.-3.8. Tänä aikana Lamminpäästä lainattua aineistoa voi palauttaa ilman kuljetusmaksua kaikkiin kaupunginkirjaston toimipaikkoihin. Lamminpäähän soitetut puhelut ohjautuvat Tesoman kirjastoon. Verkkokirjastoa käytettäessä on huomattava, että 3.8. saakka Lamminpään kokoelmista ei voi jättää hyllyvarauksia eikä kirjastoa voi merkitä varausten noutopaikaksi.17.6.2008

Kesän näyttelyt kirjastoissa:

PÄÄKIRJASTO METSO

16.6. - 28.6. ”Todellisuuden peilikuvia” valokuvanäyttely. Järj. Ulla Auer.
30.6.-12.7. "Taivasta ja maata", valokuvia, järj. Kristiina Alatalo.
14.7. - 26.7. ”Kaukana jossain” maalauksia. Järj. Tampereen Hervantalaiset ry:n Kuvataidekerho.
28.7. - 9.8. Tampereen Teatterikesä 40 vuotta. Järj. Tampereen Teatterikesä.
11.8. – 23.8. ”Miehityksen neljä vuosikymmentä”. Järj. Amnesty, Kirkon Ulkomaanapu ja Psykologien Sosiaalinen Vastuu ry.
25.8. - 6.9. UNICEF-kortit. Järj. Sirkka Merikoski.

HERVANNAN KIRJASTO

23.6. - 11.7. Neko Kingdom - Kissan elämää: anime- ja manga-aiheisia, digitaalisesti piirrettyjä kuvia kissojen elämästä, järj. Mirva Pohjonen.
14.7.-8.8. Potpurri taiteen maailmaan: öljy- ja akvarellimaalauksia, porsliinia, järj. Francesca Vallin
11.-22.8. Grafiikan töitä - kehystettyjä grafiikan lehtiä, järj. Tuija Virta.
25.8. alkaen Hervanta 35-vuotisnäyttely.

MESSUKYLÄN KIRJASTO

2.6.-23.8.200 Tampere-Seuran kuva-arkiston vanhoja valokuvia Messukylästä ajalta, jolloin se oli vielä itsenäinen kunta (vuoteen 1947). Aakkula, Haihara, Irjala, Kaukajärvi, Turtonen ja Vilunen olivat suuria maatiloja. Uusikylä, Takahuhti, Vehmainen, Leinola ja Koivistonkylä olivat kyliä Messukylän kunnassa. Muutama kuva ovat peräisin Tampereeseen liittymistä seuraavilta parilta vuosikymmeneltä.

23.6.-28.8. Saana Niemen Manga-piirroksia kirjaston sisävitriinissä.
Saana on 14-vuotias Linnainmaan koulun oppilas, joka piirtää mangaa ja on kiinnostunut japanilaisesta kulttuurista. Tämä pieni näyttely on hänen ensimmäisensä.

SAMPOLAN KIRJASTO

Tampere-seura ry:n valokuvanäyttely Kaakinmaasta 9.6.-18.8. aulatiloissa.
Lasten osaston vitriinissä on 2.7. asti näyttely "Leinolasta länteen". Kristiina Heinon ja Tiina Katajan, äidin ja tyttären yhteinen näyttely Työväenopiston lapsi-vanhempi kuvataidekurssille.

TESOMAN KIRJASTO

7.7.-25.7. Eija Törnin valokuvia.13.6.2008

Kahvilakirjasto ilahduttaa ja tukee terveyttä

Hatanpään kantasairaalan kahvilan viereen avataan uusi Kahvilakirjasto maanantaina 16.6. Kirjastoa voivat käyttää kaikki sairaalassa asioivat ja vierailevat, sekä potilaat että siellä työskentelevät. Tarjolla on 4 000 teoksen kokoelma kiinnostavaa kirjallisuutta, äänikirjoja ja cd-levyjä.

Tampereen kaupunginkirjastossa on iloittu mahdollisuudesta perustaa kirjasto sairaalan sisäänkäynnin lähistölle. Aikaisemmat potilaskirjaston tilat sijaitsivat sairaalan sisäosissa, syrjässä liikkumisväyliltä. Nyt sairaalan taholta kirjastolle tarjottiin tilaa, joka on valoisa ja liikuntaesteisillekin helposti tavoitettavissa. Yhteistyö uuden kirjaston perustamiseksi sujui ripeästi ja myönteisessä hengessä. Erityisesti uusi kirjasto ilahduttaa potilaita, koska lukemisen terveysvaikutuksista on saatu paljon myönteistä näyttöä.

Kahvilakirjasto on avoinna maanantaisin klo 13.00-17.00 sekä tiistaisin ja torstaisin klo 12.00-15.00. Aukioloaikoina kirjastossa päivystää kirjastonhoitaja, joka auttaa tiedonhaussa ja kirjastonkäytössä.

Kirjastosta voi lainata kirjastokortilla. Lainattavissa ja luettavissa on Kahvilakirjaston oma kokoelma, lisäksi voi varaamalla saada aineistoa kaikista kirjaston kokoelmista. Sairaalan osastoilla on edelleen kaupunginkirjaston toimittamia pieniä kirjakokoelmia, joita sairaalassa ollessa voi vapaasti lukea. Mikäli tällaisen osastolla olevan kirjan haluaa lainata mukanaan kotiin, se onnistuu Kahvilakirjaston kautta.

Asiakkaiden kirjastonkäyttöä on helpotettu siten, että Kahvilakirjastosta lainatut kirjat tai muun aineiston voi palauttaa kaikkiin kaupunginkirjaston toimipaikkoihin ilman kuljetusmaksua.

Kirjaston sijaitsee kantasairaalan pääaulassa, 1. kerroksessa. Puh. (03) 5657 3442.

Lisätietoja: Kirjaston koti- ja laitospalvelut, osastonjohtaja Riitta-Liisa Kivi, puh. 040 764 8165.30.5.2008

KIRJASTON TIETOKONEIDEN VARAAMINEN UUDISTUU

Uuden ajanvarausohjelman myötä 9.6.2008 alkaen asiakkaat voivat omatoimisesti tehdä varauksia kirjaston tietokoneille. Tampereen kaupunginkirjaston toimipaikoissa on noin 130 tietokonetta asiakkaiden käytössä. Tietokoneilla voi käyttää maksuttomasti internetiä ja erilaisia hyötyohjelmia, kuten tekstinkäsittelyä sekä kirjaston omaa PIKI-verkkokirjastoa.

Uudella ajanvarausohjelmalla asiakkaat voivat nyt itse tehdä varauksia kirjaston tietokoneille sekä muuttaa tai poistaa varausaikoja.Asiakkaat voivat hallinnoida omia varauksiaan missä tahansa internetselaimen kautta, esimerkiksi kotona tai työpaikalla.

Ajanvarausohjelman käytössä tarvitaan kirjastokortissa olevaa lainaajatunnusta ja tunnuslukua, jonka saa kirjastosta. PIKI-verkkokirjaston palveluissa käytettävä nelinumeroinen tunnusluku toimii myös tietokoneiden ajanvarausohjelmassa.

Tietokoneille kirjaudutaan käyttäjäksi kirjastokortissa olevalla lainaajatunnuksella ja tunnusluvulla. Varausohjelma huolehtii varattujen käyttöaikojen noudattamisesta, ja kirjaa käyttäjän ulos ohjelmista varatun ajan päättyessä.

Uudistuneen ajanvarausohjelman myötä kaikissa kirjaston toimipaikoissa siirrytään noudattamaan yhtenäisiä varauskäytäntöjä. Ohjelmaan on määritelty tietokoneiden enimmäiskäyttöajoiksi aikuisille 1-3 tuntia/päivä ja alle 15-vuotiaille lapsille 1 tunti/päivä. Käyttöaikojen rajoituksilla pyritään tarjoamaan tietokoneita mahdollisimman monen asiakkaan käyttöön.

Kirjastoissa on myös lyhytaikaiseen käyttöön tarkoitettuja tietokoneita. Näille koneille ei tarvitse tehdä varausta, mutta niitäkin käytettäessä kirjautumisessa tarvitaan lainaajatunnus ja tunnusluku.

Lisätietoja: kirjastotoimen apulaisjohtaja Pirjo Järvinen, p. 0400 831 796 tai sähköposti muotoa [email protected]22.5.2008

KIRJASTOAUTOT KESÄAIKAAN

Tampereen kaupunginkirjaston kirjastoautot Roosa ja Muumipeikko liikennöivät kesäaikataulun mukaan 1.-19.6.2008 ja 28.7.-31.8.2008. Juhannuksesta alkaen 5 viikon ajan kirjastoautot ovat poissa reittiajoista. Kirjastoautot eivät käy kesäaikana kouluilla eivätkä päiväkodeilla. Koulukäynnit aloitetaan elokuun viimeisellä viikolla.

Kesäkuun alussa käyttöön otetaan muutamia uusia pysäkkejä. Uudet kirjastoauton pysäkit on perustettu Ryydynpohjaan, Ryydynkadun ja Teivaalantien risteykseen sekä Hyhkyn koululle Hennerinkatu 1:een. Lisäksi on uudelleen avattu pysäkit Rantaperkiössä, Koivukujalla sekä Palokalliolla, Ketunleivänkadun ja Ruokomäenkadun risteyksessä.

Nekalan ja Kaukajärven kirjastojen avaamisen jälkeen näiden alueiden pysäkkejä on lakkautettu.

Finninmäen pysäkki on siirretty Marjastajankadulta Finninmäenkatu 4:ään ja pysäkin aikaa on muutettu myöhemmäksi. Kirjastoautojen pysäkkiaikoja on pidennetty ja tavoitteena on, että pysäkkiaika olisi vähintään 20 minuuttia.

Kesän aikataulut ->

Lisätietoja:
Kirjastoautokeskuksen osastonjohtaja Pirjo Mansikkamäki, p. 040 774 7033 tai sähköposti muotoa [email protected]21.5.2008

PÄÄKIRJASTO METSOSSA RAJOITETUT PALVELUT
- muutamme hyllyjärjestystä

Pääkirjasto Metsossa on käytössä supistetut palvelut 29.- 31.5.2008 hyllyjärjestysmuutosten takia. Pääkerroksen osastot ovat suljettuina, mutta asiakkaat voivat kuitenkin palauttaa lainojaan sekä noutaa varaamaansa aineistoa. Musiikkiosasto ja kahvio palvelevat normaalisti.

Hyllyjärjestysmuutosten yhteydessä käsikirjaston kirjakokoelmaa pienennetään huomattavasti, ja tilalle siirretään historiaa käsittelevät kirjat. Kirjaston kokoelmien käyttö on muuttunut viime vuosina tuntuvasti, ja muutokset ovat näkyneet erityisesti käsikirjaston kirjakokoelmien vähentyneenä käyttönä. Käsikirjaston tietopalvelussa perinteisillä painetuilla tiedonlähteillä ei ole enää samaa merkitystä kuin ennen, sillä aineisto on siirtynyt pääasiassa verkon kautta käytettäväksi.

Hyllyjärjestyksen muutoksilla pyritään myös helpottamaan aineiston käytettävyyttä. Käytettävyyden parantamiseksi esimerkiksi aineistoja ryhmitellään uudelleen. Kaikki sarjakuvat sijoitetaan samaan paikkaan, kuten myös kielikurssit ja eri aiheita käsittelevät dvd- ja cd-levyt.

Metson pääkerroksen osastot - aikuisten osasto, lasten ja nuorten osasto, käsikirjasto ja Pirkanmaa-kokoelma sekä lainauspalvelut - ovat suljettuina 29.-31.5.2008.

Lainojen palautus ja varausten nouto aukioloaikojen mukaisesti:
ma-pe klo 10-20, la klo 10-16
Musiikkiosasto ja kahvio palvelevat normaalisti em. aikoina.

Lisätietoja: tietopalvelupäällikkö Anu Hakari, p. 040 844 1786 tai sähköposti muotoa [email protected]19.5.2008

KIRJASTO PALKITSI AHKERIA LUKIJOITA

Tampereen kaupunginkirjaston kirjastoautot tekevät yhteistyötä koulujen kanssa lukuharrastuksen edistämiseksi. Kirjastoautojen pysäkkejä on sijoitettu kouluille, ja aikataulut pyritään tekemään koululaisten lukujärjestykseen sopiviksi.

Tänä vuonna kirjastoautojen henkilökunta on palkinnut ahkerasti lukevia koululaisia koulujen lukukauden päätteeksi. Kirjastoauto Roosassa järjestettiin Tesomajärven koulun Ikurin toimipisteessä 2-4 -luokkalaisille Lukevin luokka-kilpailu 1.2.-4.4.2008. Kilpailun tavoitteena oli löytää luokka, joka lukee ja lainaa eniten. Kilpailun voitti 2C-luokka, jonka oppilaat lainasivat yhteensä 239 kirjaa. Jokainen luokan oppilas lainasi keskimäärin 21,7 lainaa.

Annalan koululle puolestaan myönnettiin Lukutoukka-kunniakirja tunnustuksena kirjastoauton aktiivisesta käytöstä lukuvuonna 2007-2008. Kunniakirjan lisäksi koululle luovutetaan Lukutoukka-kiertopalkinto. Annalan koulun oppilaat lainasivat vuonna 2007 yhteensä 5 648 lainaa. Oppilaat ovat jatkaneet ahkeraa lukuharrastustaan tänäkin vuonna. Huhtikuun loppuun mennessä he ovat lainanneet jo 3 098 lainaa.

Lisätietoja:
Kirjastoautokeskuksen osastonjohtaja Pirjo Mansikkamäki, p. 040 774 7033 tai sähköposti muotoa [email protected]6.5.2008

PIRKANMAAN KIRJOITUSKILPAILU 2008

Pirkanmaan kirjoituskilpailun palkinnot jaetaan Kirjan ja ruusun päivänä 6.5.2008 klo 18.00 pääkirjasto Metson luentosalissa 2. Tilaisuus on avoin kaikille.

Pirkanmaan kirjoituskilpailu järjestettiin 57. kerran. Kilpailun toteutuksesta ja käytännön järjestelyistä vastasi Tampereen kaupunginkirjasto.

Vuodesta toiseen kirjoittajat ovat ahkerasti osallistuneet kilpailuun. Kirjoituskilpailussa on kaksi sarjaa: proosa ja lyriikka. Tänä vuonna kilpailuun lähettiin 322 kilpailutyötä, joista proosasarjaan 184 ja lyriikkasarjaan 138 työtä. Palkintolautakuntaan kuuluivat yliassistentti Mari Hatavara, toimittaja Pasi Heikura, emeritusprofessori Aarre Heino ja runoilija Kristiina Wallin.

Palkintolautakunta totesi, että kilpailusarjat olivat keskenään samantasoisia. Lyriikkasarjassa parhaat tekstit erottuivat joukosta selvemmin kuin proosasarjassa. Molemmissa sarjoissa palkintolautakunta kaipasi enemmän huomion tietoista kiinnittämistä kielen tarjoamiin keinoihin.

Proosasarjassa tekstit olivat enimmäkseen realistisesti arkielämää, erityisesti perhepiirin tapahtumia kuvaavia. Ongelmat, kuten esimerkiksi alkoholi- ja mielenterveysongelmat nousivat kuvauksissa toistuvasti esille. Tekstit olivat hyviä tarinoita, mutta paneutuminen muiden elementtien harkittuun ja suunnitelmalliseen käsittelyyn oli jäänyt vähemmälle. Huumori todettiin vaikeaksi lajiksi, eivätkä kirjoittajat olleet kovin hyvin onnistuneet myöskään murteen ja puhekielen käytössä. Proosasarjan teksteissä kaivattiin erityisesti tekstin tiivistämistä.

Lyriikkasarjaan lähetetyt runovalikoimat olivat aiheiltaan ja teemoiltaan monipuolisia, mutta perinteiset luonto ja rakkaus toistuivat useissa runovalikoimissa. Sarjan parhaat erottuivat edukseen onnistuneina ja harkittuina kokonaisuuksina. Kaiken kaikkiaan lyriikkasarjan kilpailutyöt osoittivat kirjoittajien tasaisen varmaa osaamista, mutta palkintolautakunta jäi kaipaamaan sitä ”oikein hyvää runoa”.

Palkintolautakunta antaa tarkemman arvion palkituista teksteistä palkintojenjaon yhteydessä. Kilpailun palkituista teksteistä koottua antologiaa Pirkanmaan kirjoituskilpailun parhaat 2008 saa kirjastoista.

Palkittujen lisäksi palkintolautakunta keskusteli seuraavien nimimerkkien teksteistä:
A-sarjassa: Max, Last Exit Lakalaiva, Vettynyt, Petunia, Etna ja Magritte
B-sarjassa: Ola ja Kamala

Palkitut ja tekstit löytyvät sivulta
www.tampere.fi/kirjasto/tiedotus/pkkilp.htm

Lisätietoja:
Raili Sihvonen, palkintolautakunnan sihteeri
p. 0400 581 510
sähköposti muotoa [email protected]15.4.2008

VAPUN AUKIOLOAJAT TAMPEREEN KAUPUNGINKIRJASTOSSA

Vapunaattona 30.4. pääkirjasto Metso ja lehtilukusali, os. Puutarhakatu 1 ovat avoinna klo 10-16. Hervannan ja Pellervon kirjastot ovat avoinna klo 10-15. Härmälän, Kaukajärven, Koivistonkylän, Kämmenniemen, Lentävänniemen, Messukylän, Peltolammin, Sampolan ja Tesoman kirjastot ovat avoinna klo 11-15. Nekalan kirjasto on avoinna klo 9-15. Lamminpään ja Terälahden kirjastot ovat suljettuina. Kirjastoautot ovat reittiajossa klo 15 asti. Vappupäivänä 1.5. kaikki kirjaston toimipaikat ovat suljettuina.
Poikkeavat aukioloajat osoitteessa www.tampere.fi/kirjasto/aatot.htm

LAUANTAIN LIIKUTTAVAT LAULUT

Laulaja-pianisti Leena Pyylampi laulaa ja laulattaa lauantaina 3.5. klo 10.00 –10.30 Härmälän kirjastossa ja klo 12.00 – 12.30 Tesoman kirjastossa. Laulutuokiossa kuullaan ja lauletaan yhdessä tuttuja ja hauskoja lauluja. Vapaa pääsy. Järj. Tampereen kaupunginkirjasto

NÄYTTELYT
Hervannan kirjastossa 2.5.-17.5. Tampereen työväenopiston maanantaimaalarien maalauksia lukukaudelta 2007-2008.9.4.2008

TUTUSTUMISKIERROS METSOON

Opastettu tutustuminen pääkirjasto Metsoon 23.4. klo 18 erilaisille oppijoille ja kaikille, joille hyllyviidakossa suunnistaminen on joskus tuottanut vaikeuksia. Kierros alkaa Metson ala-aulasta, oppaana kirjastonhoitaja Katariina Ahtiainen. Vapaa pääsy. Järj. Tampereen kaupunginkirjasto ja Pirkanmaan erilaiset oppijat ry.

LUENTO SOITTIMIEN TUTKIMISESTA JA RAKENTAMISESTA

Lehtori, soitinrakentajamestari Rauno Nieminen luennoi otsikolla ”Soitinten tutkiminen rakentamalla” pääkirjasto Metsossa, luentosali 1 ma 28.4. klo 18. Metsossa on esillä samanaikaisesti Niemisen näyttely soittimien rakentamisesta. Rauno Nieminen valmistelee soittimien tutkimisesta rakentamalla myös väitöskirjaa, jonka on määrä valmistua ensi syksyksi. Vapaa pääsy. Järj. Tampereen kaupunginkirjasto.

NÄYTTELYT

Sampolan kokeilevan grafiikan ryhmän näyttely 1. – 27.4. Messukylän kirjastossa.
Helena Niemen öljyvärimaalauksia esillä 23.4.-29.8. Peltolammin kirjastossa.8.4.2008

Nekalan kirjasto muuttaa uusiin tiloihin

Toukokuusta 2007 asti peruskorjaustöiden takia suljettuna ollut Nekalan kirjasto avataan uusissa tiloissa tiistaina 15.4.2008 klo 13.00. Kirjasto muuttaa entisistä tiloista, Nekalan koulurakennuksen toisesta kerroksesta katutasoon.

Kirjaston uudet tilat ovat pinta-alaltaan 266m². Kirjaston tilasuunnittelusta vastaa arkkitehti Esa Niva Arkkitehdit A3 –arkkitehtitoimistosta, ja sisustuksesta vastaa sisustusarkkitehti Kristiina Mäkelä. Kirjaston tilojen päävärinä on harmaa, ja puupinnat ovat tammiviiluiset. Huonekaluissa ja tekstiileissä tuodaan tilaan väreiksi oranssia ja vihreää. Tiloissa ollut kaakeliuuni vuodelta 1951 on säilytetty rakennustöiden yhteydessä.

Nekalan sivukirjasto perustettiin vuonna 1951 Nekalan kansakoulun uuteen lisärakennukseen, jonka pohjakerroksesta kirjasto sai yhden huoneen. Kirjasto oli tarkoitettu lasten kirjastoksi. Vuosina 1984-85 kirjastolle saneerattiin uudet tilat Nekalan koulun 2. kerroksesta. Kirjasto sai käyttöönsä reilut 220 m² luokkahuone- ja käytävätilaa.

Nyt tapahtuva muutto on Nekalan kirjaston kolmas muutto samassa talossa. Kirjaston asiakkaille uudet tilat merkitsevät kirjaston helpompaa saavutettavuutta katutasossa. Kirjaston esteetön sisäänkäynti on edelleen Ahlmanintien puoleisessa päädyssä. Uusiutuneessa kirjastossa asiakkaat voivat lainata omatoimisesti lainausautomaateilla ja käyttää langatonta verkkoyhteyttä.

Tampereen kaupunginkirjaston alueorganisaation mukaisesti Nekalan kirjasto kuuluu eteläiseen alueeseen, jonka muita kirjastoja ja Nekalan kirjaston lähimpiä yhteistyökumppaneita ovat Härmälän, Koivistonkylän ja Peltolammin kirjastot sekä Sampolan kirjasto aluekirjastona.

Nekalan kirjasto, os. Lounaantie 2 palvelee asiakkaitaan uudistetuilla aukioloajoilla maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin klo 13-19, keskiviikkoisin klo 9-15 ja perjantaisin klo 11-15. Kirjaston uusi puhelinnumero on (03) 5653 4207.

Lisätietoja antavat Nekalan kirjastonjohtaja Marketta Härkönen p. 040 540 2853 tai aluekirjastonjohtaja Ritva Järvelin p. 040 773 6725. Sähköpostit muotoa [email protected]

Teksti: Raili Sihvonen2.4.2008

”UNELMISSAIN MÄ SIEL OLLA SAAN…”

Kirjailija Maarit Niiniluoto vierailee Tampereella luennoimassa suomalaisten iskelmätekstien kokemasta muutoksesta toisen maailmansodan aikana. Sota alkoi syksyllä 1939, ja Suomeen julistettiin vuoteen 1948 asti voimassa ollut tanssikielto. Sodan aikana tanssimusiikkia kuitenkin tehtiin koko ajan. Iskelmistä tuli kuuntelumusiikkia, ja tekstien merkitys näin ollen korostui. Sodan keskellä ihmiset etsivät lohtua ja purkivat tunteitaan laulujen kautta. Iskelmätekstit olivat täynnä latautunutta symboliikkaa, ja sota-ajan iskelmät olivat silloin ja ovat edelleen suomalaisille rakkaita. Maarit Niiniluodon luento pääkirjasto Metsossa, luentosali 1, maanantaina 21.4. klo 18. Vapaa pääsy. Järj. Tampereen kaupunginkirjasto

PIENI KITARAKONSERTTI

Tampereen konservatorion kitaransoiton opiskelijat esiintyvät pääkirjasto Metson parvikerroksen aulassa tiistaina 22.4. klo 18. Vapaa pääsy. Järj. Tampereen kaupunginkirjasto.

LAPSILLE

Nukketeatteri Leija esittää näytelmän Kanan lemmikki Koivistonkylän kirjastossa torstaina 24.4. klo 10

NÄYTTELYT

Lyyrat ja jouhikot Pohjolassa - soitinrakentajamestari Rauno Niemisen näyttely pääkirjasto Metsossa 21.4.-4.5. esittelee soitinten tutkimista rakentamalla. Japanilaisia puupiirroksia. Esa Ronkaisen taidenäyttely Sampolan kirjastossa 1. – 30.4.17.3.2008

LUENTO LAULULYRIIKAN KIRJOITTAMISESTA

Muusikko Heikki Salo luennoi kaupunginkirjastossa pääkirjasto Metsossa, luentosali 1 maanantaina 7.4. klo 18 otsikolla ”Kahlekuningaslaji – ajatuksia laululyriikan kirjoittamisesta”. Vapaa pääsy. Järj. Tampereen kaupunginkirjasto.

FILOSOFIAN ILTA

Tutkija Tuukka Tomperin luento ”Lasten ja nuorten yhteiskuntakäsitykset” pääkirjasto Metsossa, luentosali 1 maanantaina 14.4. klo 18. Vapaa pääsy. Järj. Tampereen kaupunginkirjasto ja Filosofinen aikakauslehti niin & näin.

POIKKEUS AUKIOLOAJOISSA

Sampolan kirjaston tietotori, os. Sammonkatu 2 on suljettuna perjantaina 28.3. tietokoneiden vaihtotöiden takia. Tietotori avoinna jälleen normaalisti lauantaina 29.3 klo 11-15.

LAPSILLE

Teatteri Helmi esittää lapsille näytelmän Lohikäärmeprinsessa Kämmenniemen kirjastossa ke 16.4. klo 10
Musiikkiteatteri eriPARIa esittää Olle Perkesterin eli Pelle Orkesterin lapsille Tesoman kirjastossa la 12.4. klo 13

NÄYTTELYT

Roy Pashurin taidenäyttely ”Asetelmia, maisemia, muotokuvia, paperiveistoksia” esillä Hervannan kirjastossa 15.-30.4.
"Aurinkohon asti nostakaatte pää". Varalan Urheiluopiston näyttely pääkirjasto Metsossa 7. – 20.4.11.3.2008

PÄÄSIÄISEN AUKIOLOAJAT TAMPEREEN KAUPUNGINKIRJASTOSSA

Kirjaston aukioloajoissa on muutoksia pääsiäisen aikana. Kiirastorstaina 20.3. pääkirjasto Metso ja lehtilukusali, os. Puutarhakatu 1 ovat avoinna klo 10-16. Hervannan ja Pellervon kirjastot ovat avoinna klo 10-15. Härmälän, Kaukajärven, Koivistonkylän, Kämmenniemen, Lamminpään, Lentävänniemen, Messukylän, Peltolammin, Sampolan ja Tesoman kirjastot ovat avoinna klo 11-15, Nekala ja Terälahti ovat suljettuina. Kirjastoautot ovat reittiajossa klo 15 asti. Kirjaston kaikki toimipaikat ovat suljettuina 21. – 24.3.08
Lisätietoja aukioloajoista www.tampere.fi/kirjasto/aatot.htm

JOHANNA SINISALO SAMPOLAN KIRJASTOSSA

Kirjailija Johanna Sinisalo on vieraana Sampolan kirjaston KirjaStudiossa maanantaina 1.4. klo 18, haastattelijana Niina Hakalahti.
Vapaa pääsy. Järj. Tampereen kaupunginkirjasto

KAUKAJÄRVEN KIRJASTO 30 VUOTTA

Kaukajärven kirjaston perustamisesta tulee 1. huhtikuuta 30 vuotta. Kirjasto tarjoaa asiakkailleen juhlakahvit klo 15-17.30. Lapsille on luvassa musiikkia Tohtori Orff ja Herra Dalcroze –yhtyeen esittämänä. Satutunti pidetään klo 15-15.45. Kirjaston historiaa esitellään asiakkaille näyttelyn muodossa.
Lisätietoja antaa kirjastonjohtaja Ulla Mustila, p. (03) 5653 4211. Sähköposti muotoa [email protected]

LAPSILLE NUKKETEATTERIA

Nukketeatteri Nirunaru esittää näytelmän Sammakko on sammakko ja Minna Männistö esittää Täti Taikakynän tarinoita Peltolammin kirjastossa keskiviikkona 2.4. klo 10

NÄYTTELYT

Pääkirjasto Metsossa 25.3. - 6.4. "Völse finner Finland". EWK - Ewert Karlssonin orginaalipiirroksia. Järj. Pohjola-Norden

Hervannan kirjastossa 1.-12.4. Lähetysnäyttely sekä Leena Kaartisen "Kasvoja Keski-Aasian vuorilta" - taidenäyttely. Järj. Hervannan seurakunta

Kämmenniemen kirjastossa 10.-28.3. ”Kirja kotona ja kylillä” -näyttely4.3.2008

FILOSOFIAN ILTA

Pääkirjasto Metsossa, luentosali 1 maanantaina 17.3. klo 18 Filosofian illassa luennoi LT, filosofi Antti Mattila aiheena ”Filosofia, lapset ja näkökulman vaihtamisen taito”. Vapaa pääsy. Järj. Tampereen kaupunginkirjasto

LAPSILLE

Kaukajärven kirjastossa keskiviikkona 26.3. klo 10 Leena Pyylammen esitys Laulava pupujussi.

NÄYTTELYT

Messukylän kirjastossa 3. - 29.3.08 Marianne Laitin piirroksia ja veistoksia
Sampolan kirjastossa 3. –29.3.08 Jälkiä kadonneesta maailmasta eli muistoja maatalous-Suomesta. Lea ja Esko Räntilän valokuvanäyttelyssä nostalgiaa henkivät valokuvat nyt myös tamperelaisten nähtävänä. Näyttely on aiemmin ollut esillä mm. Helsingissä ja Virroilla.26.2.2008

Kirjaston musiikkiosastolla 50-vuotisjuhlavuosi

Tampereen kaupunginkirjaston musiikkiosasto viettää tänä vuonna toimintansa 50-vuotisjuhlaa. Tampereen musiikkiosasto on Suomen yleisten kirjastojen ensimmäinen musiikkiosasto, joten samalla juhlitaan myös suomalaisen musiikkikirjastotoiminnan syntyä.

Musiikkiosasto on vuosien kuluessa matkannut kaupungin läpi Tammelasta Hämeenpuiston laidalle. Toiminta alkoi Tammelan sivukirjaston yhteydessä lokakuussa 1958. Vuodesta 1965 alkaen musiikkiosasto sijaitsi vanhan kirjastotalon neljännessä kerroksessa. Musiikkiosasto siirtyi uuteen pääkirjasto Metsoon vuonna 1986.

Toiminnan alkuaikoina musiikkiosastolta sai kotilainaksi kirjoja ja nuotteja. Levyjä sai kuunnella vain kirjastossa, sillä kirjastolaki ei sallinut levyjen lainausta. Musiikin kuuntelu kirjastossa säilyi vahvana osana toimintaa pari vuosikymmentä. Uuden kirjastolain myötä äänitteiden lainaus tuli mahdolliseksi, ja Tampereella äänilevyjen lainaus aloitettiin 1975. Nykyisin Metson musiikkiosaston kokoelmia ja palveluja käytetään ahkerasti. Pääkirjastosta lainatusta aineistosta 20% lainataan musiikkiosastolta, ja osastolla asioi päivittäin keskimäärin 600 asiakasta.

1950-luvun yhtenäiskulttuurista ja kulutusmahdollisuuksista on pitkä matka 2000-luvun elintasoon ja musiikkitodellisuuteen. Kokoelmien määrä on huikeasti kasvanut ja valikoima laajentunut. Toiminnan ydinajatus on edelleen selkeä: musiikkikirjasto on kaikille avoin aarreaitta, jonka avulla jokaisella on mahdollisuus rikastaa musiikillista maailmankuvaansa. Musiikin kaikki lajit ja rikas historia ovat yhtä aikaa läsnä, ja musiikin etsintään on tarjolla ammatillista opastusta.

Musiikkiosaston kokoelmat ovat vuosien aikana käyneet läpi äänitallenteiden monet muutosvaiheet. LP-levyjen rinnalla käväisivät c-kasetit ja 1980-luvulla cd-levyt alkoivat pikkuhiljaa syrjäyttää muita. Nykyisin kokoelmaan hankitaan enenevässä määrin myös dvd-levyjä. Tänään musiikkikirjastotyö elää taas jännittävässä vaiheessa. Onko tulevaisuuden musiikkikirjastossa äänitteitä vai tapahtuuko musiikin jakelu vain verkossa? Tekijänoikeudellisista syistä kirjaston mahdollisuudet digitaalisessa todellisuudessa ovat suuri kysymysmerkki. Uutena palveluna Tampereen kaupunginkirjasto otti käyttöön syksyllä 2007 ensimmäisen verkkomusiikkipalvelunsa, Naxos Music Libraryn, joka on käytettävissä kirjastokortilla koko PIKI-verkkokirjaston alueella Pirkanmaalla. Naxos Music Librarysta voi kuunnella maksutta kymmenien eri levymerkkien tuotantoa, pääasiassa klassista musiikkia.

Tampereen kaupunginkirjaston musiikkiosasto viettää juhlavuottaan monenlaisten tapahtumien merkeissä. Kevään 2008 aikana järjestetään musiikkiaiheinen luentosarja Puhetta musiikista, jonka aiheina ovat mm. suomalainen tango ja sota-ajan iskelmätekstit. Syksyllä juhlintaa jatketaan Tampereella lokakuussa järjestettävällä valtakunnallisella musiikkikirjastotoiminnan juhlaseminaarilla. Yhteislaulun vuoro on 8.11., jolloin eri puolilla Suomea lauletaan yhteislaulutilaisuuksissa Suurta toivelaulukirjaa. Tampere on saanut kunnian laulaa kirjasarjan ensimmäistä osaa Suomen ensimmäisen musiikkiosaston oikeudella. Kaupunginkirjaston Filosofian iltojen syksyn teemana tulee olemaan musiikki, ja vuoden päätteeksi musiikkiosaston historiaa esitellään kuvin ja sanoin Metson näyttelytilassa.

Lisätietoja: musiikkiosaston osastonjohtaja Pirjo Hakuni, p. (03) 5656 4079
Sähköposti muotoa [email protected]
Teksti: Raili Sihvonen25.2.2008

METSO AVOINNA SUNNUNTAINA 9.3.

Pääkirjasto Metson kaikki osastot musiikkiosastoa lukuunottamatta ovat avoinna su 9.3. klo 11-17. Myös kirjastokahvila Metso on avoinna.

KAUPUNKI LUKEE KIRJAA –KAMPANJAN AVAJAISET

Pääkirjasto Metsossa ls.1 su 9.3. klo 15 avataan kaupunginkirjaston lukukampanja Kaupunki lukee kirjaa. Kampanjakirjoina ovat Sinikka Nopolan kirjat Ei tehrä tästä ny numeroo, Se on myähästä ny ja Kyä tässä jotain häikkää o. Kampanjan avauspuheenvuorot käyttävät apulaispormestari Irja Tulonen ja kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto. Sinikka Nopola lukee otteita kirjoistaan ja tamperelainen Skiffle Kings -yhtye esittää musiikkia. Vapaa pääsy, tervetuloa! Järj. Tampereen kaupunginkirjasto

KESKUSTELUA KIRJALLISUUDESTA JA LUKEMISESTA

Netti-Nyssessä ma 10.3. klo 15-17 Keskustorilla, tarjolla kahvia ja keskustelua kirjallisuudesta kirjaston lukupiiriläisten johdattelemana. Tervetuloa! Järj. Tampereen kaupunginkirjasto

EILA ROINE JA SINIKKA NOPOLA KOHTAAVAT METSOSSA

Pääkirjasto Metsossa ls. 1 ma 10.3. klo 18 kirjailija ja näyttelijä kohtaavat. Eila Roine lukee otteita Sinikka Nopolan hämäläiskirjoista, ja Nopola haastattelee tekstiensä tulkkia. Vapaa pääsy, tervetuloa! Järj. Tampereen kaupunginkirjasto

NOPOLA-KARAOKE

Tervetuloa lukemaan ääneen Sinikka Nopolan hämäläistrilogian kirjoja Tampereen ensimmäiseen proosakaraokeen ti 11.3. klo 20 ravintola Pyynikin porttiin, os. Papinkatu 20. Järj. Tampereen kaupunginkirjasto

MITEN MINUSTA TULI TÄLLAINEN

Kirjailija Sinikka Nopola kertoo itsestään ja elämästään työväenopiston luentosarjassa ke 12.3. klo 18 Sampolan auditoriossa, os. Sammonkatu 2. Illan isäntänä rehtori Matti Saari.
Vapaa pääsy. Järj. Tampereen kaupunginkirjasto ja Tampereen työväenopisto.

MEE NY JO ASIAAN

Sinikka Nopolan, Päivi Kantolan ja Jarmo Julkusen verbaalis-musikaalinen ilottelu ravintola Laternassa, os. Puutarhakatu 11 to 13.3. klo 19. Vapaa pääsy. Järj. Tampereen kaupunginkirjasto

LAPSILLE

Lamminpään kirjastossa la 8.3. klo 13 Laululeikkiseikkailu esittäjinä Tomu Poppi ja Romu Rokki
Pääkirjasto Metsossa su 9.3. klo 13 esiintyy lastenmusiikkiyhtye Pulputinpannu
Härmälän kirjastossa ke 12.3. klo 15 Olle Perkesteri eli Pelle Orkesteri esittäjänä musiikkiteatteri eriPARIa
Pääkirjasto Metsossa ls. 1 la 15.3. klo 13 nukketeatteri Hupilainen esittää näytelmän Kas kummaa kanalassa
Hervannan elokuvateatterissa la 15.3. klo 13 teatteri Helmi esittää lapsille näytelmän Lohikäärmeprinsessa.

NÄYTTELYT

Pääkirjasto Metsossa 10.3. - 20.3. Maailman naiset meillä. Valokuvanäyttely. Järj. Tampereen Rasmus-verkosto18.2.2008

ROUVA BATHIN RIPPI

Pääkirjasto Metsossa ls. 1 su 2.3. klo 15-16 kirjallisuusiltapäivä, jossa Meri Miikkulainen ja Pirkko Lehtonen esittävät Canterburyn tarinoista dramatisoidun rouva Bathin tarinan. Meri Miikkulainen ja Pirkko Lehtonen ovat tehneet useita runoesityksiä lapsille ja aikuisille. Rouva Bathin rippi on aikuisille suunnattu esitys, joka on lyhennelmä Geoffrey Chaucerin kirjoittaman Canterburyn tarinoiden prologista. Prologissa kuvataan rouva Bathin elämää ja avioliittoja. Tämä henkilöhahmo, rouva Bath eli keskiajalla, mutta hänen ajatuksiaan naisista ja miehistä voidaan liittää nykyaikaankin.
Vapaa pääsy. Järj. Tampereen kaupunginkirjasto

”HARHAKUVA TODEKSI KERRAN…”

Pääkirjasto Metsossa ls. 1 ma 3.3. klo 18 FT, dosentti Jukka Ammondt luennoi tangon sanomasta suomalaisille. Luennolla kuullaan sanoin ja sävelin esitettynä suomalaisten tangojen syvimpiä tuntoja. Kirjallisuudentutkija Jukka Ammondt on tullut tunnetuksi musiikin saralla Dr Ammondtina. Hän on levyttänyt suomalaisia tangoja ja Elvis Presleyn musiikkia latinaksi. Viimeisin levytys sisältää lauluja sumerin kielellä, mm. Unto Monosen Satumaa-tangon.
Vapaa pääsy. Järj. Tampereen kaupunginkirjasto

TARINANKERRONTAA

Sampolan kirjastossa ma 3.3. ja ke 5.3. klo 18-19 tarinankerrontatuokioita Mari Rauvanlahden ohjaamana. Tilaisuudet on suunnattu kaikille tarinoista nauttiville lapsille ja aikuisille, erityisesti heille, joilla ei ole isovanhempia tarinankerronnan perinnettä ylläpitämässä. Yleisöllä on mahdollisuus olla mukana tarinan luomisessa.
Vapaa pääsy. Järj. Tampereen kaupunginkirjasto

LAPSILLE

Pääkirjasto Metsossa, ls. 1 la 1.3. klo 13 teatteri Capelle esittää näytelmän Kotkan sulka.
Lentävänniemen kirjastossa ke 5.3. klo 10 nukketeatteri Nirunaru esittää näytelmän Brumbo ja tähdet

NÄYTTELYT

Hervannan kirjastossa 1.- 25.3. Prinsessasatuja Marja-Liisa Penttilän ja Kristiina Louhen silmin. Järj. Marja-Liisa Penttilä
Tesoman kirjastossa 3.3. - 5.4. Valokuvia Kaakinmaalta ja Pyynikin rinteiltä.
Järj. Tampere-seura ry.14.2.2008

KIRJASTO LÄHETTÄÄ MYÖHÄSTYMISILMOITUKSET ENTISTÄ NOPEAMMIN

Tampereen kaupunginkirjasto lähettää asiakkailleen myöhässä olevista lainoista myöhästymisilmoitukset aiempaa nopeammin. Aikataulun nopeuttamisen tavoitteena on saada aineisto kiertämään tehokkaammin mahdollisimman monella asiakkaalla.

Uudistuksen myötä ensimmäinen ilmoitus myöhässä olevista lainoista lähetetään postitse jo 7 vuorokauden kuluttua eräpäivästä. Toinen ilmoitus lähetetään 21 vuorokauden kuluttua eräpäivästä. Aikaisemmin ensimmäinen myöhästymisilmoitus lähetettiin 21 vuorokauden kuluttua eräpäivästä ja toinen ilmoitus 42 vuorokauden kuluttua eräpäivästä.

Postitse toimitettavat myöhästymisilmoitukset lähetetään asiakkaille kerran viikossa, tiistaisin. Ilmoituksen myöhässä olevista lainoista voi saada vielä nopeammin, jos valitsee PIKI-verkkokirjastossa ilmoitusten lähetystavaksi sähköpostin ja/tai tekstiviestin postilähetyksen sijaan. Silloin ilmoitukset lähetetään tiistaisin klo 10.15, ja ne ovat perillä asiakkaalla välittömästi. Myöhästymisilmoitusten lähettämistavan asiakas voi itse valita PIKI-verkkokirjaston kohdasta ”Käyttäjätiedot”.

PIKI-verkkokirjaston kohdasta ”Käyttäjätiedot” voi myös halutessaan valita ilmoituksen omien lainojen lähestyvistä eräpäivistä. Valitsemalla tämän ilmoituksen asiakas saa sähköpostiinsa ennakkotiedon lähipäivinä erääntyvistä lainoista.

Päästäkseen tekemään määrittelyjä PIKI-verkkokirjaston omiin käyttäjätietoihin sekä valitsemaan itselleen sopivia palveluja asiakkaat tarvitsevat kirjastokortin tunnuksen lisäksi tunnuslukua, jonka saa kaikista kaupunginkirjaston toimipaikoista.

Lisätietoja: kirjastotoimen apulaisjohtaja Pirjo Järvinen, p. 0400 831 796
Sähköposti muotoa [email protected]
Teksti: Raili Sihvonen8.2.2008

Kirjasto Henki ja elämä –festivaalilla Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa

Tampereen kaupunginkirjasto esittelee osastolla D 26 toimintaansa lukuharrastuksen edistäjänä ja tukijana. Osastolla voi tutustua kirjaston Kaupunki lukee kirjaa –kampanjaan, joka levittäytyy Tampereelle 9. – 15.3.08. Osastolle perustetaan myös Kirjasairaala, jossa kirjaston henkilökunta opastaa lapsia huonokuntoisten kirjojen korjaamisessa.

Kaupunki lukee kirjaa –kampanjan idea on lähtöisin Yhdysvalloista, jossa ensimmäiset kampanjat toteutettiin vuonna 1998. Myöhemmin vastaavia tapahtumia on järjestetty eri puolilla maailmaa. Lähin niistä on Stockholm läser -kampanja. Suomessa Tampereen Kaupunki lukee kirjaa –kampanja on laatuaan ensimmäinen.

Nostamalla kirjallisuutta esiin kirjasto pyrkii lisäämään lukuharrastusta ja kirjallisuuden merkitystä kaupunkilaisten elämässä. Kampanjan tavoitteena on vahvistaa kaupunkilaisten yhteisöllisyyden kokemuksia innostamalla kaikkia lukemaan samaa kirjaa ja keskustelemaan siitä. Tampereella kampanjakirjoiksi on valittu Sinikka Nopolan hämäläistrilogia Ei tehrä tästä ny numeroo, Se on myähästä ny ja Kyä tässä jotain häikkää o.

Tapahtumaviikon aikana eri puolilla kaupunkia järjestetään kirjojen teemoihin liittyviä tapahtumia: teatteriesityksiä, ääneenlukua, Nopola-karaokea, ja tietysti kirjailija Sinikka Nopola itse on paikalla useissa tapahtumissa. Kampanjan tapahtumat suuntautuvat kaupungille ulos kirjastosta, ja tarkoituksena onkin tavoittaa sellaista yleisöä, joka ei aktiivisesti käy kirjastossa eikä harrasta lukemista.

Kampanjan yhteistyökumppaneita ovat WSOY, Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut, Suomalainen kirjakauppa, Tampereen työväenopisto, Lukukeskus ja Länsi-Suomen lääninhallitus.

Kaupunki lukee kirjaa on aikuisten lukuharrastusta tukevaa kirjaston toimintaa. Messuosastolla voi tutustua myös kirjaston työhön lasten lukuharrastuksen tukijana, mikä on tärkeä osa Tampereen kaupunginkirjaston toimintaa. Lasten parissa tehtävän kirjastotyön tavoitteena on tutustuttaa lapsia kirjojen ja lukemisen maailmaan.

Kirjaston messuosastolle perustetaan Kirjasairaala, joka on tuttu aikaisemmista Henki ja elämä –tapahtumista. Kirjasairaalassa lapset voivat kirjaston henkilökunnan opastamina opetella, kuinka kirjoja käsitellään ja kuinka kirjoista pidetään hyvää huolta. Lapset voivat itse korjata ja puhdistaa rikkoutuneita ja kuluneita kirjoja. Kirjasairaalasta lapset saavat mukaansa muistoksi korjaamansa kirjan. Kirjojen korjaamisen ohella lasten kanssa jutellaan kirjoista ja lukemisesta. Kirjasairaala on lukemisharrastukseen liittyvä, hauska ja toiminnallinen tapa tutustuttaa lapsia kirjojen maailmaan.

Lisätietoja:
Kaupunki lukee kirjaa: tiedotussihteeri Susanna Lampola-Autio, p. 040 722 8970
Kirjaston palvelut lapsille: osastonjohtaja Leena Karjarinta p. 050 407 5795
Sähköpostit muotoa [email protected]

Teksti. Raili Sihvonen4.2.2008

FILOSOFIAN ILTOJEN TEEMANA ON LAPSET JA LAPSUUS

Kaupunginkirjaston kevään Filosofian illat liittyvät Tampereen Unicef-vuoteen teemalla Lapset ja lapsuus.

Lasten ja lapsuuden erityisluonteen tunnistaminen on tapahtunut 1900-luvun aikana. Päättynyt vuosisata toi mukanaan lapsuutta käsittelevän puheen sekä instituutioiden ja asiantuntijoiden määrän valtavan lisääntymisen, mikä on ilmennyt esimerkiksi yleisen oppivelvollisuuden, päivähoidon ja lapsipsykologian muodossa.

Filosofian illoissa pohditaan lapsia ja lapsuutta eri näkökulmista, ja alustajina ovat omien erikoisalojensa suomalaiset asiantuntijat. Puheenjohtajana toimii FM, tutkija Tuukka Tomperi.

Ohjelma
* ma 11.2. klo 18 pääkirjasto Metso ls. 1
KT, luokanopettaja Hannu Juuso
”Filosofiaa lapsille”

* ma 17.3. klo 18 pääkirjasto Metso ls. 1
LT, filosofi Antti Mattila
”Filosofia, lapset ja näkökulman vaihtamisen taito”

* ma 14.4. klo 18 pääkirjasto Metso ls. 1
FM, tutkija Tuukka Tomperi
”Lasten ja nuorten yhteiskuntakäsitykset: poliittista sosialisaatiota ja kansalaiskasvatusta”

* ma 12.5. klo 18 pääkirjasto Metso ls. 1
FT, professori Veli-Matti Värri
”Lapsen arvo ja kasvatuksen merkitys hyödyn maailmassa”

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.
Järj. Tampereen kaupunginkirjasto ja Filosofinen aikakauslehti niin & näin.

NÄYTTELYT

Tesoman kirjastossa 4. – 23.2. Omat sävyt. Maikki Mikkolan ja Ulla Rinteen öljy- ja akryyliväritöitä
Sampolan kirjastossa 9.2.-29.3. Terho-tontun vuosi : Sarianna Soismaan miniatyyrejä tontun elämästä
Pääkirjasto Metsossa 11.2. - 24.2. "Minun luontoni". Esa Marliston öljyvärimaalauksia
Hervannan kirjastossa 11.- 23.2. Vuoden 2007 valokuvia. Järj. Hervannan sanomat31.1.2008

Tiatokonereeniä kirjastosta

Tampereen kaupunginkirjastossa on valmistettu Tiatokonereenit -CD, jonka avulla aloittelijat voivat opetella tietokoneen käytön perustaitoja. CD:n julkistamis- ja esittelytilaisuus pidetään 8.2.08 klo 13 Netti-Nyssessä Hämeenpuistossa, pääkirjasto Metson edustalla.

Kaupunginkirjaston tietotoreilla ja Internet-bussi Netti-Nyssessä järjestetään tietokoneen käytön kursseja, jotka on tarkoitettu vasta-alkajille. Tietokoneen käytön opettelu aloitetaan harjoittelemalla hiiren ja näppäimistön käyttöä, ohjelmien käynnistämistä ja sulkemista sekä tallentamista ja tulostamista. Kursseilla opetellaan myös internetselaimen käyttöä, internetissä liikkumista osoitteiden ja linkkien avulla sekä tiedonhaun alkeita. Kurssin aikana puhutaan turvallisesta internetin käytöstä ja harjoitellaan löytyneen tiedon arviointia. Taitojen kartuttua kurssilaiset hankkivat ilmaisen sähköpostiosoitteen ja opettelevat sähköpostin peruskäyttöä, johon sisältyvät viestien lähettäminen ja vastaanottaminen sekä liitetiedostojen lähetys ja vastaanotto.

Nyt julkaistava CD on valmistettu kurssilaisille tietokoneen käytön opettelun tueksi kurssien jälkeen. Wink-kuvankaappausohjelmalla valmistettujen harjoitusohjelmien avulla näytetään, kuinka esim. käytetään näppäimistöä ja kuinka liikutaan internetsivuilla. Ohjelman avulla voi itsenäisesti kerrata kursseilla opittuja asioita. Harjoitusohjelma sopii mainiosti myös kaikille muille tietokoneen käyttöä aloitteleville.

Kirjaston järjestämien maksuttomien tietokoneen käytön kurssien tavoitteena on lisätä kansalaisten tietoyhteiskuntavalmiuksia ja kannustaa aktiiviseen kansalaisuuteen. Kursseja pyritään tarjoamaan henkilöille, joilla ei muuten ole mahdollisuutta opetella tietokoneen käyttöä. Suurin osa kurssilaisista onkin yli 60-vuotiaita. Vuonna 2007 kursseilla kävi reilut 3300 osallistujaa.

Tiatokonereenit-CD:n ovat valmistaneet Tampereen kaupunginkirjaston 4 Internet-ohjaajaa. Opetusmateriaalin valmistaminen alkoi Stepping Stones into the Digital World –projektin puitteissa. Tampereen kaupunginkirjasto osallistuu tähän EU-projektiin vuosina 2006-08. Projektissa on mukana kahdeksasta maasta toimijoita, jotka työkseen opettavat aikuisille tietoyhteiskuntavalmiuksia.

www.tampere.fi/kirjasto/hervanta/tietotori
www.tampere.fi/kirjasto/sampola/tietotori
www.tampere.fi/kirjasto/nettinysse

Lisätietoja: informaatikko Pirjo Järvinen, p. (03) 5656 4047
sähköposti muotoa [email protected]
Teksti: Raili Sihvonen29.1.2008

FREDRIKA RUNEBERG –LUENTO

Fredrika Runeberg suomalaisen historiallisen romaanin edelläkävijänä on aiheena pääkirjasto Metson kirjallisuusillassa ma 4.2.08 klo 18 ls. 1. Luennon pitää FT, yliassistentti Mari Hatavara, ja tekstinäytteitä romaaneista lukee kirjastonhoitaja Katariina Ahtiainen.

Historiallinen romaani syntyi Suomessa Zacharias Topeliuksen ja Fredrika Runebergin tuotannossa. Etenkin Runebergin teoksia voidaan pitää uraauurtavina niiden esittämis- ja kertomistapojen vuoksi. Niissä esiintyy sellaisia kertomisteknisiä ratkaisuja, joita kirjallisuushistorioissa on yleensä liitetty mm. Gustave Flaubertin samanaikaiseen ja vähän myöhempään tuotantoon.

Myös historian esittämisen tavoiltaan Fredrika Runebergin romaanit ovat monipuolisia ja moderneja: niissä on useita sekä ideologisia että rakenteellisia tasoja, joissa hyödynnetään historiallisen romaanin mahdollisuuksia tuottaa erilaisia yleisöjä ja esittää menneisyyden eri tulkintavaihtoehtoja.

Menneisyyden tavoittaminen ja esittäminen näyttäytyy Fredrika Runebergin romaaneissa kaikessa ongelmallisuudessaan, mikä kyseenalaistaa yhdenlaisen historiallisen tulkinnan ja sen käyttämisen kirjoittamisajan tarkoitusperiin. Kirjoittamisaikaan Suomessa oli voimakas pyrkimys kansallisen historian kirjoittamiseen, mikä edelleenkin näkyy mm. suurmiesten merkityksen korostamisessa. Runebergin romaaneissa suomalaiskansallinen historia on voimakkaasti läsnä, mutta sen rinnalla esitetään yksilön ja erityisesti naisten historiaa.

Luennolla on tilaisuus kuulla suomalaisen historiallisen romaanin tutkimuksen uusimpia linjauksia. Tampereen yliopiston taideaineiden laitoksella opettajana ja tutkijana työskentelevän Mari Hatavaran väitöskirja Historia ja poetiikka Fredrika Runebergin ja Zacharias Topeliuksen historiallisissa romaaneissa on ilmestynyt keväällä 2007.
Vapaa pääsy. Järj. Tampereen kaupunginkirjasto

SUURI POISTOKIRJOJEN MYYNTITORI

Taas on tilaisuus hankkia kirjoja edullisesti kirjaston poistomyynnistä to 7.2. klo 10-18 pääkirjasto Metson ala-aulassa. Tervetuloa tekemään löytöjä!
Järj. Tampereen kaupunginkirjasto

LAINAN PÄIVÄ

Pe 8.2. Hervannan kirjastossa klo 10-18 PIKI-verkkokirjaston käytön opastusta asiakkaille ja Skiffle Kings –yhtye esiintyy klo 18.

LAPSILLE

Kaukajärven kirjastossa ke 6.2. klo 10.00 nukketeatteri Nirunaru esittää näytelmän Edisonin taikalamppu.
Messukylän kirjastossa pe 8.2. klo 10.00 Puuvillatehtaan teatteri esittää Jos olet yksin ja salaa.
Pääkirjasto Metsossa ls. 1 la 9.2. klo 13.00 teatteri Helmi esittää näytelmän Lohikäärmeprinsessa.
Sampolan kirjastossa la 9.2. klo 15.00 teatteri Helmi esittää Lohikäärmeprinsessan.22.1.2008

PIRKANMAAN KIRJOITUSKILPAILU KUTSUU KIRJOITTAJIA

Perinteikäs Pirkanmaan kirjoituskilpailu järjestetään tänä vuonna 57. kerran. Vuosien kuluessa kilpailussa menestyneistä kirjoittajista on noussut esiin pysyviä nimiä kirjallisuuden kentälle, kuten esim. Olli Jalonen, Seppo Jokinen ja Päivi Alasalmi.

Kilpailussa on kaksi sarjaa, proosa ja lyriikka, joihin voi lähettää korkeintaan 10 sivua tekstiä. Kilpailu on avoin kaikille Pirkanmaalla asuville, opiskeleville ja työskenteleville kirjoittajille, jotka eivät ole julkaisseet esikoisteosta tai omakustannetta. Antologioihin osallistuminen ei ole este, mutta antologiassa julkaistulla tekstillä ei kilpailuun voi osallistua. Kirjoittaja voi osallistua sekä proosa- että lyriikkasarjaan samanaikaisesti.

Työt tulee lähettää viimeistään helmikuun 29. päivänä Tampereen kaupunginkirjastoon. Palkinnot jaetaan Kirjan ja ruusun päivänä 6.5.2008. Palkintosumma on 4 200 euroa. Palkintolautakuntaan kuuluvat yliassistentti Mari Hatavara, professori, emeritus Aarre Heino, toimittaja Pasi Heikura ja kirjailija Kristiina Wallin. Käytännön järjestelyistä vastaa Tampereen kaupunginkirjasto.

Pirkanmaan kirjoituskilpailu on säilyttänyt vuosien saatossa elinvoimansa ja lunastanut paikkansa yhtenä merkittävimmistä paikallisista kirjoituskilpailuista. Vuonna 2007 kilpailuun osallistui kaikkiaan 352 kilpailutyötä. Proosatekstien sarjaan jätettiin 199 kilpailutyötä ja lyriikkasarjaan 153 kilpailutyötä.

Kilpailu sai alkunsa kirjastoneuvos Mikko Mäkelän aloitteesta. Kilpailun syntyyn liittyi tiiviisti Lauri Viidan ja muiden aloittelevien kirjailijoiden osallistuminen ns. Mäkelän piiriin. Kilpailu perustettiinkin alun perin piiriläisten tarpeisiin vuonna 1952, jolloin kilpailussa oli Yleinen sarja ja Teinien sarja. Vuodesta 1953 vuoteen 2001 asti kilpailtiin novellien ja lyriikan sarjoissa. Vuodesta 2002 alkaen ovat sarjoina olleet proosa ja lyriikka.

Lisätietoja, aiemmin palkitut tekstit ja tarkemmat säännöt Internetissä:
www.tampere.fi/kirjasto/tiedotus/pkkilp.htm
Lisätietoja:
Raili Sihvonen, palkintolautakunnan sihteeri, kirjaston tiedotussihteeri
puh. 0400 581 510
[email protected]21.1.2008

KIINALAISEN RUNOUDEN ILTA

Ma 28.1. klo 18-20 pääkirjasto Metsossa, ls. 1. Kiinalaiseen lyriikkaan tutustutaan runoilija Po Chü-in (772-846) tuotannon kautta. Lausuntataiteilija Annikki Limatius lukee näytteitä runoista ja kirjastonhoitaja Merja Uotila kertoo runoilijasta ja hänen elämänvaiheistaan.
Vapaa pääsy. Järj. Tampereen kaupunginkirjasto

PELATAAN PORUKALLA

Ma 28.1. klo 17-19 Tesoman kirjaston pihassa, Netti-Nyssessä järjestetään nettipeli-ilta vanhemmille ja lapsille. Pajassa keskustellaan pelaamiseen liittyvistä asioista ja pelataan yhdessä, ohjaajana mediakasvatuksen opiskelija Teemu Kammonen. Mukaan mahtuu 10 aikuista ja 9-11 -vuotiasta lasta. Ennakkoilmoittautuminen Tesoman kirjastoon puh. (03) 5654 2706.
Vapaa pääsy. Järj. Tampereen kaupunginkirjasto

NETTIPELI-ILTA NUORILLE

To 31.1. klo 16-19 Hervannan kirjaston tietotorilla. Nuoret pelaavat nettipelejä mediakasvatuksen opiskelija Teemu Kammosen opastamana. Ennakkoilmoittautuminen tietotorille p. (03) 5657 2449.
Vapaa pääsy. Järj. Tampereen kaupunginkirjasto

LAPSILLE

Hervannan elokuvateatterissa la 26.1. klo 13 teatteri Capelle esittää näytelmän Kotkan sulka.

Pellervon kirjastossa to 31.1. klo 10.30 nukketeatteri Nirunaru esittää näytelmän Sammakko on sammakko ja Minna Männistö esittää Täti Taikakynän tarinoita

Pääkirjasto Metson satuhuoneessa la 2.2. klo 13 nukketeatteri Nirunaru esittää näytelmän Kettu kanavahtina

Tesoman kirjastossa la 2.2. klo 13 nukketeatteri Hupilainen esittää näytelmän Lumottu metsämökki

NÄYTTELYT

Messukylän kirjastossa 14.1.- 23.2. Tampere-Seuran kuva-arkiston vanhoja valokuvia Kaakinmaalta ja Pyynikinrinteiltä.17.1.2008

Kirjastolla edelleen vahva asema kulttuuripalveluissa

Tamperelaiset käyttävät kirjaston palveluja ahkerasti. Vuonna 2007 kirjastossa kävi 2,7 miljoonaa asiakasta, kirjastosta lainattiin 5,1 miljoonaa lainaa, ja kirjaston verkkosivuilla tamperelaiset asioivat yli 2 miljoonaa kertaa. Kirjaston palvelut ovat laajasti käytössä kirjastotiloissa, verkossa ja Pirkanmaan seutukunnan alueella.

Jokainen tamperelainen lainasi keskimäärin 24,7 kirjaa, äänitettä tai muuta kirjastoaineistoa. Valtakunnallinen keskiarvo oli 19,62 vuonna 2006, joten tamperelaiset ovat ahkeria lainaajia. 45,2% Tampereen asukkaista lainaa aineistoa kirjastosta, alle 15-vuotiaiden osuus lainaajista on 12,7%.

Lainojen kokonaismäärä väheni edellisestä vuodesta 0,27%. Kun otetaan huomioon, että kaksi lähikirjastoa, Kaukajärvi ja Nekala, olivat korjaus- ja laajennustöiden takia suljettuna suurimman osan vuodesta, lainojen kokonaismäärä on erinomainen savutus. Lainoista reilu puolet tehtiin pääkirjasto Metsossa. Lainaustilastoissa on nähtävissä trendinä lainausmäärien väheneminen pienissä lähikirjastoissa ja vastaavasti kasvaminen pääkirjastossa ja suurissa lähikirjastoissa.

Keskivertotamperelainen kävi kirjastossaan 13,2 kertaa vuoden aikana. Kävijöiden kokonaismäärä on vähentynyt 5,7% edellisestä vuodesta. Käyntien määrää vähentävät monipuoliset mahdollisuudet käyttää palveluja verkon kautta. Sähköisten verkkopalveluiden merkitys näkyy muutenkin kirjaston kokoelmien käytön monipuolistumisena. Asiakkaiden on helppo uusia lainoja verkon kautta ja etsiä kirjastoaineistoa verkon kautta, jolloin löytyvät tehokkaasti mm. varastossa ja muissa PIKI-kirjastoissa olevat aineistot.

Kirjaston seudullisessa PIKI-yhteisjärjestelmässä oli vuoden 2007 lopussa 21 kuntaa Pirkanmaalta. Kirjastoaineiston liikkuminen kuntarajoista riippumatta on lisääntynyt, ja kirjaston järjestämät seutukuljetukset ulottuvat ympäri Pirkanmaata. Seutulainojen määrä lisääntyi 35%. PIKI-kirjastoissa otettiin uutena palveluna käyttöön sähköposti- ja tekstiviestit myöhästyneiden lainojen muistutusilmoituksissa.

Kaukajärven uudistunut lähikirjasto avattiin yleisölle 21.11.07. Kaupunginosan kulttuuritoiminnan keskiössä toimiva kirjasto sai käyttöönsä toimivat ja valoisat tilat. Kaukajärveläiset ottivat vuosikausia odotetun parannuksen ilolla vastaan.

Kirjastotilojen merkitys on edelleen suuri huolimatta siitä, että palveluja tarjotaan paljon verkon kautta. Asiakkaat voivat käydä kirjastossa lukemassa kirjoja ja lehtiä, käyttämässä tietokonetta, tutustumassa näyttelyihin, kuuntelemassa luentoja, satutunteja ja musiikkiesityksiä sekä katsomassa nukketeatteria. Kuluneen vuoden aikana nousi myös usein esille asiakkaiden tarve löytää kirjastosta hiljaisuutta ja rauhaa.

Lisätietoja kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto, p. 0400 985 991 tai sähköposti muotoa [email protected]
Teksti: Raili Sihvonen

NÄYTTELYT

Pääkirjasto Metsossa 28.1.- 10.2. Symbioosi. Graafisen suunnittelun 1-vuosikurssin opiskelijoiden kuvituksia suomalaisista eläinsaduista ja hölmöläistarinoista sekä islantilaisista saagoista. Järj. Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos

Messukylän kirjastossa 14.-23.1. Tampere-Seuran kuva-arkiston vanhoja valokuvia Kaakinmaalta ja Pyynikinrinteiltä.

Hervannan kirjastossa 23.1.-8.2. Käsitteleviä kuvia. Jyri Pennasen valokuvia Hervannasta.

Sampolan kirjastossa 28.1.-3.2. lasten osastolla esillä steinerpedagogisia leluja ja leikkimateriaaleja.7.1.2008

NETTI-NYSSE NEKALASSA

Nekalan kirjaston korjaus- ja laajennustöiden aikana Tampereen kaupunginkirjaston Internet-bussi Netti-Nysse palvelee alueen asukkaita 8.1.08 alkaen tiistaisin klo 15-17 TKL:n naapurissa, os. Asevelitie 5.

Netti-Nysseen voi tulla pysäkkiaikana ilman etukäteisvarausta käyttämään tietokoneita, vaikkapa maksamaan pankkilaskuja tai lähettämään sähköpostia. Asiakkaiden käytössä on 10 tietokonetta. Henkilökunta opastaa tarvittaessa tietokoneiden ja ohjelmien käytössä. Tietokoneiden käyttö on maksutonta.

Nekalan pysäkkiaikaa jatketaan siihen saakka, kunnes kirjasto jälleen avataan.

Keväällä nekalaisille järjestetään vasta-alkajille tarkoitettu tietokoneen käytön kurssi. Kurssilla opetellaan tietokoneen käyttöä alkaen hiiren ja näppäimistön käytöstä päätyen internetin ja sähköpostin käyttöön. Netti-Nyssen voi myös tilata pitämään kurssia omalle 7-10 hengen ryhmälle. Kurssit ovat maksuttomia.

Lisätietoja Netti-Nyssen toiminnasta antaa projektikoordinattori Elina Harju p. 040 590 8496 tai sähköposti muotoa [email protected]

NÄYTTELYT

Pääkirjasto Metsossa 31.12.07 - 13.1.08 Eija Törnin valokuvanäyttely Luontokuvia

Pääkirjasto Metsossa 15.1. - 27.1.08 Nothing is what it seems - Mikään ei ole miltä näyttää. Satu Akkanen-Arajärven valokuvanäyttely.

Hervannan kirjastossa 2.-21.1.08 Väinö Kemppaisen silhouettitaidetta

Sampolan kirjastossa 7.1.-2.2.08 Kyllikki Korpiniemen luontoaiheisia öljyvärimaalauksia

Sampolan kirjastossa 8.1.-8.2.08 Juhani Vuorisen maalauksia Maisemakuvausta akryylivärein3.1.2008

IKAALINEN LIITTYI PIKI-VERKKOKIRJASTOON

Ikaalisten kaupunginkirjasto liittyi 2.1.08 Pirkanmaan kirjastojen yhteiseen PIKI-kirjastojärjestelmään, johon kuuluu Tampere mukaan lukien 22 yleistä kirjastoa. Yhteisjärjestelmää hallinnoidaan Tampereen kaupunginkirjastossa. Väestöpohjaltaan järjestelmä kattaa noin 94% pirkanmaalaisista.

Asiakkaiden kannalta kirjastojen yhteisjärjestelmä merkitsee monipuolisia palveluja ja kirjastoaineiston saatavuutta kuntarajoista riippumatta. Asiakkaat voivat hakea samalla tiedonhaulla aineistoa kaikkien PIKI-kirjastojen kokoelmista, sama kirjastokortti on käytössä kaikissa PIKI-kirjastoissa ja kuljetuspalvelu toimittaa aineistoa asiakkaan haluamaan kirjastoon. Yhteisjärjestelmän ansiosta kirjastojen kokoelmat saadaan tehokkaaseen käyttöön, sillä Seutuvaraus-toiminnon kautta asiakas voi varata missä tahansa PIKI-kirjastossa hyllyssä olevaa aineistoa kuljetettavaksi toiseen PIKI-kirjastoon.

Kirjastojen välisellä yhteistyöllä saavutetaan useita etuja, kuten säästöä ohjelmistojen lisenssi- ja tukimaksuissa, aineiston luetteloinnissa ja henkilökunnan koulutuksessa. Yhteistyöllä on mahdollista välttää päällekkäistä työtä.

PIKI-yhteisjärjestelmä on aloittanut toimintansa marraskuussa 2002, kun järjestelmään liitettiin Tampereen kaupunginkirjaston lisäksi kuusi ympäristökunnan kirjastoa. Kirjastojärjestelmänä on Ab Axiell kirjastot Oy:n PallasPro-kirjastojärjestelmä, ja tietokannan ylläpidosta vastaa Tampereen kaupungin Tietotekniikkakeskus.

www.tampere.fi/kirjasto/piki.htm
Lisätietoja: kirjastotoimen apulaisjohtaja Maija Kanerva p. 0400 831 796 tai sähköposti muotoa [email protected]2.1.2008

UUSI PALVELU PIKI-VERKKOKIRJASTON KÄYTTÄJILLE

PIKI-verkkokirjaston käyttäjät voivat nyt valita ilmoituksen myöhästyneistä lainoista lähetettäväksi myös sähköpostina tai tekstiviestinä. Verkkokirjaston Käyttäjätiedot –kohdassa voi määritellä tavan, jolla kirjasto lähettää muistutusilmoituksen.

Tampereen kaupunginkirjastossa asiakkaille lähetetään muistutukset myöhästyneistä lainoista edelleen kerran viikossa, maanantain ja tiistain välisen yön eräajon jälkeen tiistaiaamuna klo 10.05. Ilmoitusten perilletulon varmistamiseksi asiakkaan on huolehdittava siitä, että sähköpostiosoite ja puhelinnumero omissa käyttäjätiedoissa ovat ajantasaiset.

Sähköposti- ja tekstiviestimuistutukset tavoittavat asiakkaan perinteistä kirjemuistutusta nopeammin, ja näin ollen myös myöhästyneen lainan palauttaminen voi tapahtua nopeammin. Valitsemalla muistutusilmoitusten lähetystavaksi sähköpostin tai tekstiviestin voi myös edistää ekologisuutta ja edesauttaa paperin käytön vähentämistä.

Tekstiviesti-ilmoituksissa on huomioitava, että tekstiviestin rajoitetun merkkimäärän, 160 merkkiä, takia viestissä ei voida eritellä myöhässä olevia lainoja nimekkeittäin. Sähköposti-ilmoituksessa näkyvät eriteltynä kaikkien myöhästyneiden lainojen tiedot.

Lisätietoja: kirjastotoimen apulaisjohtaja Maija Kanerva p. 0400 831 796 tai sähköposti muotoa [email protected]Tiedotteet 2009
Tiedotteet 2007
Tiedotteet 2006