TAmpereen kaupunginkirjasto Tapahtumat kirjastoissa Tapahtumakalenteri Kirjallisuustapahtumat Näyttelyt Tapahtumia lapsille

TAMPEREEN KAUPUNGINKIRJASTO         [email protected]
PIRKANKATU 2, PL 152,
33101 TAMPERE

Kirjaston digitoitu aineisto Pirkitassa

18.12.2006

JOULUN JA UUDENVUODEN AUKIOLOT

Kirjastojen poikkeavat joulun ja uudenvuoden aukiolot löytyvät verkosta: www.tampere.fi/kirjasto/

NÄYTTELYT

Pääkirjasto Metsossa 2.1.-21.1.2007 "Lähtökohtia luovaan kaupunkilaisuuteen", järj. Pispalan kulttuuriyhdistys.
Tietoa näyttelystä:
Usealla Pispalan kulttuuriyhdistykseen kuuluvalla taiteilijailla on kaupunkilaisuuteen ja kaupunkitilaan liittyviä projekteja, joista tähän näyttelyyn on valittu kolme: Teemu Takatalon Urbaanin tutkimusmatkailun keskus, Mikko Lipiäisen ja Jonne Kaukon TEE SE ITSE Kaupunki sekä Sami Maalaksen ja Anne Savitien Taidelehto. Kaikki näyttelyyn valitut projektit voidaan nähdä yrityksinä ratkaista nykykaupunkilaisen keskeistä ongelmaa: vieraantumista elinympäristöstään ja siihen koskevasta päätöksenteosta. Yhteistä projekteille on myös pyrkimys kartoittaa alueita, joissa kapunkilaisuus voisi toteutua mahdollisimman mielekkäästi, kokonaisvaltaisesti ja elävästi. Lisäksi projekteja yhdistää myös ruohonjuuritason lähestymiskulma käsiteltyyn aiheeseen; kun käytössä ei ole suuria taloudellisia resursseja, on turvauduttava luoviin ratkaisuihin, jotka syntyvät usein yhteisöllisesti.

Nekalan kirjastossa 12.1.2007 saakka taiteilija Petra Heikkilän kuvituksia "Hipsuvarvas ja muita kertomuksia" -kirjaan.13.12.2006

KIRJAILIJAVIERAILU

Ohjaaja, kirjailija Heidi Köngäs vierailee pääkirjasto Metsossa ke 13.12. alkaen klo 18.00 luentosalissa 2. Hän kertoo kirjoistaan, elokuvistaan ja elämästään. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, järj. Tampereen kaupunginkirjasto.

Taustatietoja:
Heidi Köngäs (s. 15.9.1954) työskentelee Ylessä TV 1:n draamassa ohjaajana. Hänet tunnetaan lukuisista televisiolle tekemistään viihde- ja draamasarjoista sekä tv-elokuvista, joista mainittakoon Sisko Istanmäen romaaneihin perustuvat Liian paksu perhoseksi ja Viimeiset mitalit, Leena Lehtolaisen romaaniin perustuva Tappava säde sekä Eve ja Laila Hietamiehen kirjoittama Kirje isältä.

Heidi Köngäksen esikoisromaani Luvattu ilmestyi vuonna 2000. Se on maalaiskylään sijoittuva tarina nuoren naisen luvattomasta rakkaudesta. Romaani Vieras mies (2002) kuvaa epäsuhteista rakkautta sodanjälkeisessä pikkukaupungissa. Kirja on julkaistu Saksassa nimellä Der fremde Mann.

Köngäksen kolmas romaani Hyväntekijä (2006) on nyky-Helsinkiin sijoittuva intensiivinen kuvaus rakastamisen vaikeudesta.
Heidi Köngäs on palkittu Venla-, KOURA- ja Telvis-palkinnoilla. Liian paksu perhoseksi sai Special Prix Europa -palkinnon Berliinissä 1998.

(Lähde: Otavan kirjailijatietokanta)7.12.2006

HERVANNAN JA KAUKAJÄRVEN ALUEEN KIRJOITUSKILPAILU

Hervannan ja Kaukajärven alueen yhteinen kirjoituskilpailu järjestettiin tänä vuonna ensimmäisen kerran 1.9.-31.10. Kilpailun järjestäjinä olivat Tampereen kaupunginkirjasto/Hervannan kirjasto, kulttuuritoimi, Hervannan Tiedotusyhdistys ry, Kaukajärviseura ry ja Paikalliskulttuurin edistäjät PAKU ry.

Tämänvuotiseen kilpailuun jätettiin kaikkiaan 48 kirjoitusta, joista runokokoelmia oli 13 ja proosatekstejä 35. Raati luonnehti kirjoituksia tasoltaan tasaisiksi, joskin ensimmäisen palkinnon saanut proosarunoelma erottui selkeästi joukosta. Tänä vuonna jaettiin vain ensimmäinen palkinto ja seuraavat viisi palkittiin samanveroisina, 150 euron stipendi kullekin. Lisäksi kolme kirjoittajaa sai kunniamaininnan ja yksi kannustusstipendin. Kaikkian palkintosumma oli yhteensä 1350 euroa.

Kirjoitusten aihevalinnat sisälsivät kuvauksia ihmisen elinkaaresta, muistelmia eletystä elämästä, rakkautta ja luontokuvauksia. Kirjoituksissa oli paljon iloa, positiivisuutta ja huumoria. Raati näki monen kirjoituksen taustalla lupaavia kirjoittajia. Arviointiraatiin kuuluivat aluekirjastonjohtaja Liisa Hakanen, päätoimittaja Vesa Kangas, projektipäällikkö Sirpa Koivu ja Kaukajärviseuran puheenjohtaja Leena Kostiainen.

Palkitut:
1. p. Satu Lepistö, 550 euroa
2.– 5. p. Kai Havukainen, Jukka Honkamäki, Leena Palokangas, Katri Ikonen ja Taavi Lintunen, kukin 150 euroa
PAKU ry:n kannustusstipendi: Emily Hallfast, 50 euroa
Kunniamaininnat: Judit Kemppilä, Masha Koudinova ja Elina Voutilainen
Lisätietoja: kj. Liisa Hakanen, puh. 020 716 0041, [email protected]

JOULUISTA HAITARIMUSIIKKIA

Hanuristi Kauko Kulmala soittaa joulumusiikkia Pellervon kirjastossa ma 11.12. klo 11.00-12.00. Kulmalan ohjelmistossa on vanhoja ja uudempia, kaikille tuttuja joulusävelmiä. Asiakkaille on tarjolla glögiä. Tervetuloa joulutunnelmiin!

NÄYTTELYT KIRJASTOISSA

Hervannan kirjastossa 11.-30.12.Tuula Rantalan näyttely Iloiset tunnetilat, akryyli-, öljy- ja sekatekniikka
Messukylän kirjastossa 20.11.-13.1. Joulumambo, Takahuhdin koulun 4A ja 4C-luokkien kokoama jouluvitriini.
Lisäksi Messukylässä 1.12.-13.1.2007 Tamperelaisnaisia. Näyttelyn suunnittelija Marja-Liisa Linder Tampereen taidemuseosta, kuvat Vapriikin kuva-arkistosta.30.11.2006

Tieteen Nobel-iltapäivä pääkirjasto Metsossa

Fysiikan, kemian ja lääketieteentieteen Nobel-palkinnot jaetaan Tukholmassa vuosittain 10. joulukuuta. Pääkirjasto Metsossa otetaan ennakkolähtö palkintojenjakoon ja järjestetään la 9.12. Nobel-iltapäivä. Iltapäivän luennoissa asiantuntijat kertovat palkittavien tutkimusten aihepiireistä, tekijöistä, saavutuksista sekä niiden merkityksestä.

Nobel-iltapäivän järjestävät yhteistyössä Tampereen teknillinen yliopisto ja Tampereen kaupunginkirjasto. Iltapäivä on jatkoa vuosi sitten pääkirjasto Metsossa järjestetylle fysiikan vuoden luentosarjalle, joka sai suuren suosion. Yleisön toivomuksesta kirjastossa jatketaan luonnontieteellisen tutkimuksen ja perusteiden esittelyä tulevaisuudessakin.

Nobel-iltapäivän ohjelma 9.12. pääkirjasto Metsossa, ls. 1:

Klo 12.00 -13.00 Fysiikka
Kosminen taustasäteily - avain maailmankaikkeuden ymmärtämiseen Dosentti Hannu Kurki-Suonio
Helsingin yliopisto, Fysikaalisten tieteiden laitos, Teoreettisen fysiikan osasto

Klo 13.00 -14.00 Kemia
RNA-polymeraasi - luonnon kopiokoneen rakenne ja toiminta
Professori Markku Kulomaa
Tampereen yliopisto, Lääketieteellisen Teknologian Instituutti

Klo 14.00 -15.00 Lääketiede
RNA-häirintä - sukkulamatotutkimuksen avulla ratkaisu syöpään ja infektiotauteihin?
Dosentti Mika Rämet
Tampereen yliopisto, Lääketieteellisen Teknologian Instituutti ja TaYS

Nobel-iltapäivän keskustelua johdattelee professori Tapio T. Rantala
Tampereen teknillisestä yliopistosta. Luennoille on vapaa pääsy.
Lisätietoja iltapäivän ohjelmasta: professori Rantala, [email protected], puh. 040-543-350628.11.2006

ITSENÄISYYSPÄIVÄN AUKIOLOT KIRJASTOISSA

Tampereen kaupunginkirjaston toimipaikat ovat avoinna itsenäisyyspäivän aattona ti 5.12. klo 18.00 saakka. Kirjastoauto Muumi on reittiajossa klo 18.00 asti, sen sijaan Teiskon reittiä ajava Roosa ei ole ajossa. Tarkemmat tiedot aukioloista löytyvät kirjaston kotisivuilta, www.tampere.fi/kirjasto/aatot.htm. Itsenäisyyspäivänä 6.12. kaikki kirjaston toimipaikat ovat suljettuina.

JUICEN SURUNVALITTELUKIRJA

Taiteilija Juice Leskisen surunvalittelukirja on pääkirjaston ala-aulassa ma 4.12. saakka. Halukkaat voivat muistaa perjantaina 24.11. kuollutta Juicea muistokirjoituksella.

TAITEEN FILOSOFIAA

Syksyn viimeisessä filosofian illassa ma 4.12. klo 18.00 ls. 1 FT, esteetikko Anita Seppä puhuu aiheesta Kriittinen taide ja todellisuus. Keskustelua johdattelee FM Tuukka Tomperi. Vapaa pääsy, järj. Filosofinen aikakauslehti niin & näin ja kaupunginkirjasto.

NÄYTTELYT

Pääkirjastossa 4.12.-30.12. Riitta Oittisen "Joulukettu": joulukalentereita, kuvituksia ja kirjankansia.
Tesoman kirjastossa 4.12.-30.12. Tuula Nymanin "World Visionin kummimatka Peruun", valokuvasuurennoksia.22.11.2006

SUURI SIVISTYSSEMINAARI PÄÄKIRJASTO METSOSSA

Kuluvaa vuotta on juhlittu Snellman-juhlavuotena, onhan suuren filosofin, valtiomiehen ja sanomalehtimiehen syntymästä kulunut 200 vuotta. J.V. Snellman tunnetaan ennen kaikkea suomalaisuuden asian ajamisesta. Kieliohjelmassaan hän esitti, että ilman suomen kieltä ja kansalliskirjallisuutta suomalainen kulttuuri ei tule tietoiseksi itsestään. Sivistyksessä on kansan voima, ei aseissa.

J.V. Snelmanin elämäntyön ja aatteiden kunniaksi järjestetään Tampereella pääkirjasto Metsossa lauantaina 25.11. klo 10.00-15.00 "Sivistys ja kirjastot" -seminaari, jossa eri alojen tutkijat ja filosofit kohtaavat Snellmanin hengessä. Seminaarissa on aamupäivällä puheenvuoroja, sen jälkeen klo 13.15 alkaen sivistyspaneeli.

Päivän luennoitsijat ja aiheet ovat:
klo 10.00 Lehtori, FT Vesa Suominen (Oulun yliopisto):
Mikä sivistys - Mikä kirjasto?
klo 10.15 Taiteilijaprofessori, runoilija Risto Ahti (Tampere):
Kirjailija kansan sivistäjänä
klo 11.00 Kirjastonhoitaja, FT Panu Turunen (Turun yliopisto):
Kirjastot ja saksalaisen idealismin sivistysihanne
klo 11.45 Palvelupäällikkö, FL Arja Juntunen (Kuopion yliopisto):
Päivärintalainen naiskuva
klo 12.30 Tauko
klo 13.15 Paneeli, vetäjänä dosentti, YTT Ilkka Mäkinen (Tampereen yliopisto),
osallistujina tilaisuuden puhujat
klo 15.00 Päätös

Vapaa pääsy, tervetuloa!
Järj. Suomen kirjastoseura & Tampereen kaupunginkirjasto
Lisätietoja: http://kirjastoseura.kaapeli.fi
Sinikka Sipilä, 09-6221 399 tai [email protected]

LUKEMINEN KANNATTAA!

Maanantaina 27.11. klo 18.00 pääkirjasto Metsossa ls. 1 annetaan hyviä lukuvinkkejä pimeiden marraskuun iltojen iloksi. Kirjastonhoitajat Katariina Ahtiainen ja Merja Uotila ovat koonneet valikoiman kiinnostavaa uutta ja vanhaa kirjallisuutta. He esittelevät teokset lyhyesti ja vastaavat yleisön kysymyksiin. Kirjastonhoitajat ovat antaneet kirjavinkkausta tähän asti koululuokille, mutta nyt myös aikuiset ovat toivoneet lukuvinkkejä nykyisen kirjatulvan keskelle. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, järj. Tampereen kaupunginkirjasto.

NÄYTTELYT KIRJASTOISSA

Valokuvanäyttely "Nemrud - jumalten vuori" pääkirjasto Metsossa 20.11.–3.12.2006, järj. valokuvaaja Rainer K. Lampinen, FRPS, MPA www.panoramicimages.fi

Hervannan kirjastossa 27.11.-9.12. Paavo Huotarin öljyväritöitä:
Hedelmä- ja kukka-asetelmia.14.11.2006

JÄNNITYSTÄ POHJOLASSA

Kirjailija Seppo Parkkonen pääkirjasto Metson ls. 1 keskiviikkona 15.11. klo 19.00 Pohjoismaisen kirjastoviikon vieraana. Pohjoismaista kirjastoviikkoa vietetään 13.-19.11.2006 teemalla M:ordet i Norden, Jännitystä Pohjolassa. Skandinaavinen nimi on sanaleikki, joka viittaa vuonna 1997 järjestetyn ensimmäisen kirjastoviikon teemaan "Ordet i Norden", Sana Pohjolassa. Samalla "m-ord" viittaa dekkareihin ja jännittäviin m:llä alkaviin sanoihin, kuten murha ja mystiikka. Vapaa pääsy, järj. Pohjola-Norden, Tampereen kaupunginkirjasto ja kulttuuritoimi.

Seppo Parkkonen, s.1948, on Tampereella asuva vapaa kirjailija. Aiemmin hän on toiminut lähes 30 vuotta sinfoniaorkesterimuusikkona ja koko tämän ajan myös sellonsoitonopettajana. Hän on kirjoittanut kolme jännitysromaania, esikoisensa Bestsellerin salaisuus vuonna 2002. Neljäs romaani ilmestyy vuonna 2006.
Seppo Parkkosen tuotanto:
Bestsellerin salaisuus (2002)
Peltilelu (2003)
Manhattanin solmio (2004)
Viipurin perhonen (2006)

NÄYTTELYITÄ KIRJASTOISSA

Pääkirjasto Mestossa 20.11.-3.12. "Nemrud - Jumalten vuori", Rainer K. Lampisen suurvalokuvia ja julisteita Turkista. Järj. Suomalais-turkkilainen yhdistys ry.
Hervannan kirjastossa Juhani Vuorisen kuvataidenäyttely 13.-25.11.7.11.2006

FILOSOFIAA METSOSSA Syksyn kolmas Filosofian ilta järjestetään pääkirjasto Metsossa ma 13.11. alkaen klo 18.00. Illan puhujaksi saapuu tamperelainen taiteilija, professori Jyrki Siukonen, jonka aiheena on "Nykytaiteilija ja hermeneutiikan helpotus". Siukosen kanssa keskustelee illan juontaja FM Tuukka Tomperi. Ilta on yksi osa syksyn "(Kuva)taide ja filosofia" -sarjasta, joka jatkuu vielä joulukuussa. Tilaisuudet ovat olleet varsin suosittuja, niihin on osallistunut 100-150 kuulijaa.
Lisätietoja: Tuukka Tomperi, puh. 040 568 2118.
Vapaa pääsy, järj. Filosofinen aikakauslehti niin & näin sekä Tampereen kaupunginkirjasto.

RUNOVARTTI

Sampolan kirjastossa pidetään ma 20.11. klo 18.30-18.45. Runovartti. Sampolan lausujat esittävät rakkausrunoja eli oikeastaan kyseessä on rakkausrunovartti. Ryhmää on ohjannut Anne Helminen.

LAPSILLE KIRJASTOISSA

Pääkirjasto Metsossa la 18.11. klo 13.00 ls. 1 Musiikkiteatteri eriPARIa: Olle Perkesteri eli Pelle Orkesteri.
Hervannassa la 18.11. klo 13.00 Nukketeatteri Rooma: Tuhma-Jussi (esitys Hervannan elokuvateatterissa).
Lamminpäässä la 11.11. klo 13.00 Emilia Pokkisen Hompsutaheikkaa.

NÄYTTELYT

Nekalan kirjastossa 1.11.-31.11. Rautatieläisten kerhon RaTa ry:n näyttely, jossa mm. hopeatöitä, posliinia, pronssiveistoksia, lasi- ja puutöitä, puukko ja maalauksia. Näyttelyn avajaiset Nekalan kirjastossa ke 8.11. klo 15.30. Tervetuloa!24.10.2006

STAR WRECK-ILTA HERVANNASSA

Hervannassa järjestetään ke 1.11. klo 18.00 elokuvailta, jonka vieraaksi saapuu ohjaaja Timo Vuorensola. Hän puhuu aiheesta ”Miten Star Wreck syntyi?” Vuorensolan puheenvuoron jälkeen yleisölle esitetään elokuva Star Wreck: In the Pirkinning.

Kaiken kaikkiaan Star Wreck –elokuvasarjaan kuuluu seitsemän pitkää elokuvaa. Sarjan aloitti tamperelainen Samuli Torssonen luomalla kulttisarja Star Trekiä jäljittelevän elokuvan ”Star Wreck” (1992), jossa sankarina oli James B. Pirk. Pirkillä oli myös vastineensa jäljitellyssä Star Trek-sarjassa. Ensimmäistä elokuvaa seurasivat kuusi muuta, josta viimeisin Star Wreck: In the Pirkinning ilmestyi 2005. Filmi on harvinaisuus Suomessa, onhan se omarahoitteinen täyspitkä elokuva, jossa on panostettu laatuun, tehosteisiin ja kuvaukseen.

Tamperelaisten ylpeys Star Wreck –elokuva on menestynyt maailmalla. Useat miljoonat ihmiset ovat ladanneet netissä vapaasti jaeltavan uusimman Star Wreckin. Elokuva tunnetaan amerikkalaisella elokuvien TOP–listalla, jossa se on saanut varsin hyvät arviot: www.imdb.com/title/tt0472566/

Star Wreck–ilta pidetään Hervannan elokuvateatterissa. Sen järjestää Tampereen kaupunginkirjasto ja kulttuuritoimi. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
Lisätietoja: Timo Vuorensola, puh. 040 588 8972.

LAPSILLE

Koivistonkylän kirjastossa ke 1.11. klo 10.00 Nukketeatteri Marras workshop: Saapasjalkakissa.
Kämmenniemessä ke 8.11. klo 10.00 Musiikkiteatteri eriPARIa: Olle Perkesteri eli Pelle Orkesteri.

NÄYTTELYT

Sampolan kirjastossa 6.11.-31.12. Aloha spirit – Havajin lumo. Esillä aineistoa Havajilta: asetelmia, sisustustavaroita, koristeita, kirjoja ja musiikkia. Järj. Minna Kronberg.17.10.2006

FILOSOFIAA PÄÄKIRJASTO METSOSSA

Filosofian illassa ma 23.10. klo 18.00 ls. 1 jatkuu syksyn (Kuva)taide ja filosofia -sarja. Visuaalisen kulttuurin teorian lehtori Max Ryynänen esitelmöi aiheesta "Terrorismin estetiikkaa". Keskustelua johdattelee FM Tuukka Tomperi.

Syksyn sarjassa pohditaan filosofeja erityisesti kiinnostavaa taiteenalaa, kuvataidetta. Taiteilijat ja taiteen tutkijat kommentoivat ja esittelevät kuvataiteen, todellisuuden ja filosofian suhdetta. Esiillä on myös kuvataiteen suhde yhteiskuntaan ja politiikkaan. Järj. Filosofinen aikakauslehti niin & näin ja kirjasto. Lisätietoja Tuukka Tomperilta, puh. 040 568 2118.

JOHANNA SINISALO KIRJAILIJAVIERAANA

Maanantaina 30.10. saapuu pääkirjasto Metsoon kirjailijavieraaksi tamperelainen kirjailija ja käsikirjoittaja Johanna Sinisalo. Hän on tällä hetkellä yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista kirjailijoista, joka on palkittu mm. USA:ssa vuonna 2004 parhaasta scifi- tai fantasiatekstistä. Sinisalon Finlandia -palkittu romaani "Ennen päivänlaskua ei voi" (2000) on julkaistu lukuisissa maissa, kuten Ranskassa, Japanissa ja USA:ssa.

Sinisalo on monipuolinen lahjakkuus, joka on mm. tehnyt lukuisia näytelmiä ja esiintynyt näyttelijänä, käsikirjoittanut tv:lle, opettanut tarinankertomista ja tehnyt sarjakuvia. Hänen tuotantonsa on erittäin laaja.

Pääkirjasto Metson illassa Johanna Sinisalo esittelee uusimman teoksensa "Lasisilmä", joka on psykologinen trilleri lumetodellisuuksien rakentajista, vallasta, vastuusta ja uskomusjärjestelmistä.
Tilaisuus alkaa klo 18.00 luentosalissa 1, ja siihen on vapaa pääsy. Järj. kaupunginkirjasto.

LAPSILLE

Pääkirjasto Metsossa la 21.10. klo 13.00 ls. 1 Nukketeatteri Rooma: Saapasjalkakissa.
La 21.10. Lastenmusiikkiorkesteri Loiskis Messukylän kirjastossa klo 10.00 ja Tesoman kirjastossa klo 13.00.
Hervannan kirjastossa to 26.10. klo 10.00 Teatteri Taikasirkus esittää näytelmän Tom & Romu: Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

NÄYTTELYT

Pääkirjasto Metsossa 23.10-3.11. Riemuntai, järj. Juho Manka ja Eeva Turunen.
Hervannan kirjastossa 30.10.-11.11. Maija Metsävuoren maalauksia.
Lentävänniemen kirjastossa 3.11. saakka Luonto lähellä, Juha Mannisen valokuvia Lentävänniemen luonnosta.
11.10.2006

VUODEN SAAPASTELIJA 2006 ON KIRJASTONJOHTAJA MARKE HÄRKÖNEN NEKALAN KIRJASTOSTA

Suomen kirjastoseuran lastenkirjastotyöryhmä on päättänyt valita joka vuosi Vuoden Saapastelijan, henkilön, joka on rohkeasti saapastellen kulkenut lasten joukossa ja vienyt lastenkirjastotyötä eteenpäin niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Ensimmäisen Saapastelija, Vuoden Saapastelija 2006 on kirjastonjohtaja Marke Härkönen Tampereen kaupunginkirjastosta. Valitsijat perustelevat valintaansa mm. näin: "Marke Härkönen on pitkään tehnyt työtä lastenkirjastotyön puolesta ja tuonut mm. kirjavinkkauksen Tampereelle. Hänellä on valtava lastenkirjatuntemus, verkot auki alan ihmisiin ja aina valtava pussi ideoita! Hän on innostunut, ihana, välittävä, lämmin, uuttera ja omistautunut kirjastonhoitaja Hän on ajatellut globaalisti, kaikkien kirjastojen lapsia. Marke Härkönen on saanut aikaa paljon, hänet tunnetaan paitsi Tampereella myös muualla Suomessa. Lastenkirjastotyössä astellaan monenlaisissa saappaissa. Välillä ne ovat liian suuret, välillä ahtaat ja välillä tuntuu, ettei ole saappaita ollenkaan. Sen verran vaihtelevaa ja vaikeaakin lastenkirjastotyö on. Vuoden Saapastelija tarvitsee tietysti uudet saappaat, joten siksi hänelle hankittiin Saapaslahjakortti. Saapastelija sai myös keraamisen punaisen kumisaapaan. Arkisen ja iloisen lahjan, kuten lastenkirjastotyökin on. K-Kenkä lahjoitti Saapastelijalle 80 euron arvoisen lahjakortin!
Lisätietoja: http://kirjastoseura.kaapeli.fi

NETTIKIUSAAMISESTA PÄÄKIRJASTOSSA

Ma 16.10. klo 18.00 ls. 1 puhutaan ajankohtaisesta ja monia lapsia kostettavasta asiasta. Suunnittelija Riitta Kauppisen esityksen aihe on "Nettikiusaaminen ja lasten muita huonoja verkkotapoja". Kauppinen työskentelee Pelastakaa Lapset ry:ssä. Esityksen jälkeen mahdollisuus keskusteluun ja kommentointiin. Vapaa pääsy, järj. kaupunginkirjasto. Lisätietoja: Riitta Kauppinen, [email protected]

NÄYTTELYT
Pääkirjasto Metsossa 11.10.-22.10. "Sata vuotta lähellä sinua - 100 år - Närä dig", järj. Svenska centralarkivet.
Nekalan kirjastossa 2.10.-28.10. Tampere-Seuran kuvajaoston näyttely: Kyttälästä Amuriin, Tampere-Seuran vanhoja valokuvia.
Lentävänniemessä 9.10.-3.11. Luonto läheltä, valokuvia Lentävänniemen luonnosta, järj. Juha Manninen.
Sampolassa 6.10.-20.10. Viron postimerkkejä 1991-2006, järj. Tampere-Tartto-seura ja Toivo Kala.
Hervannan kirjastossa 16.10.-28.10. Arki ja juhla Indonesiassa. Järj. Tampereen Suomi-Indonesia-yhdistys r.y.

Ritva Hokka-Ahti, tiedotussihteeri puh. 0400 581 5106.10.2006

KAUKAJÄRVEN KIRJASTOA PERUSKORJATAAN JA LAAJENNETAAN

Kaukajärven kirjasto suljetaan maanantaina 16.10. noin vuoden ajaksi, kun kirjastossa alkaa peruskorjaus- ja laajennustyö. Suurin osa aineistosta varastoidaan remontin ajaksi, osa aineistosta menee muiden kirjastojen asiakkaiden käyttöön. Uusi laajennettu kirjasto avataan syksyllä 2007.

Peruskorjauksen ja laajennustyön aikana kaukajärveläisiä palvelee kirjastoauto. Kaukajärven alueelle on lisätty pysäkkejä, joiden aikataulut saa internetistä ja kirjastoista. Joitakin sanomalehtiä on remontin aikana luettavissa Kaukajärven vapaa-aikatalossa, osoitteessa Käätykatu 8.

Kaukajärveltä lainattua aineistoa voi palauttaa ilman kuljetusmaksua mihin tahansa Tampereen kaupunginkirjaston toimipisteeseen. Kirjaston sulkeuduttua varaukset voi noutaa Hervannan kirjastosta, os. Insinöörinkatu 38.

Laajennusta odotettu kauan
Kaukajärven kirjasto on palvelualueensa väestömäärään nähden Tampereen ahtain kirjasto. Se palvelee Kaukajärven, Haiharan, Viialan ja Hankkion alueita, sekä osaa Lukonmäen alueesta. Kirjaston laajennusta on toivottu asiakkaiden ja kirjaston taholta jo vuosia. Tilanpuutteen vuoksi hyllyjä on vähitellen lisätty eri puolille kirjastoa. Aineistoa on sijoitettu hyllyjen päälle, kirjavaunuihin ja kärryihin, minkä vuoksi kirjastossa liikkuminen on hankalaa vaikkapa lastenvaunujen kanssa. Valaistus ja ilmastointi kaipaavat parannusta, samaten henkilöstön työtilat.

Kaukajärven kirjaston vanha osa remontoidaan ja sen yhteyteen rakennetaan laajennusosa. Kirjaston nykyinen hyötypinta-ala on n. 400 m², laajennuksessa tulee n. 300 m² lisää tilaa. Laajennuksen, remontin ja sisustuksen on suunnitellut Arkkitehtuuritoimisto Seppo Kangasniemi. Kirjasto saa ajanmukaiset tilat erityisesti lapsiasiakkaille, sekä väestösuojasta pienen kokoustilan. Kirjasto varustetaan lainaus- ja palautusautomaateilla. Vakinaisen henkilökunnan määrä pysyy ennallaan, viitenä henkenä. Kirjasto sai uuden johtajan 1.10., kun Ulla Mustila aloitti työnsä Kaukajärvellä.

Kaukajärven remonttiin ja laajennukseen on varattu tälle vuodelle 227 000 euroa. Kaupunginvaltuusto tulee lähiaikoina päättämään tulevalle vuodelle ehdotetusta noin 1 miljoonan euron määrärahasta.

Kaukajärven kirjasto numeroina
Kävijä- ja lainaustilastot ovat kaksinkertaistuneet vuodesta 1978
v. 1978 asukkaita 8 000 ja lainoja 100 000
v. 2005 asukkaita 14 000 ja lainoja 183 753
v. 2005 kirjasto oli avoinna 2006 tuntia, ja kävijöitä oli 115 992
kirjaston kokoelmissa on kaikkiaan yli 42 000 kappaletta lainattavaa aineistoa. Kirjakokoelma on kattava ja monipuolinen, ja sen lisäksi on tarjolla yli 3000 musiikkiäänitettä, nuotteja ja videoita. Kirjastoon tulee tänä vuonna 114 aikakaus- ja 11 sanomalehteä

Lisätietoja: vt. kirjastotoimenjohtaja Tuula Ylisalmi, puh. 050 523 7382.3.10.2006

KIRJALLISUUSTAPAHTUMIA PÄÄKIRJASTO METSOSSA

* Ma 9.10. klo 18.00 ls. 1 FT, kirjallisuudentutkija Tuula Hökkä esittelee teoksensa "Kirjoittamisen aika - Eeva-Liisa Mannerin kirjeitä 1963 - 1969".

Tohtori Tuula Hökkä on osin yhteistyössä runoilija Eeva-Liisa Mannerin kanssa toimittanut kirjallisuustieteellisestikin merkittävän esseeantologian Ikäviä kirjailijoita (TAI-teos 1994). Se sisältää lehdissä julkaistuja Mannerin artikkeleita lukuisista kirjallisista teoksista. Draamojen, runojen ja esseiden lisäksi Manner julkaisi myös kolme romaania, novellikokoelman sekä lukuisia kokeilevia, yksittäisiä novelleja. Tuula Hökän toimittama Kävelymusiikkia, Eeva-Liisa Mannerin proosateokset (Tammi 2003) kokoaa jo pitkään loppuunmyytynä olleen proosatuotannon yksien kansien väliin. Tuula Hökän tinkimättömän analyyttinen tutkijan-ote kirkastaa ja monipuolistaa Manner-kuvaa. Hän on toimittanut Mannerin runojen uudelleenjulkaisun Kirkas, hämärä kirkas (1999) sekä edellä mainitun esseevalikoiman Ikäviä kirjailijoita. Nyt Hökkä on julkaissut kiinnostavan valikoiman runoilijan kirjeistä 60-luvulla. Tutkija myös lukee kirjeitä illan esityksessä itse.

* Ti 10.10. klo 9.30 - 18.00 ala-aulassa Poistokirjojen myyntitori, paljon hyvää luettavaa lapsille ja aikuisille edulliseen hintaan!

Lisätietoja tapahtumista: Ritva Hokka-Ahti, puh. 0400 581 510.

* Pe 13.10. klo 18.00 ls. 1 Viro-viikkojen kirjallisuusilta, jossa kirjailija Kulle Raig puhuu teoksestaan "Kekkonen ja Viro". Lisätiedot: Liisa Löyttyniemi, puh. 050 561 1166. Tilaisuuksiin vapaa pääsy, järj. Tampereen kaupunginkirjasto, Tampere-Tartto-Seura.

ROUVA PÖLJÄNDERIN RUNOTOOSA KIRJASTOISSA

Koominen performanssitaiteilija Mona Ratalahti alias nykyinen Rouva Pöljänder aloitti taiteilijauransa Pirkko Pullanderina 1996. "Pike" Pullanderin jälkeen on syntynyt liuta uusia toinen toistaan hauskempia hahmoja. Taiteilijana Ratalahti on kokeillut rohkeasti uutta ja toteuttanut huimiakin ideoita. Klovnitohtori Ilona Poksina hän on tuonut viihdytystä ja iloa monen lapsen sairaalaelämään.

Runotoosa taas on rouva Pöljänderin salaperäinen runopaikka, jossa lapset pääsevät iloitsemaan runojen taikamaailmasta. Nyt Runotoosa lähtee kiertueelle kaikkiin Tampereen kirjastoihin. Lasten omia sekä muusikko Merja Salosen runoja ongitaan porukalla rouva Pöljänderin essun monista taskuista.

Rouva Pöljänderin runotapahtumat ovat kirjastoissa seuraavasti:
9.10. klo 12.00 Koivistonkylän
12.10. klo 10.00 Hervannan
16.10. klo 10.00 Pellervon
18.10. klo 10.00 Peltolammin
18.10. klo 15.00 Härmälän
24.10. klo 10.00 Sampolan
26.10. klo 10.00 Nekalan
2.11. klo 18.00 pääkirjasto Metson satuhuoneessa
7.11. klo 10.00 Lentävänniemen
15.11. klo 10.00 Tesoman
28.11. klo 10.00 Messukylän kirjastossa.
Lähempiä tietoja internetistä www.tampere.fi/kirjasto/tiedotus/nukketea.htm sekä www.tampere.fi/kirjasto/tiedotus/satu.htm

Peltolammin kirjastossa ke 11.10. klo 9.15 taikuri Timo Tiikkaisen Taikaohjelmaa.

Nekalan kirjastossa to 12.10. klo 10.00 Teatteri Helmi: Äkäpussi ja vesihiisi.

NÄYTTELYT KIRJASTOISSA

* Pääkirjasto Metsossa 23.10. - 3.11. "Riemuntai", akryyliväreillä ja sekatekniikalla toteutettuja maalauksia, järj. Juho Manka ja Eeva Turunen.
* Lentävänniemessä 9.10.-3.11. "Luonto läheltä", valokuvia Lentävänniemen luonnosta, järj. Juha Manninen.
* Sampolassa 6.10.-20.10. Viron postimerkkejä 1991-2006, järj. Tampere-Tartto-seura ja Toivo Kala.
* Tesoman kirjastossa 16.10.-3.11.2006 Aila Härkösen öljyväritöitä ja sekatekniikkatöitä.26.9.2006

YLE METSOSSA

YLE Radio 1 lähettää pe 29.9. pääkirjasto Metsosta suoria lähetyksiä:
- klo 15.00 - 16.00 ls. 1 kulttuurin ajankohtaisohjelman Kultakuume, toimittajina Kare Eskola ja Tuomas Karemo
- klo 16 - 17.30 ls. 2. Kuunnelmaklubi, jossa kuunnellaan tamperelaisen kirjailijan Kristiina Wallinin kuunnelma Puhallus. Kuuntelun jälkeen yleisön kanssa keskustelevat Kristiina Wallin sekä Radioteatterista toimituspäällikkö Ari Kallio ja teatteripäällikkö Pekka Kyrö. Kuunnelma kestää n. puoli tuntia
- klo 17.30 - 18.30 ls. 1 Kyllä kansa muistaa -ohjelman, toimittajina Eve Mantu ja Joel Helenius
Tilaisuudet ovat avoimia kaikille ja niihin on vapaa pääsy! Järj. YLE Radio 1 ja Tampereen kaupunginkirjasto. Lisätietoja: Tuire Juusela, puh. 040 58 11 246.

MUSIIKKIA

Muusikko ja lauluntekijä Leena Pyylammi konsertoi ma 2.10. klo 13.00 Koukkuniemessä ja klo 18.00 Kämmenniemen kirjastossa otsikolla "Rakkauslauluja joissa on tarina". Esitys sisältää ikivihreitä rakkauslauluja eri vuosikymmeniltä. Vapaa pääsy, järj. kaupunginkirjasto.

LAPSILLE KIRJASTOISSA

Pellervon kirjastossa ti 3.10. klo 10.00 Nukketeatteri Nirunaru: Brumbo ja tähdet.
Härmälässä ke 4.10. klo 15.00 Emilia Pokkinen: Hompsutaheikkaa.
Peltolammilla ke 11.10. klo 09.15 Taikuri Timo Tiikkaisen taikaohjelmaa.
Nekalassa to 12.10. klo 10.00 Teatteri Helmi: Äkäpussi ja vesihiisi.

NÄYTTELYT

Pääkirjasto Metsossa 25.9.-8.10. Vastakkainasettelun aika, Jyrki Nisosen ja Petri Pykäläisen valokuvia.
Härmälässä 5.10. saakka Unta ja totta, Eija Laine-Hellstenin pastellipiirustuksia.
Messukylässä 25.9.-21.10. "Vanha Tampella" -valokuvanäyttely, järj. Tampere-Seura
Sampolassa 4.10.-3..11. Sampolan työväenopiston akvarelliryhmän maalausnäyttely Lokakuun oranssi.
Lisätietoja: Ritva Hokka-Ahti, puh. 0400 581 51019.9.2006

TAMPEREEN PÄIVÄ KIRJASTOISSA

Tampereen päivänä su 1.10. ovat pääkirjasto Metso ja kirjaston kahvila avoinna klo 11.00-17.00, Pellervon kirjasto klo 10.00-15.00, koko päivän käytettävissä normaalit lainaus- ja tietopalvelut.

Kirjastoauto Muumipeikko ja Roosa viettävät avoimien ovien päivää klo 12.00-15.00 Hämeenpuistossa. Kirjastoautotoiminnan 40-vuotishistoriikin julkistaminen tapahtuu klo 12.30.

Lapsille on omaa ohjelmaa pääkirjasto Metsossa. Trio Mikko Perkoila ja lastenorkesteri Loiskis musisoivat klo 12.00, jonka jälkeen alkaa näyttelijä Maija-Liisa Majanlahden satutunti noin klo 12.45. Satutunti pidetään toisen kerran klo 13.30, mikäli halukkaita kuulijoita riittää.

Pääkirjastossa järjestetään klo 13.00-15.30 ls. 1 Kirjallinen iltapäivä -juhlamatinea kirjaston 145 -juhlavuoden merkeissä. Matineassa esiintyvät kirjailija Anneli Toijala aiheenaan "Kirjailijan oma ääni ja kirjasto", FT Panu Rajala aiheenaan "Kansansivistys ja Suomi" sekä runoilija Kari Aronpuro ja "Tampere tuotannossani".

Pellervon kirjastossa on klo 14.00 luento Snellmanin juhlavuoden kunniaksi. FM Juha Javanainen luennoi aiheesta "Snellmanin kunniaksi sukunimet suomeksi".

Netti-Nysse on avoinna yleisölle klo 11.00-17.00 Hämeenpuistossa.

Kaikkiin tilaisuuksiin vapaa pääsy.

TAITEILIJA TEEMU MÄKI FILOSOFIAN ILLASSA
Pääkirjasto Metson syksyn Filosofian iltojen sarja käynnistyy. Syksyn teemana on (Kuva)taide ja filosofia, ja luennoilla pohditaan taidetta, todellisuutta ja yhteiskuntaa, taiteen filosofiaa ja politiikkaa.

Ma 2.10. klo 18.00 ls. 1 on luennoitsijana taiteilija, taiteiden tohtori Teemu Mäki aiheenaan "Mitä tekemistä taiteella on filosofian ja politiikan kanssa". Keskustelua johdattelee FM Tuukka Tomperi. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, järj. Filosofinen aikakauslehti niin & näin ja kirjasto.

Filosofian iltojen syksyn ohjelma: www.tampere.fi/kirjasto/tiedotus/filosofia.htm Lisätietoja: T. Tomperi, puh. 040 568 2118.

RUNOA HERVANNASSA
Runoilta Hervannan kirjastossa ti 3.10. klo 18.00 Matkalla - "Nyt ihmettelen miksi olin?", kertojat Meri Miikkulainen ja Pirkko Lehtonen. Illan aiheena on runoilija Pertti Niemisen tuotanto, runoesitys sisältää ainakin yhden runon Pertti Niemisen jokaisesta ilmestyneestä runokirjasta. Vapaa pääsy, järj. Hervannan kirjasto.

LAPSILLE
Sampolan kirjastossa la 30.9. klo 15.00 Teatteri Helmi: Äkäpussi ja vesihiisi.
Tesoman kirjastossa ma 2.10. klo 9.00 Leena Pyylammen musiikkiesitys Laulava pupujussi.
Pääkirjasto Metsossa ma 2.10. klo 10.30 samoin Leena Pyylampi.

NÄYTTELYT
Pääkirjasto Metsossa 25.9.-8.10. Vastakkainasettelun aika, Jyrki Nisosen ja Petri Pykäläisen valokuvia.

Lentävänniemessä 4.10.-18.10. Kuvia ja sanoja, kuvaa ja tarinoita Lentävänniemestä, järj. Jussi Manner ja Jussi Hautamäki.

Tesomalla 25.9.-14.10. Laina Koskelan grafiikkaa.

Lisätietoja: Ritva Hokka-Ahti, puh. 0400 581 51012.9.2006

VUODEN SATOA - SUURI KIRJALLISUUSILTA PÄÄKIRJASTO METSOSSA

Pääkirjasto Metsossa järjestetään pirkanmaalaisen kirjallisuuden ilta ma 18.9. alkaen klo 18.00 ls. 1. Tilaisuudessa esiintyy kuusi tänä vuonna julkaissutta kirjailijaa. Mukana ovat Päivi Alasalmi, Hanna Hauru, Terhi Vedenkivi, Risto Ahti, Panu Tuomi sekä Markku Turunen. Tilaisuudessa kirjailijat kertovat uusimmista kirjoistaan, yleisöllä on mahdollisuus ostaa kirjoja ja saada niihin signeeraus.

Tietoa esiintyjistä:
Päivi Alasalmi on syntynyt Haukiputaalla, ja asuu nykyisin Viialassa. Hän on julkaissut kuusi romaania, yhden novellikokoelman ja yhden matkakirja. Romaani Onnellisia ihmisiä (Gummerus 1993) on käännetty sloveniaksi ja ranskaksi ja siitä on tehty tv-elokuva. Romaani Vainola (Gummerus 1996) oli Finlandia-palkinnon ehdokkaana. Kirjallisuusillassa Alasalmi esittelee uuden teoksensa Tuo tumma nainen (Gummerus 2006).

Hanna Hauru (s. 1978) on kotoisin Oulusta ja asuu Tampereella. Häneltä on julkaistu aiemmin lyhytproosateokset Eivätkä he koskaan hymyilleet (Like 2002) ja Raaka punainen marja (Like 2004) sekä pienoisromaani Tyhjien sielujen saari (Like 2005). Hauru on vapaa kirjailija ja sanataideopettaja. Illassa hän esittelee uusimman novellikokoelmansa Muuttoliike (Like 2006).

Terhi Vedenkivi on pienkustantajan esikoiskirjailija. Hänen runokokoelmansa Hatullinen tuulta (Sanasato 2006) on saanut myönteisen vastaanoton kritiikissä (AL 11.9.2006). Vedenkivi on ammatiltaan NLP-terapeutti ja konsultti. Hän asuu Kangasalla.

Risto Ahti on taiteilijaprofessori, runoilija ja runouden opettaja, jonka laaja tuotanto käsittää yli kaksikymmentä runokokoelmaa, runo-ohjelmia radiossa, esseitä, kritiikkiä ja artikkeleita sekä suomennoksia. Hänen luovan kirjoittamisen kurssejaan Oriveden opistossa on sanottu lyriikan korkeakouluksi. Illassa Ahti esittelee kaksi uutta teostaan: runokokoelman Leikkilauluja! (WSOY 2006) sekä esseekokoelmansa Kriittinen minä (Sanasato 2006).

Panu Tuomi on Tampereella syntynyt runoilija, jonka tuotanto käsittää kuusi kiitettyä runoteosta. Tuomi on nyt poikennut runoilijanuraltaan esseistiksi ja julkaissut teoksen Poeettinen korrektius (Sanasato 2006). Tuomi kirjoittaa esseissään kirjailijoista ja läsnäolijoista, filosofiasta ja fiktiosta, Angelus Silesiuksesta Italo Calvinoon.

Markku Turunen on syntynyt Suonenjoella. Nykyisin hän asuu Tampereella ja on vapaa kirjailija. Hän on julkaissut aikaisemmin 11 kirjaa, joista yksi on novellikokoelma, yksi nuortenkirja ja muut romaaneja. Lisäksi hän on kirjoittanut kuunnelmia, näytelmiä ja tv-käsikirjoituksia. Hänen uusin teoksensa on Hyvä Joel (Gummerus 2006), elämänkertaromaani kirjailija Joel Lehtosesta.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Järj. Tampereen kaupunginkirjasto.

NÄYTTELYT KIRJASTOISSA

Hervannassa 18.9.-29.9. Hervannan yhteisöllisyyden ytimessä 2000-2006, valokuvia, kirjoja, tarinoita HerPro- ja Kitti-yhteisöllisyyshankkeista, järj. Kitti-projekti.

Tesomalla 25.9.-14.10. Laina Koskelan näyttely "Grafiikkaa".5.9.2006

NETTI - PERHEEN VIISAUS VAI VITSAUS?

Perheiden ja lasten netinkäyttö pohtiva luentosarja käynnistyy pääkirjasto Metsossa. Luennot liittyvät valtakunnalliseen "Uimarengas mediatulvaan kirjastosta" -kampanjaan, joka löytyy lisätietoa osoitteessa: http://kirjastoseura.kaapeli.fi/etusivu/seura/kampanjat.

Pääkirjaston luentosarjan ohjelma ja aikataulu:
ma 11.9. klo 18.00 ls. 1, Suvi Tuominen Mannerheimin lastensuojeluliitosta alustaa aiheesta "Viisaasti verkossa - mitä vanhempien tulisi tietää". Mukana on myös koululaiset Kalle Heiskanen ja Ilona Taubert kertomassa omista kokemuksistaan.

ma 16.10. klo 18.00 ls. 1, jolloin Riitta Kauppinen Pelastakaa Lapset ry:stä tulee puhumaan aiheesta "Nettikiusaaminen ja muita lasten huonoja verkkotapoja". Luennon jälkeen keskustelua.

ma 6.11. klo 18.00 ls. 1, "Tanssimatto ja muuta mukavaa", jolloin saadaan tutustua verkon liikuntaa ja harrastamista tukeviin sisältöihin. Mukana Suomen Tanssipelaajat ry, joka esiintyy ja opettaa tanssimaton käyttöä.

Tilaisuuksissa puhutaan vanhemmuudesta, siitä kun lapset uppoavat verkkomaailmaan, netin hyödyistä ja haitoista, nettikiusaamisesta ja uusista mukavista verkkoasioista, kuten tanssimatosta. Useimmat vanhemmathan ovat huolissaan lastensa pelaamisesta ja netin käytöstä. Nyt on mahdollisuus kuulla asiantuntijoiden mielipidettä ja kysellä.

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Järj. Tampereen kaupunginkirjasto.
Lisätietoja: Ritva Hokka-Ahti, puh. 0400 581 510.

MITEN STAR WRECK SYNTYI

"Uimarengas mediatulvaan kirjastosta" -kampanjaan liittyy ke 1.11. klo 18.00 järjestettävä elokuvailta, jossa ohjaaja Timo Vuorensola kertoo elokuvan tekemisestä. Illan lopuksi esitetään Vuorensolan elokuva Star Wreck: In the Pirkinning. Tilaisuus on Hervannan elokuvateatterissa (Lindforsink. 1), ja sen järjestää Hervannan kirjasto. Vapaa pääsy.29.8.2006

LASTEN SYKSY

Kirjaston lasten syksyn ohjelma on valmistunut ja esite on jakelussa kaikissa kirjaston toimipaikoissa. Tiedot löytyvät myös kirjaston tiedotuksen kalenteri-sivuilta, www.tampere.fi/kirjasto/tiedotus/kalenteri.htm. Ensimmäiset esitykset ovat Kaukajärvellä pe 1.9. klo 9.00, jossa näyttelijä Emilia Pokkin en esittää "Hompsutaheikkaa" ja pääkirjasto Metson satuhuoneessa ke 6.9. klo 18.00, jolloin Teatteri Valaja esittää näytelmän "IHME - Ratinoita joka säälle". Kirjastojen satutunnit alkavat viikolla 35-36, ja tänä syksynä kuullaan satuja myös venäjäksi Hervannan ja Sampolan kirjastoissa.

SATUTUNNIT PÄÄKIRJASTO METSOSSA
Lasten ja nuorten osaston satuhuoneessa
torstaisin klo 10.00 - 10.45 14.9.-14.12., ei to 7.12.

SATUTUNNIT LÄHIKIRJASTOISSA
Hervanta keskiviikkoisin klo 18.00-19.00 4.10.-13.12., ei 6.12
Hervanta Satuja venäjäksi:
keskiviikkoisin klo 18.00-19.00 6.9.-27.9
Härmälä tiistaisin klo 10.00-11.00 5.9.-12.12.
Koivistonkylä keskiviikkoisin klo 10.00-10.45 6.9.-13.12
Kämmenniemi tiistaisin klo 10.00-11.00 5.9.-12.12., ei 5.12.
Lentävänniemi torstaisin klo 9.30-10.30 7.9.-14.12.
Messukylä keskiviikkoisin klo 10.00-10.45 6.9.-13.12.
Pellervo lauantaisin klo 11.15-12.00 2.9.-9.12.
Peltolammi perjantaisin klo 10.00-10.45 8.9.-15.12.
Sampola Satuja venäjäksi:
keskiviikkoisin klo 18.00-19.00 4.10. ja 18.10.
Tesoma keskiviikkoisin klo 10.00-10.45 6.9.-29.11.

HERVANNAN JA KAUKAJÄRVEN ALUEEN KIRJOITUSKILPAILU

Hervannan kirjasto, Tiedotusyhdistys, kaupungin kulttuuritoimi sekä Kaukajärviseura ry järjestävät kirjoituskilpailun niille kirjoittajille, jotka eivät ole julkaisseet esikoisteosta. Kilpailuaika on 1.9.-31.10.2006. Osallistua voivat Hervannan ja Kaukajärven alueella asuvat, työskentelevät ja opiskelevat kirjoittajat. Työt on jätettävät 31.10. mennessä. Tarkemmat tiedot ja ohjeet Hervannan kirjasto Ajankohtaista-sivuilta, www.tampere.fi/kirjasto/hervanta/ajankohtaista.htm.

KIRJANMYYNTIÄ HERVANNASSA

Poistomyynti Hervannan katetussa torikäytävässä pe 1.9. klo 10.00-13.00. Järj. Hervannan kirjasto.

NÄYTTELYT

Hervannan kirjastossa 1.9.-15.9. Hervannan venäläisen taidekerhon maalauksia, grafiikkaa, piirustuksia ja teatterilavastuksia.
Sampolassa 4.9.-30.9. Sirpa Pursiaisen öljyväritöitä "Deep Inside".22.8.2006

KANSAINVÄLINEN ILTA - KULTTUURIT KOHTAAVAT

Hervannan kirjastossa vietetään kansainvälistä iltaa pe 1.9. 2006 klo 18-21. Ilta on osa Hervanta-päiviä, joita tänä vuonna vietetään jo 30.kerran.
Hervannan kirjasto yhteistyökumppaneineen järjestää ohjelmallisen kansainvälisen illan, jonka lähtökohtana on monikulttuurisuuden edistäminen. Ilta tarjoaa kaikille kiinnostuneille mahdollisuuden nauttia yhdessä mielenkiintoisesta ohjelmasta ja kansainvälisen puffetin antimista. Hervanta on monikulttuurinen kaupunginosa, jossa asuu noin 90 eri kansallisuutta. Maahanmuuttajia on lähes 9 % koko väestöstä. Monikulttuurisuus on meille hervantalaisille etuoikeus ja rikkaus. Täällä kasvetaan suvaitsevaisuuteen jo päiväkodeissa, opinahjoissa, ja tietenkin ihan arkisessa rinnakkain elossa. Me hervantalaiset haluamme myös juhlia yhdessä. Siitä syntyi tämä kansainvälisen illan perinnekin viisi vuotta sitten. Hervannan kirjasto on hervantalaisten kulttuurikeskus ja kansainvälinen kohtaamispaikka. Maahanmuuttajat ja ulkomaalaiset ovat löytäneet kirjaston monipuoliset palvelut, esim. noin 20 % tietotorin päivittäisistä asiakkaista oli viime vuonna maahanmuuttajia tai ulkomaalaisia. Kirjastoon on helppo tulla, palvelut ovat maksuttomia ja aineistoa on useilla eri kielillä.
Illan järjestävät Hervannan kirjasto, Tampereen kaupungin kulttuuritoimi, Hervannan Tiedotusyhdistys, PAKU ry, Naistari, SPR-kotopolkuprojekti, Yhdessä Selviytymisen Tuki ry.
Lisätietoja: Liisa Hakanen, aluekirjastonjohtaja, puh. 020 777 2429
Illan ohjelma (pdf) >>

KONSERTTI NEKALASSA

Pe 25.8. klo 18.00-21.00 järjestävät Viinikan-Nekalan omakotiyhdistys, Nekalan kirjasto ja kaupungin kulttuuritoimi puistokonsertin Lampipuistossa. Kirjasto on poikkeuksellisesti avoinna klo 21.00 saakka.
Lisätietoja Marketta Härkönen, p. 020 714 2702, p. 040 - 8242 429
Illan ohjelma (pdf) >>

NÄYTTELYT

Pääkirjasto Metsossa 28.8.-10.9. valokuvanäyttely "Arkea ja juhlaa Indonesiassa", järj. Tampereen Suomi-Indonesia -yhdistys r.y.

Pääkirjaston lasten ja nuorten osastolla 21.8-26.8. valokuvanäyttely "Metso 20 vuotta: Lasten ja nuorten osaston arkea ja juhlaa", järj. kaupunginkirjasto.

Messukylän kirjastossa 28.8.-22.9. Ritva Melasniemen valokuvanäyttely.16.8.2006

PÄÄKIRJASTO METSO TÄYTTÄÄ 20 VUOTTA

Pääkirjasto Metso avattiin yleisölle 21.8.1987. Siitä saakka kirjasto on ollut kaupungin käytetyin kulttuuripalvelu. Pääkirjasto Metson käyttöluvut ovat huikeat. Se on vilkkaimmin käytetty kirjasto Suomessa ja Pohjoismaissa. Pääkirjasto Metso on lukemisen, lainaamisen ja kulttuuritapahtumien lisäksi kohtaamispaikka, tila virkistymistä ja oppimista varten. Kirjastossa kansalaisilla on mahdollisuus päästä käyttämään verkkopalveluita maksutta. Internetkoneita löytyy pääkirjastosta nyt 21 kappaletta. Kirjastoon voi tulla myös oman kannettavan tietokoneen kanssa ja hyödyntää langatonta verkkoa. Monille pääkirjasto Metsosta on löytynyt väylä tietoyhteiskuntaan ja tiedonhallintataitoihin.

Pääkirjaston 20 vuotta numeroina:
· kävijöitä yhteensä 27,9 miljoonaa
· lainoja yhteensä 42,4 miljoonaa
satoja tapahtumia lapsille ja aikuisille, satutunteja ja käyttäjäkoulutusta

Maanantaina 21.8. kukitetaan ensimmäinen asiakas ja jaetaan karamelleja, muutoin juhlapäivää vietetään työn merkeissä.

PÄÄKIRJASTO METSO AVAA PALAUTUSLUUKUN

Maanantaina 21.8. tulee kuluneeksi 20 vuotta pääkirjasto Metson avaamisesta. Juhlapäivän kunniaksi avataan uusi palautusluukku pääkirjaston Mustanlahdenkadun puoleiselle seinälle. Luukkuun voi palauttaa lainattua aineistoa pääkirjaston ollessa suljettuna. Luukku on avoinna myös juhlapyhinä.

Nyt kirjastossa iloitaan, että asiakaspalvelu paranee. Asiakkaathan ovat jo pitkään toivoneet jotain palautusmahdollisuutta kirjaston ollessa suljettuna. Aiemmin käytössä ollut palautusluukku jouduttiin sulkemaan jo vuosia sitten ilkivallan vuoksi. Sen tilalla on ollut muutaman tunnin ajan aamuisin avoinna ollut palautusluukku, jota on pystytty valvomaan. Se ei kuitenkaan ole riittänyt, joten kirjastossa päädyttiin kokonaan uuden palautusluukun rakentamiseen.

KIRJASTO SAA UUDEN JOHTAJAN

Tampereen kaupunginkirjaston uudeksi kirjastotoimenjohtajaksi on valittu YTM Tuula Haavisto. Hän ottaa viran vastaan marraskuun alussa. Tuula Haavisto on toiminut 10 vuotta Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtajana. Viimeiset 8 vuotta hän on työskennellyt kirjastoalan freelancer-asiantuntijana oman yrityksen puitteissa, sekä monien kotimaisten ja ulkomaisten kirjastohankkeiden parissa. Haavisto on asiantuntija mm. tekijänoikeusasioissa sekä verkko-opetuksen kehittämisessä. Hän on myös selvittänyt kirjasto-osaamisen kaupallisia mahdollisuuksia.

Aiemmin kirjastotoimenjohtajan virkaan valittu Hannele Koivunen peruutti viran vastaanottamisen. Koivunen on nimitetty 1.9. alkaen opetusministeriön kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikan osaston taide- ja kulttuuriperintöyksikön päälliköksi.8.8.2006

LOPPUKESÄN AUKIOLOAJAT

Pääkirjasto Metso siirtyy noudattamaan talven aukioloaikoja ma 14.8., jolloin aukioloaika on ma-pe 9.30-20.00, la 9.30-15.00. Poikkeuksen tekee käsikirjaston sunnuntaiaukioloaika. Käsikirjasto on talvisin avoinna sunnuntaisin klo 11.00-17.00. Sunnuntain aukioloon siirrytään 3.9. alkaen.

Lehtilukusali (Puutarhak. 1) noudattaa samaa aukiolokäytäntöä: talviaukioloon siirrytään ma 14.8., jolloin ovet ovat avoinna ma-pe klo 9.00-20.00, la klo 9.00-15.00. Sunnuntaisin ovet avataan 3.9. alkaen, aukioloaika on klo 11.00-17.00.

Lähikirjastot siirtyvät noudattamaan talven aukioloaikoja 1.9. alkaen. Kirjastoautot siirtyvät talven aikatauluihin alkaen 28.8.

NÄYTTELYT

Pääkirjasto Metsossa 14.8.-26.8. Hämäläinen nuorisoseuratyö 100 vuotta, järj. Hämeen nuorisoseurain liitto ry.

Nekalan kirjastossa 31.8. saakka "Hirnahduksia, haukahduksia, kurnutuksia ja siveltimen painalluksia", Tua Leppäsalkon eläin- ja maisemakuvia pastelleilla ja akryyleillä.

Sampolan kirjastossa 31.8. saakka Kalervo Långströmin öljyväritöitä.

Sampolan lasten osastolla 31.8. saakka "Nalle Puh" -näyttely.

Tesoman kirjastossa 14.-25.8. "Nostalgia", Anita Kuusiston akvarellitöitä.6.6.2006

KIRJAILIJAVIERAILU

Kirjailija Jaakko Hämeen-Anttila vierailee Sampolan kirjastossa pe 9.6. alkaen klo 17.00. Tuotteliasta tutkijaa ja kääntäjää haastattelee toimittaja Maila-Katriina Tuominen. Lisätietoja Jaakko Hämeen-Anttilasta ja hänen tuotannostaan osoitteessa: www.otava.fi/kirjailijat/
Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

NÄYTTELYT

Sampolan kirjasto 5.6. - 30.6. "Kansalaistoiminnan saavutukset" -näyttely. Nuorten vaikuttamismahdollisuuksista valokuvin, tekstein ja piirroksin. Järj. Riitta Savikko / Maan ystävät.

Sampolan lasten osastolla 31.8. saakka "Nalle Puh" -näyttely.

Hervannan kirjastossa 9.6. - 7.7. "Nature", luontovalokuvia, järj. Timo Miljar.

Messukylän kirjastossa 8.6.-31.8. "Liikkuva ihminen", sellumassaa ja rautalankaa. Järj. Ristinarkun koulun 8.lk. valinnainen kuvataide.

Pääkirjasto Metso 12.6. - 1.7. "J.V. Snellman - eurooppalainen ajattelija", J.V. Snellmanin juhlavuoden kiertonäyttely. Järj. Helsingin yliopiston kirjasto.29.5.2006

KIRJASTOJEN KESÄAUKIOLOT

Kaikki kaupunginkirjaston toimipaikat siirtyvät kesän aukioloaikoihin torstaina 1.6.2006. Entiseen tapaan kirjastojen aukiolot supistuvat jonkin verran. Pääkirjaston arki-illan aukiolo lyhenee tunnilla, ovet sulkeutuvat jo klo 19.00. Lähikirjastot avautuvat pääsääntöisesti klo 13.00 ja ovat avoinna muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta iltaisin klo 19 saakka. Lähikirjastot eivät ole avoinna lauantaisin, Sampolan kirjastoa lukuun ottamatta. Kirjastoautot noudattavat kesän aikatauluja 5.6.-27.8. Huoltotauolle autot jäävät ajalle 26.6.-30.7., jolloin kirjastoautopalvelut ovat keskeytyksissä. Pääkirjasto siirtyy takaisin talven pidempään aukioloon 14.8., muut toimipaikat vasta 1.9.

NÄYTTELYITÄ KIRJASTOISSA

Pääkirjasto Metsossa 12.6.- 1.7. "J. V. Snellman - eurooppalainen ajattelija". J. V. Snellmanin 200-vuotisjuhlavuoden kansainvälinen kiertonäyttely, tuotanto: Helsingin yliopiston kirjasto - Suomen kansalliskirjasto.

Johan Vilhelm Snellman (1806-1881) oli näkijä ja tekijä - moderni eurooppalainen ajattelija, oman aikansa radikaali. Näyttely kertoo, että filosofina, opettajana ja sanomalehtimiehenä Snellman oli rohkea edelläkävijä ja tienraivaaja, joka paljasti epäkohtia ja vaati yhteiskunnallisia ja kulttuuripoliittisia uudistuksia, joita pidettiin aikanaan vaarallisina, jopa kumouksellisina.

Kiertonäyttely koostuu neljästä osasta. Ensimmäisessä osassa (13 planssia) dosentti Raimo Savolainen esittelee Snellmanin elämänvaiheet varhaislapsuudesta alkaen kohti filosofin, sanomalehtimiehen ja professorin uraa sekä lopulta senaattoriksi, pankkimieheksi ja kansakunnan herättäjäksi. Näyttelyn toisessa osassa (6 planssia) tohtori Carola Häntsch tarkastelee Snellmanin filosofian kytkentää eurooppalaiseen filosofiaan ja Snellmanin vaikutusta Saksassa. Kolmannessa osassa (5 planssia) fil.lis. Rainer Knapas esittelee Snellmanin Euroopan-matkoja, joilla hän loi kontakteja eurooppalaisiin merkkihenkilöihin ja filosofeihin ja sai käytännön vaikutteita ja malleja Suomeen aina rautateistä kaasuvaloon ja metsänhoitoon. Näyttelyn neljännessä osassa (4 planssia) filosofi Eero Ojanen kiteyttää Snellmanin ajatuksia isänmaasta, kulttuurista, yhteiskunnasta, taloudesta ja maailmasta.

Näyttely on esillä Metson jälkeen Hervannan kirjastossa 10.7.-28.7.
Lisätietoja näyttelykoordinaattori Inkeri Pitkäranta 09 1912 27 38.

Hervannan kirjastossa 1.6.-16.6. Linda Liimatan (s. 16.6.1999) piirustusnäyttely "Näin Linda piirtää". Piirustukset tehty vuosina 2004-2006 vanhempi/lapsi kuvataideryhmässä ja Marakatti-esikoulussa.

Messukylän kirjastossa 19.8. saakka "Kyttälästä Armonkalliolle" Tampere-Seuran vanhojen valokuvien näyttely.12.5.2006

TOUKKAANTUMISTA JA MAAGISTA REALISMIA

Pirkanmaan kirjoituskilpailun palkinnot jaettiin Kirjan ja ruusun päivänä ke 10.5.2006 pääkirjasto Metsossa. Tamperelaiset kirjoittajat ottivat valtaosan palkintosijoista.

Pirkanmaan kirjoituskilpailuun lähetettiin tänä vuonna kaikkiaan 334 kirjoitusta. Molempiin sarjoihin osallistui 167 työtä. Palkintolautakuntaan kuuluivat runoilija J.K. Ihalainen, kirjailija Marja Kyllönen, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Oili Sainila sekä toimittaja Matti Wacklin.

Proosasarjan ensimmäisen palkinnon, 900 euroa, sai Janica Brander, toisen palkinnon 700 euroa sai Maarit Saarelainen ja jaettu kolmas palkinto, molemmat 350 euroa, meni Milla Keräselle ja Reetta Pekkaselle. Kunniamaininnan sai Tomi Peuhkurinen. Kaikki proosasarjan palkitut olivat tamperelaisia.

Lyriikkasarjassa ensimmäisen palkinnon, 800 euroa, sai Anna Elina Turunen Tampereelta. Toinen palkinto, 700 euroa, meni Tampereella opiskelevalle Miikka Ahlmanille ja kolmas palkinto, 400 euroa, Oriveden opistossa opiskelevalle Hannamari Virralle. Kunniamaininnat saivat Kaija Rantakari Vammalasta, Lauri Porceddu (Dharmachari Sarvamitra) Tampereelta ja Susanna Taivalsalmi Tampereelta.

Palkintoraadin mukaan palkitut tekstit olivat kieliasultaan ja rakenteeltaan sangen kypsiä. Kirjoittajat osasivat rakentaa tekstinsä kantaviksi ja loppuun saakka kiinnostaviksi. Useista kirjoituksista kuulsi läpi kirjoittajakoulutuksen tuoma varmuus. Moni ottanut välineekseen maagisen realismin. Tämä vuoden teemoista nousivat esiin kaltoin kohdellut lapset, oman elämän rakentaminen ja globaalisuus. Teksteissä oli omaan itseen käpertymistä, raadin sanoin "toukkaantumista". Monissa runoissa nousivat esiin yhteiskunnan rakenteet, joihin yksityisen ihmisen on lähes mahdotonta vaikuttaa.

Kilpailutöistä koottua antologiaa saa kirjastoista. Palkitut työt ovat luettavissa verkossa www.tampere.fi/kirjasto/tiedotus/pkkilp.htm

Kustannuksista ja käytännön järjestelyistä vastaa Tampereen kaupunginkirjasto. Pirkanmaan alueen kunnat ovat osallistuneet kilpailun kustannuksiin.

Lisätietoja: kilpailun sihteeri Ritva Hokka-Ahti, puh. 0400 581 510.4.4.2006

LIIKENNELAITOKSEN MATKAKORTTI KIRJASTOKORTIKSI

Nyt kirjaston asiakkaat voivat saada oman TKL:n matkakorttinsa toimimaan kirjastokorttina. Matkakortti toimii asiakkaan kirjastokortin lisänä tai rinnalla kirjaston käyttäjätunnisteena. Näin poistuu lompakosta yksi kortti, kun viivakoodillisen kirjastokortin korvaa TKL:n matkakortti. Uudistuksen jälkeen TKL:n matkakortti toimii monissa kaupungeissa käytössä olevan ns. kaupunkikortin tapaan: matkakorttina, kirjastokorttina, maksukorttina kirjastossa ja uimahalleissa.

TKL:n matkakortti toimii Tampereen kaupunginkirjastossa sekä palvelupaikoissa että itsepalvelulainauksessa. Matkakortin päällä näkyvällä numerosarjalla ja siihen liitetyllä tunnusluvulla voi kirjautua PIKI-verkkokirjastoon uusimaan omia lainojaan tai tekemään varauksia. Matkakortilla olevalla latauksella voi maksaa kirjaston maksuja viidessä toimipaikassa: pääkirjasto Metsossa sekä Hervannan, Messukylän, Sampolan ja Tesoman kirjastoissa.

Asiakkaalla voi jatkossa olla kirjaston käyttäjätunnisteena kolme eri vaihtoehtoa: viivakoodillinen kirjastokortti, ja/tai TKL:n matkakortti, tai ns. eTampere-kortti. Viimemainittua jaettiin eTampere-hankkeen aikana kaupunkilaisille testikäyttöön. Ne toimivat matkakortin tapaan.

Saadakseen TKL:n matkakortin tai eTampere-kortin toimimaan kirjastokorttina, asiakas voi kirjastossa käydessään ilmoittaa oman matkakorttinsa tunnukset virkailijalle. Tietoturvan vuoksi asiakkaan tulee esittää kuvallinen henkilötodistus. Alle 15-vuotiailta pyydetään huoltajan suostumus siihen, että matkakorttia saa käyttää kirjastokorttina. Tunnukset viedään asiakkaan tietoihin kirjastojärjestelmässä.

Viivakoodillista kirjastokortin tunnuslukua voi edelleen käyttää PIKI-verkkokirjastossa tunnuslukuna, vaikka kirjautuukin matkakortin tunnuksella ohjelmaan. Matkakorttiin kiinnitetään tarra osoittamaan, että kyseinen matkakortti toimii myös kirjastokorttina.
Lisätietoja: apulaisjohtaja Maija Kanerva, puh. 0400 831 796.28.3.2006

ILTAPUHELUT PÄÄKIRJASTO METSOON

Pääkirjasto Metson puhelunvälitys on siirtynyt kaupungin yhteiseen puhelunvälitykseen. Samalla on loppunut puhelujen välitys klo 15.45 jälkeen keskuksen kautta. Kirjaston yhteinen numero 020 711 014 palvelee siis vain klo 15.45 saakka, jonka jälkeen asiakkaan täytyy valita osaston tai palvelun suora numero.

Monilla asiakkailla on ollut vaikeuksia löytää yhteystietoja tai osata haluamaansa palveluun. Suorat puhelinnumerot löytyvät tämän vuoden Pirkanmaan puhelinluettelosta, mutta aina sellaista ei ole käytettävissä.

Nyt pääkirjasto Metson osastojen puhelinnumerot on koottu kirjaston verkkosivuille osoitteeseen www.tampere.fi/kirjasto/ajat.htm . Jokainen osaston nimi on myös linkki jonka takaa voi hakea lisää ao. osaston numeroita.

Seuraavassa tärkeimpiä suoria puhelinnumeroita pääkirjasto Metsoon:
·
Aikuisten osaston tietopalvelu 020 716 4014
· Käsikirjaston tietopalvelu 020 716 4020
· Lasten- ja nuortenosaston tietopalvelu 020 716 4010
· Lainaus ja palautus 020 716 4005
· Musiikkiosaston tietopalvelu 020 716 4077
- Vahtimestarit ja eteispalvelut 020 716 4001

Kirjastossa pyritään löytämään lisää tapoja ja mahdollisuuksia tiedottaa asiakkaille pääkirjasto Metson suorista puhelinnumeroista.14.3.2006

KIRJASTO SIIRTYY KÄYTÄMÄÄN PERINTÄTOIMISTOA

Tampereen kaupunginkirjasto siirtää erääntyneiden saataviensa perinnän perintäasiantuntijan Lindorff Oy:n hoidettavaksi. Saatavien perintä siirtyy Lindorff Oy:lle kirjaston lähettämien kahden palautuskehotuksen jälkeen.

Ensisijaisena tavoitteena kirjaston perinnän tehostamisessa on saada palauttamaton aineisto takaisin kirjastokäyttöön. Lainojen palauttaminen eräpäivään mennessä on myös asiakkaan etu. Näin asiakas välttyy kustannuksilta ja säilyttää lainausoikeutensa.

Kirjasto lähettää erääntyneistä lainoista kaksi huomautusta, joista jälkimmäisessä mainitaan asian siirtämisestä perintätoimiston hoidettavaksi. Toisen muistutuksen jälkeen on asiakkaalla vielä pari viikkoa aikaa hoitaa asia kuntoon perintätoimien välttämiseksi.

Siirtyminen käyttämään perinnässä asiantuntijaa liittyy Tampereen kaupungin tekemään ratkaisuun. Kaupunki kilpailutti perintäasioiden hoidon ja valitsi perintätoimistoksi Lindorff Oy:n. Kirjaston perintäasiat siirtyvät Lindorff Oy:lle aiemmin perintää hoitaneen kaupungin oman lakimiesyksikön sijaan.

Lainojen uusiminen on helppoa

Asiakkaan kannattaa uusia lainansa, mikäli ei ehdi palauttaa niitä eräpäivään mennessä tai haluaa muuten jatkaa laina-aikaa. Lainojen uusimisessa on nykyään monta erilaista mahdollisuutta. Lainat voi uusia, ellei aineistosta ole varauksia. Asiakkaalla täytyy myös olla voimassa oleva lainausoikeus.

- lainat voi uusia henkilökohtaisen tunnusluvun avulla PIKI-verkkokirjastossa www.tampere.fi/kirjasto/piki joka päivä klo 05.00-24.00
- soittamalla maksulliseen uusintapuhelimeen 0600 92226 (0,76 €/min. + pvm) pääkirjaston aukioloaikoina
- käymällä kirjastossa uusimassa lainat

Jos lainattu aineisto on peruuttamattomasti kadonnut tai tuhoutunut, tulee asiakkaan korvata se.

Lisätietoja: toimistoesimies Anu Virtanen, puh. 040 774 3706 tai
vs. kirjastotoimenjohtaja Tuula Ylisalmi, puh. 020 716 4065.Tiedotteet 2009
Tiedotteet 2008
Tiedotteet 2007