Siirry sisältöön

Satupolku

Kummalliset kapineet -satupolku

Kesäiltojen muuttuessa lämpimiksi, metsän satumainen väki odottaa jo kovasti yötöntä yötä ja keskikesän juhlaa. Mitä kummaa metsikössä oikein tapahtuu iltaisin?

Etsi kummalliset kapineet Haiharan satupolulta ja arvaa kenelle ne kuuluvat. Luvassa on mitä eriskummallisimpia vekottimia, jotka kaikki ovat tuiki tarpeellisia käyttäjilleen. Kun löydät esineen, saat QR-koodin, joka johdattaa sinut oikean satuhahmon videotervehdyksen luokse. Videoista selviää, kuinka kaikki kapineet ovat kulkeutuneet samaan paikkaan ja miten tapahtumat liittyvät tuleviin keskikesän juhliin.

Satupolun videorasteilta löydät myös muita hauskoja tehtäviä koko perheelle.
Satupolun kartan ja ohjeet voit noutaa Haiharan päärakennuksesta taidenäyttelyiden ollessa avoinna ti–su klo 12–18. Satupolku on seikkailtavissa 30.8. asti.

Satupolku on avoinna koko kesän – Onnea seikkailuun!


1. Talli

Mikä onkaan tämä kummallinen kapine ja kenelle se kuuluu?
a) Naapurin Eskon satelliittiantenni
b) Noidan tähtipeili
c) Mummon kadonnut kasvihöyrystin

Tiedätkö leikin "rikkinäinen puhelin"? Kokeile kavereiden tai perheen kanssa, saatko viestisi menemään perille. Asettukaa rinkiin tai jonoon, yksi keksii pitkän sanan tai virkkeen, jonka kuiskaa hiljaa vierustoverilleen. Seuraava viestittää kuulemansa aina eteenpäin. Lopuksi selviää, onko viesti muuttunut hullunkuriseksi sanahirviöksi signaalin katkettua vaiko säilyttänyt oikean muotonsa.

2. Makasiini

Mikä onkaan tämä kummallinen kapine ja kenelle se kuuluu?
a) Hämähäkin kehruukone
b) Etanan salaattilinko
c) Jäniksen porkkanasorvi

Muodostakaa yhdessä itsestänne kone tai ikiliikkuja edellisten vaihtoehtojen pohjalta. Millaista ääntä pitäisi hämähäkin kehruukone? Entäpä miten pyörii etanan salaattilinko ja täriseekö vai hyppiikö Jäniksen porkkanasorvi?

3. Pakarin ikkuna

Mikä onkaan tämä kummallinen kapine ja kenelle se kuuluu?
a) Sammakon hätäkutuvaunu
b) Oravan käpylaboratorio
c) Tontun puutarhanhoitokärry

Etsi alueelta sopiva majapaikka jollekin edellä mainituista olennoista. Paikka, joka soveltuisi myös hänelle kuuluvan kummallisen kapineen säilytykseen. Missä orava viihtyisi käpyineen? Entäpäs hätäinen sammakko tai ikuista puutarhaunelmaa viettävä pihatonttu?

4. Kartano

Mikä onkaan tämä kummallinen kapine ja kenelle se kuuluu?
a) Korpin neulaspuhallin
b) Vankikarkurin pakoprutku
c) Avaruusolion kylmiö

Muistatko, miten leikitään rosvoa ja poliisia eli rokea ja pokea? Kyseessä on hippa kartanon mailla. Valitkaa joukostanne rosvot ja poliisit ja aloittakaa leikkimielinen takaa-ajo. Muistakaa vaihtaa välillä rooleja. Sopikaa yhteisistä pelisäännöistä: missä on turvapaikka ja missä mahdollinen vankila rosvoille?

5. Kartanon ilmoitustaulu

Mikä onkaan tämä kummallinen kapine ja kenelle se kuuluu?
a) Lohikäärmeen liekinheitin
b) Hirvileimasin
c) Majavan kaarnajauhin

Matki arvoituksessa mainittuja otuksia ja mieti millainen olisi lohikäärmeen, hirven ja majavan kesätanssi tai kannustushuuto? Puhkuisiko lohikäärme tulta tulisen tangon tahdissa? Kohottaisiko hirvi sarvensa kohti tähtitaivasta valssiin taipuen? Nakertaisiko majava patopuita letkassa jenkaten?

6. Pakarin seinä

Onneksi olkoon! Olet löytänyt kaikki kummalliset kapineet. Nyt saat selville, kuinkas sitten kävikään ja onnistuivatko keskikesän juhlat. Hyvää kesää kaikille!

Juhlan kunniaksi voit laulaa lempikappaleesi tai laulun joka tuo mieleesi kesän mukavimmat muistot. Tee rytmiä taputtamalla käsiä yhteen tai tömistämällä jaloilla maata. Millainen olisi sinun kummallinen kapineesi? Suunnittele ja kokoa pihalta ja kotoa löytyvistä materiaaleista vekotin tai härveli, jollaista ei kukaan ole vielä keksinyt. Mitä kapineella voi tehdä ja kenelle se kuuluu. Kenties uninallesi haluaa ilmatyynyaluksen tai siili vesijuoma-automaatin. Mielikuvitus on vain rajana. Halutessasi voit lähettää kuvan kummallisesta kapineestasi Lastenkulttuurikeskus Rullan sähköpostiin [email protected]


Voit myös katsoa videot yhteen putkeen täältä: