Veera Muikku ja Satu Saarinen
Vas. Veera Muikku, Satu Saarinen 2004, valokuvaaja Anne Uski, Satu Saarisen yksityiskokoelma.

” Jotkut ihmiset pitävät jalkapalloa elämän ja kuoleman asiana. En pidä tuollaisesta asenteesta. Voin vakuuttaa, että jalkapallossa on kyse paljon enemmästä!"

- Bill Shankly, Liverpoolin legendaarinen ex-manageri -

Jokaisen kannattaa aloittaa harrastamaan jalkapalloa! Itse pelaan jalkapalloa Kaukajärvellä ILVEKSEN D-93 tytöissä. Jalkapallossa saa mm. joukkueellisen uusia ystäviä, nopeutta ja liikuntaa. Treenit on 2 kertaa viikossa, maanantaisin ja torstaisin. Reenipäiväksi jää vain maanantai, koska melkein joka keskiviikko on peli. Peleihin tullaan aina puoli tuntia ennen pelin alkua, jotta koko joukkue ehtii lämmittelemään, eikä kenenkään lihas revähdä. Lämmittelyn jälkeen valmentajat kertovat meille pelipaikat. D-tytöillä, eli meillä, on pelissä kahdeksan pelaajaa: kolme puolustajaa, kaksi keskikenttäpelaajaa ja kolme hyökkääjää sekä maalivahti.

Peliaika on kaksi kertaa 25 minuuttia. Mukaan peliin tarvitaan juomapullo, säärisuojat, sukat, nappikset ja tietenkin pelipaita. Monilla on myös hiekkahousut, koska meidän pelit on hiekkakentillä. Reeneihin tarvitsee nämä samat varusteet sekä jalkapallon, koko 4.

Vuodessa on kaksi tai kolme viikonloppuisin olevaa turnausta. Turnauksissa jokainen palkitaan kunniakirjoin ja onhan sekin palkkio, että saa pelata jalkapalloa hyvässä joukkueessa! Peleissä on aina mahtavaa kun tulee voitto, koko joukkue repeää juhlimaan.

Poljen yleensä reeneihin kaverini kanssa, joka myös pelaa Kaukajärven D-93 tytöissä. Meillä on reenit yhdessä Messukylän joukkueen kanssa. Olimme ennen yksi joukkue, mutta meitä oli niin monta, että meidät jaettiin kahteen joukkueeseen, Kaukajärveen ja Messukylään.

Laura Parviainen, Satu Saarinen ja Loviisa Läärä
Vas. Laura Parviainen, Satu Saarinen ja Loviisa Läärä 2005, taustalla isäni. Pelaamme samassa jalkapallojoukkueessa. Valokuvaaja Anne Uski, Satu Saarisen yksityiskokoelma

Reenit kestää tunnin, josta yleensä viimeiset kymmenen minuuttia käytetään pelaamiseen. Jalkapallo alkaa toukokuussa, heinäkuu on kokonaan taukoa, joka siis pitäisi koittaa jaksaa ilman jalkapalloa, ja elokuussa jatkuu.

Elokuun loppupuolella on Ilveksen järjestämät taitotekniikkakisat, joihin jokainen Ilveksessä pelaava jalkapalloilija voi osallistua. Paikanpäällä on ilmoittautuminen ja oman tahdin mukaan voikin sitten mennä suorittamaan lajeja. Lajeja ovat pomputtelu, puskeminen, kuljettaminen, syöttäminen ja laukominen. Osallistuin näihin taitotekniikkakisoihin tänä vuonna kolmen muun joukkuekaverini kanssa ja oli kyllä niin hauskaa, että varmasti menen ensi vuonnakin!

Pelitilanne syksyllä 2005
Pelitilanne syksyllä 2005, valokuvaaja Anne Uski, Satu Saarisen yksityiskokoelma.

Syyskuussa on päättäjäiset, joissa palkitaan kauden kolme parasta joukkuetta mitalein. Jokaisesta joukkueesta valitaan myös kolme tsempparipelaajaa ja yksi fair play pelaaja.

Jokaiselle annetaan myös aiheeseen kuuluva jalkapallodiplomi. Minulle osui suuri kunnia, kun voitin taitotekniikkakisat ja lisäksi sain myös hopeisen tsempparipelaajan mitalin. Oli mahtavaa lähteä paikalta kaksi mitalia kaulassa ja suuri pokaali kädessä.

Ikäkausilla, eli läpi vuoden pelaavilla ”paremmilla” pelaajilla jatkuu jalkapallo tavalliseen tapaan myös talvella, mutta kaupunginosajoukkueilla, niin kuin meillä, on koko talvi taukoa. Talvella tulee moneen kertaan ikävä jalkapalloa ja on harmi, kun ei pääse harjoittelemaan. En edes pysty kuvittelemaan, mistä kaikesta mukavasta olisin jäänyt paitsi, ellen olisi aloittanut harrastamaan jalkapalloa! Ensi vuonna pyörähtää käyntiin jo neljäs vuosi jalkapallon parissa.

Satu Saarinen s. 1993

Pelitilanne syksyllä 2005
Pelitilanne syksyllä 2005. Kuvaaja Anne Uski, Satu Saarisen yksityiskokoelma

Katso tähän tarinaan liittyvä kommentti

Palaa takaisin aiheisiin