Partiomarssilla keskustorilla 2004, vas. Liisa Parviainen, Iris Nuutinen, Satu Saarinen, Laura Parviainen. Loviisa Läärän yksityiskokoelma

Yksi syy, miksi partio on minulle melko tärkeä, on se, että partiossa saa paljon kavereita, sieltä saa myös paljon upeita kokemuksia ja se on aivan erilaista kuin mitä huhutaan! Monet luulevat, että se on pelkkää solmujen tekoa, mummojen kadun yli auttamista ja että tekisimme tulen lyömällä kahta kiveä yhteen. Mutta sitä se ei kuitenkaan ole. Luullaan myös, että siellä oltaisiin kuin armeijassa! Ei! Se ei ole sinne päinkään!

Partion hyvä aloitusikä on ensimmäisellä luokalla, jolloin pääsee sudenpennuksi. Kaikista aloittavista sudenpennuista tehdään laumoja. Jokaisella laumalla on kerran viikossa kokous, silloin kun laumanjohtajalle sopii, jossa harjoitellaan leikitään ja opetellaan jo vähän partiotaitoja. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että partio olisi pakko aloittaa juuri ensimmäisellä luokalla!! Voi sen aloittaa myöhemminkin, kuten minä tein.

Sudenpentuna ollaan kolme vuotta, jonka jälkeen tullaan vartiolaiseksi. Vartioon jatketaan oman lauman kanssa, mutta ryhmän nimi vain vaihtuu vartioksi ja ryhmä saa uudet vartionjohtajat! Vartiolaisena saa sitten ”isomman etuja”, joka tarkoittaa sitä, että esim. leireillä luotetaan enemmän siihen, että osaa itse huolehtia pukemisestaan ja muusta. Vartiolaisillakin on kerran viikossa kokous. Kokouksissa harjoitellaan suunnistusta, solmuja ja karttamerkkejä, mutta kaikki nämä opitaan tietyllä rennolla tavalla. Kokouksen päätteeksi on aina iltahartaus, jossa esim. vartionjohtajat lukevat pikkupätkän kivaa kertomusta, tai kysyvät esim. jokaisen parasta ystävää. Sen jälkeen sisaruspiiriin ja kotiin! Sitä ei osaa selittää, mutta siellä ollaan niin kuin normaalisti olisit kerhossa kaverien kanssa. Toki on sellaisiakin kokouksia, jossa vähän herkutellaan! Leipomistakin saattaa esiintyä kokouksien ohjelmistossa…

Yhdessä vartiolaiset, sudenpennut, vartion- ja laumanjohtajat yms. muodostavat yhden lippukunnan. Lippukunnalla on myös oma lippukunnanjohtaja. Lippukuntia on monia, eri paikkakunnilla. Voit itse päättää mihin lippukuntaan menet. Lippukunnalla on aina nimi, esim. Tampereen Lokit, Tampereen Kotkat, Harjun Veikot, Tesoman Sinisiskot ja Messukylän Metsätytöt yms. Yhteen lippukuntaan kuuluu aina useampi vartio ja lauma. Vartiossa ollaan 4 vuotta, jonka jälkeen voit mennä vartionjohtajaksi, jos haluat. Voit mennä myös vaeltajaksi tai muuten vaan tekemään lippukunnan paperihommia. Tytöillä ja pojilla on omat lippukuntansa, mutta esim. Tampereen Kotkat ovat Tampereen Lokkien veljeslippukunta.


Partiomarssilla Hämeenkadulla 2004. Loviisa Läärän yksityiskokoelma

Leirit

Sitten on leirejä. Kun päätetään lähteä reissuun, sovitaan kokouksessa yhdessä viikonloppu, ja vartionjohtaja antaa varustelistan. Sitten kun reissuviikonloppu koittaa, on VJ:t eli vartionjohtajat ja kaikki vartiolaiset kokoontuneena sovittuun paikkaan, rinkat selässä!

Reissuun ollaan lähdössä iloisin mielin! Reissuissa yövytään milloin missäkin VJ:n valitsemassa paikassa. Esim. teltta- tai kiintolaavussa. Leirillä tehdään sitten mitä vartionjohtajat ovat päättäneet tehdä. Voi olla hyvinkin päivän ohjelmistossa suunnistusrata tms. Se vähän riippuu, mutta hauskaa on joka tapauksessa!!! Illalla sitten herkutellaan, syödään mukaan otettuja karkkeja, joka myös riippuu vartionjohtajista…

Leireillä usein jokaisen nukkumaanmenoaika venähtää aika pitkäksi… mutta kun on hauskaa ja jutellaan oman vartion kanssa eri asioista, ei ajan kulkua edes huomaa…!


Tarus-suurleirillä. Loviisa Läärän yksityiskokoelma

Kisat

Sitten on myös partiotaito kisoja. Kisoihin lähtee aina yhdestä vartiosta ne, jotka sinne haluavat. Yhdessä kisa vartiossa saa olla viisi jäsentä. Kisoihin kerääntyy kaikista eri lippukunnista väkeä. Sitten suunnistetaan kartan mukaan rastilta rastille, joissa harjoitetaan eri taitoja: ruuanlaittoa trangialla (retkikeittoväline) , solmuja, kätevyyttä, tietoa, nokkeluutta ja ennenkaikkea vartion yhteishenkeä! Lippukunnilla on myös omia kisoja, joulujuhlia tms. joihin muut lippukunnat eivät osallistu. Partiolaisilla on myös omat SM-kisat, niin kuin muissa urheilulajeissakin.




Tarus-suurleirillä. Loviisa Läärän yksityiskokoelma

Merkit

Partiossa suoritetaan myös taitomerkkejä, joita suoritetaan yhdessä oman vartion kanssa. Niitä on monia erilaisia, esim. kokkimerkki, kierrätysmerkki, solmumerkki, ensiapumerkki ja monta, monta muuta! Merkit ommellaan partiopaidan oikeaan hihaan, vasemmalla puolella on mm. oman vartion tekemä merkki. Itselläni on retkikokkitaitomerkki ja uimamerkin suoritus on kesken.


On hauskaa! Loviisa Läärän yksityiskokoelma

Riihitykset

Vartiolaisilla on myös riihityksiä. Mitä ihmeen riihityksiä? Riihitykset ovat tavallaan kokeita, joissa vaan testataan vartiolaisen taitoja, eri tavalla kuin kisoissa. Ensimmäisenä on kolmosen riihitys, joka suoritetaan ensimmäisen vuoden vartiolaisena. Kolmosen riihityksessä ei paljoa tavitse suunnistaa, ainakaan meidän lippukunnassa, ja kolmosen riihityksestä pääsee melko varmasti aina läpi. Rasteilla on oman lippukunnan henkilöitä, esim. jonkun toisen vartion jäseniä.

Kun vartiolaiset ovat toisen vuoden vartiolaisia, on kakkosen riihitys. Siinä pitäisi jo osata enemmän. Kakkosen riihityksessä täytyy jo suunnistaa, ja rastien tehtävät ovat vaativampia. Jos ei kakkosen riihityksestä pääse läpi tai jos ei jostain syystä päässyt sinne, se pitää suorittaa seuraavana vuonna, mikä ei sinänsä haittaa, sillä kakkosen riihityksen jälkeen on välivuosi. Välivuoden jälkeen on ykkösen riihitys. Se on sitten jo vaativa. Ykkösen riihitykseen kuuluu suunnistusta yöllä yms. En ole itse vielä suorittanut ykkösen riihitystä, joten en tiedä siitä paljoa. Kaikista riihityksistä saa merkin kun pääsee läpi. Merkki laitetaan partio paitaan sille varattuun kohtaan, jossa se saa olla ihailtavana!

Itse aloitin partion kolmannella luokalla ja menin suoraan vartioon, vaikka normaalisti vartioon mennään vasta neljännellä. Meidän vartion reissuissa on iltaisin (öisin) myös jännittävää, sillä meidän Lippukunnassa on tapana, että joku toinen vartio tulee pelottelemaan reissussa olevaa vartiota! Kiljunta on korvia huumaavaa…

Lippukuntani: Tampereen Lokit (TaLo)

Vartioni: Pingviinit

VJ:nä toimii Super Emma ja Super Iikka (ja Abba soi)

 

Loviisa Läärä s.1993


Olen viimeisen vuoden vartiolainen, ja olin kesällä 2004 partiolaisten suurleirillä Taruksella! Siellä oli noin 13000 partiolaista eri puolilta maailmaa. Suurleiri tunnelma oli mahtava! Suurleirejä järjestetään  TODELLA harvoin…edellinen, ennen Tarusta ollut, oli 8 vuotta sitten…En varmaan koskaan enää pääse tuntemaan Suurleirin tunnelmaa…Miltä tuntuu olla leirillä noin 13000 partiolaisen joukossa? Mahtavalta! Taruksella vieraili myös  leiriläisiä katsomassa pääministeri Matti  Vanhanen. Loviisa Läärän yksityiskokoelma, kuvaaja Sirkka Pitkäaho

Katso tähän tarinaan liittyvä kommentti

Palaa takaisin aiheisiin