teosluetteloon
 

 

ARVI TYNYS
(1902 - 1959)

Sankarimuistomerkki
1946

Vehmaan punainen graniitti
korkeus 800
pystyttäneet Tampereen kaupunki ja Tampereen evankelis-luterilaiset seurakunnat
omistaja: Tampereen evankelis-luterilainen seurakuntayhtymä

Kalevankankaan hautausmaa

tietoa taiteilijasta sijainti kartalla

 

Sankarimuistomerkki
Arkkitehti Viljo Rewell ja kuvanveistäjä Arvi Tynys voittivat sankarihaudan muistomerkkikilpailun nimimerkillä Kiviristi vuonna 1941. Muistomerkkihankkeen kulut puolitettiin kaupungin ja seurakuntien kesken. Monumentin valmisti vehmaalainen Lehdon Kiviliike. Muistomerkki paljastettiin juhlallisin menoin marraskuussa 1946. Suunnitelman keskeisenä aiheena on noin kahdeksan metrin korkuinen risti. Sen julkisivuun on sommiteltu kaksi reliefiä, Sotilaat ja Uusi elämä versoo, joista edellinen esittää sotilaita pääkuvioina ja jälkimmäinen lapsi- ja kasviaiheita elämän jatkumisen symboleina. Toinen lapsista seisoo kädet eteen ylös kohotettuina, toinen on edessä maassa istuallaan. Lapset on kuvattu sivustapäin. Muistomerkkiin hakattu teksti on lainattu Ilmestyskirjasta: "Katso uudeksi minä teen kaikki". Ilm. 21:5.
 

 

ARVI TYNYS

(1902-1959)

Luumäellä syntynyt Arvi Tynys opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1925-29. Hänen teoksiaan oli ensimmäistä kertaa esillä näyttelyssä Helsingissä vuonna 1926.

Hän on veistänyt useita hautaveistoksia ja sankaripatsaita. Vilppulan taistelujen muistopatsas vuodelta 1938 kuuluu Arvi Tynyksen tuotantoon.

Arvi Tynys veisti maamme ensimmäisen abstraktin monumentaaliveistoksen Ylös valoon, joka pystytettiin Hankoon vuonna 1958. Hänen veistoksiaan on myös Ruotsissa ja Yhdysvalloissa. Arvi Tynys muutti sodan jälkeen Ruotsiin ja sieltä edelleen Yhdysvaltoihin. Hän kuoli New Yorkissa vuonna 1959.


 

Arvi Tynys

Tutustu myös Kuvataiteilijamatrikkeliin

sivun alkuun
© Tampereen kaupunki 2006/
Tampereen nykytaiteen museo
teosluetteloon