teosluetteloon
 

 

AIMO TALEVA
(1938-2011)

Elämän virta / Olavi Virran muistomerkki
1984

teräs
korkeus 480
lahjoitus Lehtimiehet Yhtymältä

Posteljooninpuisto, Rautatienkadun ja Itsenäisyydenkadun kulmaus

tietoa taiteilijasta sijainti kartalla

 

Elämän virta, Olavi Virran muistomerkki
Teos on kolmionmuotoiselta jalustalta nouseva teräskonstruktio. Veistoksen rakenne koostuu kolmiomaisista muodoista, jotka saavat aikaan ylöspäin suuntautuvan liikkeen tunnun. Kadun puoleisella sivulla teoksessa on ohuita soittimen kieliä muistuttavia terästankoja.
Tampereen kaupunki vastaanotti Lehtimiehet Yhtymältä iskelmä- ja tangolaulaja Olavi Virran (1915-1972) muistomerkin. Kaupunki maksoi veistoksen perustamistyöt ja jalustan. Lehtimiehet Yhtymä oli järjestänyt sekä keräyksen että kaksi juhlakonserttia hankkeen rahoittamiseksi.
Elämän virta on todennäköisesti ensimmäinen viihdemusiikin edustajalle pystytetty muistomerkki Suomessa. Muistomerkki pystytettiin Tampereelle, koska Olavi Virta vietti elämänsä viimeiset vuodet Tampereella. Tampereen yliopiston ylioppilaskunta on vuodesta 1998 lähtien lakittanut veistoksen vapunaattona.
 

 

AIMO TALEVA

(1938-2011)

Helsingissä syntynyt Aimo Taleva opiskeli Vapaassa Taidekoulussa vuosina 1958-59 ja Taideteollisessa oppilaitoksessa vuosina 1961-67. Hänen teoksiaan oli ensimmäisen kerran esillä näyttelyssä Helsingissä vuonna 1967.

Aimo Talevan useita julkisia veistoksia on pystytetty Etelä-Suomen kaupunkeihin. Eteenpäin vuodelta 1976 on Lahdessa ja Kirkastus vuodelta 1977 Malmin hautausmaan kappelissa. 1980-luvulla Taleva valmisti useita julkisia koivuveistoksia mm. Hotelli Presidenttiin Helsinkiin ja Malmin uimahalliin. Hän kuuluu Dimensio-ryhmään.

Aimo Taleva sai Valtion taidepalkinnon vuonna 1972.


 

Aimo Taleva

Tutustu myös Kuvataiteilijamatrikkeliin

sivun alkuun
© Tampereen kaupunki 2011/
Tampereen nykytaiteen museo
teosluetteloon