teosluetteloon
 

 

TÜLAY SCHAKIR
(1968)
TOMI PERKO
(1968)

Näkökulma
2004

teräs, valo

Tampereen ammattikorkeakoulu
Teiskontie 33

tietoa taiteilijasta sijainti kartalla

 

Näkökulma
Tampereen ammattikorkeakoulun taidekilpailu järjestettiin kutsukilpailuna vuonna 2000. Taiteilija Tülay Schakirin ja arkkitehti Tomi Perkon voittajateos koostuu ruostumattomasta teräksestä rakennetusta neliönmuotoisesta, levymäisestä sisältä lämmitettävästä rakenteesta, joka on pingotettu kulmistaan vaijereiden varaan kuuden metrin korkeuteen pihan ylle. Pihan molemmista päistä valaistavan levyn koko on 4x4 metriä. Teos paljastettiin Tampereen 225-vuotisjuhliin liittyen 2.10.2004. Teräskappale valaistaan pihan vastakkaisista päädyistä, toisesta oranssilla ja toisesta turkoosilla valolla. Kappale näyttäytyy eri värisenä riippuen siitä, miltä etäisyydeltä ja mistä suunnasta katsoja teosta tarkastelee. Ilmiö perustuu teosta katsovan henkilön, peiliheijastavan pinnan sekä pinnalle saapuvan valon tulokulman suhteisiin.
 

 

TÜLAY SCHAKIR

(1968)

Tülay Schakir suoritti kuvataiteilijan tutkinnon Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa 1991-95, vuosien 1992-99 aikana hän opiskeli Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun laitoksella sekä vuonna 1999 Kölnissä Kunsthochscule fûr Medienissä.

Tülay Schakir on keskittynyt taiteessaan valoon. Hän on kiinnostunut valon ominaisuuksista, siitä miten valo toimii. Hän työskentelee niin kuvataiteilijana kuin valosuunnittelijana yhteistyössä arkkitehtien ja koreografien kanssa.

Hänen teoksiaan on Helsingin kaupungin taidemuseon ja Tampereen taidemuseon kokoelmissa sekä Espoon kaupungin ja muutamien säätiöiden kokoelmissa.

Tülay Schakir on tehnyt valosuunnittelua lukuisiin tanssiteoksiin vuodesta 1995 lähtien viimeksi vuonna 2004 Jorma Uotisen Hevosen kuolema -produktioon. Hän on tehnyt myös arkkitehtuuriin liittyviä valaistussuunnitelmia.

Schakirin julkinen teos Aurinkolähteen peruskoululle Helsingin Vuosaareen valmistui vuonna 2001. Vuonna 2004 valmistuu Tampereen ammattikorkeakoulun teoksen lisäksi yhdessä Laura Melan kanssa toteutettu Loparexin (UPM) Lohjan neuvottelutilan valaistus/taideteos. Taiteilijalla on vireillä useita hankkeita mm. tilausteos Maarianhaminan tekniseen virastoon ja Kalvolan koulukeskuksen valaistussuunnitelma ja valoteos.

Tülay Schakir toimii Kuvataiteen näyttöapurahalautakunnan jäsenenä vuosina 2003-06 sekä Ympäristötaiteen säätiön hallituksen jäsenenä vuodesta 2004 alkaen.


 

Tülay Schakir

Tutustu myös Kuvataiteilijamatrikkeliin

 

 

TOMI PERKO

(1968)

Tomi Perko on valmistunut Teknillisestä korkeakoulusta arkkitehdiksi vuonna 1999. Hän on opiskellut myös Taideteollisessa Korkeakoulussa vuosina 1991-1993. Tomi Perko toimii toimitusjohtajana Arkkitehtitoimisto Perko Oy:ssä. Hän on suuntautunut erityisesti koulujen suunnitteluun. Tomi Perko on sijoittunut arkkitehtuurikilpailuissa palkinnoille ensimmäisiä kertoja jo opiskeluaikanaan. Tampereen ammattikorkeakoulun taideteoskilpailun jälkeen Tomi Perko on voittanut Kalvolan Koulukeskuksen ja Madetojan raitin kutsukilpailut, joista jälkimmäisessä myös Tülay Schakir oli mukana taiteilijana ja valaistussuunnittelijana. Vuonna 2004 lunastettiin hänen ehdotuksensa Palttinan Kylätalon arkkitehtuurikilpailussa Espoossa.


 

Tomi Perko

Tutustu myös Kuvataiteilijamatrikkeliin

sivun alkuun
© Tampereen kaupunki 2006/
Tampereen nykytaiteen museo
teosluetteloon